måndag 18 april 2016

Britterna bör gå ur EU för sin egen skull


Svenska folkets stöd för EU minskar, berättar SVT. Stödet har sjunkit från 59 till 39 procent bara sedan i höstas, enligt en undersökning beställd av statstelevisionen.

Birgitta Ohlsson (L) och Lars Adaktusson (KD) diskuterade detta i Gomorron Sverige. Ohlsson rasar mot Ungern och Polen. Adaktusson menar att svenska politiker inte har talat nog om det stora EU-projektets fördelar. Det är lite ironiskt att Ohlsson, som är för ett starkt och federalistiskt EU, genom sina hårda angrepp på enskilda medlemsländer faktiskt bidrar till den splittring hon säger sig frukta.

Vare sig Ohlsson eller Adaktusson verkar förstå grunden till mångas skepsis, nämligen att EU blivit ett politiskt prestigeprojekt där avvikande meningar misstänkliggörs och folket endast är ett verktyg i syfte att legitimera en fortsatt vandring längs Den Rätta Vägen. Det är inte demokratiskt. Det är inte stort eller vackert. Det är bara en sorts maktmissbruk.

EU-företrädare har i många år varit rena hallelujakören. I val efter val har svenska politiker lovat att kämpa för ett "smalare men vassare" EU. Denna paroll har nu använts så många gånger, samtidigt som unionen gått i rakt motsatt riktning, att den har blivit löjeväckande.

Den 23 juni röstar britterna om huruvida landet ska stanna i eller lämna EU. Det är en folkomröstning som berör långt fler än bara Storbritannien. EU-eliten kommer givetvis hålla andan. Barack Obama ska hälsa på David Cameron för att göra sitt för att övertyga britterna att göra det politikerna brukar vilja att de gör: rösta rätt. Även från svenskt håll hävdas att Storbritannien måste stanna kvar. För både EU:s och Sveriges skull.

Det är oanständigt att utgå från att den brittiske väljaren ska ha något annat än sitt lands bästa för ögonen när denne går till valurnan. Storbritannien bör lämna EU för sin egen skull. Inte för någon annans.

10 kommentarer:

Lotta Trouble sa...

Ha ha! Jag klarade att lyssna på dem fram tills att Adaktusson sa att EU är väldigt viktig för vår ekonomi... *harkel* "Euron"... Ett projekt som har drivit 10-tals miljoner europeer till arbetslöshet och fattigdom, försatt miljoner företagare i konkurs. "Och nu är EU inte fungerar, så måste vi ha MER EU". (parafras av Olssons harang).

Hur är nu definitionen av idioti?

Anonym sa...

Vi ska vara glada åt Orban och Visegrad utan vilka EU:s federalister skulle ha gått i toppspinn för länge sen.När eliten i Bryssel vägrar lyssna måste de ha motstånd!

Anonym sa...

Under två världskrig försökte britterna rädda imperiet. De gick ur krigen som segrare, men imperiet har försvunnit. Nu vill de rädda Storbritannien genom att gå ur EU. Jag gissar att de går ur EU och detta får som konsekvens att det förenade kungariket spricker.
Brave Britannia!

Fd moderat sa...

Peter Eriksson M(up)p blev nyligen helt tillplattad av Nigel Farage i frågan om Brexit. Henrik Alexandersson la upp det på sin blogg.
http://henrikalexandersson.blogspot.se/2016/04/nigel-farage-vs-peter-eriksson.html

Det absolut bästa för UK, Sverige och de andra länderna som ingår i EU är det bäst om UK lämnar.

Anonym sa...

Hälften av britternas handel sker med EU-länder. Nu vill de lämna unionen och kommer då att vara tvungna att förhandla om alla avtal, inte bara de med EU utan alla avtal som EU genom sin maktposition som ett av de större handelsblocken i världen kan få till.

Britterna verkar räkna med att få till ett för dem fördelaktigt avtal snabbt. Låt oss titta på t.ex. Norge. Norrmännen betalar miljarder till EU, är tvungna att implementera stora delar av EUs regelverk (inom vissa områden så kommer ca 80% av regelverket från EU) men får inte vara med att bestämma något. Och då förhandlade de med ett EU som är välvilligt inställt och försöker locka med landet.

Fundera nu på om du lämnar unionen för att du inte vill ta nackdelarna men förväntar dig att få fördelarna. Samtidigt som de övriga länderna ser lite snett på er för att ni vill gå ur. Tänk er att innan något avtal inte är i hamn så behandlas ni som tredje land med upp till 60% tull mot er största handelspartner, som inte har någon brådska att få till ett avtal. Fundera på hur företag, som i många fall valt det landet eftersom det finns inom unionen, kommer att agera med risken med tiotals procent tull på sina produkter. Kommer de att stanna kvar utanför, i hopp om ett fördelaktigt avtal eller kommer de att flytta sin verksamhet till inom unionen? Norrmännen är fria att själva stämpla pappren från EU...

Och då har vi bara pratat om EU. Vi har de andra maktblocken med USA i spetsen. USA tvekar inte en sekund att pressa andra länder för att få sin vilja igenom. Det vet vi har skett mot Sverige, vi vet att det gett sig på Spanien eftersom det kom fram och det är väl egentigen bara Tyskland med dess starka författningsdomstol som sätter emot, och Frankrike för att de är Frankrike. Detta är för mig det viktigaste argumentet för unionen. Ett litet skitland som Sverige har enbart att vända upp rumpan och allra ödmjukast be om lite vaselin.

Unionen är en bra idé som behöver förändras. UK behövs unionen.

Anonym sa...

Det låter som om flera anser att det finns ett stabilt och stadigt EU som man ska ta ställning till.Men EU spricker som en rutten tomat just nu.Det vill bara inte svenska liberaler se.Inte minst den nya vallagen som föreslås i parlamentet kommer att driva fram nya sprickor.

Anonym sa...

Hej.

'Perfidious Albion', sannerligen.

Ett av knepen för att bli rik/undgå ansvar/någon annan liknelse är att hoppa av i tid. Trovärdigt förnekande, samt att du tar din del av potten innan banken kollapsar eller Kling & Klang gör en razzia. Troligen är det inte mer konspiratoriskt än så, att tillräckligt många kunniga och betydelsefulla industrialister (säger man så fortfarande?, politiker, och ägare under flera år beräknat troliga scenarier beroende på EU:s utveckling, och när en negativ utveckling blir allt mer sannolik arbetar man för att ta hem den vinst man kan, och frigöra sig från att bli sittande med 'Svarte Petter'. Rationellt tänkande har jag hört att det kallas.

En fråga som sällan ställs i Sverige är på vilket sätt landet Sverige behöver EU?

Fick vi en väl fungerande gränskontroll för inpassering in i EU?
Tillämpas EU:s regelverk lika för alla medlemsstater?
Hur gick det med militärt och polisiärt samarbete? För vi blev ju lovade både suveränitet och centralmakt på samma gång.

Dags för Sverige att lämna unionen, stänga gränsen och storstäda. Det glädjer mig att se att även en socialdemokrat som Ledarsidornas Westerholm börjar komma till insikt om att land skall med lag byggas, och att Sverige måste städas en lägenhet i taget.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Blir ett lyft för UK att lämna ett svagt, ett av Turkiet utpressat EU.
EU har ju misslyckats med allt , elinomin(euron), gränserna(Schengen), etc, etc. Dags att avliva monstret i Bryssel

Larsa sa...

Jag undervisar i svenska här i England och har bl.a. en student som har en svensk pojkvän i Grythyttan, och hon har planer att flytta dit så småningom. Hoppas att hon hinner ansluta sig till honom innan dörren stängs. Jag har för mig att Engnell skrev för ett tag sedan att det kan ta ett år eller mer nuförtiden att få ett uppehållstillstånd för en partner från ett icke-EU-land.

Själv äger jag en bit mark på Azorerna i alla fall, där jag kan bygga ett hus och flytta dit om det går åt skogen för Storbritannien, och för mig är ju även Sverige ett (osannolikt) alternativ. Alla är inte lika lyckligt lottade.

Anonym sa...

EU spricker men som man säger i England, vaseline is especially good for chaps.