onsdag 20 april 2016

Miljöpartiet de gränslösa


Det har varit turbulenta dagar för Miljöpartiet. En av regeringspartiets ministrar har tvingats avgå, Åsa Romson har snubblat på orden igen och hela partiet har visat att det är storögt ovant vid att behöva krishantera. Mediedrev och Miljöpartiet har nämligen varit två oförenliga ting.

De miljöpartistiska reaktionerna på Mehmet Kaplans avgång är talande. Alla, även socialdemokratiska företrädare, förstår varför Kaplan inte kunde sitta kvar. Men inte MP. Partiet tycks gå igenom en sorts sorgprocess just nu. Kaplan, får vi veta av Maria Wetterstrand, är egentligen en "mild, snäll och klok" person. Huruvida detta ska räcka för att bli statsråd kan ju diskuteras.


Den bild som ges utåt är att miljöpartisterna nästan enhälligt står bakom Kaplan. 14 av 21 partidistrikt står bakom honom. Det är ovanligt med ett så starkt stöd för en minister som tvingats avgå. Det normala är snarare att ta avstånd för att visa "vi är inte som NN". Miljöpartiet har gjort precis tvärtom: "vi är alla som NN, och det NN har gjort är inget konstigt."

MP:s egen bild av vad som är acceptabelt och inte säger mycket om vad partiet står för. TV4Nyheterna intervjuade miljöpartisten Yasri Khan, företrädare för Svenska muslimer för fred och rättvisa (SMFR) och blivande ledamot av partistyrelsen. Han försvarar inte bara helhjärtat Mehmet Kaplan, han vägrar även ta den kvinnliga journalisten i hand.

För mig får människor klä sig hur de vill, ha durkslag på huvudet och hälsa med arslet. Men den som gör detta får vara beredd på att omgivningen ifrågasätter beteendet. Genom våra, ja just det, normer skapar vi ett samhälle som blir begripligt och hanterbart. Att ta i hand är i vår civilisation ett sätt att möta en annan människa, det är en artighetshandling och ett sätt att presentera sig.

Yasri Khan menar att han i sin uppväxt lärt sig att en han inte kan ta en kvinna han inte känner i hand. Det är för "intimt". Snart sitter han i MP:s partistyrelse.

Detta är postmodernismens verk. MP har under lång tid har varit ett parti som hållit oerhört hög svansföring i frågor som rör tolerans för olikheter. Men det finns en gräns där acceptans blir ignorans. Genom detta vidöppna fönster har islamister klättrat in och tagit plats i ledande ställningar i partiet. När ett parti har föreställningen att anything goes eftersom vår värdegrund bygger på att vi är så förbaskat toleranta, finns det snart ingen värdegrund kvar att hänvisa till. Kvar finns endast en sorts gränslöshet.

I takt med att identitetspolitiken kopplat ett allt starkare grepp om MP, har det helt enkelt inte gått att vare sig ifrågasätta eller fördöma islamism och patriarkala strukturer i islam. Det är oanständigt ett parti som som lever på bilden av sig självt som ett frihetens och toleransens parti.

Det har länge funnits en vida spridd bild av MP som ett snällt men kanske lite naivt parti. Ett parti som vill väl men som kanske har lite svårt med prioriteringarna. Jag vill mena att MP är riksdagens mest extrema parti, och ingenting under dess tid i regeringen har på något sätt vederlagt detta. Tvärtom.

Hur extremt och obehagligt Miljöpartiet är, och hur farligt partiet är i en regering, har nu blivit blottat inför hela svenska folket. Låt oss hoppas att fler börjar inse vad MP egentligen står för.

Uppdatering: Yasri Khan har nu dragit tillbaka sin kandidatur till Miljöpartiets partistyrelse.

27 kommentarer:

Anonym sa...

Åsa Romsons "lilla tabbe" är numera viral.Sveriges regering solkas ner och vi får väl se när det går upp för utrikesministern.
Även internt inom S finns åsikter.Komplettera gärna med Johan Westerholms blogg som idag handlar om Ibn Rushd och infiltration.
SVT sitter på ytterligare uppgifter enligt journalisten.se, vi lär bli varse om vad det handlar förutsatt att SVT törs bedriva sin "journalistiska gärning" och inte får kalla fötter.
Än finns det en liten strimma hopp kvar.
Tack till Hans för din blogg!

Anonym sa...

Det är skrämmande att miljöpartister antingen infantilt ska mästra svenska folket eller pladdra osammanhängande med regeringen som plattform. Och sakfrågorna de ska sköta? Nja det har inte heller gått så bra kan man tycka.

Miljöpartiet har fått en otäckt stor plats i svensk politik. Var det detta vi röstade på? Nej, inte jag i alla fall. Sossarna borde skämmas som inte kan åstadkomma nåt bättre än det här. /mvh Törnrosa

Anonym sa...

Vi måste komma ihåg att det var Reinfeldt som med sin kortsiktiga politik legitimerade miljöpartiet. Nu har vi dem i Rosenbad. När skall förnuftet segra?

Anonym sa...

Måste tillstå att jag faktiskt - lite ovuxet, i smyg och skadeglatt - njuter av situationen.

MP - precis som V - är ett parti som aldrig har varit i närheten av vuxenbeteende utan ständigt intagit barnets position.

”Om pappa ville ge ja en femöring vet mamma,
då skulle ja bli så glad, så glad, så glad.
Då skulle jag köpa så mycket med detsamma,
ja, ja skulle köpa allt vad jag vill ha!”

MP skulle aldrig ha släppts in i regeringen, lika lite som V aldrig någonsin har kommit på fråga. Detta är permanenta aktiviströrelser som inte är ämnade att tvingas in i ett allvarligt förhållande med verkligheten.

Anonym sa...

Hej.

Det skulle vara en smula skojigt att insistera på total kulturrelativism.

Envar döms efter kulturell och religiös lag - sin egen, inte det förmenta offrets.
Envar tillerkänns särlagstiftning utifrån ovanstående: helgdagar, semester, löner, räntor osv.
Envar folkgrupp tillmäts en plats vid tinget, vare sig det är fråga om lokal eller nationell nivå.
Envar ting utser hövitsman eller jarl att representera hela tinget vid lands-tinget (istället för riksdag).
Hövitsman eller jarl utses via prövning i visdom, klokhet, kunskap i mången folks traditioner samt envig.
Envar som vid ting vilja bära vittnesmål, yrka på holmgång vid tvistemål, eller aspirera till jarladöme skola först fullgöra soldattjänst eller civiltjänst, att beslutas av rikshovmästarens ämbete efter lämplighets- och färdighetsprövning.

Och så vidare.

Inte så mycket sköna nya värld, som 'Hej! Järnålder!', men alla grupper får han sin ordning internt och slåss med varandra externt. Fast det är väl naturligt för ett miljöparti att söka civilisationens rötter, och gröna vågen får en ny betydelse.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anneli sa...

Jag skriver helt under på din analys av MP. Bra jobbat Hans!

Yasri Khan var ju dessutom med i Studio ett i morse, och han lyckades inte bättre där än hos TV4. Han lät som en tonåring (liksom, liksom, typ) och svarade inte rakt och ordentligt på en enda fråga utan babblade på om demokrati, dialog etc utan att verka fatta vad orden egentligen betyder. Alltså måste demokrati för MP vara ett tomt ord som envar kan fylla med sin mening. Dialog är att man svarar på ställda frågor som man vill, utan att besvara själva sakfrågan.

Som någon kommenterade ovan; det finns hopp!

Jag tror att MP hoppar av regeringen i maj.

Anonym sa...

Efter att ha sett TV4-klippet säger jag; släpp in Khan i partistyrelsen och se till att han får mycket TV-tid.

Fd moderat sa...

I en kommentar till Maria Wetterstrands utläggning skriver Johan Norberg en kommentar som får mig att höja ögonbrynen rejält. Vad menar han? Mitt förtroende för honom fick sig en rejäl törn efter detta.

Johan Norberg Klokt skrivet. Och just det där förklarar nog nästan alla tidigare krockar i politiska samtal, även de gånger när det tvärtom varit miljöpartister som har demoniserat och krävt avgångar baserat på mediedrev.

Anonym sa...

Anneli:
"Tomt och innehållslöst om man inte fyller det med något."
Hehe, Pastor Jansson går igen?
(En Hasse och Tage-sketch om en mycket modern präst, för den som är för ung för att ha sett den.)

Tvivlar på att Mp hoppar av frivilligt. Maskrosjävlar. Nej, förresten de är som mördarsniglar i politikens trädgård.


Rikard:
Du skulle tvunget nämna "ting". Nu måste jag läsa Rode Orm igen.

Anonym:
Håller med. Idel underhållning är vad man kommit att förvänta sig från Mp. Lite besviken att de inte "levererar" den här gången.

Anonym sa...

Hej.

@Kristian:

Vill du variera dig men hålla samma tema så finns ju Egil Skallagrimssons Saga också. Vill dessutom framhålla en sida där forn-nordiska texter finns samlade:
[heimskringla.no]

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Lotta Trouble sa...

Det "lustiga" är att den här debatten är Dror Feiler's saxofon bakochfram eller på avigsidan: Eftersom man konsekvent vägrar debattera sakfrågor (vilka konsekvenser har invandring?, ska abort vara tillåtet när läkarvetenskapen går framåt och man å ena sidan kan rädda foster samtidigt som det är tillåtet att aborterar?, är globalisering bra - för alla?, etc) utan istället smetar etiketter på folk som tycker olika, i syfte att tysta dem för att de inte omfattar "värdegrunden". Tyvärr tror jag inte att vi har sett slutet på denna dårskap: https://www.youtube.com/watch?v=v1gil0pCsLE. USA är som alltid före oss i tid, och - mig veterligt - har det ännu inte införts "safe spaces" och "microaggressions" på svenska universitet, vilket är den slutgiltiga döden för akademiskt tänkande.

Till slut hamnar man i frågan om det öht finns någon objektiv verklighet - som är oberoende av en själv. Är jorden rund? Ramlar äpplet ned på marken? Går solen upp i öster? Är jag en kvinna? Finns klimatförändringar?

När det gäller Yasri Khan: naturligtvis har han rätt i att vägra skaka hand med kvinnor - från hans ståndpunkt. Men det är ett beteende som innebär att han inte heller är en del av det svenska samhället. http://www.aftonbladet.se/kultur/article22652051.ab "Av alla exempel Lena Andersson kan välja för att ”problematisera” demokratin bestämmer hon sig för mångkulturen, och det med ett scenario som är så verklighetsfrämmande att det måste kallas fantasifoster." Fantasifoster? Hm?

Anonym sa...

Billigare att skippa Schengen än att låta mass-immigrationen fortsätta enligt en tysk rapport.Sveriges förväntade kostnader imponerar visst inte...

"Scrapping the Schengen agreement and reintroducing EU border checks would be cheaper than allowing uncontrolled mass migration to continue, German finance report claims "

http://www.dailymail.co.uk/news/article-3549487/Scrapping-Schengen-agreement-reintroducing-EU-border-checks-cheaper-allowing-uncontrolled-mass-migration-continue-German-finance-report-claims.html?ITO=1490&ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490

Anonym sa...

”Man kan väl säga att det var annat som vägde över då, vilket i efterhand visat sig vara en felaktig bedömning”, säger Joakim Larsson, valberedningens ordförande.

Felaktig bedömning?
MP?
Inte möjligt..

Anonym sa...

När Khan drog det om sin uppväxt så kollade jag honom på Wiki. Han är född i Stockholm, så till 100% (skickad till Koranskola i hemlandet tro?) uppväxt i Sverige.

Kaplan kom som ettåring. Jag är väldigt nyfiken på var föräldrarna står. Utbildning, vad de jobbar med osv.

Anonym sa...

HAHAHA!
Nu är det kokta fläsket stekt!!!!

"Så försökte Miljöpartiet utöva påtryckningar mot Aktuellt"

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-forsokte-miljopartiet-utova-patryckningar-mot-aktuellt

Anonym sa...

Regeringen måste kicka ut Miljöpartiet och regeringen ombildas. Tystanden från regeringshåll tyder på att det råder total panik nu. Missränker att de snurrar runt och piper som Pontipinerna i In the Dream Garden. Även S måste städa upp inom de egna leden, se t.ex. Hanif Balis avslöjande om Hasan Dölek på twitter. Som jag ser det bör inte Löfven klara sig kvar som statsminister. Antingen måste extraval utlysas, eller S stöpas om så att Ygeman görs till statsminister i en regering utan MP, som då måste söka stöd över blockgränsen. Jämtins inflytande i S måste bort.

Anonym sa...

Intressant om påtryckningsförsöken: http://unvis.it/www.svt.se/nyheter/inrikes/sa-forsokte-miljopartiet-utova-patryckningar-mot-aktuellt

MP:s presskontakt använde orden "steka" och "knåda". Är detta något slags gangsterslang som talas i MP-kretsar??

Anders Eriksson

Anonym sa...

Kadaffi gav Libyen en grön flagga eftersom grönt är den muselmanske profetens färg. Har våra miljöpartister lurat muselmanerna och oss andra med att deras partinnamnslut "de gröna" som syftar på grönt som i gräs. Men de fått muselmanerna att tro "de gröna" syftar på profetens färg och att mp är det muselmanska partiet i Sverige?

Anonym sa...

Jag lever med en kvinna som sympatiserar med MP. Vi har varit tillsammans i 20 år och har aldrig tidigare haft några större problem med politiska meningsskiljaktigheter. Vänster och höger, det kunde man ganska snabbt skratta bort. Men de senaste åren har hon förändrats i radikal riktning – precis som många andra miljöpartister och övrigt politiskt etablissemang i Sverige. Vi har haft oerhört uppslitande gräl och hon vägrar helt att förstå de mest elementära saker om hur ett land bör skötas för att det ska gå bra för dess invånare. Hon hävdar att det inte finns någon gräns alls för hur många migranter som bör släppas in i Sverige och Europa. Hon har urartat i rena raseriutbrott i stället för att argumentera med mig.

Hur sjutton går man vidare i livet? Det känns inte rätt att bryta upp på grund av politiska olikheter, men samtidigt så måste man respektera varandra. Och hon respekterar inte mig politiskt.

Av en slump hittade jag denna video på Youtube, "My girlfriend thinks I'm racist": https://www.youtube.com/watch?v=uSZaTlkLa5E Jag fick mycket att tänka över. Tänkte tipsa om den, ifall fler är i samma situation som jag. Inte för att den var särskilt upplyftande, men ändå. Den handlar bland annat om hur det fungerar att inta en ståndpunkt baserat på känsla och moral och om oviljan att ta till sig sakliga argument.

Tack för en bra blogg, Hans!

Anonym sa...

Hej.

@Anonym 06:27

Mina sympatier för din svåra situation. Jag kan inte relatera på annat vis än att jämföra med vänskaps, kamrat och kollegiala relationer, även om slitningen där inte kan jämföras med vad du beskriver.

Det känns oerhört vanskligt att ge råd, då det får mig att känna mig ansvarig, men det känns också fegt att inte försöka:

En väg till insikt är att försöka visualisera och konkretisera hur ens idé skall kunna bli verklighet på avsett sätt. Kanske det vore en väg framåt? Att be henne försöka presentera någon sorts plan eller idé för hur det gränslösa Europa skall fungera, och via enkla frågor grundade i dagens verklighet stimulera henne till att själv fundera över hennes tankars validitet. Antingen hon då faktiskt kan komma fram till fungerande förslag eller omvärderar sina ståndpunkter borde det vara en win-win situation.

För att kunna påverka (hemska ord om ens partner ibland) måste man kunna tänka i den andres huvud, och förstå deras utgångspunkter utan att anamma dessa. Kanske frågor och resonemang om varför [valfri aktuell politisk fråga] är rätt och gott kan leda vidare?
Varför avveckla kärnkraften? För att den är farlig. Hur är den farlig? Och så vidare, komplett med jämförelser och data. Det lägger förstås hela kunskapsbördan på dig, rättvist eller ej.

Kan det vara så att den ökande intensiteten och passionen i hennes resonemang och argumentation har att göra med en inre kamp mellan ideal, vilja och verklighetsuppfattning å ena sidan, och realism, analys och fakta å den andra? Det är en ganska vanlig reaktion att bli mer och mer renlärig när en tro utmanas av data och fakta som bestrider dogmer (jag har själv genomgått den processen en gång i tiden; det är som att klä av sig huden), och om så är fallet skulle jag tillråda tålamod och mild vägledning till faktakällor (statistikdatabaser, faktiska uttalanden, texter som gör upp med relativisering o.d).

Med förhoppning om att du och din partner kan komma till ett tillstånd av gott samförstånd och ömsesidig respekt för varandras olika principer,

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Fridolin förstår nu inte hur kränkande kvinnor upplever det att inte få ta i hand med manliga feministiska miljöpartistiska muslimer enligt vad han säger.Han får ta på sig det enligt vad han säger.
Åsa Romson tar inte Åkesson i hand i riksdagen eftersom hon vill kränka honom igenom att inte ta i hand.Åkesson är ingen feministisk miljöpartistisk manlig muslim nämligen.Alltså ska han kränkas.
Nu undrar jag om Gustav Fridolin tar Åsa Romson i hand?
Och om Gustav Fridolin tar Jimmie Åkesson i hand?
Hur blir det med Margot Wallström förresten? Blir hennes hand skakad?
Och, sist men inte minst, hur länge vill Stefan Löfven hålla hand med feministiska miljöpartistiska partister oavsett handskakartyp?

Anonym sa...

Var håller Löfven & co hus nuförtiden? Väldigt vad tyst det var, och vad osynliga de är. Hur ska S kunna fortsätta samregera med MP utan att detta kletar av sig på dem? Det kan de inte, frågan är om man börjar inse att detta inte kan fortsätta.

Anonym sa...

@Anonym 06:27

Tråkigt att höra om förhållandet mellan dig och din sambo. Jag har samma bekymmer med min syster och det har lett till att vi inte längre har någon kontakt.

Mitt råd är att du går din egen väg - tro mig, det finns dessvärre inga genvägar.

Fd moderat sa...

@Anonym 06:27,

jag har umgåtts i kretsen i närheten av de mer nyliberala inom moderaterna och dem som hängt på Timbro.
Bland de nyliberaler som anser att Sverige ska ha helt öppna gränser mot omvärlden är ilskan mot kättare stor. Den som i höstas ansåg att vi fortsättningsvis inte kunde ta in 10 000 invandrare i veckan blev kallad rasist och t o m nazist.
Den som påpekade de problem med kvinnosyn som finns hos nordafrikanska invandrare fick till svar att det inte alls var på det sättet eller att det var konstigt att plötsligt börja bry sig om kvinnors rättigheter nu när man inte gjort det förut. Det senare är en ren lögn men att ljuga har blivit en del försvaret för den förda invandringspolitiken.
Så även bland personer som är vänner med varandra har det hänt att personer har slutat att umgås därför att de som vill ha helt öppna gränser är väldigt aggressiva och inte klarar av motargument.

Anonym sa...

Ja, vad tycker då muslimska företrädare ute i landet om det här med judar och Hitler....

http://www.smalanningen.se/article/han-jamfor-israel-med-hitler/

Anonym sa...

Stora ord från Stefan Löfven i riksdagen.
Stora ord från Morgan Johansson i Bryssel.
Vad är det med sossar och STORA ORD?

Hans Li Engnell sa...

Vad är det med sossar och STORA ORD?

Självbilden.