måndag 30 maj 2016

Björklund, varför tyckte du inte så här förut?


Gårdagens partiledardebatt bjöd på det sedvanliga käbblet men också på hetta och viss nerv.

Debatten hamnade i ett intressant läge med två block som pucklade på varandra och med Jimmie Åkesson i mitten som något slags "domare" (för att låna Margit Silbersteins uttryck), vilket tydligen gick hem i stugorna.

Det som fascinerar mig mest är hur Jan Björklund låter numera. I både partiledar- och riksdagsdebatter har Björklund den senaste tiden krävt ett avskaffande av den socialistiska hyresregleringen. I gårdagens debatt tog han dessutom upp vikten av att börja prata värderingar i svensk integrationspolitik. Jimmie Åkesson replikerade att han var "i chock" över att höra Björklund säga exakt det som han menar att Sverigedemokraterna sagt i alla år.

Jan Björklund låter definitivt annorlunda i flera frågor nu än han gjorde före valet. Folkpartiet hade integrationsministerposten i åtta år, och gjorde inte ett kviddevitt av den. I synnerhet de sista fyra åren under Erik Ullenhag gick åt till att förneka problem i stället för att bemöta dem och finna lösningar. Det var flera förlorade år med ett upptrissat tonläge och ett alltmer ohållbart debattklimat. Nu har knutar börjat lösas upp. Kaoset som följde i höstens migrationsvåg gav svenska politiker en nödvändig käftsmäll och tvingade ut dem i ringen.

Nu har Jan Björklund lättat på locket. Han föreslår både radikala förändringar av bostadspolitiken, vilka är helt nödvändiga för att lösa de problem som finns, och medger de värderingskonflikter som uppstår när personer från patriarkala klassamhällen invandrar till Sverige. Även Kristdemokraterna har insett det sistnämnda.

Måtte det bli mer än bara prat.

14 kommentarer:

Anonym sa...

Busch Thor ska ha all heder för att hon krävde schysst behandling också av SD.
SVT:s opartiska Anna Hedenmo har inte sett att det tåget har gått och blir stående ensam på perrongen vilken dag som helst.
Åkesson anges för övrigt som vinnare i snart sagt alla undersökningar MSM kastar ur sig efter debatten.Visst finns det en och annan proffs-tyckare som tycker annat.De tycker som de har betalt för så klart.Vem hade väntat sig annat?
Annie Lööf och Busch Thor gör bättre ifrån sig än AKB.Till och med Björklund gör det.Moderaterna har problem.
Stora problem.
Ett parti som MP där en ny medlem som Isabella Lövin kan knalla in för någon månad sen och säga att det är nytt nu.Vi är visionära realister och det vi tyckte förrut är borta är inte mycken hjälp för Löfven.Hjälp är vad Löfven behöver och knappt det hjälper.Utan den hjälpande hand moderaterna erbjuder skulle Löfven ha satt sin sista potatis och det blir bara tydligare och tydligare.Men det är ingen liten tuva
som förr eller senare också kommer att stjälpa moderaterna.Det ska vi vara tydliga med.

Anonym sa...

Hej.

Det skall bli intressant att följa hur svenska politiker och media går steg för steg i Danmarks fotspår. Jämför SD:s bana med Dansk Folkeparti; från icke stuerene till regeringsmedlem, och utan väljartapp trots att andra partier sökt anpassa sig och triangulera. Kan tänkas att vi är tillräckligt många väljare som ser till att hålla i levande minne hur ansvarsfördelningen ser ut, Björklunds läpparnas bekännelse till trots.

Måhända känner man vindriktningen med ett vått finger i luften men man pekar ut riktningen med hela handen - Björklund verkar ha glömt både detta och att terrängen gäller före kartan, samt att befälet på platsen är den som avgör hur den strategiska planen implementeras, om alls. Men med landsförrädaren Reinfeldt som statsminister och ett kabinett med nickedockor kanske han valde att vara pragmatisk?

Hur välkomnande skulle SD vara för profilerade avhoppare från andra partier? Kanske man rentav borde arbeta för att föra till ytan interna schismer och stå med öppna famnen för avhoppare?

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Utlandssvensk sa...


"Det som fascinerar mig mest är hur Jan Björklund låter numera."

Gamla folkpartister talar alltid med kluven tunga! Lyssna gärna vad Björklund har att säga om asyl- och flyktingfrågor på partiets hemsida:

https://www.liberalerna.se/politik/flyktingar/

De som såg riksdagsdebatten kanske kan berätta hur Björklunds budskap där går ihop med vad han säger på sin egen hemsida?

"Folkpartiet hade integrationsministerposten i åtta år, och gjorde inte ett kviddevitt av den."

FP gjorde en hel del! Bland annat drev man en MASSIV och väldigt framgångsrik kampanj för att maximera inflödet av romer till Sverige. Vid sidan om skolan var detta helt klart FPs stora fokusfråga under 2010-2014. Sen drev man som bekant statsfinansierade propagandakampanjer, som byggde på närmast löjliga och uppenbara lögner.

Erik Ullenhag gav även ett uppdrag att utreda "afrofobi" till en av de absolut mest notoriska våldsaktivisterna i Sverige, Tobias Hübinette.

Anonym sa...

Tack för uppfriskande läsning. Men nej, man kan inte lita på liberalerna. De har tre gånger tidigare tagit upp medborgarskapsprov i valrörelsen, för att sedan i regeringsställning (2 ggr) "glömma" detta. Det dummaste av allt detta är ju att de borgerliga sågar av den gren som de sitter på. Eftersom ca 80% av invandrarna röstar rött, betyder det att en borgerlig majoritet blir mer och mer avlägsen ju mer importen fortgår. Jan Jansson

Anonym sa...

Rikard.
Dansk folkeparti sitter inte i regeringen. Danmark har en minoritetsregering bestående av venstre.

Utlandssvensk sa...


Nu lyssnade jag på debatten och här är några observationer:

AKB: "Vi måste göra det olagligt att attackera polis och räddningstjänst" !!!!!!!

KD hävdar att de "tidigt" var ute och krävde TUT. Maken till fräckhet! SD krävde TUT 2006! KD ansåg hela vägen fram till förra året att detta var djupt omänskligt!

Alla allianspartier utom M vill ha generösare regler för familjeåterförening. Detta innebär en massiv skillnad i inflöde!

Björklund är helt otrolig! Han vill få upp frågan om olika värderingar och tycker att det är hemskt att man ska stämplas som islamofob! Detta från ledaren från det parti som, helt utan tvekan, har arbetat både hårdast och längst för att folk ska stämplas som islamofob, rasist, afrofob, etc, etc, in i evigheten. Bra av Åkesson att lyfta detta helt makalösa hyckleri.

AKB: "Aldrig har så många utlandsfödda gått till jobbet". En äkta gammal ullenhagare! Ta in 100 tusen om året och få tiotusen i jobb med stödinsatser, så är saken biff! Varje år går då fler till jobbet!

Alliansen verkar vara enig om att löpa linan ut med kåkstadsliberalismen. Lägre ingångslöner, mer RUT, osv. Vilka löner krävs för att man ska få MENA analfabeter i jobb? 200 dollar i månaden? Vidare är ingångslönerna i Sverige i många fall redan löjligt låga jämfört med verkligen rika länder och om man trycker ner dem ytterligare lär de som kan lämna landet.

Sossarna må vara kass, men Alliansen är SKOGSTOKIG!

Anonym sa...

Han är en hycklare, som alla de andra (möjligen med undantag för frikyrkomupparna) i "Alliansen".

Anonym sa...

Major Björklund och löjliga partiet producerar bara bakgrundssurr likt myggor en sommarkväll.

Anonym sa...

Dick Erixon från Samtiden diskuterar i P1-morgon debatten, och hans sensmoral är att partierna återgått till ideologiska frågor och inte enbart arbetsmarknadsrelaterade diton: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=6442574.

Magne

Anonym sa...

Jag vet inte....men vad ska man säga om ett parti som försöker poppa till sig genom att välja en logga med en stiliserad kuk?
Om det var så att de inte såg vad loggan såg ut som så var DET illa.
Om loggan valdes för att den såg ut som en kuk så var DET illa.
Och precis samma gäller för invandringen.

Anonym sa...

Hej.

@Anonym 11:52:

Ursäkta, jag rörde verkligen ihop saker! Det är Kjaersgaard som talmand som spökar.

Jag får moderera min analys en smula, men Dansk Folkeparti har onekligen haft ett avtryck i dansk politik, med god draghjälp av verkligheten. Frågan är om vi har tid på oss, med tanke på vår mångfaldigt högre invasionstakt?

Heh, 'göra det olagligt att attackera polisen', den var bra. Faktum är att både partiledardebatt och i förlängningen politisk debatt påminner inte så litet om skolans inre debatt: vi har som bekant vissa problem, men diskussionen är på nivån att det i oändlighet diskuteras vad problemen är, och vem som får beskriva dessa. Inte som man skulle tro hur man löser problemet.

Men så blir det när det blir mer jämställt än lika inför lagen; då blir man 'kompis' och man skäller inte ut eller straffar sin 'kompis'.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Utlandssvensk sa...


"att välja en logga med en stiliserad kuk" passar på alla sätt extremt bra för den riktigt vidriga och vedervärdiga sekten som numera kallar sig "liberalerna". De är de ursprungliga snyfthumanisterna och man ska inte glömma bort att MP är en utbrytargrupp från dessa vettvillingar och att båda partierna har varit rörande överens i asylfrågor hela vägen. FP var utan tvekan drivande i det första riktiga försöket att kollapsa Sverige 91-94. Sen kom man på att man kunde vinna röster genom att ljuga om "hårda tag" som man aldrig tänkte driva. Sättet som de avsiktligen och systematiskt har bedragit väljarna om språktesterna är inget annat än häpnadsväckande, men likväl röstar folk på dem.

Nu är de i gång igen med sina fräcka lögner. Efter 8 långa år, när man maniskt har hyllat mångkulturen, står nu samma personer helt oberörda och låtsas som att de alltid har varit kritiska! De här människorna är renodlade psykopater!

Nu kan jag inte hitta det, men det finns en video på ett tal av Björklund på en FP kongress (2012-13, gissar jag) när han rent lyriskt talar om att det finns oändligt med plats i Sverige och att det inte finns några gränser för antalet invällare. Reinfeldts senare uttalanden var väldigt blygsamma jämfört med detta. Hela kongressen jublade självklart.

De svenskar som nu är villiga att lägga sin röst på L är bortom dumma. De är onda och vill se landet förstöras.

Utlandssvensk sa...

Ursäkta om jag tjatar, men jag kan bara inte komma över att Björklund stod och beklagade sig om att folk blir kallade islamofober. Så sent som i juni 2014 gick Ullenhag ur med följande:

"Nu samlas vi mot islamofobin
I dag bjuder jag in till ett internationellt rundabordssamtal om islamofobi. Runt bordet har jag samlat forskare, organisationer, civilsamhället och regeringskanslier för att diskutera islamofobi i Europa och hur den kan bekämpas. Vi måste lyfta frågan för runt om i Europa har krafter som hetsar mot muslimer stärkts, skriver integrationsminister Erik Ullenhag (FP)."

http://www.svd.se/nu-samlas-vi-mot-islamofobin/om/debatt

Motsvarigheten till Björklunds utspel är något i stil med att sossarna skulle beklaga att det har funnits kollektivavtal och det är helt, totalt, gränslöst oärligt. Jag har inte ord för att verkligen fånga vad jag känner för dessa figurer. En kloakråtta framstår som något ädelt och rakryggat i jämförelse. FY FAN!!!!!!

Anonym sa...

"Internet never forgets" FP och Björklund...