måndag 9 maj 2016

Framtidens svenskar bor i trailers


Enligt en Census-undersökning från 2013 lever 20 miljoner amerikaner i flyttbara hem, så kallade trailers. I staten South Carolina lever nästan var femte invånare i ett mobilt hem. Ur svensk synvinkel har detta uppfattats som ett tecken på fattigdom. Men nu är Sverige på väg i samma riktning.

Begreppet "trailer trash" har inte uppstått ur ingenting. Men det är en förenkling att påstå att alla som lever i trailers är mycket fattiga. De flesta arbetar och en fjärdedel är pensionärer. Men deras medianinkomster är långt under medelinkomsten i USA.

Detta får mig att tänka på Sverige. Stefan Löfvens regering pratar om "samhällsbygget". Men det är inte regeringen utan Bert Karlsson som bygger det nya Sverige just nu.

Nästa vecka påbörjas byggnationen av en ny liten stadsdel utanför Skara. Detta blir en by på hjul. En trailer-park med 100 bostäder. Liknande byggnationer med 150 till 200 bostäder planeras i Båstad, Strömstad, Åtvidaberg, Strängnäs, Hagfors samt utanför både Göteborg och Stockholm. Det vi nu ser är det nya trailer-Sverige växa fram. Allt byggs med tillfälliga bygglov.

I en tid med rekordstor invandring av lågutbildade, bostadsbrist i 250 av landets 290 kommuner, en hyresmarknad som har kollapsat, skenande priser på bostadsrätter, villor och radhus, hyresvärdar som ställer allt högre inkomstkrav och politiker som inför amorteringskrav ovanpå kravet på kontant betalning av 15 procent av beloppet vid köp, är det inte ett dugg förvånande att gruppen som står utanför den reguljära bostadsmarknaden kommer att explodera i antal under den kommande tioårsperioden.

Samtidigt som politikerna har saboterat svensk bostadsmarknad (begreppet "Fubar" känns passande), vilket strypt tillgången och drivit upp priserna, införs alltså krav som gör det i stort sett omöjligt för invandrare, låginkomsttagare och unga utan rika föräldrar att få tag i en bostad. Trycket har under lång tid ökat på socialtjänsten, som i dag försöker komma undan oerhört kostsamma hotellplaceringar genom att erbjuda sociala kontrakt (i Stockholm via SHIS).

Skyll nu inte detta på Bert Karlsson. Han är en smart entreprenör som ser möjligheter, ingen kan påstå något annat. Han lyckades dra nytta av migrationskaoset genom att starta upp alltfler asylboenden. Nu blickar han framåt och ser behovet av modul- och trailerbostäder.

Det är landets politiker i båda blocken som skapat detta. Bert Karlsson har precis som vi andra lyssnat och noterat att det inte finns någon vilja att reformera bostadsmarknaden. Därför kommer eländet att fortsätta. Och förvärras.

Välkommen till det nya trailer-Sverige. Här, Stefan Löfven, har du ditt "samhällsbygge".

12 kommentarer:

Anonym sa...

Så länge folk är tillräckligt dumma för att tro på vad media skriver och politikerna säger kommer det att rulla på.Och ännu är inte den siste idioten född..

Anonym sa...

"Det är landets politiker i båda blocken som skapat detta. Bert Karlsson har precis som vi andra lyssnat och noterat att det inte finns någon vilja att reformera bostadsmarknaden."

I första hand har Bert Karlsson lyssnat och noterat att det inte finns någon vilja att reformera migrationspolitiken. Har han också lyssnat på att det inte finns någon vilja från politiker och befolkningen att reformera bostadsmarknaden? Hur tänker du då?

Magne

Hans Li Engnell sa...

Har han också lyssnat på att det inte finns någon vilja från politiker och befolkningen att reformera bostadsmarknaden? Hur tänker du då?

Det har han givetvis gjort, vilket gör att han kan göra betydande investeringar i modulbyggnader och se fram emot att få tillbaka investeringen på både kort och lång sikt.

Svenska politiker låter extremister i Hyresgästföreningen fortsätta diktera villkoren på svensk bostadsmarknad. Så vansinnet kommer fortsätta, och utslagningen öka. Då ökar också behovet av nödlösningar á la modulbyggnader. Inte bara för nyanlända utan också för personer som bott länge i Sverige.

Utlandssvensk sa...


Om man läser Fogelströms utmärkta böcker om Stockholm (Mina drömmars stad, etc) noterar man att det på Södermalm fanns en stor kåkstad under tidigt 1900-tal som kallades "Negerbyn". Fast då var det enbart tråkiga, vita svenskar som bodde där. Nu, äntligen, skapas det äkta negerbyar! Hurra! Spännande berikning för alla! Ett stort steg mot Anders Borgs dröm om att förvandla Sverige till något som liknar Lagos!

Angående Bert Karlsson håller jag helt med blogginnehavaren. Dessutom ska man inte glömma att Bert var en av de första verkliga motståndskämparna mot mångkultur i Sverige och drabbades av sedvanliga trakasserier och problem pga. detta. Ingen stod upp för honom då. Min bedömning är att detta påtagligt har bidragit till hans aktiviteter inom asylsektorn. Om nu svenskarna till varje pris vill ha mångkultur och skoningslöst mobbar ut de som motsätter sig detta, ja då får man väl ge dem mångkultur och sen får vi se hur kul de tycker att det är. Att man dessutom kan tjäna några hundra miljoner på saken innan landet kollapsar, gör väl inte saken sämre.

Anonym sa...

Enda lösningen vore ren s.k. social housing av engelskt snitt. Men det har regeringen sagt att man absolut inte vill ha. Nu får vi det i praktiken bakvägen istället. Angående Bert så unnar jag honom varenda miljon han tjänat på invandringen. Det är odugliga politiker som skapat situationen. Bert har åtminstone förmågan att slå mynt av de enorma samhällsproblemen.

Anonym sa...

Ja att kasta skit på Bert är helt fel.Den skit som kastas kastas från politiskt håll och beror på att han startade Ny Demokrati.Det kan eliten inte förlåta.

Anonym sa...

Politikerna kommer väl snart att försöka att tvinga AP-fonderna till bostadsbyggande, det är ju förstås en investering för framtiden.....desperationen för att hålla sig kvar vid makten.....Argentia scenario ????

Anonym sa...

De värsta extremisterna sitter i regeringen och inte i Hyresgästföreningen. Det är givetvis politikernas (och deras "skötare", som tex soros) skuld att det ser ut som det gör men jag anser att Bert är en "mini-soros" som inte bara slår mynt av krisen utan aktivt förvärrar den med sin affärsmodell. Han har valt att vara en del av problemet ist för lösningen.

PerH sa...

Detta låter som många svenska framtida Watts på hjul.

Fd moderat sa...

En orsak till att det finns mobile homes i USA är att det åtminstone i en del delstater inte är någon fastighetsskatt på dem eftersom de har hjul.
Så det det är till viss del ett sätt att undvika skatt.

Anneli sa...

Egentligen finns det nog många politiker som har viljan att förändra bostadssystemet. Det de saknar är mod. De vågar inte, därför att vissa av besluten som måste tas uppfattas negativt av väljarkåren. Riskminimering och politisk karriär är vad de flesta riksdagspolitiker sysslar med idag.

Frågan är om det kommer bo några etniska svenskar eller ens svenskfödda personer i dessa trailers överhuvudtaget? Jag har otroligt svårt att se att svenska ungdomar skulle välja att bo i trailer istället för att bo kvar hemma hos morsan och farsan ett par år till.

Frågan om huruvida polisen kommer våga gå in i dessa områden vet vi redan svaret på.

Anonym sa...

En intressant sak som du beskriver Hans. Skulle gärna veta mer om bostadsmarknaden för asylentreprenörer. Min uppfattning är att antalet migranter (immigranter, dvs. asylsökande) är det som Bert, Sven Otto Littorin mestadels är beroende av för att driva sin verksamhet. Hur migranterna ska bo är väl mest en fråga som kommer i nästa steg. Det finns, enligt min forskning, byggnader och modulhus för entreprenörerna att tillskansa sig när en order har inkommit från Mig.verket. Skulle massa regelverk stoppa asylentreprenörerna särskilt mycket? Jag har inte sett att byggregler och förbjud har stoppat asylentreprenörerna särskilt mycket utan de har kunnat övergå till nästa steg i sin verksamhet, vilket är att placera migranterna i sina byggnader. Bert m.fl. har naturligtvis läst på om bostadsmarknaden för asylentreprenörer, men att Hyresgästföreningen skulle vara ett hinder för dem har jag svårt att se. Det är väl mer vi svenskar som har svårt att få loss bostäder, migranterna hamnar ju i bostad hos Mig.verket, som i sin tur betalar asylentreprenör för boende, och vissa av dem har i nästa steg en träningslägenhet som kommun och stat ordnar åt dem.

Förövrigt vill jag tacka för bloggens innehåll.

Magne