söndag 29 maj 2016

Oviljan att förstå


Planerna på ett boende för ensamkommande i Saltsjö-Boo resulterade i protester från många grannar. Oro över kriminalitet, fallande pris på den egna bostaden och andra farhågor har kommit upp i ljuset.

Denna oro har hånats av såväl Aftonbladet som liberala tyckare. "Okunskap! Hur kan de vara så ogina?" tycks vare en vida spridd fråga. En som har funderat är det kristdemokratiska kommunalrådet i Nacka Jan-Eric Jansson. Han undrar varifrån rädslan för att bli granne med ensamkommande flyktingbarn kommer.

"Uppriktigt sagt förstår jag inte vad man är rädd för. Vi vågar ju resa utomlands och möta dessa pojkar på gatorna i främmande städer", skriver Jansson. Jämförelsen är bisarr och illustrerar tämligen väl gapet mellan politikerna och medborgarna i dessa frågor.

Kommunalrådet likställer alltså att se någon på en resa utomlands med att bo granne med personen i fråga. Häpp. Många tycker att det är spännande att besöka de brasilianska favelorna på semestern, men ingen skulle vilja ha dem i sitt eget bostadsområde. Detta förstår alla utom vissa politiker.

Jag hade för några år sedan tillsammans med dåvarande stadsdelsdirektören ett möte med ett par i ett välmående övre medelklassområde. Detta par hade begärt mötet för att diskutera det boende för missbrukare och socialt utsatta som stadsdelen hade i en villa. Denna villa råkade ligga på granntomten.

Störningar förekom ibland, även om vi agerade snabbt och slängde ut personer som inte skötte sig. Den främsta invändningen från grannparet var emellertid att boendet i fråga riskerade att sänka värdet på deras villa. Vilket var en invändning som varken jag eller stadsdelsdirektören kunde ta någon hänsyn till i stadsdelens sociala arbete.

Så här i efterhand, boende i bostadsrätt på en galen bostadsmarknad och med ansvar för föreningen i egenskap av ordförande, har jag desto större förståelse för grannarnas synpunkter. Det egna boendet är trots allt grundfundamentet i den vardagliga tryggheten. Rucka på detta och du kommer oundvikligen att få se reaktioner.

Denna situation, kollisionen mellan folket och folkvalda, är i själva verket politikernas eget verk. Jag tror att oron hade varit mindre om Sverige inte haft en så vettlös politik under så lång tid. Om vi kunnat lita på att människor som asylinvandrar är den de säger att de är, att minderåriga verkligen är under 18 och inte över 30 och att den som missköter sig åker ut med huvudet före från både asylboende och land, skulle acceptansen högst sannolikt vara mycket större. Detta skulle underlätta interaktionen mellan nyanlända och svenskar och därmed även integrationen.

Nu har vi i stället en situation med asylboenden som är överfulla av människor, med upprepade bråk som tar polisiära resurser från vardagsbrottsligheten, gruppvåldtäkter både mot svenska kvinnor och minderåriga på boendena och till och med mord.

Det är faktiskt inte ett dugg konstigt att allt detta väcker oro och rädsla hos vanligt folk. Ändå finns det politiker som Jan-Eric Jansson som inte ens vill försöka förstå. Detta kommer bara ytterligare att bredda gapet mellan medborgare och folkvalda. 

Tidigare bloggat:

Läs även:
Viktor Barth-Kron

13 kommentarer:

Anonym sa...

Hej.

Frågan envar svensk bör ställa sig:

"Styrs Sverige av en legitim regering?"

Svaret beror förstås på oss själva, var och en, men i mitt fall är svaret nej, då jag oavsett politisk färg hos ett parti alltid studerar partiprogram och valmanifest utifrån följande:

"Vad blir konsekvenserna för Sverige och svenskarna?"

Törhända är jag en smula ålderdomlig i att resonera så i denna gränslösa värld där endast penningen och vapenmakt förmår skapa sammanhållning, men jag väljer mitt land och mitt folk först.

En följdfråga envar bör ställa sig:

"Anser våra partiutvalda att jag kan offras för politikens genomförande?"

Fundera på det, och känn efter vad du tror är sannolikt att Löfven, Reinfeldt (denne Quisling) eller Fridolin skulle välja: nattsköterska på boendet där en äldre anhörig lever sina sista år efter ett liv av att finansiera den svenska staten och nationen, eller ett boende för dessa så kallade flyktingar. Vad tror du att de väljer? Vad skulle du själv välja?

Ibland är uppror en plikt, ty stater och länder vilar även de på moralisk legitimitet.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Hur många semestrar i Afghanistan,Somalia Irak eller länder i Afrika där dessa telningar kommer ifrån?

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Å andra sidan: i en fungerande marknadsekonomi bestämmer inte grannar (eller kommun) vem som får bo i grannhuset...

Anonym sa...

Nu baseras ju inte resonemanget på vare sig intelligens eller logik utan på den påbjudna gemensamma värdegrunden.

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

En sak jag funderat över (men som egentligen kanske inte är så viktigt): kommer de som drivit igenom den här vansinniga migrationspolitiken inse att de är ansvariga och vad de ställt till med?

Hans Li Engnell sa...

Moderaterna har insett vansinnigheten men medger inget eget ansvar. Det säger väl en del om hur trovärdigt det partiet är.

Anonym sa...

Detta är dubbelmoral från Nackaborna: Gärna att de (migranterna, ensamkommande, flyktingar, anhöriginvandrare eller vad ni vill benämna dem, ni förstår) kommer till Sverige, men inte ska de bo intill mig, de kan mycket gärna få bo i Fittja i Norra Botkyrka eller ute på en äng i Norrland (som Reinfeldt föreslog när han åkte med flygplan och såg att det i Sverige finns skog, ängar med mera där migranterna kan bo).

Ge Nackaborna flyktinghem, modulbostäder och stora miljonprogram á la Rinkeby, så ska vi se vad de röstar på i nästa val. Kan inte förstå vad det är att ta parti för dessa människor. Hade de röstat på SD så kan jag ju ändå förstå, men antalet som i Lännersta (där Hells Angels föredetta kåk ligger, som nu är planerad för ensamkommande) röstade på SD i riksdagsvalet 2014 är 4,47 %.

Bara bra att de som röstat för mångkultur, mångfald och alla människors lika värde också får ta del av det.

Magne

Anonym sa...

Sverige, det enda land i världshistorien som betalat för att bli invaderat. Dumheten verkar vara gränslös, och det blir landets fall.

Arthur sa...


Naturligtvis förstår Jansson mycket väl vad han ställer till med. Däremot är han hjärtlös nog att inte bry sig om dem vars representant han borde se sig som. Istället är han lojal med partiet och med resten av den politiska klassen och noga med att synas tro på dess palaver. Vårt valsystem ger inte mycket makt åt väljarna att värja sig mot svek. Partikanslier och journalister däremot kan lätt göra sig av med en politiker som inte svassar tillräckligt.


Utlandssvensk sa...

@ Magne,

"Bara bra att de som röstat för mångkultur, mångfald och alla människors lika värde också får ta del av det."

Helt rätt!

Det är EXTREMT stötande att skåda folk som har suttit och röstat på Reinfeldt och blivit rika i huvudsak pga. att den förda M politiken på riksplanet gjorde stora delar av Sverige till ett helvete för vanliga människor och därmed drev upp priserna på de helvita reservat som samma parti skapade på kommunnivå.

Jag kommer själv från ett renodlat M reservat och en helt förkrossande majoritet där har fullkomligt gottat sig åt det som har drabbat övriga landet tidigare och samtidigt byggt upp någon fantasi om att just de är så dugliga och hårt arbetande. Det är i nästan samtliga fall en ren lögn. De har inte flyttat till Danderyd eller Vellinge pga. att det har varit rika och framgångsrika utan de har blivit rika pga. att de råkade hamna där för 10-30 år sen.

De förtjänar FULLT UT att drabbas av det som de, i högsta grad, har påtvingat andra.

Sen finns det självklart anständigt och hederligt folk som endast har flyttat till dessa orter för att skydda sig själv och sina barn och som inte, via valsedeln eller på andra sätt, har gett sitt stöd till att förstöra övriga landet. Men de är en väldigt liten minoritet.

Anonym sa...

Jag tycker Carl Bildt borde ägnas en bloggpost här på Motpol. Enligt mig är hans idéer sprungna ur en extremistisk globalism. Bara läs några utdrag ur hans krönika på Washington Post, där han ska skriva ned sina liberala idéer som är i motsats till ett Europa och snart möjligen ett USA med Trump som är så hemska (floskelspridaren Bildt i Washington Post: https://www.washingtonpost.com/opinions/carl-bildt-austrias-narrow-election-is-a-warning-signal-to-all/2016/05/27/90d4626a-2381-11e6-8690-f14ca9de2972_story.html?hpid=hp_no-name_opinion-card-f%3Ahomepage%2Fstory):

"The rise of the nationalist right has been faster in Austria than in most other countries. It is obvious that it has been boosted significantly by legitimate revulsion against the old-fashioned system of Proporz. Change has been in high demand.
...
With faith in the future also waning in view of economic difficulties and rapidly changing societies, it has been easy for these forces to trumpet nationalist myths and gain adherents for their calls for closed borders and old values. The Muslim hordes are at the gates, they say; Brussels is just bureaucracy, trade is treason, and the United States is aggressive and alien. These have been the messages resonating in the valleys and on the plains of rural Austria.
...
Immigration is clearly one part of the story that Austria has had difficulties handling. But that voters in more diverse Vienna strongly rejected the siren songs of closed borders is a good sign in the darkness.
Remnants of the old battles of ideologies are certainly still around, but more and more it’s a contest between an open and a closed society. [...] [I]t was the development of communications and commerce that caused the breakdown of the closed societies of the ancient world, and in an echo of this we see these new political forces rally strongly against immigrants and trade agreements.
...
[T]he political leaders of Europe could take some time off from the crisis management that increasingly dominates their days and spell out the case for an open society, an open world and a better future."

Kommentarer till hans krönika:

"The author seems to think that the citizens of Austria have no right to voice opposing opinions. In his view they are supposed to be mindless little children, who do what they are told no matter what. I think that this opposition to the EU masters is healthy."

En annan skriver:

"Leftists like Bildt, will never understand basic human nature. They live in a "feel good world" of their own."

En tredje skriver:

"[T]he West wants to continue to be the West it has to recognize this immigration reality and manager it in its own interests.
Chancellor Merkel's immigration policie have produced a European disaster."

Är Bildts extremistiska globala agenda: "[A]n open world and a better future," som han skriver i krönikan? Är det hans enda förslag till globalism? Några andra argument kan inte jag finna. Ingen analys över konsekvenser, bara ett "statement": Öppen värld med mångfald, så otroligt vackert. Som sagt, jag skulle gärna se en granskning av Bildt här på Motpol, när vi ändå ska studera opportunister och globala extremister.

Magne

Utlandssvensk sa...

"Jag tycker Carl Bildt borde ägnas en bloggpost här på Motpol."

Ja, varför inte en post om Bildt, Reinfeldt och Quisling? En jämförande studie, kanske?

Anonym sa...

Quisling ville väl, till skillnad mot Bildt och Reinfelt. Han gjorde vad han trodde var bäst för Norge.