torsdag 19 maj 2016

När poliser blir socialarbetare


Centerpartiet föreslår nya brottsrubriceringar för att komma till rätta med de växande hoten mot blåljuspersonal. Samhället måste markera vad som är acceptabelt och inte, säger Annie Lööf.

Gott så. Men frågan om varför C och övriga allianskollegor inte lyfte ett finger när de satt i regeringsställning i åtta år. Problemet med stenkastning mot poliser och räddningspersonal är inte nytt. Det har sannolikt eskalerat, men en snabb googling visar att det har förekommit under många år. Även under Alliansens tid vid makten. Då ansågs det uppenbarligen inte vara ett problem. Månne var allianspartierna under Fredrik Reinfeldts statsministertid rädda för att "svartmåla förorten".

Det kan också noteras att det var under Alliansens tid vid makten som dessa problem ökade. Antalet utanförskapsområden ökade så pass att dåvarande Folkpartiet, som innehade integrationsministerposten, inte ville räkna dem längre.

Svenska politiker har varit för veka, för undfallande, för förstående inför kriminellas holmgång på rättssamhället och landets invånare. Det är precis som Widar Andersson konstaterar: "Det är besvärande när i stort sett varje polis låter som en socialarbetare från 1970-talet."

Socialt arbete skiljer sig på flera avgörande områden från polisiärt arbete. En socialarbetare ska inte sätta dit någon utan arbeta utifrån den enskildes hjälpbehov, oaktat vad personen i fråga gjort sig skyldig till. Rättsväsendets roll ska inte övertas av socialtjänsten - men socialtjänstens roll ska heller inte övertas av polisen. Däremot är ett samarbete mellan socialtjänst och polis givetvis av stor vikt i många ärenden, men rollerna måste hållas tydligt åtskilda.

Nog för att dialog är viktigt för att undvika onödiga konfrontationer. Jag är inte motståndare till att polisen har en dialog med ungdomar på glid, tvärtom. Men det får inte stanna där. Att bjuda på kaffe är faktiskt inte polisens uppgift.

Jag kan känna att hela det svenska samhället har feminiserats och infantiliserats. Alla problem bemöts med ett huvud på sned och en förstående blick. Att ställa krav har blivit fult och elakt, att göra rätt för sig något som bara åligger vissa. Självfallet utnyttjas detta av personer som begår brott och av människor som inte vill göra rätt för sig.

Ett färskt exempel på hur det kan se ut i dag är när hundratals kringresande arbetare helt sonika slog läger på en privatpersons gård, skräpade ned, körde sönder marken och försökte rida på hans hästar. Det tog fyra dagar innan de kunde avhysas.

Polisen menar att existerande lagstiftning inte fungerar. Om så är fallet, måste lagen ändras. Det måste bli lättare att avhysa personer som olovligen slår sig ned, förstör och skräpar ned på annans mark. Oavsett om marken tillhör kommunen, staten eller en privatperson. Och oavsett om de som begår den brottsliga gärningen är MC-gäng, irländska hantverkare eller rumänska romer.

Och ja, det måste till riktigt hårda straff för den som ger sig på poliser, räddningstjänst och ambulanspersonal. De största förlorarna när blåljuspersonal inte

När enskilda hamnar i kläm, när vanligt folk utsätts för brott utan att polisen gör eller anser sig kunna göra något, har rättssamhället kapitulerat. Att tre av fyra poliser i Region Syd uppger att de överväger att sluta tyder inte på att en vändning är på väg.

Läs även:
Alice Teodorescu, Fnordspotting

Se även:
En räddningstjänst i kris?

25 kommentarer:

Anneli sa...

Det finns för många krafter i samhället som motarbetar polisen i deras arbete. Detta har lett till att polisen måste ha "ryggen fri" och göra allting korrekt annars riskerar de genast anmälningar om övervåld, blir anklagade för polisbrutalitet etc. Då blir det lättare att inte agera än att agera. Dessutom tror jag inte den svenska polisen klarar att ta i med hårdhandskarna mot dessa irländska tattare, eller pikeys som de kallar sig. Några svenska poliser mot fyrtio på engelska vrålande, med näven hyttande pikeys? Vad ska poliserna göra, de kan ju inte gärna skjuta mot dem?!

Irländarna vet exakt hur slappt det är i Sverige och det är därför de kommer just hit år efter år. De bodde i månader på Borås camping utan att betala för sig för några år sedan. Polisen klarade inte att få bort dem. Jag tror inte det hade gått att göra så på en spansk eller fransk camping.

T. Falk sa...

Feminismen skapar galna kvinnor och fega män.

Anonym sa...

Och Aftonbladets Oisin Cantwell applåderar ett beslut från Solna tingsrätt att inte utvisa en rumänsk knarkhandlare och organiserad kriminell.Fängelserna i Rumänien anses som så uschliga att det är att jämföras med tortyr att sätta någon där.
Sverige ska tydligen reformera EU nu så att kriminalvården når svensk standard.
Men varför stanna där när vi har en hel värld med uschliga fängelser och utsatta kriminella som behöver få sina mänskliga rättigheter tillgodosedda?
Under tiden har den ensamkommande normbrytaren i alla fall fått tillbaka sitt pass och behöver inte längre anmäla sig hos polisen.Hur SFI:n går förtäljer inte historien.
Anar man inte nya affärsideer hos andra entrepenörer än gamla vanliga Bert Karlsson?

Anonym sa...

På FB har man kommit fram till att bilden är 4 år gammal!

Hans Li Engnell sa...

Ja, Eskilstuna 2012.

Anonym sa...

Det behövs inga nya brottsrubriceringar, det är redan ett brott att kasta sten på räddningstjänsten exempelvis. Bara snack och ingen verkstad i svensk politik. Massiva polisinsatser, tårgas, gummikulor och bean bags är vad som krävs. Grip och lagför förövarna för h-e! Höj straffen, dra in bidragen, och utvisa! Det finns lösningar men myndigheterna är för fega och politiskt korrekta för att använda dem. Stävja laglösheten med aktiva åtgärder NU innan det är för sent!

Anonym sa...

Lööf är lika motbjudande som Forssell, Widman, Bali, Ask och alla de andra som gjorde absolut ingenting när psykfallet regerade. Men nu glappar käften vilt. Sååå extremt motbjudande!

De skall bara dra igen foderluckan, täppa till kakhålet och stänga igen br*df*tt*n, helt enkelt hålla käften. Bara håll den!

Jag blir fullkomligt vansinnig på politikerklassen.

Anonym sa...

Fullständigt lysande analyserat och skrivet! Klockrent!

Per

Anonym sa...

Hej.

Undrar vad alla som deltagit i diverse kravaller, huliganbråk och demonstrationer före invasionsinvandringens tid tycker?

Där tvekade sällan Farbror Blå att applicera batongen på allmän princip, och som en och annan fått erfara ej heller knallpåken, i Göteborg exempelvis.

Det behövs inga nya lagar. det behövs tillämpning av gamla lagar, och äldre principer. Någon sorts reglemente för undantagstillstånd (eller lämplig ryggradslös nyspråksbenämning) har det funnits. Verkställ.

Dra kniv mot polis (och annat räddningsyrke), eller kasta sten ,eller hota förfölja och söka förstöra och försvåra rättsapparaten: skjut i det akuta läget. Annars arbetsläger; konstruktion av upparbetningsanläggning för uttjänt kärnbränsle samt arbete i denna på tio år, och därefter deportation till ursprungsland, eller förälders ursprungsland.

Problem? Löst.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps Något som 'roar' mig omåttligt är den allt större acceptansen för förslag som ovanstående, utan kraftiga fördömande, som syns i sociala media utanför extremistforum. Den smått hysteriska dito från alla de socialmoderata väljare som helt plötsligt fått mångkulturen i knät är, tja, man får inte alltid som man vill men ibland får man vad man förtjänar. Ds

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Det är extremt viktigt att Polisen sköter sig vilket tyvärr inte alltid är fallet. IQ-tester samt hög lön får borga för att rätt klientel blir poliser. Sortera ut röttäggen. Samtidigt skall de naturligtvis inte kritiseras när de följer svensk och internationell lag, vilket måhända är fallet i svensk press?

Anonym sa...

svensk polis ska agera?
tror svensken på fullt allvar att regeringens vakthundar ska skydda folk?
samma lustiga ide' att polisen ska skydda folk från tjuvar och banditer verkar förekomma från sk gammelmoderater, sd:are, etc i stor ursträckning.
det kan dessa glömma , polisen agerar endast som skydd för den ekonomiska och politiska eliten.
ska man ha rättvisa och skydd får man ordna både skydd och rättvisa själv

Fd moderat sa...

Markägare får göra som i USA och sätta upp skyltar där det står "Trespassers will be shot at".

Anonym sa...

@Nietzschehadetyvärrrätt
"IQ-tester samt hög lön får borga för att rätt klientel blir poliser."

Så när polishögskolan har svårt att fylla sina platser och poliskåren i övrigt, bl a tack vare den gode Eliasson, dräneras på personal i en rasande fart så vill du sortera bort de stackars satar som finns kvar?
Låt mig gissa....du är centerpartist va?

Anonym sa...

"Chockhöjd skatt hotar Malmöborna"
"Ett ekonomiskt stålbad väntar Malmö. Skatten måste höjas med 6 kronor och 41 öre. Annars väntar nedskärningar på hundratals miljoner om året. "
"Ett snabbt växande Malmö skulle öka utmaningen"

Såpass?
Jag måste ha missuppfattat något.
Malmö är väl Sveriges skyltfönster?
Majoriteten grundmurat röd-grön?
Ordning och reda i finanserna?
Invandringen är ju så lönsam?

http://www.sydsvenskan.se/2016-05-20/chockhojd-skatt-hotar-malmoborna

Dr Mabuse sa...

Dick Erixon på sin blogg i samma ärende: "Nej, fy fan. Jag är så trött på de gamla partiernas totala avsaknad av verklighetskontakt". Lätt att hålla med.

De där asfaltläggarnas firmor må ha säte eller vara registrerade i Irland, men många av jobbarna tycks komma från Rumänien, Bulgarien, Litauen etc. En pikant detalj från min egen gata i ett "fint område": där lade en dylik firma en ny garageuppfart till "bra pris". Det pikanta är att villaägaren är aktivt engagerad socialdemokrat i kommunen. Hmm - hur var det med lojaliteten med facket? Svarta pengar? Miljöförstöringen i deras fotspår? Varje höst hittas det soptippar som de här svinen lämnar efter sig i form av elskrot, avföring, krossat glas och stora högar av dumpad, stelnad betong...

Vårt tålamod har nog nått gränsen för ordningsmaktens flathet. Min begränsade erfarenhet är att de är nog så myndiga och pompösa när de skall visa sig på styva linan mot oss skattebetalande Svenssons. I mina hemtrakter sågs en varg springa över ett sågverksområde. Raljanta gubbar skroderade över radion om att det var synd att bössan hängde hemma. Tro det eller ej - inom 20 minuter kom två bilpatruller dit och började förhöra sig om saken! Jag uppmuntrar inte tjuvjakt men jag kan inte frigöra mig från att snabbheten i polisens agerande kanske var slumpmässigt lyckad men framför allt berodde det nog på ärendets enkla natur. Att agera mot vanliga arbetare i ett "fint" ärende är riskfritt...lydiga Svenssons som fortfarande känner ansvar är ju så enkla att vara myndiga mot.

Jämför med den stackars bonden som dagens bloggpost refererar till. Då hukar polisen. Hade jag varit i bondens kläder vete fan om jag inte tappat sinnet och skjutit mot det avskum som var inne i ladugården och försökte stjäla djur.

Att dumvänstern av hävd pissar på polisen och dess roll är sorgligt men inte oväntat. Men att dagens situation och handlingsförlamning till stor del grundats av förmodat rättviseorienterade individer som Fredrik Reinfeldt och Peter Wolodarski är odiskutabelt. Minns ni REVA-insatserna eller snarare dess snöpliga slut. Minns ni det Gigantiska Journalistiska Grävet av DN som "avslöjade" Skånepolisens skändliga register över vissa romer? Ett kartläggningsarbete som är rutin i så gott som alla andra civiliserade länders polisarbete.

Vi får var till mans försöka gissla den ökande infantiliseringen av myndighetssverige.

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Högre lön lockar bättre(/större) klientel till Polishögskolan. Dubbla eller tredubbla lönen.

Anonym sa...

Om jag inte missminner mig alldeles så var PWC också behjälpliga när Sandviken påstod sig tjäna 500 miljoner på invandringen?
Malmö borde väl då ha tjänat 500 miljarder med samma multiplikationstabell, eller så har mattesnillena på PWC bara lärt sig räkna helt enkelt?
Någon nyhet på Aftonbladet är det i varje fall inte.Förmodligen finns det väl ingen journalist som klarar ämnet?

Utlandssvensk sa...

@ Dr Mabuse,

Följer du Dan Park? I det fallet finns det till synes oändliga polisresurser att tillgå. Han greps nu igen och då krävdes det tydligen 5 (!!!!) poliser.

När de stängde ner hans utställning skickade man en full piketstyrka. Park hamnade i fängelse och även galleriägaren dömdes för brott. Men mest uppseendeväckande var rimligen att domstolen sen beordrade att konstverken skulle brännas!

Här är Flashbacktråden om Park, om någon är intresserad:

https://www.flashback.org/t2344185

Larsa sa...

"Högre lön lockar bättre(/större) klientel till Polishögskolan. Dubbla eller tredubbla lönen."

Men sedan lyder de under samma regler som de gamla poliserna och kan göra lika lite.

Anonym sa...

@ Nietzschehadetyvärrrätt
"Dubbla eller tredubbla lönen."
En polisman på sådär 50 - 75 000 i månaden då?
Finns det skatteunderlaget?

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Genom legalisering av narkotika (lätta droger) och läkarförskrivning (tunga droger). Samt förenkling och avskaffande av diverse kontraproduktiva lagar. Samt organisatorisk effektivisering. Så borde det inte nödvändigtvis vara omöjligt.

Nietzschehadetyvärrrätt sa...

Jag tycker definitivt att en polis borde ligga i paritet med läkare med tanke på den risk man utsätter sig för (jmf oljearbetare). Sen behöver man ju inte ha poliser till ren administration (som vad jag har förstått sker idag).

Anonym sa...

50 till 75000 i månaden är väl ungefär vad en riksdagsledamot får ut har jag för mig.
Visst,det är absolut sympatiskt att visa polisen sin uppskattning men lite realism kanske kunde få plats också?
Narkotikalegaliseringsbiten avslöjar dig.

Anneli sa...

Jag menar givetvis att de ska agera korrekt, men inte nödvändigtvis politiskt korrekt 😉

Anonym sa...

I dagens DN spekulerar Ewa Stenberg kring en MP+Allians-regering i framtiden som lösning på ett låst läge.Märkligt och märkligt igen.
Trots att opinionsundersökning på opinionsundersökning visar att KD,Folkpartiet/Liberalerna och MP har klara problem med spärren sätter DN dem i en regering tillsammans.Som om det vore självklart att de vänder trenden när det är val-dags.Som om MP:s problem är lösta nu.

Men det är väl ytterligare ett bevis för tesen att man ser det man vill se?
Det är mycket tydligt att det åtmindstone gäller journalister.