tisdag 22 november 2016

Om extremister och avsändare

Det pratas mycket om extremism nuförtiden. Det är inte mycket de är ense om annars, men såväl Miljöpartiet som Sverigedemokraterna säger sig vilja hålla extremismen stången. Båda har onekligen haft och har sin beskärda del av tokskallar.

Men vad är egentligen en extremist i dag? Jag tycker mig se att begreppets betydelse förändras i takt med politiska förändringar både i och utanför Sverige. Definitionen riskerar att bli farligt bred.

Ett exempel på detta hittar vi i Aftonbladet, en av många tidningar vars krönikörer och ledarskribenter numera ägnar en icke oansenlig tid åt att deppa över samhällsutvecklingen (trots att Socialdemokraterna sitter vid makten!). Lena Mellin konstaterar att "mörkret har sänkt sig över världen" och att "ljuspunkterna är få, om ens några".

Mellin har förvandlats till en riktig dysterkvist. Men det är inte främst Sverige hon avser utan vår omvärld. Hon räknar upp det som enligt henne gått åt fanders på sistone - Brexit och Trump - och spår fortsatt mörker i de kommande franska och tyska valen:
Nästa prövning är valet till tyska förbundsdagen som sannolikt kommer att hållas i september. I valet till Europaparlamentet 2014 fick Alternativ för Tyskland, AfD, sju procent av rösterna bara ett år efter att de bildades. Det är ett nationalistiskt, EU-skeptiskt parti som är emot euron.
Ett tyskt parti som både är EU-skeptiskt och motståndare till euron - skulle det vara västvärldens eller ens Tysklands stora oro just nu? Nog för att socialdemokratin är EU-vänlig, men att stämpla EU-kritiker och euromotståndare (Norge måste vara rena Harmagedon) som någon sorts extremister är ohederligt.

Ribban har uppenbarligen sänkts betänkligt, och jag undrar om Lena Mellin hade kunnat skriva denna text vid den svenska euroomröstningen 2003 när såväl ledande socialdemokrater som vänsterpartister och liberaler kampanjade för ett nej.

Kanske ska vi inte ta skribentens oro på alltför stort allvar. Det är nämligen tydligt att det numera inte handlar om ordens innehåll utan om vem som formulerar dem. Om avsändaren. EU-skepsis var OK så länge vissa partier på vänsterkanten stod för den. Inte nu längre när det är nationalistiska partier som driver EU-kritiken runt om i Europa.

Mot denna bakgrund är det inte ett dugg konstigt för Aftonbladet att 2014 hävda att påståendet att pensionärer svälter är "bara trams" och ett "lögnaktigt uttalande" från SD för att två år senare fråga den socialdemokratiske sjukvårdsministern vad han vill göra åt att äldre svälter. Ja, det är rent av samma ledarskribent som nu hävdar att "varje dag riskerar i snitt 41 äldre att dö av undernäring".

Tänk vilka problem vi kunde lösa i samhället om det var innehållet i påståenden och förslag som diskuterades, inte vem som lade fram dem.

För att knyta ihop säcken: vad extremism beträffar har jag min definition ganska klar. Men klippet nedan lär inte orsaka några drev i medierna (nedanstående klipp finns även på YouTube).


"Jag vill ha en politik där man varje morgon kan bidra till ett socialistiskt samhällsbygge, och blir det att ta upp Kalashnikoven och skjuta - då gör vi det. Men innan dess kan vi inte vänta i studiecirklar utan vi kan väl bygga lite järnvägar, bostäder och försvara de offentliganställda. Och låt oss göra det tillsammans. Jag är med i revolutionen om vi gör lite reformism först."

16 kommentarer:

JohJoh sa...

"Tänk vilka problem vi kunde lösa i samhället om det var innehållet i påståenden och förslag som diskuterades, inte vem som lade fram dem."

Word!

Anonym sa...

Fast är inte extremist ungefär detsamma som populist?
Som är att inte ha svar på komplicerade frågor tskf icke-populister?
Som iofs inte heller har svaren eftersom frågorna är så komplicerade utmaningar att inte ens icke-
populisterna kunde förutse dem och därför måste utveckla sin politik först?
Sedan har man svaren och kan tillsätta en utredning? Eller en samordnare?
Voila! och Heureka! där har vi det! Populister och extremister har inga utredningar och samordnare!!
Det är den stora skillnaden!

Anonym sa...

Ser inte klippet. Fel hos mig eller glömd länk?

Anonym sa...

AKB försöker bli så pinsam som möjligt och lyckas.Dålig stämning blir det med Reinfeldt i varje fall.

Anonym sa...

Hej.

Extremist - javisst!

Eller nåt sådant. En ofta fungerande taktik är att omfamna det som ens motståndare använder som förolämpning för visa att man är ståndaktig och inte feg. Alf Svenssons rappa replik till Birger Schlaug i en partiledardebatt i TV förr om åren är ett strålande exempel: Schlaug hade lagt ut texten om Kds som ett parti med tusen år gamla idéer, varpå Svensson snabbt bryter in med 'Tvåtusen år gamla, Birger, tvåtusen.!'

Annars betyder extremist inom politiken någon som framför en åsikt och/eller propagerar för metoder som saknar stöd en hos en liten del (ca 5%) av befolkningen/den testade gruppen.

Vad som verkligen är intressant är att göra mätningar bland noga definierade grupper, där samma frågor används, och jämföra hur åsikten ser ut mellan grupperna. WVS gör ju detta, där man kan konstatera att det som är en extrem åsikt för en vit europeisk kristen är en normal åsikt för en muslim, medan det som är en extrem åsikt för en muslim knappt är mätbart bland vita européer (jag använder vit som sammanfattning av de begrepp som ingår i västerlänning och europé - inte som strikt rasbiologiskt begrepp á la SS Ungdom eller F!).

Exempelvis är nog åsikten om egendomsförverkan och näringsförbud som straff för ekonomisk brottslighet extrem, eftersom den skulle ge konkret och kännbar konsekvens till den kriminelle, på samma sätt som avstängning från bidragssystemen för fusk, eller från vården för våld mot personal ses som extrema åsikter.

Om åsikten omsatt i handling löser ett problem eller rentav avskaffar problemsituationen är sekundärt till hur det känns. Klokare än så är vi inte.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Hans Li Engnell sa...

Ser inte klippet. Fel hos mig eller glömd länk?

Klippet finns där.

Anonym sa...

Som jag fattar det bryter AKB med Reinfeldts extremistiska tradition och går nu ut i en mer populistisk riktning.Den riktningen ligger inte långt från de som Reinfeldt pekade ut som extremister när han tyckte sig vara populist innan han fick sparken.AKB ber dessutom alla deplorables om ursäkt för åren som rasist-fascist-nazister.Hon förväntar sig däremed att de återgår till fadershuset som omvända deplorables.Det är också troligt att kommunikationsavdelningen hos moderaterna sitter och filar på temat socialist-kommunister nu i radarskuggan.
Kommunikationsavdelningen vill nog inte sticka ut hakan i första taget på ett tag så att fila lite under tystnad sitter mumma.Populist-extremist-vändningarna får nog landa på Löfvens planhalva vad det lider.Den gode Löfven måste först omskolas till att sluta kalla kreti och pleti för surrealistiska nazister.Sådant är naturligtvis tidskrävande så det förslår men man kan ändå konstatera att tonen är god även om både en och annan tvivlar på hållbarheten...

Anonym sa...

Efter att SD vuxit tll att vara aningen mindre eller aningen större än M och Brexit och Trump vaknar så den smarta stockholmskan Anna Kinberg Batra till och kommer på att hon kan ha haft fel.Inte för att det leder till att hon ber lantisarna ordentligt om ursäkt och står för det, men något slags halvkrullig pudel får det räknas som ändå.AKB kan fråga den avskyvärde Delmon Haffo som vet hur en ursäkt ska gå till är ett tips bara.
Om det är det smartaste en stockholmska kan prestera så får man hoppas på en lantis i framtiden!

Anonym sa...

Verkar vara som så att jag behöver vara fejsbokare för att kunna se klippet?

Anonym sa...

AKB kommer aldrig bli statsminister, det beror på DÖ som förvandlade (m) till Löfvens främsta lydparti.
Dessutom är så dum att hon ännu inte fattat detta.
(M) måste sparka detta stolpskott för att ha en chans till vinst, de kan hoppas på valet 2022, 2018 är kört för moddarna.

Anonym sa...

Liberalerna verkar ha slarvat med värdegrundsarbetet och inte så lite heller om man säger.
"EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic kan straffas för trakasserier"
Trakasserier är knappast särskilt liberalt men ett skiftande humör däremot är inte helt ovanligt i det partiet.
Nu kan inte alla få plats i Jordanien så somliga får platsa i Bryssel.Det finns de som beskyller en liberal för att snabbt bli fascist när hen inte får som hen vill och ibland verkar det ligga något i det.
"Det har gått så långt att ansvariga i parlamentet har uppmanat Wikström och Federley att tänka på säkerheten och inte ta promenader på egen hand."
Påminner ganska mycket om Henke Larsson kan man tycka.Där finns det dock ingen som tvekar att använda hårda ord som huligan och idiot om de skyldiga.Eller skyldiga, eftersom ingen gett sig på Henke under hans ensamma promenader så finns det ju ingen skyldig.Skit samma.Huliganer och idioter!
Vem vet? Kanske maskerade huliganer på plan i Helsingborg skulle gå som kostymerade liberaler i Bryssel?

Hans Li Engnell sa...

Verkar vara som så att jag behöver vara fejsbokare för att kunna se klippet?

Så kanske det är eftersom Hanif Bali postade det på Facebook och det inte är ett YouTube-klipp.

Men det finns även på YouTube, jag uppdaterar huvudinlägget senare när jag sitter vid en vettig webbläsare.

Tills dess:
https://www.youtube.com/watch?v=fK9lGwyvLaQ

A nonym sa...

Jag har inte facecrap och kunde se det utan problem.

Magne sa...

Att Selimovic har hotat, straffat och haft ogrundade misstankar mot sina anställa köper jag. Han sade under en debatt med Sanandaji att han "ska vakta sin tunga". Det är ett direkt hot och om jag var Sanandaji skulle jag svara Selimovic: "Min tunga aktar sig inte."

Anonym sa...

Hipsterskägget som vill skjuta med kalasjnikov är en sån där pinko bitch som SÄPO borde punktmarkera.... liksom alla andra fega protokommunister inom vänsterpartiet och såsseriet

Björn i Bromma sa...

Och Island måste vara en ren disaster. Men där var väl Aftonbladet hejare gällande den gångna sommarens EM i fotboll om man inte minns helt fel.