onsdag 13 juli 2016

Med arslet före in i framtiden


Gör följande experiment på valfri arbetsplats:

Håll lönerna nere. Se till att försämra arbetsmiljön. Tillsätt inkompetenta chefer. Genomför stora omorganisationer som inte har medarbetarnas förtroende. Låt detta pågå i några decennier.

Se vad som händer.

Ovanstående beskriver situationen i svensk skola, i socialtjänsten, inom vården och inte minst inom polisen. Tunga och för välfärdsstaten avgörande områden genomgår nu en kris.

Problemen kan inte härledas till en viss regering eller en viss mandatperiod. Detta är en utveckling som har pågått såväl under röda som blå styren under väldigt lång tid.

Konsekvenserna ser vi nu tydligt inom ovannämnda områden. Det är svårt att rekrytera lärare, sjuksköterskor, undersköterskor, socialsekreterare och poliser. Läget inom sjukvården i sommar är katastrofalt på många håll i landet. Landsting har lockat med 60 000 kr till den som ställer in sin sommarsemester. Några lönepåslag att tala om kan poliserna däremot inte räkna med.

Antalet poliser under 40 år som slutat har de senaste åren legat på mellan 70 och 90 per år. Under 2015 skedde en ökning till 121 och under första halvåret 2016 har närmare 100 lämnat. Detta är poliser i sina bästa år. De som har erfarenhet. De som ska orka med detta tuffa jobb. Många går till Migrationsverket, Försäkringskassan och andra myndigheter som värdesätter deras utredningskompetens.

Hur tacklas då detta? Med sänkta kompetenskrav, givetvis. Eftersom det behövs fler poliser, inte färre, men det är svårt att locka nya till ett yrke med en kass arbetsgivare sänks nu lägstakravet vid de lämplighetsintervjuer som görs. Vid prövningen till polisutbildningen i våras slogs hälften ut när begåvning och personlighet testades. I höst väntas tre fjärdedelar klara samma moment.

Konsekvenserna av detta går i dag inte att överblicka. Dessa kommer vi snarare att se på lite sikt (vilket gör att sittande politiker inte kommer straffas för det). Riskerna är förstås uppenbara. Precis som att sänkta intagningskrav till lärarutbildningen resulterar i sämre lärare kommer sänkta lägstakrav vid antagningen till polisyrket leda till mindre kvalificerade poliser. Kompetens- och lämplighetskrav finns ju där av en anledning.

Regeringen vill att polisutbildningen ska få högskolestatus. Givet hur lärarhögskolan ser ut garanterar detta verkligen ingenting i kvalitet. Men det låter ju bra. Och det är det som är viktigast numera. Inte vilka resultat som faktiskt åstadkoms.

Arma land.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Naturligtvis.
Så måste det gå i kompisarnas korruptions-Sverige!

Anonym sa...

Det mesta förfuskas och förvanskas numera.Läser om en rapport från KTH om framtidens robotisering.Många yrken beräknas försvinna.De som nyss var raketforskare ska nu ha enkla jobb för höga löner istället och byta namn från nyanlända och ensamkommande till robotar om jag förstår saken rätt.
För att hålla den berättelsen uppe måste politiker,media och forskning klia sönder varandras ryggar!

Tompa sa...

HR-chefen förnekar att de sänkta kraven innebär att man sänker kraven för att bli polis.

Detta är liksom det offentliga Sverige i ett nötskal. Varför är det så in i h**te svårt att erkänna hur sanningen ser ut? När inte ens sjukdomsinsikten verkar finnas där så är det liksom svårt att ens börja göra något. Verkar finns hur många "Bagdad Bob" som helst inom den offentliga förvaltningen.

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

..och samtidigt storsatsar man på genuspiloter, genuscertifierare, nya myndigheter för näthat, ökad övervakning och annat destruktivt nonsens..

Anonym sa...

Du, Hans, kan trösta dig med att du kanske, snart, får fira Eid (Alen Musaefendic, Expressen d. 7 jul 2016, http://www.expressen.se/kultur/nar-ska-stefan-lofven-onska-eid-mubarak/):

"När ska Stefan Löfven önska Eid Mubarak?
...
På första dagen av Eid, från Almedalens podium, var statsministern så uppe i att hylla Sverige att han glömde en halv miljon svenska medborgare.
Talet hade gjort sig förtjänt av en reservation: Sverige är i mångkulturellt hänseende ett krälande barn vars inlärningskurva för närvarande pekar nedåt."

Anonym sa...

Lika barn leka bäst, eller hur Dan Eliasson. Nu sänks intelligenskraven för att bli polis till 3 på en 9-gradig skala. En normalbegåvad har mellan 4 till 6 på skalan vilket antagligen skulle betyda IQ 90-110. Vad är då 3? IQ 60-85? ”IQ mellan 70 och 85 benämns som normal begåvnings nedre del eller svag begåvning och är inte ovanligt, medan personer med ett IQ under 70 ofta uppfyller kriterierna för någon form av mental utvecklingsstörning.” (Wikipedia)

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Är detta ironi eller stämmer det? 50 IQ krävs för att öppna en dörr..

Anonym sa...

Hej.

När staten blir tvungen att tillgripa öppen repression kan det bli så att man väljer entreprenörsmodellen, så att man köper in tjänsten från privata tillhandahållare, med lagom politisk bakgrundskontroll.

Dessa kommer då att rekrytera personal som kan använda våld (och med det menar jag som har den mentala kapaciteten att tillfoga andra smärta i syfte att få dem att lyda, utan att vara arg eller personligt engagerad), är villiga att arbeta till en relativt låg lön, samt inte kan komma ifråga för så många arbeten som kräver intelligens och/eller utbildning.

Ungefär som i 'A Clockwork Orange': staten rekryterar ordningspolis bland småkriminella och våldsbrottslingar. De kan nu leva ut sin aggression och sina böjelser i skydd av uniformen och kollegialiteten, staten får sina väktare, och folket får finna sig i att kontrolleras.

De goda alternativen är inte möjliga att genomföra i Sverige med det rådande politiska systemet - det svenska statsskicket är det som lagt grunden för dagens situation trots allt.

Ett oläsligt scenario kan bara lösas på två sätt: gå upp i metanivå för att hitta bakomliggande orsaker (dock: vid varje steg uppåt och utåt minskar möjligheten till kontroll över implementering). Alternativt förintas förutsättningarna för scenariot; om din debattmotståndare envisas med nihilistisk relativism svara man med Argumentum ad Baculum.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Batong Rogue sa...

Vad ni gnäller. De har ju i alla fall inte infört någon maxgräns än.

Anonym sa...

Jag tror ärligt att man sänker kraven för att snabbt kunna rekrytera väktare på löpande band. Samtidigt som man inför en nya kategori med obeväpnade poliser eftersom det skjuts så pass mycket i nuläget.Polisfacket lär i alla fall kunna se sig i stjärnorna efter högre löner och poliser i gångbar ålder med gångbar utbildning går till bl a migrationsverket istället.
Man kan till och med tänka sig att landets förskolor som ju saknar manliga förebilder håller sig framme?
Efter att JO beslutat att polis inte får använda våld vid utvisningar kan det beslutet också ligga till grund för denna obeväpnade polis arbete i utanförskapsområden.Det som hänt i Usa får bara inte hända här.Kanske kan rasifierade svenskar ges företräde och kvoteras in utan att behöva validera sina förkunskaper? En bättre och mer jämlik polis skulle bli resultatet.
Däremot är jag inte riktigt övertygad om Ygemans löfte att utvisa 80 000 falska asylsökanden längre.De nya EU-reglerna, om de går igenom, kommer inte motivera ytterligare.
Den nya obeväpnade polisen, den allmänna feministiska dialogpolisen, kan stöta på patrull när det blir aktuellt.

Anonym sa...

Hanne Kjöller tycker att det är rimligt att ålderstesta ensamkommande flyktingbarn som numera tydligen ljuger om sin ålder.I spänd väntan på att Anders Lindberg minsann också ska visa upp sig som en av de första som förstod att ålderstestande av ensamkommande flyktingbarn inte är trams har AB en snyftare om den stackars flicka som blev skuren i sitt stackars ansiktet av ett ensamkommande flyktingbarn som visade sig inte vara ett stackars barn längre.
Svenska politiker och deras tjänstemän påstås nu djupdyka i sina register och efterforska identiteten på den hemlige reklam-makare som myntade uttrycket "ensamkommande flyktingbarn" från allra första början.
Kanske kan medias kontakter i research-branschen vara behjälpliga?

Fd moderat sa...

Jag är personligen övertygad om att Polen om minst 5 och max 10 år kommer att vara ett betydlgt bättre land att bo i än Sverige. Just nu sitter jag och funderar på var i Polen jag skulle bo i så fall.

Hans Li Engnell sa...

Polen är onekligen ett intressant land. Jag gillade Kraków när jag semestrade där, men det är möjligt att det är en rätt trist stad att bo i. Warszawa var inte en så speciell stad att besök, tyckte jag, men det kanske är en bättre stad att bo i vad gäller kultur- och nöjesutbud etc.

Anonym sa...

När man tänker med arslet är det inte så konstigt att man går med arslet först.
Sverige styrs av praktarslen och alla små-stjärtar springer sedan efter.
Javisst - men vem röstade på dom?

Fd moderat sa...

@Hans

jag tror nog att man kan skapa sig ett riktigt bra liv i Warszawa men jag tycker att staden är lite trist. Krakow är mycket finare men jag vet inte om jag skulle trivas att bo där.
Däremot gillar jag Danzig där jag varit några gånger. Har funderat på att skaffa en bostad där.
Jag kan rekommendera dig att åka dit vid tillfälle.

Anonym sa...

Professor Jerzy Sarnecki tycker det är bra med dummare poliser.
Det, om något, säger väl allt?
Professor Jerzy Sarnecki tycker att alla intelligenskrav för att bli polis ska bort.
Det säger väl, om möjligt,ännu mer?

Anonym sa...

"Professor Jerzy Sarnecki tycker att alla intelligenskrav för att bli polis ska bort."

Jerzy jämför väl med sig själv. Han förstår att det inte behövs mycket intelligens för att ge en vinkel som ska ligga i kurs med PK-filtret. Det krävs ingen analytisk förmåga eller framläggning av fakta. Jerzy har arbetat så många år, och förstår att poliskåren bara behöver rätta sig efter VÄRDEGRUNDEN.

GW Persson kämpar fortfarande emot VÄRDEGRUNDEN, men kommer se sig besegrad av polischef Eliasson och Sarnecki som båda förstår att PK-filtret har stöd hos sittande regering.

Magne

Utlandssvensk sa...

Fd Moderat & Hans,

Polen tror även jag helt klart är ett framtidsland även om jag aldrig har varit där och jag har tittat en del på att köpa något, fast mest som en investering. Mycket sunt land! Fast svårt språk, men det går väl bra med engelska och tyska, gissar jag?

Roligast av allt blir när de gamla svenska yrkesfeministerna tvingas åka dit och jobba som städkärringar om 5-15 år!

Anonym sa...

Men seriöst?
Vad gör det att polisen blir några snäpp dummare när hela befolkningen blivit efterbliven sedan millenium-skiftet?

Anonym sa...

Vi rusar snabbt mot en framtid lik den i filmen Idiocracy.

Anonym sa...

Eliasson genomför ju bara klassisk sossepolitik när den är som bäst. Premiera de dumma tills de intelligenta drar. Partiordföranden steffe är ju en av de större dumskallarna, det är därför Eliasson har goda förutsättningar slå steffe som största dumskalle inom (s)

Anonym sa...

Jag blir alltid lika road över dessa studenter som ska ha sina lägenheter. Nu idag fick jag läsa om Danilo Romero som vill återdemokratisera bostadsmarknaden genom fler hyresrätter. Romero ställer inte frågan huruvida ytterligare 100 000 invandrare från tredje världen försvårar för honom och hans flickvän att tillskansa sig en lägenhet i Stockholm.

Romero säger (SvD 2016-07-13, http://www.svd.se/politikerna-har-svikit-en-hel-generation/om/naringsliv:

"Enligt Danilo Romero finns bara ett sätt att lösa problemet med studenternas ständiga bostadsbrist: politikerna måste ta tillbaka kontrollen över bostadsmarknaden. Han är särskilt kritisk mot vågen av ombildningar från hyresrätter till bostadsrätter som svept över många studentstäder."

Jag tycker inte Romero ska säga så mycket utan enbart acceptera att det är folk som har det sämre än honom. Romero har fått det han röstat för när han velat ha in Syrien och Afghanistan till Sverige. Var bara tyst, Romero, och köp din bostad på andrahandsmarknaden när du inte kan inse att invandringspolitiken omöjliggjort att utbudet stått i proportion till befolkningen.

En personlig anekdot. Jag hade en radikalfeminist på min utbildning, en av många, men denna person var mycket omogen och argsint, runt 20 år. Hon var spydig, ja en väldigt usel person, dryg, arrogant, skällande och en satans odåga som människa. Fick se henne intervjuad i tidningen i SvD också, och hon fick inte sin studentbostad i STHLM utan bo inneboende. Hon menade, precis som Romero, att politiker ska bygga mer. Kan inte säga att jag kände att det var olyckligt att hon bodde inneboende, hon har ju för fan arbetat för att feminism och invandringen ska öka, eller åtminstone inte sagt att den påverkar hennes möjlighet att tillskansa sig bostad i STHML. Hon var dessutom ett as till människa, så extra roligt att läsa om att hon fick bo inneboende. Lite hämnd kände jag att jag fick för oförätterna mot mig.

Ni förstår min poäng: det är dessa snyltiga äckelmänniskor som enbart ska ha sina lägenheter och samtidigt visa världen - jag är så god att jag tar in alla, men bygg nu lägenheter, politiker, så vi kan fortsätta ta in alla och samtidigt ha bostäder åt alla.

ALLT ÅT ALLA, ALLT ÅT ALLA, ropar studenterna efter Palmes glansdagar för länge sedan passerat.

Magne

Anonym sa...

Det låter, som ett elakt skämt att man sänker intagnings-kravet till under "normal" på "kognitiv förmåga" ( ingår i problem-lösning ) läste jag på annat ställe om polisen.
Jag tänker tillbaks när jag själv var ung, så skulle jag då inte lockas av att veta om att ev. arbetskamrater, skulle inte vara så lätta att jobba med kanske. Eller med sämre kognitiv förmåga kan man lätt förvärra kritiska situationer. Bättre då locka fler smarta problemlösare med bättre anställningsvillkor. Det skulle inte vara så medborgarfientligt, som det nu verkar bli. Men vi kanske förtjänar det :)

Anonym sa...

Nu gör EU det så där himla jobbigt för Socialdemokraterna och Miljöpartiet igen.
Det som skulle bli temporärt verkar bli permanent och så kan vi inte ha det.
Det liknar skit, tycker både Gustav och Stefan.Så nu måste Sverige lämna EU - Swexit - för att kunna fortsätta vår generösa invandringspolitik.Annars blir Jonas arg.
Och Jimmie, han blir glad han.
Då blir iofs Annie, Anna och Janne arga förstås.Det finns ingen riktigt att samarbeta med.Men kanske en utredning eller en samordnare kan reda ut det?

Anonym sa...

Verkligheten vill inte spela boll på svenska.
Den fege uslingen OCH populisten Boris Johnsson som smet och inte ville ta ansvar för att han ljugit på britterna Brexit kommer tillbaka som utrikesminister och ska väl språka lite med våran Margot vad det lider.Om han nu törs ta det ansvaret...
EU lägger fram en ny plan om flyktingarna och tänker tydligen inte ta sitt ansvar som vi har gjort.Ändå vet alla hur bra allt hade fungerat om bara alla hade tagit ansvar som vi gjorde.
Tydligen kan de där utlänningarna inte reglerna utan gör lite som de vill utan att ha rådfrågat regelverket.Det borde väl ändå vara en fråga för säkerhetsrådet?

Anonym sa...

Välfärdsskurkar hotar systemen skriver Aftonblaskan.
Är inte det rasistiskt så säg?

Fd moderat sa...

Utlandssvensk,

jag känner en person som har utmärkta kontakter i Polen. Han talar dessutom polska. Om du vill kan jag säkerligen förmedla hans kontaktuppgifter.

Vad gäller språk talar många yngre engelska. En del äldre kan tyska. Annars är språket krångligt, i alla fall för oss.

En gång när jag var där började jag prata med en taxichaufför. Han var otroligt stolt över sitt land och kunde landets historia betydligt bättre än vad vi svenskar kan vårt lands historia. De kommer aldrig någonsin att ge upp sitt land.

Anonym sa...

Batong Rogue sa...

Vad ni gnäller. De har ju i alla fall inte infört någon maxgräns än.
13 juli 2016 13:27


Jo, i alla fall indirekt. Ingen som besitter minsta matematiska förmåga kommer ju ens att söka.