lördag 7 maj 2016

Broilerns politiska framtid


Miljöpartiets språkrör Åsa Romsons och Gustav Fridolins framtid avgörs om en vecka. När miljöpartisterna samlas för kongress fredagen den 13:e har valberedningen fått en bild av hur stödet runt om i partidistrikten ser ut.

Några öppna motkandidater finns inte, därför förefaller det just nu troligt att allt hänger på hur pass stort stöd som valberedningen lyckas uppmäta i distrikten. Om stödet för Fridolin och Romson visar sig alldeles för svagt, kan personer som Isabella Lövin och Per Bolund känna sig nödgade att kliva fram.

Vad skulle det betyda för MP om båda språkrören får gå? Eller ett av dem? Eller inget? Det beror först och främst på vilka som i så fall ersätter. Jag ser gärna att åtminstone Romson fortsätter över nästa val. Låt oss slå fast en sak: Romson är inte dum i huvudet. Men hon är en usel kommunikatör, och skulle förmodligen göra sig själv mer rättvisa som tjänsteman långt bort från strålkastarljuset. Åsa Romson är ett gediget sänke för sitt parti och det är därför önskvärt om hon får fortsätta.

Åsa Romson har en bakgrund som forskare och därmed något reellt att falla tillbaka på om hon petas. Det har inte Gustav Fridolin. Han har satsat allt på en politisk karriär, och skulle han bli avsatt samtidigt som partiet för första gången i sin historia sitter i en regering vore det en förödmjukelse av rang.

Fridolin har sett faran och därför kampanjat både i sitt parti och i landets största medier under de senaste veckorna. Senast i morse satt han i Nyhetsmorgon TV4, skrattade och log och såg ut som den där svärmorsdrömmen som alltfler börjar inse att han inte är.

Räcker det? Det är svårt att sia om just nu. Visserligen skulle jag mer än gärna se Fridolin sparkas ut under förnedrande omständigheter och tvingas le sitt mest tillgjorda leende på kongressen. Men hans karriär kommer inte ta slut för det. För en person som Fridolin finns alltid nya politiska uppdrag som hägrar (tänk Europaparlamentet som ett alternativ). Visst vore det lite spännande att se Stefan Löfvens min när han inser att två av hans statsråd blivit avsatta som partiledare mitt under pågående mandatperiod.

Men. Vi måste nog ändå tänka på nästa val. Eftersom Fridolin i vissa mätningar är nästan lika impopulär hos svenska folket som sin kvinnliga språkrörskollega vore det nog trots allt en välgärning långsiktigt om båda satt kvar ett tag till. MP behöver plattas till och tryckas ned mot fyraprocentsspärren. För Sveriges bästa.

Hur det än går kommer nästa helg att bjuda på underhållning. Bara att korka upp maskrosvinet.

Tidigare bloggat:
Maskrosornas krig

13 kommentarer:

lensof sa...

Fridde påminner mig om den värsta sortens frikyrkopastorer. Ingenting biter på dem, självrättfärdigheten är total, godheten tryckande och påklistrad, leenden lismande och falska. Hutaligen, tål inte att se på han. Ändå tycker jag det är bra om han klamrar sig fast. Miljöpartiet har inget existensberättigande längre. Och jag kan titta bort.

Anonym sa...

Var det inte Sun Tzu som sa något i stil med "när din motståndare är upptagen med att göra sig omöjlig, försök inte avsätta honom"? Fullt applicerbart i det här fallet...

Anneli sa...

Någon mer som lyssnat på dagens Konflikt i P1? Det handlade om hederskultur och balkongflickor. En annan av MP:s stjärnor, Awad Hersi, intervjuades och gjorde sitt bästa för att förneka kvinnoförtryck i förorterna. Ännu en islamist i MP:s led... Han kanske borde vara näste man ut att granskas av media, om de nu vågar (han är svart och muslim så det är nog jäkligt känsligt). Han kan säkert bidra till att sänka partiets siffror ytterligare.

Jag har för övrigt fortfarande inte gett upp hoppet om att MP imploderar nästa helg och hoppar av regeringen.

Mona sa...

Frikyrkopastor Fridolin,Tyckte jag kände igen något.Helt rätt och när han gjorde sitt hjärta ipå youtube så var det ju mitt i blinket Hoppas också för Sveriges bästa att dom blir kvar.

Anonym sa...

Jag tycker man ska lägga kraften på Mona Sahlin och Amineh Kakabaveh just nu.
Mona Sahlin har gjort mycket gott men har dåligt omdöme heter det.
Ja, hon har dåligt omdöme på samma sätt som en Imelda Marcos.Eller en Nicolae Ceaușescu.
Dåligt omdöme på nyspråksvis.Hon har ju haft drösar med socialdemokratiska prestige-poster.Mona Sahlin tycker Mona Sahlin är extra värd.Extra allt extra värd. Socialdemokratiskt extra allt extra värd.
Mona Sahlin är inte den vassaste kniven i lådan.Upplägget här var rätt klåpigt.Någonting sa Sahlin att det ändå var värt risken.Risken att torska var så liten och hon har gjort det förr utan att torska.Alla andra gör det som tonåringen säger.Sagt och gjort.
Där finns det mer att hämta.Margot Wallström är näste hen till rakning.

Amineh Kakabaveh kommer ställa identitespolitiken på sin spets i V.Men också i FI.
Som en slö mask på en vass krok tvingas identitetsvänstern inse att man målat in sig i ett hörn.Antingen är somalierna och Kitimbwa Sabuni förbannade.Eller så är kvinnorna som flytt islamistiskt förtryck, som det heter när islam inte är bra, förbannade.En konflikt mellan Shia och Sunni finns också inbakad.Och kurderna mot resten.
Och det är bara början.
I förlängningen kommer alla vara förbannade på alla.

Anonym sa...

Vore en dröm om de båda fortsätter som språkrör och befäster MP:s väg mot en plats utanför Sveriges riksdag.

Måtte de stanna!

Alexander A sa...

Både Romson och Frigolit får stanna, hoppas jag verkligen. Romson får gärna öppna mathålet många gånger under tiden som är kvar till nästa val.

Sen får man hoppas media fortsätter gräva i MuslimPartiet, det finns antagligen precis hur mycket som helst som sänker partiet bit för bit i form av islamister som partiet ställer upp för medialt.

Helt otroligt egentligen, jag hade höga förhoppningar när MP ingick i regeringen om att de skulle visa sig helt regeringsodugliga men att det skulle bli så här fantastiskt kunde jag aldrig tro!

Fd moderat sa...

Alldeles oavsett vad som händer på Miljöpartiets partidagar borde Löfvén slänga ut MP ur regeringen. MP beter sig som bortskämda ouppfostrade skitungar. Det vore en välgärning för Sverige. Om de sedan misslyckas med att komma in 2018 skulle få vara gladare än jag.
Om de slängs ut ur regeringen hoppas jag att att man snarast ändrar på regeln om papperslösas rättigheter till skattefinansierade tjänster. Det kan förvisso vara en mindre utgift för en del men en utgift som riskerar att öka med tiden.

Anonym sa...

Vojne vojne!
Inte bara MP som spökar, V går helt bananas.Full arnstad.
Skatterna ska höjas mer än mest, PKK erkännas, SD förbjudas, vinster i välfärden förbjudas och inget säljas i Tyskland.Annars blir det inget budgetsamarbete för samarbetsregeringen.
Det blåser vänstervindar som journalisterna brukar säga.
Men.
När Löfven kastar in handsken och ger upp så måste AKB röra på sittfläsket.
Inte för att sundhetsaposteln Gabriel säger det, utan för att landet måste regeras som moderaterna brukar säga.Regera är inte vad AKB och hennes ännu nyare moderater vill så man får lämna w.o.

Anonym sa...

Hoppas verkligen Romson och Fridde blir kvar! Bättre valarbetare kan oppositionen (om det finns nån?) inte ha. Fast många groddjur blir det. Det är ingen mening att byta ut rören om man inte passar på att renovera hela huset dvs regeringen. Det måste göras rent hus med islamisterna även i S, och det kommer inte att ske så länge Jämtin m.fl. får härja fritt.

Anonym sa...

Ja, det bästa för landet vore antingen att behålla FridoRomson, eller att övergå till en shia och en sunni.

Anonym sa...

Den humanitära stormakten förnekar sig inte.Man ställer upp.Är solidarisk.
I alla väder.Med allt och alla allt man kan.
"Experter från Sverige till Grekland
Tre experter skickas från Migrationsverket till Grekland för att hjälpa till med att omfördela asylsökande till andra EU-länder.Dessutom har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) skickat ner fyra husmontörer."

Lite kul är det allt att:
"För att hjälpa till med omlokalisering av asylsökande i Grekland till andra EU-länder skickar Migrationsverket tre experter."

För att bli expert i Sverige behöver man inte ens fuska på högskoleprovet.Experter kvoteras fram.När blev svenskar experter på omlokalisering av asylsökanden?
När vi allihop blev rasistiska fascister och stängde gränsen?

http://www.metro.se/nyheter/experter-fran-sverige-till-grekland/Hdzpeh!IQWl7h9@FsZgtWe08O1ww/

Anonym sa...

Miljöpartiet har tillägget de gröna i sitt namn. De av oss som inte sov sig igenom religionskunskapslektionerna vet att grönt är profetens färg. Det var bland annat därför Kadaffi valde en grönt för Libyens flagga. När nu många avarter i de muslimska ledaen funnit platser i miljöpartiet är det dags att byta färg. Varför inte "miljöpartiet de lila"?, ty när tanterna till åren ila, klär de sig i lila. Det borde väl passa ett feministiskt parti.