tisdag 26 januari 2016

Förtroendet för rättssamhället står på spel


Kom till Sverige, begå brott och hävda sedan att du är minderårig så händer ingenting. Så kan man sammanfatta dagens situation där marockanska gatuungdomar och ensamkommande asylsökande går fria från allt från misshandel, stöld, rån och våldtäkt.

Den svenska antipatin mot ålderstester får nu reella konsekvenser. För brottsoffer som får se gärningsmännen dansa ut ur häktet eller i bästa fall rättssalen med inga eller väldigt låga påföljder. För alla medborgare som riskerar att bli gärningsmännens nästa offer. Och för alla människors förtroende för hela rättsväsendet.

Frustrationen hos polisen är uppenbar. Polisen i landets tre största städer lägger allt större resurser på att gripa gatuungdomarna för att sedan tvingas släppa dem direkt igen. En göteborgspolis berättar:
Sedan är det åldrarna; jag kan stå med en 30-åring framför mig och på papperet står det 14 år. Det blir som att de är straffimmuna. De står och garvar åt oss när vi griper dem, de skiter totalt i oss eftersom de vet att ingenting händer.
En ung kvinna gruppvåldtogs och misshandlades av ett antal gatuungdomar i somras. Två av dem dömdes till sex respektive nio månaders ungdomsvård för det grova brottet. Straffet blev så lågt eftersom deras ålder är okänd, och uppger de att de är under 18 är det vad rätten går på. I Sverige genomför vi som bekant inte ålderstester. De är "inhumana".

Den rättsliga påföljden är illa nog. Men nästan värre än detta hån till straff är vetskapen om att gärningsmännen snart kommer vara ute på gatan igen. Sverige kan nämligen inte skicka hem dem, sägs det. Detsamma gäller för övrigt den man som mördade en mamma och hennes son på Ikea. Efter avtjänat straff kommer han sannolikt få stanna i Sverige eftersom han i sitt hemland riskerar "omänsklig behandling".

En kvinna knivskars i ansiktet av en man när hon inte ville ha sex med honom. Han uppgav sig vara 16 år varför Södertörns tingsrätt dömde till sluten ungdomsvård, i praktiken ett frikännande. Dessutom ogillade domstolen kravet på utvisning. Åklagaren presenterade nya bevis på mannens identitet med hjälp av Interpol i Algeriet och fick fram att mannen var 23 år gammal. Nu kunde han häktas och en ny rättegång ta vid. Frågan är varför det är åklagarens uppgift att bevisa den tilltalades ålder. Rimligen borde ett ålderstest ha kunnat visa om mannen var 16 år eller sju år äldre.

Hela situationen är alarmerande och fruktansvärt allvarlig. Den är även en påminnelse om att den här leken att behandla vuxna som barn måste upphöra. Den har pågått länge nog nu, och nu har vi nått ett läge när medborgarnas förtroende för hela rättssamhället börjar krackelera.

Vanligt folk betalar dagligen priset för politikernas flathet. Detta måste få ett slut. 

Tidigare bloggat:
Flathetens rike

Läs även:
Ivar Arpi

26 kommentarer:

Anonym sa...

SD:s kriminalpolitik är den enda rimliga: omedelbar utvisning för upprepad brottslighet, och livstid utan möjlighet till frigivning för synnerligen allvarliga brott, eller för upprepad grov brottslighet mot person. Flatheten är ett hån mot alla brottsoffer, och om inte kursen läggs om NU, så kommer folk att börja ta lagen i egna händer. Rättsstaten har redan fallit.

Anonym sa...

Hej.

Vi kan enkelt lösa detta. I fallet med de som ljuger om ålder, och där hemlandet vägrar ta emot dem, har vi inget ansvar annat än att få ut dem ur landet.

Praktiska problem tarvar praktiska lösningar som både eliminerar det akuta problemet och helst förhindrar att det på nytt uppkommer.

Avlägsnas de ideologiska skygglapparna är detta endast ett logistiskt problem.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Man är som medborgare utlämnad åt kriminaliteten,blåslagen och rånad,du får inte använda pepparsprej för att som kvinna eller åldring försvara dig,då bötfälls du för användande av vapen? dags att strunta i den lagen,hellre böter än blåslagen rånad och våldtagen!

Fd moderat sa...

Förklara för mig nu varför jag skall rösta på något av partierna i sjukövern. Det är de som har försatt Sverige i den här situationen helt medvetet. Alla varningar har avfärdats som rasism och t o m nazism.
Jag är orolig för att människor kommer att ta lagen i egna händer för att ta hand om detta problem. Då har vi raserat rättsstaten en gång för alla.

Men grönhögern jublar nog. Inget pris är för högt för att låta gränserna stå vidöppna. Som en amerikansk president sa:
A country that cannot control its boarders in not a country.

Anonym sa...

Fixa ett avtal med Marocko och bygg ett jätteläger för 1 miljon personer i Västsahara.

Fd moderat sa...

@Anonym 08:21,

vi svenska medborgare håller på att bli fredlösa i vårt eget land. Kriminella får gå fria utan åtgärd. När kommer revolten från oss vanliga medborgare? Vi som föraktas av media-eliten för att vara korkade och okunniga när det är de själva som är okunniga.

Anonym sa...

Svensk polis och rättsväsende är helt odugligt. Igår kunde vi läsa i media att en flock arga "flyktingar" skrämde 10 beväpnade poliser så de fick fly då de kände sig frukta för sina liv.
Vad är det här för normkritiska struntpoliser?
De kan bara dra fram batongerna eller skjuta i luften med sina pistoler så blir det lugnt.
Annars får staten hyra folk från amerikanska säkerhetsföretag som Akademi (fdBlackwater) erfarenhet från Irak så kommer det bli ordning kan jag lova.

Fd moderat sa...

Vad skulle hända om affärsägarna i Nordstan hyrde in Hells Angels för att lösa problemet?

Jacobssons tankar sa...

Jag tror att vi på sikt kommer att få se hur kvinnor utrustar sig med försvarssprey och stun-guns och män med knogjärn. Nån måste försvara landets innevånare och det blir inte polis eller militär utan personen på gatan. Vi får veta att Putin är farlig och ute efter att invadera Sverige, men det är ju männen från MENA-länderna som är farliga och kommer att invadera/ta över Sverige. Jag är ledsen för att mina barn skaffade sig egna barn. För mina barnbarn kommer att få leva i ett helvete.

Anonym sa...

Jacobssons tankar
Försvarssprey?
Stun-guns?
Knogjärn?
Det är faktiskt 2000-talet nu.Kalshnikovs och Scorpions säljs lite överallt för en billig slant.Faktum är att lite beroende på så är det inget större fel på en gammal Husqvarna.

Anonym sa...

Hej.

@FD moderat: Affärsägarna i Nordstan skulle löst sitt problem genom att skaffa sig ett annat problem.

Å andra sidan är det en rationell åtgärd att välja att betala sitt beskydd till en klan man har mer kulturellt gemensamt med - särskilt om den levererar resultat.

Jag tvivlar på att politiker som inte ens kan förvalta ett av världens en gång tryggaste, mest förutsägbara och stabila länder att kunna styra upp den hundspya de har skapat av det hela.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Baseball-ligan, vad gör dom idag?

Anonym sa...

Baseball-ligan går på kurs och blir genuscertifierade.

Fd moderat sa...

När staten skiter i problemen kommer till slut folk att ta lagen i egna händer. En kompis berättade att han skulle köpa någon form av spray som är laglig till sin flickvän.

När det väl faller kommer det att gå fort. Då blir det inte roligt att vara kvar i Sverige så jag har påbörjat planering att bo någon annanstans redan.

Anonym sa...

Man undrar lite över hur Magnus Betner ställer sig till det nya trygga Sverige så här en bit in på 2016?

Anonym sa...

I Mölndal sörjer kommunalrådet gärningsmannen nu när statsministern flugit hem.

http://www.molndalsposten.se/marie-osth-karlsson-vi-har-kontakt-med-boendet-och-stottar

Frihetsgudinnan sa...

Kan bara konstatera att skytte- och jaktklubbarna har haft en enorm tillströmning av nya medlemmar som vill skjuta upp sig för en vapenlicens. Varför då, vi har ju inte haft någon OS-medaljör som brukar dra upp intresse för en sport och inte heller gapar charkdiskarna tomma på ICA/Konsum...

Anonym sa...

Jag bor i Mölndal. Jag betalar skatt för att avlöna kommunalrådet Marie Östh Karlsson (s). Hela förra året var hennes första prioritet att ta hand om s k ensamkommande flyktingbarn. Hon gjorde om vårt fina vandrarhem Torrekulla till förläggning för dessa "barn".
Hon ägnade inte en tanke åt våra äldre. Jovisst, hon tog 10 miljoner kronor från hemtjänsten. Vidare överklagar hon förvaltningsrättens beslut att ge 90-åringare en äldreboendeplats.
Hon har även hyrt enrumslägenheter åt utländska män för 60 000 kr/mån. Under tiden förfaller våra gator. Vi har inte något gymnasium i en kommun med mer än 60 000 invånare. Det är väl för jobbigt att ta ansvar för detta. Men hon är snabbt ute och sopar upp efter kriminella asylbaroner. Hon tillåter även barnäktenskap.
Hur kan hon fortfarande få regera? Svaret är kd med 5 %och en partiledare som vill säkra sin pension.
Bo Adolfsson, Mölndal

Anonym sa...

Så har mordet i Mölndal blivit en facklig fråga.
Och en journalistisk fråga.
Den mördade tjejen jobbade ju ensam.

Om det hade varit 2 tjejer så....................hade det kanske varit 2 döda tjejer.
Om det hade varit 2 storväxta killar............så hade det kanske varit 2 döda storväxta killar.
Men det är enklast att skylla på arbetsgivaren och sända den stackars gärningsmannen en tanke.Allt annat blir ju så jobbigt!

Dr Mabuse sa...

Många intressanta infallsvinklar från kommentarsfältet som vanligt.

Jag minns att jag läste om 90-åringar som inte fick plats på äldreboenden på västkusten pga nedskärningar och omprioriteringar av knappa resurser. Det var således i Mölndal, det. (Och förmodligen på fler ställen f ö). Ert kära kommunalråd resonerar åtminstone i konsekvens med sina prioriteringar enär hon känner med den stackars gärningsmannen. Vilken bakgrund måtte inte denne stackare ha, tycktes hon resonera.

Samma inkännande attityd med mördaren uttryckte även rikspolischefen Elisasson i en intervju i SVT. Lite relativisering håller SD och Eliassons kräkreflexer stången. Beträffande den s k baseball-ligan, en informell grupp inom Stockholmspiketen som bankade buset på 80-talet för er nytillkomna tittare, sysslar åtminstone några av dem med andra yrken idag. En kille från piketen som jag känner (trevlig fyr dessutom) har sadlat om och har en fin karriär i det civila idag. Det här var killar som förmodligen ingen Södertörnsapproach med genusvinkel skulle bitit på.

Flera av er har undrat var grönrödgenuslibertarianerna håller hus nu för tiden. Inga indignerade upprop, artiklar eller gråtvideos på facebook så vitt jag kunnat se.
Kan det vara så att exempelvis Centerns ljus, fullblodsnarcissisten Johanna Jönsson är ute i verkligheten och gör nytta efter att ha hånat det andrum regeringen tyckte sig behöva? Missionerar hon ute på Centralen eller plattan månne? I syfte att erbjuda de vilsna gossebarnen en frodig, varm famn att vila ut i? Refugees welcome! Nej, skulle tro att hon håller sig i medie-och radioskugga en tag.

Vi reserverade och disciplinerade svenskar, om vi nu vågar tala om kulturella särdrag, börjar bli jävligt förbannade på den undfallenhet, feghet och vankelmod som såväl regering som alliansen visar. Att den agendadrivna pressen och SVT/SR så sakteliga börjat rapportera om tillståndet beror tyvärr bara på att 1)det gått så jävla långt att det blir löjligt att låtsas som det regnar och 2)då regeringen gjort 180 grader i migrationsfrågan följer media lydigt med i svängarna. Den media som skall granska och vrida och vända har alltför länge försökt bedöva folket med uppbyggande och politiskt tillrättalagda amsagor.

Vi får säkert anledning att återkomma med fler betraktelser från Dystopia.

Fd moderat sa...

Man kan konstatera att vi svenska medborgare har blivit rättslösa mot en del invandrargrupper. De s k barnen från Marocko är en sådan grupp. Genom att uppge att de är 14 år gamla, trots att de är minst 30, kan de fortsätta att begå brott mot oss svenskar utan några som helst konsekvenser. Om inte rättsapparaten tar tag i det här problemet kommer vi att få se olika typer av medborgargarden som tar lagen i egna händer.

En person delade vad Maria Wetterstrand skrev om vikten av att inte ha kollektiva bestraffningar. Hon tog upp att många nu vill att vissa grupper skall förbjudas att göra saker. Jag kan hålla med om den utgångspunkten.

Det hon emellertid inte tar upp är att det drabbar andra grupper kollektivt. Varför skall kvinnor och flickor inte kunna gå på badhus utan att trakasseras? Varför skall inte människor kunna känna sig trygga runt Stockholms Central på kvällstid?

Att asylsökande s k pojkar då inte får bada kan inte vara en kränkning av mänskliga rättigheter. Det är olika saker som krockar här men jag värderar kvinnors rätt att kunna bada i fred högre än att asylsökande skall ha tillgång till offentliga bad på skattebetalares bekostnad.

Fd moderat sa...

@Dr Mabuse,

det som gör det här till den bästa bloggen är inte bara Hans kloka och initierade inlägg utan även kloka och initierade inlägg av många läsare. Jag gillar framför allt Utlandssvensk och Rikard, lärare.

utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

" Jag gillar framför allt Utlandssvensk och Rikard, lärare."

Det var mycket vänligt! Tack!

Sen håller jag med om att det är bra klass på kommentarerna här och dessutom väldigt god ton, trots att det finns vitt skilda åsikter representerade. Mycket trevligt!

Som gammal SD supporter är man inte direkt välkommen överallt, även om isen har börjat att lossa en hel del. Men många blir väldigt upprörda när jag drar upp alliansens historia.....

Hans Li Engnell sa...

Även jag som blogginnehavare är tacksam för att tonen är så pass bra. Det är inte så länge sedan jag fick radera meddelanden till höger och vänster och förvägra en viss person att kommentera. Sedan dess har det blivit mycket mer konstruktivt.

Fd moderat sa...

Jag har sett en del högprofilerade personer som hatar SD. De kallar SD nazister och klarar inte av att diskutera motargumenten sakligt. De kan blocka folk som ställer en kritisk fråga eller skriva "Håll käften!".

Därför är det skönt att läsa här där tonen är konstruktiv.

utlandssvensk sa...

@ Fd moderat,

"Jag har sett en del högprofilerade personer som hatar SD. De kallar SD nazister och klarar inte av att diskutera motargumenten sakligt. De kan blocka folk som ställer en kritisk fråga eller skriva "Håll käften!". "

Jo, det är en hel del sånt där på olika håll, påfallande ofta från folk som fortfarande stöder sjuklövern men inte längre tror på massinvandring och/eller mångkultur. De tvingas att bygga upp väldigt märkliga intellektuella korthus och blir närmast rasande när de sen blir ifrågasatta. Westerholm och Fnordspotting är väl bra exempel på detta. Min gissning är att det oftast bara bottnar i en barnslig ovilja att erkänna att man har haft fel tidigare, möjligen kombinerad med lätt panik inför möjligheten att man på något sätt kan anses ansvarig. Men det är väldigt tråkigt att seriösa och kunniga skribenter fortsätter med detta omogna trams, särskilt nu som det uppenbarligen är fråga om nationens överlevnad och tiden är knapp.

Man kan visst vara kritisk mot SD, men det går inte att förneka att helt uppenbart har de haft helt rätt om sin absoluta huvudfråga och lika uppenbart har alla de andra haft spektakulärt fel. Givet den närmast ödesmättade betydelsen av just denna fråga är allt annat små detaljer. Tycker jag! Vanlig hederlig anständighet borde innebära att SD ges ett klart erkännande samt en ursäkt från alla de som har demoniserat dem. Men det är ont om anständighet i dagens Sverige....