tisdag 3 maj 2016

Farliga felanalyserMona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, såg sannolikt framför sig att kunna fortsätta sitt antirasistiska arbete mot nazister och rasideologiska grupper i sitt nya uppdrag. I stället har fokus i samhällsdebatten alltmer hamnat på det riktiga hotet i vårt samhälle - jihadismen - och Sahlin har tvingats följa efter.

I sommar löper Sahlins förordnande ut, och hon har nu börjat sammanfatta situationen i det svenska samhället. Sahlin säger att hon under sina 40 år i politiken inte ha varit så här orolig över samhällsutvecklingen som nu.

Inför första maj försökte hon vrida strålkastarljuset mot sina egna favoritextremister igen eftersom Nordiska Motståndsrörelsen skulle demonstrera i Borlänge. Sahlin förklarar sin oro så här:
Notera Mona Sahlins påstående. Hon hävdar alltså att jihadister radikaliseras (är man inte redan radikaliserad om man är jihadist?) på grund av islamofobin och "extremhögern" i Västeuropa.

Även jag oroas av polariseringen i samhället. Men det som oroar mig ännu mer är denna utbredda oförmåga att se orsak och verkan.

Sahlins analys är helt uppåt väggarna. Hennes förklaring att jihadismens framväxt i samhället är en reaktion på dels extremhögerns framfart och dels islamofobi i samhället ger salafisterna en legitimitet de absolut inte förtjänar. Det är faktiskt ett hårresande påstående från en nationell samordnare.

Sverige har tillsammans med Belgien exporterat flest IS-krigare per capita i EU. Det svenska samhället har givetvis brister på både bredden och tvären, men det är inte ett islamofobiskt eller rasistiskt samhälle. Tvärtom placerar sig Sverige alltid bra i olika sorters toleransmätningar.

Jihadismen kan inte förklaras som något slags muslimsk revansch på Västeuropa. Den som hävdar det legitimerar några av världens grymmaste terrorgrupper och gör en farlig felanalys som lägger hinder i vägen för att bekämpa det största hotet mot den fria världen sedan kommunismen.

Mona Sahlin kritiserar gärna kommuner för bristande beredskap för att möta hot från extremistgrupper. Hon borde tänka igenom vilka signaler hon själv sänder med sina uttalanden.

11 kommentarer:

A nonym sa...

Men vad förväntade du dig egentligen av en storköksa? Hon har aldrig under hela sin politiska karriär levererat en enda smart kommentar eller tanke.

Unknown sa...

Mona Sahlin är ju för efterbliven, precis som de flesta svenskar. Det kommer inte gå att bo kvar här.

Anonym sa...

Sahlins efterlämnade arv är sahlinisterna.Ett ord som för övrigt ligger märkligt nära salafister.Vi ser dem överallt,tydligast i MP,men både S och V drar sitt strå till stacken.
Det är sahlinismen.

Utlandssvensk sa...


"Sahlins analys är helt uppåt väggarna. Hennes förklaring att jihadismens framväxt i samhället är en reaktion på dels extremhögerns framfart och dels islamofobi i samhället ger salafisterna en legitimitet de absolut inte förtjänar. Det är faktiskt ett hårresande påstående från en nationell samordnare."

Sahlins "analys" är i grunden samma som som har drabbat alla former av invandrings- och mångkulturkritik de senaste 30 åren. Mönstret är följande:

1. Media och 7-klövern hävdar att mångkultur är bra.
2. Någon påvisar en negativ effekt av mångkultur.
3. Man försöker att ignorera och/eller brunmåla budbäraren. Länge räckte det.
4. Om 3. inte fungerar, påstår man att problemet beror på kritiken och/eller "värdegrunden" hos de som hyser sådana uppfattningar.

Det finns massor av exempel på detta. Ett av de mest uppenbara är väl den påstådda lönsamheten med asylinvandring. Där var vi på steg 3 i många år och vi har sen blev det gradvis sett mer av steg 4, dvs, man hävdade att det var svenskarnas rasism som gjorde att invandrarna inte kunde få jobb och om bara SD kunde hålla tyst skulle rasismen försvinna och arbetsmarknaden öppnas upp. Det kanske känns avlägset nu, men så argumenterade hela 7-klövern fram till nyligen, trots att det har varit extremt uppenbart i flera decennier att asylinvandring är allt annat än lönsamt.

Mona har hållit på att älta olika varianter av steg 3 och 4 under hela sin karriär och lär nog fortsätta med det in i evigheten. Tron på mångkulturen påminner i mycket om en religion och de frälsta är villiga till vilka logiska kullerbyttor som helst för att slippa ifrågasätta grundbulten i sin tro.

Anonym sa...

Denna helt outbildade och obildade människa har i sin karriär i sossepartiet haft Ingvar den dumme som uppbackare och mentor. Hon avslutar sin s k politiska gärning med en analys fylld av en dumhet endast måna fåna kan uppbjuda

Dr Mabuse sa...

Mona Sahlins starka ställning inom svensk politik och socialdemokrati är - och har alltid varit - obegriplig. Någon protesterar måhända och menar att hon minsann alltid fått kritik och sina fiskar varma men hon har lika förbannat och trots detta alltid haft en framträdande position med undantag för en time-out efter Tobleronegate.

Jag är kanske orättvis men frågan är om hon inte i förstone främst lyftes fram för att det behövdes någon ung, framåt tjej för att dekorera Rörelsen och visa hur progressiva och jämlika de var. Ingvar K kände dessutom pappan som jobbade åt Ingvar K. Mona S är säkert lättsam och trevlig som bordsgranne eller att ta en öl med.

Men hon har alltid kommit undan med floskler och häpnadsväckande ytliga analyser. Rörelsen har sannerligen haft vassare kvinnor i sina led nota bene. Jag nämnde det i en tidigare kommentar men upprepar gärna: Sahlin är ansvarig för att sossarna tappade vettiga krafter efter valet 2010 då hon som partiledare antingen körde ut dem i kylan eller fick dem att lämna då de inte delade hennes (flum)visioner: mångkultur, värdegrunder, normkritik, genusfrågor, töntiga Sverige....

Inte för att jag sörjer sossarnas kräftgång men just nu - med en Allians som saknar ryggrad och stake ( trots Liberalernas blåsprängda Dildologga ) och ett Miljöparti som är vettlösare än vanligt känns det som om hela havet stormar i ankdammen Svedala.

Bomber lemlästar och dödar folk i städer nära oss, där vi själva promenerat. IS är en jävla böld som de facto kan komma att döda någon av oss på hemmaplan! Att då höra Überrelativisten Sahlin diskutera och leverera ännu en omvärldsanalys som givetvis landar i all ondskas embryo DödsknarkarNazismen känns inte oväntat.

Anonym sa...

Hej.

Utlandssvensk har egentligen sammanfattat det hela, men man kan också se det såhär:

Svenskar är inte muslimer.
Invandrare är muslimer.
Svenskar som inte gillar invandrare är rasister.
Den som inte gillar muslimer är rasist.

Felaktiga och osanna premisser ger slutsats därefter.

Vi som ser ett universellt mänskligt ideal sprunget ur den västerländska rättstraditionen, och den kontinuerliga strävan efter frihet som kan sägas löpa genom hela västvärldens historia, från Salamis och framåt om man så vill, vill också se de på frihetligt ansvar och pliktmoral baserade framsteg som Genèvekonvention och deklarationen om de mänskliga rättigheterna triumfera. Det går inte att välja en position utanför spelbrädet, vilket är vad Sahlin och hennes gelikar önskar göra. Den som strider för ett globalt kalifat må ha vidriga åsikter och ännu vidrigare gärningar som sitt signum, men den väljer tydligt sida.

Den som väljer sida kan ha fel, och kan förlora. Den som, som moderna så kallade liberaler och vänster inte vill välja sida, utan vill stå bredvid planen begår samma moraliska brott som den konsekvente pacifisten: genom att vägra välja ett ideal och en idé och kämpa för denna tillåter man den starkaste och nedrigaste att triumfera.

Det finns också en sorts människa som väljer det omöjliga för att slippa agera för att det skall bli verklighet; "Om alla bara lade ner sina vapen och pratade funnes inga krig" är en sådan sats.

I sådana tider vinner den som är mest villig att eliminera motståndare med hjälp av vilka metoder som helst. Det hela börjar påminna om förra seklets början allt mer.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Enligt Expressen blåser det runt Mona igen.Handlar om pengar den här gången också.
Mona försvarar sig aningens kryptiskt som vanligt.Enkla raka besked har aldrig varit Monas paradgren.Någonstans ligger det underförstått att vi ska förstå att hon lever under press och hot ungefär som Lars Vilks eller nåt.Sådant kräver förstås extraordinära åtgärder får vi förstå.Mona har ett viktigt jobb att sköta ett tag till..

Alexander A sa...

ojoj, nu blåser det ordentligt om mona.. går man på vad expressen skriver så är det rätt så allvarligt och inte alls frågan om en toblerone längre.

Anonym sa...

Våra "ledare" kan inte räkna.
I alla fall inte när det gäller att hantera andras pengar.
Hur var det de högsta hönsen Reinfeldt och Sahlin sa: "Vi skall inte ta i dem med tång."
Ja vem vill ta i dessa "ledare" nu?
Bo Adolfsson, Mölndal

Anonym sa...

Varför klagas det över att vi har så många Jihadister? Samhället gör ju sitt bästa för att de skall bli fler. Så snart en grundskola upptäcker att en elev talar ett annat språk än svenska i hemmet skall eleven ha hemspråksundervisning och eleven tas bort från vanlig undervisning för att läa sig ett språk från ett land som elevens familj troligen inte planerat återvända till. När sedan eleven lämnar grundskolan är betygen dåliga och kunskaperna i svenska språket begränsade, däremot kan eleven språket från landet familjen flytt ifrån. Är det då konstigt att den unge läser hemsidor på detta lands språk? På grund av de dåliga betygen får den unge inget jobb i Sverige och betygen är för dåliga för att vidare utbildning skall komma ifråga. Om då dagarna blir långa och den unge läser om hopp på hemsidor skrivna på föräldrarnas hemlands språk, är det då konstigt att den unge vill pröva lyckan så som den beskrivs på dessa hemsidor? I rättvisans namn kan vi inte påstå att det svenska samhället påbjuder jihadism, men jag anser att vårt samhälle främjar uppkomsten av jihadism. Om samhället satsat på att ge föräldrar som inte har svenska som modersmål utbildning i svenska språket istället för att påtvinga unga hemspråksundervisning då hade troligen antalet svenska jihadister varit betydligt färre.