fredag 25 december 2015

Du har inget att skämmas för


I juletider skapas alltid ett motsatsförhållande mellan shopping och mat i överflöd å ena sidan och de ensamma, de hemlösa, de socialt utsatta och människor på flykt undan krig å den andra. I år, efter en höst av ett rekordstort asylmottagande, har frågan varit särskilt aktuell. Kontentan av resonemanget är att vi som har en bra jul ska ha lite dåligt samvete för det.

Kyrkan har i alla tider fördömt frosseri. Den är starkt tillväxtkritisk och oförmögen att begripa hur vi skapar ett samhälle där flertalet får det allt bättre ekonomiskt. Det är väl heller inte kyrkans roll att förstå sådant, men givet dess bristande kunskaper borde den kanske inte ha en så hög svansföring.

Vi påmindes om detta i går på självaste julafton när en företrädare för Svenska kyrkan uttalade sig i TV. Hon ansåg att vi svenskar har en bra välfärd och att vi måste "dela med oss av vårt överflöd" till världens utsatta. Inte bara genom bistånd utan genom att dessa människor får komma till Sverige och få del av den svenska skattefinansierade välfärden.

Kyrkan kanske inte förstår, alternativt inte bryr sig, om att skattekraften sjunker när andelen lågproduktiva i samhällsekonomin ökar. När allt fler betalar allt mindre i skatt har vi två alternativ: höja skatten och på sikt skada landets konkurrenskraft eller sänka välfärdsambitionerna. Gissningsvis vägrar kyrkan det andra alternativet eftersom det ju är vår välfärd vi ska dela med andra.

Att argumentera mot kyrkans känsloargument är inte lönt. Däremot säger dessa perspektiv något i dag när komiker och krönikörer fallerar fullständigt i allt vad logik heter och även normalt sett intelligent folk faller till föga för dessa enkla och rent av idiotiska förklaringsmodeller. Emotionella argument och bisarra paralleller har blivit vardagsmat i svensk offentlighet.

Detta fördummar en oerhört viktig diskussion om hur Sverige som land ska klara av att upprätthålla en god sjukvård, en bra skola, ett fungerande rättsväsende och andra grundläggande funktioner i ett modernt samhälle samtidigt som andelen som får mer än de bidrar med ökar.

Här och nu, i juletid, är det dock viktigt att slå fast en sak: vårt julfirande är, vad Henrik Schyffert eller Fredrik Virtanen än säger, inget att skämmas för. Att du handlade presenter och gav till dina nära och kära var inget som drabbade syriska flyktingar utan något som bidrog till den svenska tillväxten och därmed det svenska samhället på sikt.

Du har ingenting att skämmas för. Så ta en skumtomte till, häll upp glöggen, krama din familj och hugg in på syltorna. Det är du värd. 

Läs även:
Tino Sanandaji, Hanif Bali

14 kommentarer:

Somebody is wrong on the internet sa...

Stora delar av den svenska medelklassen har ännu inte påverkats av de stora migrantströmmarna, och därför får vi diverse verklighetsfrämmande uttalanden. Men vad händer när verkligheten hinner ikapp under 2016 och 2017 och framåt? När kommunerna får ta över efter MigV och när den svåra fasen, integrationen, inleds? Vad gör medelklassen då? När kanske barnbidraget sänks/behovsprövas, räntorna stiger, föräldraförsäkringen sänks, osv. Dessa "utmaningar" väntar 2016 och framåt.

Ådärkomdenja sa...

Vad beträffar godhetspsykotiske Schyffert så framkallar fotot av honom inte nån asketisk känsla. Antingen har karl'n drabbats av kronisk tvåsidig påssjuka, eller - troligast - så frossar han rejält via munklykan.

Larsa sa...

Jesus sade t.ex. att den som har två skjortor bör ge en av dem till den som inte har någon. Privat välgörenhet är mycket riktigt något bra, men kollektivistisk, skattefinansierad välgörenhet är faktiskt något helt annat. Enligt mitt sätt att se på saken får man verkligen inga godhetspoäng genom att dela med sig av andras skjortor, så att säga. Men för all del, låt Schyffert och hans kompisar sitta och skämmas för sitt välstånd om de vill.

Anonym sa...

Prellen vore värd respekt om hon utifrån sin kristna tro och ekonomi själv försörjde några migranter islamister i förklädnad av flyende från krig de själva startat.

Anonym sa...

Hej.

"Blanda hälften bark i brödet. I träda står vår grannes åker." Det som alltid missas är granne. Sveriges olika sköldpaddor kommer snart att upptäcka att de fraktar skorpioner över ån.

Kamratliga hälsningar,
Rikard, lärare

Anonym sa...

"när komiker och krönikörer fallerar fullständigt i allt vad logik heter och även normalt sett intelligent folk"
Komiker och krönikörer går inte att jämföra med normalt sett intelligent folk.
Äpplen och päron helt enkelt.
Schyffert och hans gelikar har till uppgift att vara roliga.Eller åtmindstone roa.
De är den moderna tidens narrar och gycklare.Inte tänkare.Inte analytiker.Inte raketforskare.De slår kullerbyttor och hjular bara.
Egentligen är det ju faktiskt roligt att Schyffert räknar med att det kostar en pizza.
Och ännu roligare att en drös journalister tror på uträkningarna.Faktiskt.
Sedan krönikörerna.
Krönikörerna axlar byprästens roll.Läs-och-skrivkunnigheten ger rätt till husförhör,konfirmation,predikan och Konventikelplakatet.Nu precis som då.
Det är bara det att boktryckarkonsten och internet gör livet så mycket surare för dagens bypräster än vad det en gång var.Man kan bara gissa att det är därför man varnar för att Satan manifesterar sig i nättroll och grooming.

Dr Mabuse sa...

Käre Hans, du har så rätt.

Vi har inget att skämmas över. Och de flesta av oss kanske inte har så mycket att yvas över heller när räkningarna är betalda i slutet av månaden. Om Schyffert och Virtanen verkligen är så goda, eller om de bara sitter och jävlas bakom tangentbordet är inte lätt att säga. Just Virtanens sista inlägg i migrationsfrågan gav mig känslan av att han faktiskt sitter och fnissar bakom skärmen. Det kändes mer infantilt och absurt än vanligt. Och kyrkans företrädare har varit vilse länge. Dock - de skulle ju kunna sälja av lite av sina omfattande jord-och skogsegendomar att skänka till välgörande ändamål.

Men en sak är klar. Att marknaden betalar herrar Schyffert/Virtanen väldigt bra. Så det skall nog mycken armod och elände till innan de märker något i sin lilla välmående värld.

Däremot får vi i mina hemtrakter snart märka av migrationsanstormningens baksidor på allvar.(Trots lokaltidningens dagliga, olika good-news-inslag om dess förträfflighet och möjligheter). De kommande åren kommer kommunen att gå rejält back pga den s k 2-årsregeln. Nu är det upp till kommunen (dvs oss skattebetalare) att försörja många invandrare. Notera: det är ju inte deras fel! Felet är vår regerings och alla frälsare. Att min kommuns olika företag helt plötsligt skall behöva nyanställa är rent önsketänkande i allmänhet och att de skulle behöva folk som inte kan språket och inte har någon relevant utbildning är önsketänkande i synnerhet. Polisen ägnade julhelgen till ett relativt nytt problemområde: att stävja bråk och misshandel på asylboenden i kommunen.

Därför har jag försökt att njuta lite extra och ta vara på stilla dagar med fru och barn i jul. Jag vill ha fel och önskar att alla optimister har rätt men jag tror att det blir allt kärvare tider i landet som gav sig fan på att bli fattigt.

Anonym sa...

Apropå att handla och därmed bidra till den svenska tillväxten. Jag och min familj har börjat köpa i princip allt utom dagligvaror från utlandet. Kläder, hemelektronik, djurtillbehör, heminredning, byggvaror m.m. Kommer fortsätta så tills vi flyttar från landet. Inte alltid man tjänar ekonomiskt på det, men det handlar om principer. Det här vansinnet, och jag menar då inte bara invandringen utan det mesta som pågår i landet, tänker jag bidra till så lite som möjligt.

Anonym sa...

Jag tror vi inte ska ta Cervenka för seriöst. Han medger trots allt i artikeln: "Men är det någon gång på året som det är på sin plats att anlägga en lite hoppfull attityd till vad som är möjligt är det kanske just den 24 december."

Jag fattar i övrigt inte Cervenkas artikel. Mig veterligen så förstår de flesta invandringskritiker att innovation och välstånd också finns i andra länder, därmed har andra folk också bidragit till välfärden.

Mer gynnsamt hade varit ifall Cervenka meddelade oss hur vi kan massutbilda alla lärare, bygga alla bostäder och behålla en rimlig välfärd inom några år, då kommunerna tar över ansvaret; än just de fromma förhoppningar som vilar på ett antal miljardärer. Jag menar, hur vanliga är Zuckerberg, Ibra (Zlatan), Jobs och Sergey Brinn? Vi behöver först och främst en väl utbildad medelklass. Ska vi sitta och hoppas på att någon av alla migranter blir näste Zlatan eller Zuckerberg, och strunta i den stora massan, dvs. alla de som har svårt att integrera/assimilera och få ett kvalificerat yrke inom några år? Bara vi har en Ibra Kadabra, som kan ta oss till EM, så kan man ju alltid leva med den dåliga arbetsmarknadsrelaterade integrationen av nyanlända och utrikes födda, samt strunta i den ghettoisering och våldsspiral som kommer vid sidan av? Är det vad Cervenka föredrar, eller är det för att det just är jul, som han liksom vill sprida lite ljus/floskler?

Magne

Anonym sa...

Hans Engnell påstår sig vara libertarian, och talar likväl om "skattekraft" för att "Sverige som land ska klara av att upprätthålla en god sjukvård, en bra skola, ett fungerande rättsväsende och andra grundläggande funktioner"!?

Ur ett libertarianskt perspektiv är ju länder skatte-farmar (skattejurisdiktioner) med mänsklig boskap:

https://www.youtube.com/watch?v=Xbp6umQT58A

Har Engnell läst Nozicks "The Tale of a Slave"?

https://web.archive.org/web/20150213214306/https://web.duke.edu/philsociety/taleofslave.html

Vilka former av slaveri förespråkar Engnell?

Hans Li Engnell sa...

Anonym 02:41:

Om du har läst min blogg tidigare har du säkert uppmärksammat att jag är mer intresserad av realiteter än teorier. Jag diskuterar utifrån hur Sverige ser ut i dag, inte utifrån utopier (ett sådant resonemang kan också vara intressant, men då på ett filosofiskt plan). Att recensera svensk politik utifrån idén att all skatt är slaveri blir inte särskilt relevant.

Fd moderat sa...

Steve Jobs var adopterad. Han tillhörde aldrig någon invandrargrupp så som syrier i Sverige idag. Det är bara dumt att ta upp honom som exempel.

Skall vi f ö tolka Cervenka som att Sverige i framtiden kommer att dominera EM och VM i fotboll nu?

Maria sa...

Cervenka kanske talar i egenskap av son till en invandrare (tjeck), men hans far tillhör den grupp invandrare (utbildad medelklass) som inte innebär nagot problem för värdlandet.

Anonym sa...

Man kan göra som Anders Lindberg också.Det är ingen kris, ingen systemkollaps.
Inte ens när regeringen påstår det.Trots att man faktiskt jobbar på regeringsorganet så är "sanningen" enkel att konstatera.Det är bara högern som trollar.
Anders Lindberg och Karin Pettersson et al saknar dagarna då Mona Sahlin styrde och ställde eftersom det gav Anders Lindberg och Karin Pettersson chansen att styra och ställa.
Stefan Löfven varken styr eller ställer.Stefan Löfven reagerar mest och undviker nogsamt att regera.Det marginaliserar Anders Lindberg och Karin Pettersson.
Vi ska vara väldigt glada över det.
Så länge AKB letar efter sin förlorade ryggrad ska vi vara enormt glada över att Löfven varken styr eller ställer.