söndag 1 januari 2017

Ett skakigt 2017


Den mest intressanta trenden under 2016 var det växande missnöjet med de krafter som brukar sammanfattas som "etablissemanget". Icke-etablissemangspartier växte både i Sverige och annorstädes. Alternativmedier lockade alltfler läsare och följare. Mainstreammedier kritiserades och hånades.

Gapet mellan både politiker och chefredaktörer med hakan i vädret å ena sidan och vanligt folk å den andra har vidgats. Från politiskt håll har problemet åtminstone uppmärksammats, men landets större mediehus har än så länge valt att gå till angrepp mot sina före detta läsare. Inte en särskilt framgångsrik strategi om de vill behålla och vinna nya läsare, vågar jag lova.

I Sverige kommer migrations- och integrationspolitiken fortsätta att vara i mediernas och allmänhetens blickfång även under 2017. På den socialdemokratiska kongressen i mars ska flyktingpolitiken upp på bordet. Det har höjts krav på en återgång till den gamla politiken, något partiledningen absolut inte vill. Nu tvingas Löfven ta debatten mot sina egna gräsrötter.

2017 kommer framför allt bli ett turbulent år ute i kommunerna. Allt mer tyder på att det blir ett totalstopp för fler nyanlända. Det är helt enkelt slut på bostäder, och när vi når gymnastik- och sovsalsnivå på "etableringen" och även socialdemokratiska kommuner säger stopp lär även de mer trögtänkta begripa att politiken har havererat. Följden blir att personer som beviljats uppehållstillstånd tvingas bo kvar på asylboenden, vilket i sin tur försenar vägen till studier och arbete. Regeringens tuffa integrationsmål kommer att gå helt i kras.

Under det nya året kommer vi åter påminnas om diskrepansen mellan vad människor vrålar under en demonstration och sedan gör i praktisk handling. Stockholms stads rödgrönrosa majoritet verkar ha tagit Refugees welcome-demonstranterna på allvar när den satte sitt hopp till att stockholmarna skulle vara den pusselbit som löste det akuta boendeproblemet för nyanlända.

Fair enough, kan man tycka. Det påstods ju att den famösa demonstrationen på Medborgarplatsen i september 2015 lockade "mer än 15 000" åhörare. Om så bara en tiondel av dem bjöd till och hyrde ut ett rum eller en lägenhet till nyanlända skulle Stockholms stad inte behöva upphandla några vandrarhem under 2017. Men så sent som i november hade endast ett 70-tal intresseanmälningar inkommit.

Att skrika slagord på en demonstration är inte samma sak som att vilja offra något av sin egen bekvämlighet. Nånannanismen är formidabel bland många socialister och vänsterliberaler. Detta är personer som deltar i demonstrationer, skriver på julupprop och kräver fulla rättigheter till det svenska välfärdssystemet för alla utan att kunna förklara hur det ska fungera i praktiken.

Jag hoppas innerligt att 2017 blir de konstruktiva lösningarnas år. Året då Sveriges toppolitiker spottar i näven och presenterar konkreta förslag på hur stora problem ska lösas. Men jag befarar att det inte kommer att ske. Om politikerna satt inne på några lösningar hade vi redan hört dem.

Det vi lär få se är snarare mer av panikartade halvmesyrer och lappa & laga-metoder. Om någon tror att detta kommer att stärka de etablerade partiernas förtroende hos allmänheten, tänk igen. Ännu är botten inte nådd.

47 kommentarer:

Anonym sa...

Bra och korrekt sammanfattning, Hans!

God fortsättning och tack för din utmärkta blogg!

Mvh
Magnus Sjöström

Anonym sa...

Ja, det är symptomatiskt för hur svenskar lever i en drömvärld att både sjuklövern och SD kommer över fyraprocentsspärren. Sjuklövern trots att de vill ha mer av samma, och SD trots att de fortfarande verkar tro att folkhemmet och den gamla svenska modellen går att återuppliva.

Den där demonstrationen var intressant. Folk går man ur huse, men bara för de saker eliten förespråkar. Skall läsa Hayek ett par gånger till, men som han säger: om allt är obligatorisk och inget återstår för individen att bestämma, hur kan man då tala om moral och godhet?

Riga sa...

"Året då Sveriges toppolitiker spottar i näven och presenterar konkreta förslag på hur stora problem ska lösas"

Visst kan man önska det, men man måste också veta att en del problem har ingen lösning givet omständigheterna.
Har man en grupp med människor som varje år betalar 10 kronor i skatt och spär ut dem men en grupp som betalar 5 kronor i skatt måste statens åtaganden minska.

Visst kan man argumentera för att den senare gruppen kan utbilda sig och om ett antal år bidra med 10 kronor men i vad gäller MENA invandrare hat jag inte sett ett enda exempel på det i modern tid, vare sig i Sverige eller någon annanstans.

Troligen håller det på att ske i USA där asiater nu är överrepresenterade på universitet och högskolor. Just det är en mycket intressant diskussion som är mycket obekväm. Asiater kom som flyktingar och nästan slavarbetskraft till USA med början sent 1800 tal. Hur kommer det sig att det går så bra för dem medan det går så dåligt för afroamerikanerna?
Obekväm diskussion som sagt men kanske mer fruktbar än att göra identitetspolitik av det,

Somebody is wrong on the internet sa...

Att inte fler inser att om det hade funnits enkla lösningar på integrationen så hade de implementerats för länge sedan. Vi har problem med integrationen eftersom det saknas lösningar som är realistiska.

Att snabbt förändra t ex bostadspolitiken skulle ändå inte ge tillgång till billiga boenden där jobben finns eftersom det tar tid att bygga och förändra lagar och ett system som vuxit fram under årtionden.

Tack för ett mycket bra blogg.

Somebody is wrong on the internet sa...

Riga

Handlar väl om machokultur vs kunskapskultur. Det är stor skillnad mellan Östasien (Japan, Singapore, Taiwan, Kina, Korea) och MENA-kulturen i dessa avseenden.

Därför blir det fel att klumpa ihop all invandring och påstå att den får vissa konsekvenser.

Utlandssvensk sa...

" Allt mer tyder på att det blir ett totalstopp för fler nyanlända."

Ja, allt är väl möjligt! Det skulle ju vara ganska kul att se MP och S säga upp flyktingkonventionen, alternativt börja tillämpa den järnhårt. Jag hoppas att det blir så, men tror inte riktigt att vi kommer i mål med detta under 2017. Min gissning är att det sker efter "valet" 2018. Den som lever får se!

Men den stora frågan nu är de anhöriga. Här kanske Hans kan hjälpa oss att förstå hur det fungerar. Som jag har förstått saken, gäller i princip att kommunerna är skyldiga att ordna bostäder när det kommer anhöriga. Så för de asylanter som nu får PUT och har placerats ut i kommuner, gäller då att de endast behöver notifiera socialtjänsten där att t.ex fru och några ungar kommer och kommunen måste då skaffa en större bostad. Stämmer det? Och gäller samma sak om de fortfarande sitter kvar på ett anläggningsboende?

Utlandssvensk sa...

@ Riga,

" Just det är en mycket intressant diskussion som är mycket obekväm. Asiater kom som flyktingar och nästan slavarbetskraft till USA med början sent 1800 tal. Hur kommer det sig att det går så bra för dem medan det går så dåligt för afroamerikanerna?"

Ja, intressant och mycket obekvämt är helt rätt. I praktiken är det omöjligt att prata om saken i Sverige. Det kanske blir möjligt på sikt, men nu går det inte. Däremot är det en ytterst omfattande och kvalificerad debatt om detta i USA. Här är ett tips:

http://www.unz.com/tcategory/raceethnicity/

Hans Li Engnell sa...

Ja, allt är väl möjligt! Det skulle ju vara ganska kul att se MP och S säga upp flyktingkonventionen, alternativt börja tillämpa den järnhårt.

Jag tänkte specifikt på utplaceringen av nyanlända i kommunerna. De kommer tvingas bo kvar på asylboendena eftersom det inte finns bostäder att placera dem i. Ja, finns gör det ju, åtminstone i storstadsregionerna. Men än så länge har inte politikerna vågar viga hela bostadsförmedlingens kö åt nyanlända. De är väl rädda att folk ska bli så upprörda att det gynnar mörka krafter, di kallar't.

Här kanske Hans kan hjälpa oss att förstå hur det fungerar. Som jag har förstått saken, gäller i princip att kommunerna är skyldiga att ordna bostäder när det kommer anhöriga.

Detta diskuterades i Studio ett nyligen (http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6597339). Där hävdas att kommunerna inte ha någon plikt enligt bosättningslagen att ordna boende åt de anhöriga som kommer i efterhand. Men jag har själv sett hur socialtjänsten ordnat lägenheter åt familjer när de anhöriga väl invandrat med anknytningsskäl, detta innan regeringens tvingande bosättningslag ens fanns föreslagen. Jag förstår inte riktigt varför det skulle vara annorlunda nu.

Riga sa...

Såg nyligen ett avsnitt av DGS-TV med Johan Westerholm. Inte ens han, som jag upplever som konstruktiv och klok, hade annat att föreslå än, tror han kallade det "hjälpa till arbeten". Det gick ut på att nyanlända skulle klippa gräs, handla, laga mat, gå ut med hunden och liknande. Men hur mycket skatteintäkter skulle det generera?

Förstår inte hur det kan vara så svårt att acceptera det enklaste av naturvetenskapliga resonemang - späder man en lösning blir den svagare.

Bra exempel, tillströmningen av invandrande läkare ska lyfta den svenska sjukvården. Visst, med en läkartäthet i Sverige på knappt tre på tusen invånare skulle det med de 150 000 migranter som kom 2015 behöva kommit 450 godkända läkare för att ingen utspädning ska ske. Kanske är tidsperioden inte helt synkroniserad men enligt Dagens Medicin blev 9 av 58 godkända. Oklart hur många av dessa som kom med migranterna.

Trots allt vi ser är inte debatten i media ens i närheten av att vara varken realistisk eller konstruktiv.

http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/11/02/16-procent-klarade-nytt-kunskapsprov/

http://www.regionfakta.com/Norrland/Samhallets-service/Antal-lakare-per-1000-invanare/

Magne sa...

"Jag tänkte specifikt på utplaceringen av nyanlända i kommunerna. De kommer tvingas bo kvar på asylboendena eftersom det inte finns bostäder att placera dem i. Ja, finns gör det ju, åtminstone i storstadsregionerna. Men än så länge har inte politikerna vågar viga hela bostadsförmedlingens kö åt nyanlända. De är väl rädda att folk ska bli så upprörda att det gynnar mörka krafter, di kallar't."

Om kommunerna skulle vilja ha de nyanlända, skulle de ha köpt upp villor och inhyst 20 personer i varje villa. 20 * 150 = 3 000 personer, som Stockholms kommun ungefär tog emot 2016. 150 villor i Stockholm för 5 miljoner styck = 750 miljoner kronor. Stockholms kommun hade för 750 miljoner kronor kunnat förse varenda nyanländ de blev nödda att ta emot med bostad.

Enda anledningen till att det rödgrönrosa styret i Stockholms kommun vägrar, är för att de anser att pengar ska prioriteras före nyanlända. De gör en aktiv prioritering. De vill ju faktiskt inhysa varenda migrant på jorden.

Magne sa...

Jag ändrar mig: det är inte pga. pengar som Stockholms kommun vägrar köpa upp villor. De får ju pengar från staten när de inhyser nyanlända. Anledningen måste vara att de inte vill ha dem. Enbart därför. Dåligt för ekonomin. 750 miljoner kronor skulle staten stå för, inte kommunen.

Lars Åhlin sa...

Lyssnade igenom inslaget på SR som Hans lagt in länk till. Vilken fullkomlig soppa regeringen åstadkommit. Vilket chockerande förakt, både för flyktingar/skyddsbehövande, deras anhöriga, och för de svenskar och andra som redan bor i kommuner med bostadsbrist (och som nu skall betala kalaset för alla inblandade).

Slopa bosättningslagen och EBO! Låt dem med beviljade PUT/TUT bo kvar på asylförläggningarna tills dess de på egen hand skaffat arbete och bostad. Bedriv SFI och yrkesutbildning på förläggningarna åt dem med UT. Ge inte visum/UT åt anhöriga förrän "huvudmannen" säkerställt uppehälle och bostad åt dem!

Hans Li Engnell sa...

Om kommunerna skulle vilja ha de nyanlända, skulle de ha köpt upp villor och inhyst 20 personer i varje villa. 20 * 150 = 3 000 personer, som Stockholms kommun ungefär tog emot 2016. 150 villor i Stockholm för 5 miljoner styck = 750 miljoner kronor. Stockholms kommun hade för 750 miljoner kronor kunnat förse varenda nyanländ de blev nödda att ta emot med bostad.

Det Stockholms stad har gjort de senaste åren är att använda stadens sociala bostadsbolag SHIS, som hyrt ut toppfint nyrenoverade lägenheter i ombyggda äldreboenden för hyror på upp till 20 000 kr/mån till stadsdelarna. Respektive stadsdel har sedan hyrt ut i andra (egentligen tredje) hand till de nyanlända familjerna.

En del av hyran kan betalas med etableringsersättningen, och stora barnfamiljer får så pass mycket i bidrag att de i vissa fall kan klara en hyra på en bra bit över 10 000 kr. Resten får de ansöka om som kompletterande försörjningsstöd från socialtjänsten. Det är ganska svårt att bli självförsörjande med en dylik hyresnivå. Även ensamkommande får lägenheter hos SHIS (som alltid har tidsbegränsade hyreskontrakt, men många anläggningar ligger i bra områden som på Södermalm, Hammarbyhöjden osv).

Magne sa...

"Slopa bosättningslagen och EBO! Låt dem med beviljade PUT/TUT bo kvar på asylförläggningarna tills dess de på egen hand skaffat arbete och bostad."

Jag förstår inte heller vad som är så dåligt med att låta nyanlända bo i egna rum som är ungefär som våra studenter bor i fyra-fem års tid. Jag ser inte massa studenter klaga över sin tillvaro ... man accepterar sin lott i livet. Kommer man som asylsökande och sedan blir nyanländ så ska skattebetalarna betala vistelsen i hus etc.? Flyttar man ut dem i samhället blir det bara mer Rinkeby o Rosengård. Bästa är att hålla dem borta från kringliggande samhällen. Skicka tillbaks dem vid fredstid är allra lämpligast.

Skrota EBO i den form att staten ska pröjsa. 2 år ska svenne betala nyanländ enligt EBO. Låt dem få bo några veckor, tills det går att skicka tillbaks dem. I Syrien är ju dessutom fred nu, så planera för att skicka tillbaks dem.

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

OK, då är jag med! Fast innebär inte detta i så fall också att man i princip måste stoppa allt ytterligare inflöde? Annars kommer ju Mig Verkets boenden att svälla varje år. Om jag minns rätt hade man som mest 100 tusen platser i början av året och sen har man stängt en del, så låt oss gissa på 80 tusen nu. Samtidigt kom det cirka 30 tusen asylanter och 70 tusen anhöriga under 2016. Prognosen är på 90 tusen anhöriga nästa år. Nu är ju självklart inte alla dessa anhöriga till folk som sitter på anläggningar, men en hygglig del lär vara det om man slutar slussa ut folk som har fått PUT.

Ska Migverket köpa upp ytterligare kanske 50-80 tusen bäddar nästa år? Och igen 2018? Det finns bara cirka 220 tusen hotellbäddar i hela landet. Ska Mig verket ta över hela den sektorn?

Den enda rimliga lösningen verkar då vara regelrätta flyktingläger. Och vi pratar MASSIV skala, troligen ungefär som hela Malmö kring 2020. Inte mig emot, men hur sannolikt är det i Sverige? Sen ska man vara klar över att Rinkeby eller Rosengård kommer att framstå som rena idyllen jämfört med sådana läger. Det kommer att vara helt omöjligt att hantera utan militär. Vidare gäller att befolkningstillväxten tenderar att vara helt hysterisk i flyktingläger i MENA. Titta t.ex på Gaza.

Magne sa...

"Det är ganska svårt att bli självförsörjande med en dylik hyresnivå."

Det förstår väl Stockholms kommun. Men varför är det tjat om att kommunerna inte har bostäder? Allting pröjsas från staten. Kommunen kan bara köpa hur mycket som helst i Bromma, Flysta, Enskede, Årsta, Älvsjö, att inhysa sina nyanlända. 150 villor i dessa områden, t.ex., räcker för att täcka hela beståndet nyanlända. Det skulle inte vara särskilt mycket problem att sprida ut dem i villaområden i Stockholms kommun. Skulle handla om 10 villor i några villaområden i Stockholm, alltså 15 olika villaområden. 20 nyanlända i varje villa är beräkningen. De har yta för att sova, bada o leva loppan bland svennarna. Vill man se integration så får ju nyanländ och svenne träffa varandra oftare. Ypperligt!

Behöver de placera nyanlända i Stockholms kommun, vet du det Hans? De kan om de inte behöver placera dem inom kommunen köpa lite villor i Norrtälje och få halva priset på villan. 350 miljoner kronor för 150 stycken 2,5 miljoners villor där i Norrtälje.

När har våra nyanlända och senare svenska medborgare blivit självförsörjande i hög grad? Det handlar mest om att låta dem bo, äta, sova och leva på svennarna. Det är inte mer det är tal om.

Magne sa...

"Sen ska man vara klar över att Rinkeby eller Rosengård kommer att framstå som rena idyllen jämfört med sådana läger."

http://www.svd.se/experter-slum-riskerar-vaxa-fram-i-sverige

"Tunga experter pekar nu på en extrem situation på den svenska bostadsmarknaden. Det kan få konsekvenser för både integration och samhället i stort. Enligt dem riskerar slum växa fram i Sverige i kölvattnet av den största folkökningen i modern tid.
---
Det är en hotfull bild av ett dystopiskt framtidsland som tecknas om inte en nationell plan lanseras snart:

Hans Lind menar att trångboddhet och en svart marknad kommer växa fram i områden där många med utländsk härkomst bor. Det kan innebära lysande affärsmöjligheter när det gäller att köpa upp radhus och villor och hyra ut till ockerhyror.
---
Enligt Lind kan byggnationen förenklas och förbilligas genom att "byggföretag och ledande arkitekter" får presentera "ett antal kvartersmoduler med blandade hustyper" som efter "nationellt typgodkännande" direkt placeras ut i alla kommuner.
---
– Det är därför en historisk unik situation, oavsett om flyktingströmmarna avtar, citeras Peter Stein i tidningen Fastighetsnytt."

Staten kan lösa det med modulhus från Bert Karlsson och arge snickarn, Anders Öfvergård (http://www.skaraborgslanstidning.se/article/satsar-pa-billiga-modulhus/):

"Billiga hus

Modulhusen byggs på en fabrik i Polen och produktionskostnaderna är låga, runt 5 000 kronor per kvadratmeter enligt Bert Karlsson.

Samtidigt som modulhusen sätts upp utanför Stora Ekeberg installeras även ett antal på campingen Ursand utanför Vänersborg. Bert Karlsson tror på satsningen.

— Det här är början till en miljardindustri. Nästa år omsätter vi en halv miljard, säger han.

Ett problem är att fabriken i Polen enbart har kapacitet att leverera hundra modulhus per år. Bert Karlsson vill gå in som ägare och investera i anläggningen för att kunna mångfaldiga produktionstakten.

— Nästa år ska vi göra 500 hus, säger han."

5 000 kronor per kvadratmeter. 250 000 för 50 kvm. Antar att ett hus är på 50 kvm och har plats för 5 nyanlända. Behövs 600 modulhus för 3 000 nyanlända som Stockholms kommun ska ta emot. 600 * 250 000 kronor = 150 miljoner kronor kostar det att bygga 600 modulhus på 50 kvm vardera. Bert o arge snickarn ska ha en vinst, så säg att det går loss på 300 miljoner kronor för staten att köpa. Placera modulhusen i Årsta, Enskede, Älvsjö, Bromma, Järvafältet, Humlegården och Stadshagen.

Jag tror det är fler än nyanlända som framöver kommer behöva sådana lösningar, i alla fall i Stockholm. Det blir vanliga svennar som också lever i mindre bemedlade lägenheter, modulhus etc.

Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Enligt Lind kan byggnationen förenklas och förbilligas genom att "byggföretag och ledande arkitekter" får presentera "ett antal kvartersmoduler med blandade hustyper" som efter "nationellt typgodkännande" direkt placeras ut i alla kommuner."

Ja, något åt det hållet låter troligt. Det är bara att stifta lagar! Kommunerna har väldigt små möjligheter att motsätta sig staten.

"Jag tror det är fler än nyanlända som framöver kommer behöva sådana lösningar, i alla fall i Stockholm. Det blir vanliga svennar som också lever i mindre bemedlade lägenheter, modulhus etc."

Även detta låter troligt. En ung svensk med vanlig inkomst fast utan rika föräldrar är väl helt chanslös på bostadsmarknaden i Stockholm. Husvagnar, attefallshus, barracker, etc lät nog bli framtiden för en del.Utlandssvensk sa...

Så för att sammanfatta, ser alternativen ut ungefär enligt följande:

1. Låt asylanterna och deras anhöriga bo på Mig Verkets anläggningar, dvs. i praktiken inhyrda hotell, stugbyar, etc. Det kommer INTE att bli billigt och dessutom kommer vi då att helt avskaffa turistsektorn i Sverige. Den kan nämligen inte existera om Mig Verket hyr alla bäddar. Även vanlig affärsverksamhet kommer att bli svår, när det inte längre finns några hotellrum.

2. Smäll upp barracker lite överallt i landet. Detta pågår redan och kommer självklart att innebära att det blir ren slum ganska snart.

3. Köp befintliga bostäder. Detta pågår också och innebär en påtaglig och direkt utträngning av främst yngre svenskar från bostadsmarknaden. De får väl lämna landet eller bo i husvagn.

4. Bygg riktiga flyktingläger av samma stil som i MENA. Detta är MYCKET bättre för svenskarna, eftersom problemen då blir avskiljda från dem. Men över tiden kommer vi att få helt enormt stora befolkningsgrupper som lever i dessa läger.

Varför inte bara betala kontant för att asylanterna lugnt och fredligt ska åka hem istället? Då försvinner alla våra problem och asylanterna kommer dessutom att vara nöjda.

Utlandssvensk sa...


Jag tittade på befolkningsutvecklingen i Gaza, som i princip har varit ett enda stort flyktingläger länge. 1970 var det 340 tusen människor där, nu har man precis passerat 2 miljoner.

Det finns absolut ingen anledning att tro att det skulle bli något annat i svenska läger.

Anonym sa...

"Att skrika slagord på en demonstration är inte samma sak som att vilja offra något av sin egen bekvämlighet. Nånannanismen är formidabel bland många socialister och vänsterliberaler. "

De har drabbats av NIMBY-fenomenet: "Not In My Back Yard". Ett annat passande begrepp är "hyckleri".

Magne sa...

"2. Smäll upp barracker lite överallt i landet. Detta pågår redan och kommer självklart att innebära att det blir ren slum ganska snart."

Jag antar att det alternativet borde kunna ske. Det finns i Sverige bredvid affärer anläggningar där zigenare bor med 5-10 husvagnar, tält och hemmasnickrade hus. Varför inte några sådana där de som nekas socialens hjälp bor?

Men vad jag tror, är att "UO 13: Jämställdhet och nyanlända invandrares etablering", "UO 10: Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning" samt "UO 25: Allmänna bidrag till kommuner" kommer slå i taket.

Allmänna beståndet kommer erbjudas nyanlända och de som fått PUT/TUT och senare medborgarskap, sådant som Hans talar om med SHIS och sådant jag talar om med bostadsköp (som Malmö redan gör).

Hade vi en lågskattestat skulle vi tala om slum. Nu är det ju bra att svenskarna mjölkas så gott det går, tänker regeringen.

Skatterna höjs, som många vet.

Lars Åhlin sa...

Bra sammanfattning. Vad som först måste till är en mycket mer radikal tillnyktring än hittills. En viktig insikt som ännu saknas är att kostnaden är hög för att förlägga utanförskapsområden (som kommer att uppstå så länge konsekvenser av bristande integration bärs av samhället och inte den enskilde) till tillväxtområden. Därefter behövs tre åtgärder.
1. Stenhårt stopp för asylinvandring och tydliga krav för annan invandring.
2. Mycket generösa bidrag vid återvändande.
3. Fysisk isolering av "nyanlända" som inte lyckas etablera sig på egen hand, i värsta fall livslång, i förläggningar/läger med låg platskostnad, för att stimulera till återvändande eller egenförsörjning och integration o svenska samhället.

Om detta är genomförbart vet jag ej, men det har bättre chanser att lyckas än andra presenterade strategier.

Anonym sa...

"lär även de mer trögtänkta begripa att politiken har havererat."

Man skulle kunna tro det , men det är nog långt kvar tills dess.

Utlandssvensk sa...

@ Lars Åhlin,

Dina tre punkter är mycket vettiga!

"Om detta är genomförbart vet jag ej"

Det vore både lätt och relativt billigt att genomföra. Även med mycket höga återvändarbidrag, skulle det bli stora vinster ganska omgående.

Problemet är att den politiska viljan saknas. Här ser det, dessvärre, mörkt ut även framöver. Och tiden arbetar väldigt snabbt mot oss. Vi kommer inte att ha möjligheten att lösa problemen med civiliserade metoder under många år till.

Utlandssvensk sa...


Magne,

"Hade vi en lågskattestat skulle vi tala om slum. Nu är det ju bra att svenskarna mjölkas så gott det går, tänker regeringen."

Ja, i lågskattestater leder lågkvalificerad immigration till slum. Merparten av den slum som finns i världen är just en effekt av okvalificerad immigration utan socialt skyddsnät. Fast nästan all den migrationen äger rum inom länderna i tredje världen, när folk flyttar från landsbygden till städerna. Men exakt samma sak skulle ske om t.ex Sverige eller Schweiz öppnade sina gränser helt, samtidigt som man tog bort alla bidrag. Det skulle bli helt enorma kåkstäder.Jag har funderat en del kring skillnaderna i dynamik

Anonym sa...

Hörde på radion i mittem av veckan en tjänsteman från Malmö kommentera situationen för vanliga "uteliggare".
Gruppen uteliggare av tradiotinell typ är ganska konstant, men har numera blivit mer än dubbelt så stor pga utländska männinskor (jag utgår från att det handlar om romer respektive andra migranter som uppehåller sig olagligen).
Hörde inte siffran på hur många det handlar om, men man använder sig dels av de vanliga sätten att hjälpa dem, medelst jourlägenheter, härbärgen etc, men numera även genom att hyra in hotellrum.
Till saken...:
Innan året är slut räknar man med att ha hyrt in 350 000 "hotelnätter"...(!)
Det innebär att man hyr in nästan 1000 hotellrum (eller i alla fall sängplatser).
Per dag.

Hur många hotell krävs det för att hysa dessa platser?

Ponera att Malmö kommun får ett jättebra rabatt...säg 600kr per säng och natt.
Då kostar alltså enbart härbärgen i form av "hotellnätter" skattebetalarna 210 miljoner kr per år(!)...
Vad kostar övriga tradiotinella jourlägenheter och härbärgen???
Om man utgår från att jourlägenheter och härbärgen täckte behovet tidigare till tradiotinella uteliggare så är det 1000 platser till.
Sannolikt är egenkostnaden för dessa lägre än dito hotellnätter, men under 100 miljoner kr kommer man väl inte.

Summa summarum:
Gruppen uteliggare har pga olagliga migranter ökat kostnaden för kommunen med över 200 miljoner kr, samt total kostnad för "uteliggare" är över 300 miljoner kr(!).
Oklart hur mat etc ingår I dessa summor.


Ovanpå detta kommer så klart registrerade asylanter/migranter som också skall härbärgeras efter att staten överlåtit ansvaret till kommunerna.
En försiktig gissning är kanske 10 000 +
Med liknande kostnader för enbart sängplatser så blir då total summa sängplatser betalade av skattebetalare 10 gånger så hög.
Men det ger helt galen hög siffra tycker jag så den vill jag inte ens skriva ut.
Jag drar i stället slutsatsen att det inom "350 000 hotellnätter per år" ingår platser för registrerade asylanter/migranter.
Helt klart är att det handlar om helt enorma summor pengar och andelar av den kommunala budgeten...

Någon som kan kasta mer ljus över saken?


Mvh
Magnus Sjöström

Utlandssvensk sa...


"Lyssnade igenom inslaget på SR som Hans lagt in länk till."

Jag lyssnade också. Det är ganska jobbigt att höra och journalisten körde delvis klassiskt "snyftreportage". Alla är såååå ledsna och gråter nästa. Suck.... Men likväl ger det väl en hygglig bild av soppan som Sverige nu sitter i.

Fast alla siffror som hon nämnde om hur många kommunerna ska ta emot bör man multiplicera med två. Hon pratar nämligen enbart om kvoten av "vanliga" asylanter. Till denna kommer ytterligare ungefär lika många "ensamkommande". Vidare angav hon helt absurda siffror för den förväntade anhöriginvandringen. 77 tusen fram till 2020, säger hon! Bara för nästa år är prognosen över 90 tusen! Men, men vad kan man förvänta sig av en svensk MSM journalist...

Man kan också notera att en stor del av reportaget verkade handla om ett klassiskt "ankarbarn", dvs en ung man som hade kommit först och sen kom hans far och nu skulle mamma och syskonen anlända. Många anhöriga blir det.....

Slutligen blir det ju spännande att se vad kommunerna ska göra med fruarna och barnen som nu kommer. På ett eller annat sätt lär de tvingas skaffa bostäder.

Här är länken igen:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=6597339

Magne sa...

"Gruppen uteliggare av tradiotinell typ är ganska konstant, men har numera blivit mer än dubbelt så stor pga utländska männinskor (jag utgår från att det handlar om romer respektive andra migranter som uppehåller sig olagligen)."

Romer, asylsökande räknas inte utan det är enbart den folkbokförda befolkningen (svenska medborgare):

"Befolkningsstatistik och befolkningsprognosen utgår från den folkbokförda befolkningen och till den hör inte de asylsökande. Flyktingtillströmningen under förra hösten har inte påverkat befolkningsutvecklingen ännu, då de flesta som kom inte har hunnit få beslut i sina asylärenden."

Befolkningen i Malmö, hemlösa har växt:

"Kartläggningen beskriver situationen den 3 oktober 2016. Enligt denna ökade antalet hemlösa från 1333 till 1740 vuxna personer från 2015 till 2016. Antalet barn ökade från 675 till 887. Trettio personer var uteliggare.

Strukturell hemlöshet
1198 av de vuxna hemlösa, 69 %, hör till gruppen strukturellt hemlösa. Det är hemlösa personer som behöver en bostad, men för övrigt inte är aktuella för insatser. Den gemensamma nämnaren är att man inte har ekonomiska förutsättningar att konkurrera på bostadsmarknaden och därför inte kan lösa sitt boende själv."

Det är främst inte en fråga om uteliggare, utan att när det är svårt att få tag i hyresrätt och höga andrahanshyror, och ibland måste du flytta från andrahandshyra, så uppstår hemlöshet. De sover väl på härbärge eller liknande.

http://malmo.se/Huvudnyheter/2016-11-03-Hemlosheten-fortsatter-att-oka.html

Utlandssvensk sa...

@ Magnus Sjöström,

"Någon som kan kasta mer ljus över saken?"

Jag kan ju försöka! Det var en ganska stor artikel i SvD i mars 2016 om Mig Verkets upphandlingar av "asylbäddar" (de använder faktiskt den termen). Då pratade man om totalt 96 tusen bäddar, varav merparten var från hotell och vandrarhem:

http://www.svd.se/turism-hotas-nar-migrationsverket-soker-hotell/om/svenskt-flyktingmottagande

Sen tillkommer som sagt kommuner som hyr bäddar för uteliggare och nyanlända. Här har jag inte sett någon sammanställning, men vi måste prata 10 tusentals bäddar.

Det som sker, är att hela hotellsektorn håller på att tas över av staten och kommunerna. Som det är nu, har de kanske redan köpt upp hälften av alla bäddar i landet. Inget tyder på att det blir färre framöver.

Vidare är det så att den direkta kostnaden för att hyra rummen, endast är en del av totalkostnaden. Att man tar bort bäddar i denna extrema skala påverkar även turistsektorn starkt. Man beräknade värdet av denna till cirka 280 miljarder för några år sen. Att denna siffra ska minska meningsfullt pga. brist på hotellrum och andra övernattningsmöjligheter förefaller ganska troligt. Det är en enorm, men dold, kostnad av migrationen som få pratar om.

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

kulturministern har föreslagit en lag mot s k fake news. Frågan är hur mycket av gammelmedia som skulle vara kvar i sådana fall. Man sprider falska rapporter, döljer sanningar och låtsas om att vuxna är barn samtidigt som de anklagar alternativmedia för att ljuga.
Nu tror jag inte att man skulle klämma åt gammelmedia eftersom den lever i symbios både med den politiska och ekonomiska makten.

Anonym sa...

Hej.

Alternativet att driva ut de hundratusentals oförtjänta så kallade flyktingar som nu ockuperar delar av Sverige sägs vara orealistiskt.

I nuvarande politiskt läge, ja.

Men om vi alla som anser läget och prognosen vara i paritet med att inmundiga fluorvätesyra bestämmer oss för att förändra det politiska läget?

Vi har sju partier som all stödjer Reinfledtpolitiken och det den byggde på, och ett som inte gör det. Ju värre situationen blir desto mer inte bara rumsrent blir grupper som nu kallas för extremister - om extremisten är villig att slåss för din säkerhet trots att du avskyr hans åsikter men staten inte är villig att försvara dig: vem bör du samarbeta med i så fall?

SD kan mycket väl vara plogen - inte av egen kraft och inte för att en majoritet skulle börja gilla Nordiska motståndsrörelsen eller vad de nu heter - utan för att när man är insnöad så måste man ploga helt enkelt. Den förda politiken har skapat ett läge där, givet rätt sammansättning av riksdagen, en nu orealistisk och av de flesta av oss oönskad lösning inte bara är en möjlig sådan: den är en nödvändighet om det skall finnas ett Sverige som i betydelsen det svenska folkets land.

För en kosmopolit, eller globalist som man säger numera, är det givetvis ett självändamål att utrota nationalstaten och folkgruppstillhörigheten (om syftet sedan är homo Sovjeticus eller Homo Novus kvittar då resultatet rent praktiskt är detsamma)- jag ser fram emot den dag när dessa själva tvingas uppleva att folk som turkar, araber (heterogena som de ändock är internt), indier med flera anser att den där alla är likadan-liberalismen, den är sk*t på långa spön.

Min lösning på bostadsfrågan skulle vara att invandrare alltid placeras sist och alltid skall avstå plats till svenskar (när det gäller kommunala bostadsköer förstås, vad man köper för egna pengar är ens ensak), med den gamla definitionen på svensk, och med tillägget att du skall ha levt klanderfritt som svensk medborgare i tjugo år innan du räknas som svensk i kön.

Drömma kan man ju alltid: känslan jag får när jag betraktar läget för Sverige är samma som man får när någon riktar ett skarpladdat vapen mot.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, fd lärare

Utlandssvensk sa...

@ Hans,

Jag surfade runt lite för att få mer klarhet i var ansvaret ligger för att skaffa bostäder till nyanlända. Det förefaller som att frågan bollas runt mellan olika delar av den kommunala förvaltningen. T.ex säger man i Uppsala så här:

" Då det har varit en oklarhet om ansvarsfördelningen mellan arbetsmarknadsnämnden och
socialnämnden för bistånd till boende enligt socialtjänstlagen (bostadssocial verksamhet) har arbetsmarknadsnämnden tidigare tolkat sitt uppdrag att ansvara för mottagande och introduktion av nyanlända till att också omfatta bistånd till boende för nyanlända som fått uppehållstillstånd på grund av anknytning eller som bosatt sig på egen hand men i realiteten har saknat egen bostad. I många fall har den akuta hemlösheten lösts med hjälp av tillfälliga boendelösningar, som i vissa fall övergått till mer långsiktiga boendelösningar i vanliga lägenheter. Arbetsmarknadsnämnden har således överskridit sina befogenheter när nämnden beviljat bistånd till boende."

https://www.uppsala.se/contentassets/f8e21a5c068d4373804c9bd90a4873d3/6-3-amn-behovsplan-bostader.pdf

För övrigt fanns det också i det dokumentet en av de bästa summeringarna någonsin om hur kommuner ser på de ekonomiska effekterna av asylanter:

"Det är viktigt att den nyanlände flyttar in i en bostad med eget förstahands- eller andrahandskontrakt för att ha rätt till den statliga bostadsersättningen alternativt bostadsbidrag och därmed bli självförsörjande under etableringstiden."

Det ger onekligen ett nytt perspektiv på ordet "självförsörjande"!!!!! Vidare indikerar det starkt att det ligger i kommunernas intresse att hårt prioritera asylanter för de lägenheter man kan få tag på.


Anonym sa...

Nu verkar yttre vänstern tappa tålamodet med MP också.
Blir hela tiden svårare att hitta en snäll journalist också.
Det är C som får grönt ljus nu för tiden.Med allt det innebär..
http://aktuelltfokus.se/fore-detta-mp-riksdagsmannen-varnar-for-islamiseringen-i-sverige/

Lotta Trouble sa...

Om att ta refugee welcome demonstranterna på allvar.

Jag tror att detta beror på den förhärskande, absurda, inställningen att narrativet bestämmer verkligheten - och inte tvärtom. Folk tror att det är attityder som föregår handling. Idag SÄGER en majoritet att de skulle hysa en flykting - men det är 70 pers som gör det. På 40-talet i Berlin sa en majoritet att de ALDRIG skulle hysa en jude - men 70 pers gjorde det. (Och en majoritet tyckte att det var en god idé att utvisa och fördriva judar - men det var inte många fler än 70 pers som verkligen skulle ha tagit emot snaran för att hänga judar i gatlyktorna.) Kort sagt, det är alltid mycket snack och lite verkstad, vilket jag tycker på det stora hela är ganska bra.

@Utlandssvensk: tänk att du har kvar din t-shirt! Min var en gräslig (piffig... :-S) cerise-rosa färg. Allt var faktiskt inte bättre förr.

Anonym sa...

Intressanta (och emellanåt skrämmande) förslag i tråden. Själv tänkte jag kommentera "Följden blir att personer som beviljats uppehållstillstånd tvingas bo kvar på asylboenden, vilket i sin tur försenar vägen till studier och arbete."

Jag har aldrig förstått varför man inte redan på asylboendena kan organisera omfattande studier (i en kombination av studieledarledd och självstudier) - i allt från svenska (högprioriterat), till basic företagsekonomi och skatte-/regelverk (så kan åtminstone en del vara redo för att starta en enklare rörelse när de kommer ut i samhället). Vidare bör de nyanlända förkovras i svensk historia, kultur och sociala koder, liksom i jämställdhet (nu menar jag inte militant feminism utan den hederliga, sunda svenska jämställdheten). Kanske ett minibibilotek på lätt svenska i olika genrer. Varför inte också chans till självstudier i valfria ämnen, säg grunderna i IT, mekanik, sömnad eller annat hantverk.

Dessutom bör man tillägga praktiska studier; i allt från att organisera och städa sina egna boenden (här kommer också jämställdheten in förstås, så också muslimska män inte förvägras chansen att lära sig föra en mopp), matlagning, lättare reparationsarbeten inom snickeri, vvs och kanske el (finns säkert mycket på asylboendet i den vägen som behöver fixas - och här kan det utkristallisera sig individuella intressen och talanger åt olika håll), gräsklippning och annat trädgårdsarbete, varför inte odling (en mindre odlingsyta kan grävas ut ur den trista gräsmattan utanför boendet). Handledning kostar förvisso men torde vara en god investering för framtiden.

För att öka motivationen bör bidragen vara villkorade mot att man aktivt deltar. Alternativt att morötter som gymkort och busskort som nu ymnigt delas ut tll vem som helst, istället bara ges till dem som visar studienit.

Att folk sitter sysslolösa och frustrerade över denna sysslolöshet (som vi så många gånger fått rapporter om) är vansinne. Här skulle aktiviteterna enligt ovan också ge en bra start för kommande integration.

Nessa

Utlandssvensk sa...

@ Nessa,

Ja du..... tyvärr faller det väl på min lott att berätta för dig att du lever i en total fantasivärld. Det är inte illa ment, men folk måste faktiskt börja sätta sig in i verkligheten innan de tar ställning till saker och ting.

"Jag har aldrig förstått varför man inte redan på asylboendena kan organisera omfattande studier "

Som systemet är uppsatt, ska man endast bo på asylförläggning under prövningen av ens ansökan. Per definition vet man då inte om man kommer att få stanna i Sverige. Att då ge utbildning i t.ex svenska är dels en helt oförsvarbar kostnad och dels innebär det att man ger dem som får avslag lättare att stanna illegalt. Det vore med andra ord vanvett, så sannolikt kommer man att implementera det inom kort!

Det som Hans nu förutspår är att asylanterna kommer att få sitta kvar på förläggningarna även efter att de har fått PUT eller TUT. Då kan man förvisso tycka att en del av dina förslag är teoretiskt rimliga, om man nu tror på att "integration" är möjligt. Men i praktiken är det fria fantasier. Kring 70% av de från Syrien är funktionella analfabeter på sitt eget språk och för andra stora grupper är läget ännu värre. Lycka till med att lära dem svenska på förläggningarna, där ingen utom (en del av) personalen pratar det språket.

Att få arabiska män att skura och vara "jämställda" låter som ett kul projekt, förutsatt att du har några divisioner amerikanska elitsoldater till din hjälp och är villig att tillämpa medeltida straff om asylanterna inte lyder.

Varför inbillar du dig att de som har kommit hit vill eller kan anpassa sig? Skulle du anpassa dig till värderingarna i Afghanistan om du flyttade dit?

Magne sa...

@ Nessa

Utlandssvensk fyllde i mycket, bra arbetat!

Du gör en välvillig insats till att försöka styra upp asylhaveriet Nessa. Det är bra att du trots allt vill försöka med lösningar som kan ge oss välstånd, i stället för att utbilda asylanterna i genusfrågor och alla bidrag de kan söka. Men, som Utlandssvensk också resonerar, behöver vi varken sömmerskor som de har i Thailand eller fler kebaberior (de var många redan på 90-talet).

Vill också "pusha" för den psykologiska aspekten. Hur många kan med handen på hjärtat säga att de är redo att koncentrera sig på studier, ifall de har sina barn och mamma kvar nere i ett krigsområde (eller ett område t.ex. Syrien där det varit eller pågår krig)? Jag kan säga att jag hade nog tänkt mycket på dem, talat med psykologer, vänner, ringt ner för att höra hur det är. Sen har vi ju de som är rena ekonomiska migranter från Afrika, Afghanistan etc., som nog borde kunna ha riktade insatser. Men hur bedöma dem, när det är så att hela bunten klassificeras som asylsökande? Inte lätt inte!

Anonym sa...

@ Magne

"Romer, asylsökande räknas inte utan det är enbart den folkbokförda befolkningen (svenska medborgare):"

Helt med på denna beskrivning (fullt logiskt), men faktiskt så använde sig tjänstemannen av termen "uteliggare" respektive "varav utländsk härkomst".
Därmed behöver det belysas bättre.
Tror tyvärr att det offentliga försöker göra sitt bästa med "rökridåer" när de skall lämna ut uppgifter.
Allt för att låta saker se bättre ut än vad de är...

"Det är främst inte en fråga om uteliggare, utan att när det är svårt att få tag i hyresrätt och höga andrahanshyror, och ibland måste du flytta från andrahandshyra, så uppstår hemlöshet. De sover väl på härbärge eller liknande."

Precis!
Vill dock tillägga att romer faktiskt har erbjudits tillfälliga boenden av kommunen, men huruvida dessa har varit "jourlägenhet" eller "hotellsäng" är kanske inte klargjort.


@ Utlandssvensk

"Det som sker, är att hela hotellsektorn håller på att tas över av staten och kommunerna. Som det är nu, har de kanske redan köpt upp hälften av alla bäddar i landet. Inget tyder på att det blir färre framöver.

Vidare är det så att den direkta kostnaden för att hyra rummen, endast är en del av totalkostnaden. Att man tar bort bäddar i denna extrema skala påverkar även turistsektorn starkt. Man beräknade värdet av denna till cirka 280 miljarder för några år sen. Att denna siffra ska minska meningsfullt pga. brist på hotellrum och andra övernattningsmöjligheter förefaller ganska troligt. Det är en enorm, men dold, kostnad av migrationen som få pratar om."

Givetvis, bra synpunkt!
Det är ju bland annat detta som är en dold "kostnad" som myndigheterna eller MSM inte vill ta upp...


Kanske till att sticka ut hakan utan att referera till en kalkylmodell, men ändå:
Med hänsyn till enbart kostnaden för boenden som kommunen Malmö har totalt sett, så förefaller det synnerligen rimligt att kommunen har omkostnader för miljardbelopp inkl. allt för nytillkomna människor ( ej inrikes födda).
Malmö kommun har en årsbudget på i runda slängar 17 miljarder.
Kommunala utjämningsbidrag och andra statsbidrag står för 29%(!), dvs för 2016 var bidragen på ca 4,9 Miljarder kr.
Om nu enbart bidragen är på 4,9 Miljarder, vad är då hela kostnaden för generöst mottagande av människor om man ser till den dagen då denna grupp är jämställd ursprungliga svenskar i statistiken?

Hittade denna skrämmande text i deras senaste rapport på kommunens hemsida (Budget 2016):
http://malmo.se/download/18.6fb145de1521ab79c0a2896c/1454679268963/BUDGET-2016.pdf

"Räntebärande nettoskuld
Nyupplåningen kommer att vara betydande
under perioden. Den räntebärande nettoskulden
kommer enligt planen att utvecklas på följande
vis:
I genomsnitt beräknas nettoskulden öka med
drygt en miljard per år."
/ - Varför har ingen reagerat mer på detta...???????


Mvh
Magnus Sjöström

Magne sa...

Magnus Sjöström:

Vi kan dalta om miljard och uteliggare. Det vi måste utgå från är att Sverige kommer bli ett land med en liten minoritet svenskar på 20 %. Vi får hoppas att den nya majoriteten från MENA eller den utspädda nysvensken förstår att behandla oss väl. Kanske ska gifta sig med MENA-kvinna för att gardera sig mot kommande demografi?

Utlandssvensk sa...

@ Magnus Sjöström,

Angående Malmö skulle jag, mellan tummen och pekfingret säga ungefär följande:

Personer med utrikes bakgrund var i majoritet i den staden redan 2013:

https://affes.wordpress.com/2014/07/01/utlandsk-bakgrund-i-majoritet-i-malmo/

Andelen nu lär var betydligt högre, kanske upp mot 60%. Om vi gissar att hälften av dessa på något sätt har kommit in via asylsystemet, får vi 30%. Förvärvsfrekvensen för dessa är välkänt låg, så låt oss räkna med att en tredjedel av dem försörjer sig själv. Då har vi kvar 20% som kommunen försörjer.

Total befolkning i Malmö är strax under 400 tusen, men vi kan använda den siffran för att få jämna tal. Vad gäller kostnaden per migrant uppskattar staten den till cirka 350 tusen det första året och sen en bit över 200 tusen, baserat på bidragen man ger till kommunerna.

Så då kan vi gissa att Malmö stad får in skatter från 40 tusen asylanter och samtidigt försörjer dubbelt så många. Om vi (generöst) antar att skatteintäkterna i genomsnitt för de arbetande asylanterna är samma som bidragskostnaden för de som inte arbetar, har vi då netto 40.000 personer som staden försörjer.

Vi får då en total nettokostnad per år för asylrelaterad migration till Malmö på 200 tusen gånger 40 tusen, vilket ger 8 miljarder.

Det låter som en ganska rimlig siffra för mig.

Anonym sa...

@Magne

Ja, vi är säkert helt överens… :-)
Beror mest på hur man påbörjar beskrivningen av det i en text!


@ Utlandssvensk

Ja, det låter som fullt rimlig överslagsräkning enligt mig med.
Det där med personer med utländsk bakgrund visavi svensk bakgrund är lite grand på om man strikt räknar på endast 1:a generations invandrare eller ej.
Personligen räknar jag även 2:a (och 3:e?) som utländsk bakgrund med, när så de visar i mångt och mycket att de inte är intresserade av att komma in i det "svenska" samhället.
Ett sätt att definiera detta är i min generation (40-50 år) att förr var det tydligt att som grabb komma in till stan från förorten.
Då var den uttalade matcho-kulturen tydlig bland invandrade personer (eller lite negativt generaliserande, helt enkelt "blattar").
Direkt yttrade detta sig genom att dessa ideligen skulle "brösta sig", dvs gick till strid för minsta småsaker enbart för att genom hot sätta sig i respekt.
Och detta har inte ändrat sig för gruppen, även om det givetvis finns trevliga människor med god attityd.

Mvh
Magnus Sjöström

Fd moderat sa...

Magnus Sjöström,

en kompis till mig kommer från MENA. Han är i stort sett assimilerad förutom att han inte dricker alkohol eller äter griskött för att det är så de har gjort i hans familj. Han pratar och skriver perfekt svenska och skrattade en gång åt en svensk kille som pratade Rinkeby-svenska.
De är tillsammans tre bröder vilka samtliga har bra arbeten. En av dem bor i Schweiz och har en senior position på IT-avedelningen på en av de större bankerna där. I kulturell mening är de västerlänningar.
Min kompis som idag är 50 berättade om hur det var på 90-talet. Han umgicks bara med svenskar och berättade hur det kunde vara vid centralen med invandrargäng som gick på svenskar. Emellertid brukar han och hans kompisar klara sig eftersom de inte ville ge sig på min kompis. Min gissning är att det har blivit värre på den punkten och att det kommer att bli avsevärt värre.
Intressant är att polisen i Tyskland på nyårsafton struntade i alla politiskt korrekta och ägnade sig åt s k racial profiling för att framför allt skydda kvinnor. Om den svenska polisen hade gjort samma sak skulle media inte diskutera annat det närmaste året om hur rasistisk polisen är.

Anonym sa...

@ Fd moderat sa:

Jo precis, när jag växte upp så funkade det precis så bra - ute i förorten i alla fall.
I grundskolan i förorten på den tiden så tog man hand om alla, oavsett härkomst.
Men det blev en liten shock att komma in till stan i tonåren och gymnasiet.
Ett helt annat kulturklimat helt enkelt.

Problemet är INTE härkomst eller hudfärg, som vänsterpopulisterna hela tiden påstår att motståndarna till etablissemanget hävdar.
- Nej, det är kulturskillnaderna.
Men det är ju lätt att alltid skrika rasist...

Trevligt med din nyanserade uppfattning av det hela! :-)


I fallen med Tyskland etc så blir det ju lätt tramsigt om man inte kan ge ett rimligt signalement.
Tyvärr drabbas ju kollektivet med negativ publicitet, men det är ju nödvändigt då det krävs en (bildligt talat) rensning av störande individer för att gruppen skall bättra sitt rykte.
Och att som t.ex. afro-föreningen i Sverige gör med att ta på sig offerkoftan hela tiden och jaga namn som "Nogger" (glassen) som rasistiskt är korkat.
Det namnet kommer för den delen av "nougat"!
Eller att man bara får benämna alla förövare med signalement "svensk" är lika korkat.
- Hur skulle en efterlysning på en person i Afrika se ut då, om personen skulle ha skandinaviskt ursprung?
Om man retoriskt vänder på det alltså.

Mvh
Magnus Sjöström

Magne sa...

Stockholms kommun har trots allt tagit sitt förnuft till fånga och börjat bygga lägenheter. Varför skulle de inte göra det, när allting subventioneras från staten?

http://www.stockholmdirekt.se/nyheter/platserna-klara-har-bygger-stockholm-modulhus-for-nyanlanda/aRKpcr!nmoIWbVlDg2w1bsbUFZRQ/

Områden som bebyggs med modulhus för araber, afghaner och svarta afrikaner:

"Enskede-Årsta-Vantör

Älvsjömässans extra parkering Huddingevägen på Örbysidan, cirka 300–350 lägenheter för cirka 500 personer.

Slakthusområdet, gamla spåren nedanför Hallvägen, cirka 300–350 lägenheter för cirka 500 personer.

Hagsätravägen, kvarteret Svedjaren, cirka 50 ensamkommande barn.

Skärholmen

Sätra IP, mindre del av parkeringen längs Bredängsvägen, cirka 50 ensamkommade barn.

Bromma

Kvarteret Naturvården vid Beckombergaområdet, Spångavägen/Beckbornas väg, cirka 200 lägenheter för 350 personer.

Spånga-Tensta

Invid kvarteret Miraklet, Arrendevägen/Småbrukarvägen, cirka 100 lägenheter.

Hässelby-Vällingby

Parkeringen längs Bergslagsvägen vid Grimsta, cirka 100 lägenheter."

Skönt att betala skatt. Skönt att betala skatt! Den som inte arbetar gör mer nytta i detta land, än den som arbetar.

Magne sa...

"Jag hoppas innerligt att 2017 blir de konstruktiva lösningarnas år. Året då Sveriges toppolitiker spottar i näven och presenterar konkreta förslag på hur stora problem ska lösas. Men jag befarar att det inte kommer att ske. Om politikerna satt inne på några lösningar hade vi redan hört dem."

Det är väl klart att de har kommit med konkreta förslag och spottat i näven i flera år. Det gäller bara att se var resurserna läggs. När det gäller polisen, infrastruktur, sjukvård, studentbostäder, ungdomsbostäder, billigare hyreslägenheter och skola, är det färre förslag och mindre resurser. Men när det gäller migration, genusvetenskap, nyanländas etablering etc., är det desto mer förslag och resurser.

Flera hundra tusen invandrare från tredje världen har på några år kommit till Sverige. Det har byggts lägenheter, modulhus, kvarter har byggts till dem, socionomer har inkallats från bemanningsföretag och ofta tjänat 40 000 - 50 000:- SEK/månad, psykologer har anställts, Ipads och mobiler, kläder, busskort, har köpts. Vilket kostat flera hundra miljarder kronor.

Det har varit två handlingskraftiga regeringar - Reinfeldt och Löfven - vilka agerat för de nyanländas bästa. Alla som arbetat har inte sett mycket förbättringar och snarare försämringar, men att de två senaste regeringarna har lyckats med sina satsningar (som enbart varit migration, ordna bostäder och bygga kvarter åt nyanlända), är utan tvivel sant.

Vi har nog mer av integrationslösningar á la Tove Lifvendahl och mindre satsningar på skattebetalarnas välgång. Det är som vanligt i Sverige!

Anonym sa...

Ska bli mycket intressant att följa mordstatistiken i Sverige.

Aftonbladets preliminära sammanräkning av antalet mord: 105 personer föll ­offer för dödligt våld under 2016.

Elizabeth Höglund sammanräkning av jan-nov: 146 mord för 11 månader.

Hoppas på ett blogginlägg över antalet mord 2016 av Polisens, Aftonbladets och Elizabeth Höglunds statistik.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/krim/a/x2az8/trendbrottet-morden-i-sverige-okar

https://elisabethoglund.se/blogg/brottsfacit-november-2016-9-mord-39-mordforsok-33-fall-av-grov-misshandel-och-157-fall-av-misshandel/