måndag 9 maj 2016

Partiet som tappade masken


Under de senaste veckorna har de två miljöpartistiska språkrören lekt "rädda sig den som kan" genom att kampanja på varsitt håll. I dag när partiets valberedning lade fram sitt förslag till språkrör framgick att det var Gustav Fridolin som gått vinnande ur den striden.

Åsa Romson petas och avgår därmed även som statsråd. Detta var inte särskilt förvånande givet det urusla stöd hon visat sig ha även i det egna partiet. Följden är att en manshatare lämnar platsen som kvinnligt språkrör. Men det betyder alltså även att Fridolin, en politisk broiler som inte har något annat att falla tillbaka på än just politiken, stannar kvar. Både som språkrör och utbildningsminister.

Många ifrågasätter varför Åsa Romson, som förutom ett antal språkliga grodor egentligen inte har gjort något fel, tvingas ut medan Fridolin, som varit synnerligen insyltad i Kaplan-affären och dessutom gjort bort sig i Khan-affären, får fortsatt förtroende.

Det står helt klart att Romson inte var rätt person på rätt plats. Men några formella fel i sitt arbete som minister har hon inte begått. Tvärtom hävdar uppgiftslämnare att det är snarare Romson och inte Fridolin som faktiskt får något gjort i sitt departement. Om hon vill kan hon lämna politiken för ett riktigt arbete inom skol- och forskarvärlden.

Nu har Stefan Löfven fått en utmärkt förevändning att göra en större regeringsombildning. Socialdemokraterna kommer förmodligen lägga beslag på bostadsministerposten medan Miljöpartiet får en ny miljöminister och biståndsminister. Det återstår att se om han även väljer att avskaffa några meningslösa ministrar.

Det har varit några intressanta veckor för alla som sett fram emot att få se självgoda miljöpartister kämpa i lite motvind. Den akuta krisen är månne över när kongressen stänger portarna på söndag, men partiet har mycket arbete kvar att göra för att lyckas bygga trovärdighet igen. I miljöfrågor. I integritetsfrågor. I frågor som rör demokratiska värderingar. Det arbetet kommer knappast vara avslutat vid nästa val.

Ty de senaste veckorna har det miljöpartistiska skynket lyfts och masken fallit. En sak har då blivit väldigt tydlig för alla och envar: MP är ett maktparti utan ryggrad eller ideologisk heder. Ett av de språkrör som ska leda partiet framåt förkroppsligar denna makthunger.

Om två år får väljarna ta ställning till om detta är ett parti de vill ge fortsatt makt.

Läs även:
Fnordspotting

7 kommentarer:

Frihetsgudinnan sa...

Fridolin har definitivt kommit för lätt undan, även om sista ordet ännu inte är sagt. Han som har en kandidatexamen (i vart fall akademiska poäng) i Mellanöstern-statskunskap och stor sympatisör av Hamas m.fl. terrororganisationer inom Muslimska Brödraskapet (med Kaplan som läromästare sedan "Lille Gustav" var 12 år enl egen utsago), vet mycket väl vad politiska islam innebär och att dessa organisationer avser att införa kalifatet här i väst.

Att detta undgått journalisternas radar är en omöjlighet men med den kraftiga MP-sympatiseringen i journalistkåren så rapporteras inget av detta i MSM (att "Lille Gustav" själv jobbat som journalist och han personliga vänskapsband till redaktionsledningar spelar också roll). Men tack och lov för fria alternativa bloggar och media som inte är korrumperad. Och det "Sovande folket har ju nu börjar vakna, så det finns en förhoppning att vi ska lyckas försvara den västerländska kulturen mot dessa odemokratiska "hedningar".

Anonym sa...

Det är väl fantastiskt bra att Fridolin sitter kvar helt enkelt?
När man har en egen hashtagg på Twitter #SkarvaSomFridolin och ögonen på sig mixat med en "verbal begåvning" av den sorten är det bara en tidsfråga innan man stoppar foten i munnen igen.
Stämningen inom MP lär, trots Colgate-smajlen, inte vara på topp heller.Det dansas varken samba eller badas i några fontäner längre.

Utlandssvensk sa...

Off Topic:

Bra inslag i norsk TV om läget i Sverige:

https://www.youtube.com/watch?v=N6PT2dMilsQ

Anonym sa...

Hej.

Kanske Fridolin behöver en ny titel:

'Förste Språkrör'

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

A nonym sa...

Än är det inte över, se bara vad Hanif Bali skriver om Mohamed Temsamani https://hejahanif.se/2016/05/04/nya-uppgifter-om-mps-stod-till-mohamed-temsamani/

Anonym sa...

Jag tror MP:s kongress kommer bli den mest tragikomiska tillställningen sen Hedenhösarna.Vänsterflummeriet är på deken nu och sköter själva "the demolition machine".
Visst hojtas det och gapas bland tillskyndande kulturdebattörer men man har ingen tråd längre.Det var så mycket enklare förr, man var för allt som var bra och mot det som var dåligt.Nu är man inte ens överens om vad som är vad.
Är det någon mer än jag som har tänkt på att det är länge sedan någon tjobblade om värdegrunden?

Anonym sa...

"Ett antal språkliga grodor?"

Romson är totalt omdömeslös och ska inte sitta på en maktposition. Problemet med Fridolin är att han är mer slipad, och farlig.