måndag 4 januari 2016

Dramatik vid gränsen


I dag på morgonen påbörjades de omtalade ID-kontrollerna vid den svenskdanska gränsen.

SVT livesänder. Detta följs i media som om det vore fråga om förstadiet till Armagedon. Överdrifterna avlöser varandra. "En ny Berlinmur", säger någon. "Ett brott mot de mänskliga rättigheterna", säger andra. "This is exactly how Nazi Germany started", säger Basil Fawlty.

På morgonen rapporterades att kontrollanterna vid gränsen fick handskar på grund av kylan. Spänningen är kort sagt olidlig.

Centerpartiet är förstås emot då de "värnar öppenheten". Samtidigt säger sig partiet "värna en stabil ekonomi". Det märks verkligen inte i Centerns migrationspolitik där det inte finns några kapacitetstak för mottagandet och där alla som kommer ska få direkt tillträde till den svenska välfärden.

Dramatiken fortsätter.

28 kommentarer:

Anonym sa...

Kan någon förklara reglerna? Om du kommer med syriskt pass men saknar visum (vilket krävs för syrier), släpps du då in eller stoppas du?

Lars Åhlin sa...

Enligt förordningen gäller (§3, första meningen): "En transportör ska kontrollera att de passagerare som transportören med buss eller tåg transporterar till Sverige från Danmark innehar en giltig identitetshandling med fotografi". Visum krävs alltså inte. Vilka slags id-handlingar som avses med ordet "giltig" är oklart, vad jag förstår. Det har ju antytts att Sverige kommer att acceptera mer eller mindre allt som påstås vara en id-handling, åtminstone om det inte är alldeles uppenbart att det är en kopia eller ett falsifikat.

Regeringskansliet informerar om id-kontrollerna här: http://www.regeringen.se/artiklar/2015/12/fragor-och-svar-lag-och-forordning-om-identitetskontroller-vid-allvarlig-fara-for-den-allmanna-ordningen-eller-den-inre-sakerheten-i-landet/

Anonym sa...

Sportens journalistik ger klick.Så röda laget emot det blåa laget.Har man vallat rätt?
Slipat skridskorna?
Funkar mittbackslinjen?
Förbundskaptenen, har han verkligen rätt lag?
Håller nerverna?
Som vanligt faller di svenskes insatser igenom när det verkligen räknas och gäller något.Som vanligt hamnar vi utanför pallen och får trösta oss med någon seger i någon obskyr gren som få andra tävlar i.Eller dra oss till minnes fornstora dagar när det svenska idrottundret ställde skåpet där det skulle stå.
Kanske ska vi inse att Sverige bara är ett litet land på världens bortersta kant och nöja oss med skidskytte och curling..

Anonym sa...

Tack för svar. Nästan helt meningslöst med andra ord. Varför är det alltid så att när Sverige ska genomföra något så blir det en menlös urvattnad kompromiss? Finland införde just krav på pass OCH visum på resor från Tyskland (=giltiga inresehandlingar). Endast id-kort är inte giltiga inresehandlingar till Sverige för en t.ex. syrier. Varför ska flygbolag kräva giltiga inresehandlingar men inte tåg och färjor? Herregud.

Halsingen sa...

Hans kallar det "överdrift" att tala om en berlinmursliknande gräns när det handlar om lokal stadstrafik och Skånes viktigaste trafikled.

Vad skulle Hans säga om samma behandling där han jobbpendlar dagligen hemma i Tokholm?

Ådärkomdenja sa...

Enligt t o m SVT har det gått väldigt bra, inget kaos. De första fyra timmarna kom ingen (noll) asylansökare! Och Danmarks statsminister har dämpat sig, sagt att "vi klarar detta", samt signalerat att Danmark sannolikt "tvingas" gå samma väg som svenskarna, dvs upprätta samma skydd vid den tyska gränsen. De flesta klagande - förutom de svenska flummarna, partier såväl som andra naiv-kramare - är just tyskarna. Dom verkar nästan mer hjärntvättade av kommunisthaggan Merkel, än svenskarna under Reinfeldt/Löfven. Är det urskuldskomplexet från WW2 som sitter så djupt, eller är tyskarna i själen vänster?

Hans Li Engnell sa...

"Halsingen",

Att kalla det "Berlinmur" är en överdrift oavsett var i landet gränskontrollerna skulle finnas. Det inser varje människa med någotsånär grundläggande historiekunskaper.

Nils sa...

Inget visum krävs av någon

Nils sa...

Flygbolag kräver heller inte visum - ett visum avkrävs först när du kommer till den svenska gränsen,

Halsingen sa...

Alla som passerar gränsen Karl X Gustav satte inom samma lokala stadsområde måste visa ID och det tycker Hans inte väcker associationer till Berlinmuren eller Karl X:s järnridå som fungerade ända till 1844 då skåningar som försökte ta kontakt med Danmark satte livet på spel. Tågen har slutat gå från hovedbangården och man har byggt en stängd perrong på Kastrup för att kontrollera resenärerna. Man skär ett stadsområde mitt itu. Och detta har "frihetlige" Hans inga problem med.

Så talar inte en liberal, men en statskonservativ national-etatist.

Hans Li Engnell sa...

"Halsingen",

Berlinmurens syfte var att förhindra att folk FLYDDE FRÅN Östtyskland. Gräns- och ID-kontrollerna syftar till att hålla koll på vilka som kommer in i landet och, i grunden, att få ned antalet asylsökande då systemen är överbelastade.

Thomas Gür uttryckte saken bra på Facebook: "Om jag låser in mina barn och inte låter dem komma ut ur vårt hus, är det inte samma sak som att grannen låser sin dörr och inte låter mina barn komma in i hans hus."

Nils sa...

Varför inte kalla det Kinesiska Muren? Alla med uppenbara historiska kunskapsbrister bör avhålla sig från historiska liknelser - blir bara infantilt.

Anonym sa...

Samma gamla kvasidebatt.
Är det en Berlin-mur?
Eller inte?
Är det Auschwitz i Medelhavet?
Eller inte?

Så hur många änglar får det egentligen plats på ett knappnålshuvud?

Anonym sa...

Ytterligare en Fawlty Towers-referens: Hadrianus mur

Basil talar i telefon med opålitlige hantverkaren O'Reilly.
"So, next week's definite then, is it? Oh, good. Well, that'll be nice, won't it? I mean, we've waited for that wall about as long as Hadrian. No-no, Hadrian. The emperor Hadrian. He had a wall... It doesn't matter. I'll explain next week. Thank you so much. Goodbye."

Hans Li Engnell sa...

Kristian:

Du kan ditt Fawlty Towers, det ser jag det. :-)

Anonym sa...

Hörde på radio att de stoppat 15 pers från att ta sig in i landet då de saknade ID-handlingar. Helt tandlöst alltså. Man borde göra som Finland och kräva visum. Om man nu vill minska antalet asylsökande, alltså. Vilket jag undrar om man verkligen vill, eller om det hela mest är ett spel för gallerierna, dvs få allmänheten att tro att man "Tar krafttag"?

Hans Li Engnell sa...

Det handlar nog åtminstone delvis om att visa allmänheten att man "gör något". Men regeringen hoppas säkerligen på att detta ska hjälpa till att få ned antalet asylsökande, även om Morgan Johansson i dag var klarsynt nog att säga att det alltid är färre som söker asyl just denna tid på året.

Anonym sa...

Man undrar ju om V och Sjöstedt blir inbjudna till Alliansen framöver?
C har ju hittat nya vänner att leka med när Ebba och Anna gräver vidare på andra sidan sandlådan?
För var dag som går känns en Allians allt mindre sannolik och DÖ och oppositionsexilen blir liksom inte så märklig längre..

Anonym sa...

Jo, det gör de (väl)? Annars skulle ju flyktingarna bara flyga hit. De flesta har ju pass när de lämnar sina länder.

Ådärkomdenja sa...

Nu har Danmark infört ID-kontroll vid gränsövergångarna från Tyskland. Polisen sköter ruljangsen. Tack Danmark, sen får man hoppas att visum blir obligatoriskt, samt att taxifärder omfattas också, dom omfattas inte i ID-kollen nu, men kan fastna i svenska poliskontroller på Öresundsbron.

Till "Nils": det stämmer inte generellt att visum bara behöver visas upp vid ankomst med flyg till Sverige. Turkiet kollar giltigt Sverige-visum för icke-svenska resenärer, detta vid utresa därifrån, noterade detta vid min senaste utresa från Istanbul. Jag VET, gissar inte, eftersom jag reser mellan länderna ett antal ggr per år, och har pejl på detta via turkiska vänner och därvarande polis, som jag har personliga kontakter med.

Anonym sa...

Hej.

Vad spelar denna charad till 'gränskontroll' för roll, när hundratusentals som saknar laga skäl tillåts stanna i landet, och till och med söka ny 'asyl' i det oändliga då ingen efterforskning om identitet görs, och krav ej heller reses på att personen skall identifiera sig?

All teknologi som behövs och all kunskap om hur en riktig gränskontroll för upprätthållande av nationell suveränitet skall gå till finns, men ingen vilja. Det är ju Öresundsbron det handlar om (och som fö borde gått Helsingborg - Helsingör och vidare genom Kbh, men då hade sosse-Malmö inte levererat skånsk valboskap). Drömläge för billig, snabb och enkel kontroll.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare
Ps Det enda goda som undergången för med sig är att alla goda människor som röstat för denna politik i över tjugo år nu tvingas uppleva den, inte bara vi som alltid bott i ghettot. smaklig spis, socialmoderater! Ds

Anonym sa...

Jag skulle lösa ut ett paket på "posten" idag (En neutron bomb, nej tyvärr bara en router). Jag fick visa leg! Och vet ni vilka som var närvarande? Nej, jo en gigantisk mörkhyad man som påminde om självaste Idi Amin för att inte tala om den långe blonde, finlemmde tillika BLÅÖGDE polaren....Mengele....Heidreich! Vart är Svea Rike på väg egentligen!? Ska jag behöva bli gasad och halalslaktad bara för att jag vill lösa ut min router? ÅSA ROMSOM HJÄLP!!!!!

Mvh Janne Saxman

Anonym sa...

Ådärkomdenja kommunisthaggan Merkel..haha

Anonym sa...

Glöm ALDRIG att de åtgärder vi ser idag gällande migrationen är ENDAST TILLFÄLLIGA.

Romson deklarerade förtjust häromveckan att ambitionen är att gå tillbaka till tidigare läge.

Gud hjälpe oss.

Fd moderat sa...

Kan någon förklara för mig varför jag inte skall rösta på SD?

A nonym sa...

Det är en försening på 30 min och riskerar att det blir lite trängre på tågen.
Sluta dra på så förbaskat höga växlar blir vara löjligt.
Däremot är jag emot det hela och anser att bästa lösningen är att sluta vara världens morot.

Anonym sa...

Jag tror den vanvettiga iden att man ska visa pass (två gånger!) när man ska från den ena delen av Greater Copenhagen till den andra kommer att påbörja en katalonisering av den östra delen av Greater Copenhagen... (Det som historiskt kallats Skåne) Folk är urförbannade helt enkelt!

http://www.greatercph.com/

//Stolt men sur Greater Copenhagen-bo

Amnexis sa...

Greater Copenhagen... Är det danska eller?

Helt otroligt att Skåne överlevde ända fram till att Öresundsbron byggdes för 15 år sedan. Då var dessutom ID-kontroller. Skåne borde ju "kataloniserats" för länge sedan...

Btw. Tar Skåne hand om alla kåta araber och nordafrikaner tills nästa nyår?