lördag 30 januari 2016

Alternativa nyhetsmedier på frammarsch


Det suckas på landets största medieredaktioner. "Alternativa medier", som de lite föraktfullt kallas, ökar i popularitet och allt färre vill betala tusentals kronor per år för att läsa vad Peter Wolodarski tycker om sakernas tillstånd.

Bloggar, nyhetsgeneratorer och nya nyhetssajter med fokus på vissa sakfrågor har ploppat upp och många av dem finns kvar och stärker sin position.

Dessa s.k. alternativa medier ligger inte bara i bakvattnet och plaskar. Nyheter Idag lyckades med scoopet om hur DN fått information om de sexuella trakasserierna på festivalen We are Sthlm men valt att inte rapportera om detta eftersom uppgifterna misstänktes vara "SD-fabrikationer". Detta var startskottet till en större debatt om både polisens och de etablerades mediernas arbetsmetoder. Jag skulle gissa att sajten hade besöksrekord under de dagarna och har ett högre snitt sedan dess.

För ungefär ett och ett halvt år sedan startades projektet bubb.la. En crowdfundad libertariansk nyhetstjänst som helt och hållet bärs upp av dem som postar nyheterna. Jag stödde projektet ekonomiskt men får erkänna att jag var lite skeptisk till hur långt det skulle bära. Jag underskattade kraften i vad människor frivilligt kan åstadkomma tillsammans – bubb.la har i dag 10 000 följare på Facebook och flera tusen på Twitter. 26 000 länkar har postats sedan starten.

Det är inget projekt längre utan en verksamhet som hela tiden expanderar. Radio bubb.la har tillkommit och nu lanseras en premiumtjänst för den som vill ha ett mer personligt nyhetsflöde. Detta är också en möjlighet att ge bubb.la lite ekonomisk stabilitet.

Det vi ser ske nu är inget mindre än en ny revolution. En demokratisering av journalistiken. Det är klart att det är jobbigt för de stora mediehusen att känna flåset i nacken och att bli granskade på ett sätt de inte är vana vid. Det gör denna utveckling inte bara viktig utan dessutom lite underhållande.

Ty i dag vänder sig alltfler inte till DN och Aftonbladet när de vill ha snabb information utan till de nya medierna där ute. De kallas "alternativa medier". Jag skulle snarare säga att det är gammelmedierna som börjar kännas alternativa.

Tidigare bloggat:
Åsiktsmonopolet är brutet

Läs även:
HAX, Fnordspotting

21 kommentarer:

Anonym sa...

Situationen börjar ljusna för oss som inte vill ha agendasatt journalistik.

Wolodarski sken av stolthet när han proklamerade denna inriktning för DN vid sitt tillträde.

Hur tänkte han då?

Larsa sa...

Mina föräldrar, som är över 70 nu, är ett exempel på dem som betalar tusentals kronor om året för DN. Men det är väl ganska uppenbart att det är som med Socialdemokraterna: allt eftersom åren går dör den gamla generationen bort och stödet försvinner sakta med säkert.

Anonym sa...

Hej.

Några invändningar jag hört:

"Hur vet du att du kan lita på vad [X] rapporterar? Det finns säkert en dold agenda för att påverka dig!"

"[Namn på blogg/klippagentur, typ bubb.la]? Men det är ju [X] som driver den. Du kan ju inte lita på såna!"

"Är de verkligen riktiga journalister?"

"Hur vet man att de inte hittar på?"

"Men de skriver ju om sånt som inte borde spridas!"

Och fler, i olika varianter och på samma teman. Samtliga citat kommer från kollegor när och fjärran. Läs den meningen igen och fundera på Sverige idag och landets framtid: samtliga lärare jag arbetar med och kommunicerar med resonerar som jag återgett, och ser inget konstigt i det. Ni som läser Hans utmärkta blogg och har barn i grundskolan: läs barnens uppgifter och skumma i alla fall läromedlen. Sitt med på lektioner om ni kan och skolan tillåter det. Vi lärare som håller det opartiska bildningsidealet högt ses allt mer som farliga dissidenter, i mitt fall så att kollegor slutar hälsa eller vägrar diskutera.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Är det någon som vet medias kod motsvarande 291?

lensof sa...

Medial utveckling i Sverige:

I mitt föräldrahem fanns två dagstidningar. De var källan för information med ett tilltagande stöd från SVT.

För mina föräldrar var dagstidningen och Aktuelltsändningarna en självklarhet tills de dog.

Själv har jag inte längre någon brevlåda möjlig att få ner en dagstidning i och har inte heller SVT.

Mina barnbarn vet inte vad en dagstidning är för något, inte heller "vanlig" tv, därmot väl bevandrade på nätet och Netflix utbud.

Vägen tillbaka finns alltså inte.

Anonym sa...

Virtanen gör ett av sina tappra försök att försvara privilegierna och arbetsgivaren i dagens Aftonblad.Hatsajter och nättroll och konspirationer och halmgubbar och den hotade riktiga journalistiken ni vet.
Samma gamla ramsor ännu en gång.Virtanen är arg på överlöparen Madon nu.Samma gamla ramsor ännu en gång.Mer av samma samma.
Inte nog med att man misslyckats med att få stopp på SD, man har misslyckats med att få stopp på alternativmedia också.Så mer av samma samma.Ännu mer.Det ska gå.
Gällare.Högre.Falsett.Mer av samma samma.
Virtanen vill bara inte flytta från Södermalm och jobba i kassan på Ica.Priviligierade journalister med fingersättning är för fina för en kassaapparat.Men det skulle han kanske ha tänkt på lite tidigare?

Anonym sa...

@Rikard !
Tur att det fortfarande finns vettiga lärare som du verkar vara.
Är ju tragiskt att det har gått så långt att det är sådan som du som
skall tystas och frysas ut och inte postmodernisterna och genusteologerna.

Pelle2

Anonym sa...

Fredrik Virtanen skriver en ledare som ganska perfekt illustrerar ditt
blogginlägg.Han skriver om journalisthat och rackar ner på alternativmedia.
Förstår att han är rädd att förlora sin upphöjda position och kanske även sitt jobb i förlängningen om folk slutar att köpa hans tidning.
http://unvis.it/www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/fredrikvirtanen/article22174980.ab

Pelle2

Anonym sa...

Det är ju så, mer eller mindre en naturlag faktiskt, att tomrum ganska snart fylls upp av annat.

När journalister inte gör sitt jobb utan lämnar stora delar av uppdraget ogjort, växer jordmånen för (och behovet av) alternativa medier.

När polisen inte gör sitt jobb utan lämnar stora delar av uppdraget ogjort, växer jordmånen för (och behovet av) medborgargarden. Jag läste t.ex. nu senast om ett nätverk av män som är ute och nattpatrullerar gator och torg i Kalmar.

När demokratiskt valda politiker inte gör sitt jobb utan lämnar stora delar av uppdraget ogjort, växer jordmånen för (och behovet av) ...[insert valfritt ord].

Det är en farlig väg vi vandrar.

V

Anonym sa...

De traditionella medierna känner inte bara flåset i nacken utan är omsprungna av Bubb.la som titt som tätt är först på pucken. Bubb.la länkar ofta till originalartiklar med betydligt bättre djup än de översatta lättviktsversioner som DN, SvD m,fl publicerar.

Fd moderat sa...

Det går att lita mer på alternativ media eftersom man på förhand vet vad de har för agenda. Traditionell media låtsas vara neutrala men vinklar och tar bort obekväma saker. Därför litar jag inte på dem.

Anonym sa...

Det är en väldig tur att nattens attacker mot de ensamkommande flyktingbarn somliga kallar för marockaner genomfördes av huliganer och högerextrema i en salig blandning.
Annars hade händelsen 291:ats och vi hade aldrig fått reda på den.Det ska vara ordning och reda i den svenska politiken!

Anonym sa...

"– Det är i alla fall ingen konstig beskrivning av ett parti som vill stänga Sveriges gränser mitt i ett av de största flyktingproblem, globalt, som vi har just nu. "
Åsa Romson tyckte Nyfascister var en bra beskrivning i en intervju i Expressen den 6:e December 2014.

Fd moderat sa...

Glöm inte att det är en människa bakom varje huligan.

Anonym sa...

Alternativmedia har blivit fjärde statsmakten som granskar tredje statsmakten (gammelmedia). Själv är jag måttligt intresserad eftersom gammelmedia är totalt irrelevant för min del. Ungefär som uppslagsverken blev när Wikipedia kom. Vem f-n sitter o bläddrar i ett uppslagsverk nuförtiden? Och vem bryr sig vad som står där?
Aristo

Anonym sa...

Ett annat tecken i tiden är att visselblåsare och anonyma tipsare börjar vända sig till alternativ media. De vågar nämligen publicera.

Anonym sa...

Hej.

@Pelle2:

Tack, det värmer!

Min taktik har i många (nåja, några) år varit att kritisera från till synes mer radikalt och progressivt håll än vad som är konsensus om hur progressivt radikal man skall vara. Baktanken (bortsett från min mentala hälsa!) är att så ett och annat frö av plantan "Logicus Analyticus Rationales" så att säga. Jag tror att många av mina kollegor helt enkelt omedvetet lärt sig ett politiskt betingat mönster för kritisk analys, så att infallsvinkel och slutsats alltid är känd från början.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

Riksmedierna börjar få grava problem med skev perception, slutna och homogena redaktioner där man avskärmar sig från verkligheten och odlar utopistiska vanföreställningar. Och för säkerhets skull anställs bara personer med samma synsätt. (Nåt man undviker i mer professionella projektgrupper/sammansättningar fö.)

Tröttsamt att media inte är mer diversifierad, hade man både rekryterat och publicerat efter en mer åsiktsfacetterad mall (haft åsiktsmångfald bland personalen kort sagt) skulle mycket av de värsta pinsamheterna kunnat avstyras redan på redaktionen.

Att behovet av alternativa medier nu växer som de gör säger nåt om tillståndet i Sverige.

Anonym sa...

Så vad händer centralt i huvudstaden kanske någon undrar.
Daily mail berättar om den humanitära stormakten utan 291-kodning.


http://www.dailymail.co.uk/news/article-3423968/Mobs-hundreds-masked-men-rampage-Stockholm-central-station-beating-refugee-children.html#comments

Larsa sa...

Ja, i vissa andra länder kommer traditionella media nog att överleva lite längre tack vare sin professionalism.

Angående att spöa marockanska tonåringar: det är naturligtvis en väldigt primitiv reaktion. Det är tråkigt att behöva säga det, men det kan ses som ett alternativ till det som har diskuterats i kommentarerna på den här bloggen. Här har det diskuterats om man ska lita på att polisen ska lyckas massutvisa personer utan flyktingskäl, om man ska hyra in legosoldater som gör det, eller om man ska ge invandrare en halv miljon var och hoppas att de sedan frivilligt lämnar landet. Om tillräckligt många medborgare istället på det här sättet låter vissa invandrargrupper känna att de inte är önskvärda så kan de nog faktiskt ge upp och lämna landet av sig själva till slut. Det är inte min rekommendation, bara ett konstaterande.

utlandssvensk sa...

@ Larsa,

"Angående att spöa marockanska tonåringar: det är naturligtvis en väldigt primitiv reaktion. Det är tråkigt att behöva säga det, men det kan ses som ett alternativ till det som har diskuterats i kommentarerna på den här bloggen."

Det ser jag som en helt rimlig och korrekt observation.

Rent allmänt finns det alltid någon nivå av våld och obehag som är tillräcklig för att folk ska börja flytta på sig. Precis som du är denna väg dock absolut inget jag skulle rekommendera, av flera skäl:

1. Jag anser, som jag har utvecklat tidigare, att ansvaret för att dessa personer är i Sverige primärt ligger på oss. Det är då inte moraliskt försvarbart att driva ut dem med våld.

2. Våld ger ofta upphov till motreaktioner. De människor som nu angrips står sannolikt med ryggen mot väggen i många fall, dvs att återvända hem utfattiga är inget alternativ de lär acceptera utan strid. Det här kan snabbt spåra ut. 100 huliganer slår immigranter dag 1, dag 2 kanske 300 immigranter spöar svenskar, osv. Inom några månader kan man ha permanenta etniska gäng som "skyddar" sitt område och sen är inte steget långt till regelrätta miliser. Det är ofta ungefär så som inbördeskrig börjar.

OM man ska använda tvång och våld bör det vara organiserat och överväldigande. Detta är inte realistiskt för dagens svenska stat och man bör noga fundera över riskerna med försöka sig på detta alternativt att som nu bara låta det hända. Med all sannolikhet blir det på alla sätt billigare att betala och det vore dessutom rätt och rimligt. Tycker jag!

PS
Primitiva reaktioner är också naturliga reaktioner ibland. Det finns en gräns för hur mycket man kan pressa folk innan de tar till våld. I nästan alla andra länder hade vi sett storskaliga och våldsamma reaktioner från ursprungsbefolkningen för länge sen. Att en etnisk grupp våldför sig på kvinnorna från en annan grupp i stor skala leder nästan garanterat till våldsamheter, om inte den senare gruppen redan är militärt besegrad och/eller förslavad.
DS