söndag 6 september 2015

Massiv godhetsoffensiv


Under söndagen hålls en manifestation på Södermalm under parollen "Refugees welcome". Initiativtagare är Grön ungdom. Talar gör bland andra statsministern, demokratiministern och, får vi förmoda, en hel trave vänsterfolk med hjärtat på rätta stället.

DN drar sitt strå till stacken med hashtagen #jagdelar. Syftet är att visa att man "står upp för medmänsklighet och humanitet". Hundra svenskar har i tidningen uttryckt stöd för "våra mest grundläggande värden - de som bär upp vår offentlighet, men som nu är satta under press".

Jag är faktiskt inte riktigt säker på vad Peter Wolodarski menar. Vad är det dessa hundra individer visar sitt stöd för? I sin söndagskrönika skriver Wolodarski om det hårdnande samhällsklimatet, om hot mot journalister, om näthat. Är det månne detta som dessa hundra individer tillsammans med DN tar avstånd från?

Nej, en titt i tidningen avslöjar att de där hundra individerna står upp mot "främlingsfientlighet, språkbruk och samhällsvision", andra skriver om den döda treåringen på stranden (vars familj för övrigt var bosatta i Turkiet en längre tid och inte flydde direkt från Syrien) och författaren Kerstin Ekman skriver en längre och upprörd betraktelse över motståndet mot den förda flykting- och asylpolitiken.

Att stå upp för mänskliga rättigheter är inte partiskt i nyhetsjournalistikens mening, skriver Peter Wolodarski. Men det är alltså i grunden ett försvar för dagens migrationspolitik som "mänskliga rättigheter" kokar ned till i DN:s tappning av begreppet. Det sätts obehagligt nog likhetstecken mellan humanism och miljöpartism. Till detta spektakel borde ingen fritt tänkande människa låna sitt namn. DN kallar det för ett "unikt upprop", men påfallande många som satt sitt namn under hashtagen är skådespelare och artister, således the usual suspects.

Vad är det egentligen dessa människor så heligt vill stå upp för och försvara? Är det de överfulla asylboendena? Eller är det månne de långa handläggningstiderna, de skenande kostnaderna, bostadsbristen, fusket med ID-handlingar, det långvariga bidragsberoendet bland utrikes födda, oviljan att åldersbestämma dem som kallar sig minderåriga, ett växande antal utanförskapsområden och en tilltagande polarisering i det svenska samhället? För jo, detta är svensk migrationspolitik i dag och effekterna av den. Detta är vad de försvarar och så bekvämt och lättvindigt kallar "mänskliga rättigheter".

Att skylta med sin förmenta godhet inför andra har blivit viktigare än att problematisera, analysera och faktiskt hitta lösningar på existerande problem. Dagens manifestation visar ånyo detta. Att säga att man står upp för mänskliga rättigheter genom att göra en delning i sociala medier är lika lätt som att klä sig i svart mot rasism och ha olika strumpor på sig för att visa att man "gillar olika". Men det är ett ställningstagande tomt på konkretion och innehåll.

Svensk politik har nog aldrig varit så här banal och infantil. 

Läs även:
Widar Andersson, Fnordspotting

17 kommentarer:

Somebody is wrong on the internet sa...

Är ni inte med oss så är ni emot oss.

Anonym sa...

Dessvärre har du alldeles rätt i det du skriver.

Anonym sa...

Varför flyr så många människor?
Ja vi vet väl alla varför, vad orsaken är, men ingen tycks ta tag i denna orsak på allvar.
Dagens flyktingpolitik kan liknas vid att köpa in fler ambulanser för att olyckorna ökar, men ingen ser eller gör något åt orsaken till de ökande olyckorna. //tompas11

lensof sa...

Jag känner en allt större längtan efter en rakryggad gärna lite otrevlig person i det offentliga samtalet. En som ser och står för vad hen ser. Som inte förstår ordet värdegrund men är väl förankrad i vad som är rätt och fel, vad som är medmänskligt och inte, vad som är respekt men inte alltid godhet.
Hen får gärna vara man, gärna vit och medelålders. Har inga problem med att hen inte hänger med i det senaste känslodrevet, detta är snarare en tillgång. Hellre en ärlig otrevlig typ än en selfiekåt sol-och-vårare.

Anonym sa...

Egentligen har ingenting särskilt hänt. Stora delar av världen har länge varit problemfylld. Antalet flyktingar har från och till varit många, och därtill har det länge funnits länder där levnadsstandarden är väsentligt lägre än i Sverige. Vad vi nu bevittnar är en västerländsk godhetsmani där vi ska tänka på alla de utsatta i hela världen. Alltså, en nation innebär att vissa medborgare ska få del av en viss välfärd. Har vi inte detta åberopar vi en värld utan nationer och stater, alternativt en världsregering eller något slags samfund.

Massinvandringen har ju bara börjat. I år talar vi om några hundratusen som ska till Europa. Om 1-3 år talar vi om några miljoner. Det kommer bli tvångsintagning av flyktingar och deras anhöriga i folks bostäder, t.ex. att har man 100 m2 yta så kan man leva 10 personer i det huset, det vill säga det ryms 6 flyktingar inklusive deras anhöriginvandrare om en familj är 4 personer. Dessa förslag har redan börjat skymta då kommunpolitiker ute i landet har börjat resonera så. Även några politiker i övriga Europa har låtit oss veta detta. När ett land har en nästintill ohållbar situation (som vi egentligen redan har), då kommer också staten agera på ett desperat sätt.

Magne

Anonym sa...

Ernman ringde omedelbart Wolodarski när hon fick höras talas om den kommande manifestationen och lär ha betalat tiotusen spänn för att få finnas med bland posörerna.

Thomas Hammarberg - en professionell do-gooder som ger Kapten Klänning-vibbar eftersom han ständigt poppar upp där det skall utövas godhet - är riktigt förbannad eftersom han inte tillfrågades och därför inte fick posera. "Andra kan ju nu framstå som lika goda och det känns verkligen inte rätt".

Täppas är vansinnig - "Jag är också god, kanske till och med godast, så det så!"

Vet Bästerberg ville också vara med och förstår inte varför han lämnades utanför - "Jag vet inte i hur många år jag demonstrerat min professionella godhet och detta är tacken!"

Pascalidou skall stämma Wolodarski på miljonbelopp då han vägrat henne sin rättmätiga plats bland dem som ramlar runt i känslosåsen.

Zlatan, Leif Johansson, Falkengren, Wallenbergarna, Johnson - "Men du förstår väl hur illa det hade sett ut, om jag inte hade ställt upp när de frågade?"

Anonym sa...

lensof 11:42:

En sån person komer att få "mothugg", d v s arbetsgivare och ev. hyresvärd kommer att kontaktas med lögnaktiga påståenden och önskemål om uppsägning, han kommer att bli utesluten ur sin fackförening, han kommer att bli bannad från diskussionsfora, hans barn kommer att mobbas, AFA kommer att sätta en yxa i hans ytterdörr. Observera dock att det inte är hat han och hans anhöriga kommer att utsättas för utan bara "kritisk granskning".

Anonym sa...

@Mange, jag har gjort om bostaden till en näringsfastighet. Det blir svårt att återställa den tillbaka till acceptabelt boende.

Anonym sa...

Men det är rätt kul att AKB inte var välkommen att trängas med vänstern.Bådar gott inför framtida blocköverskridande samtal.
Sen får vi se hur kul de f.d öststaterna tycker det hela är.Kanske börjar de fundera över om man gick med i EU för att kasta pengar på Grekland och dubblera sina befolkningar?
Eventuellt hade man inte en aning om att Tyskland och Sverige skulle bestämma framtiden som Sovjet gjorde förr?
Ingen kan på stå att Cameron och Hollande ser ut att le i mjugg heller.Ukip och Front National gör det nog desto mer när ingen ser.
Vi får väl se.Kanske är EU en klubb som sett bäst-före-datum?
Det är långt från osannolikt skulle jag säga.

Utlandssvensk sa...

Bra inlägg, men slutklämmen är helt fel.

Att hävda att "Svensk politik har nog aldrig varit så här banal och infantil" är uppenbart felaktigt. Läget var MYCKET värre för 5 eller 10 år sen. Godhetsapostlarna agerade nämligen exakt likadant då men den stora skillnaden var att ingen som helst kritik mot dem framfördes, utanför den då helt marginaliserade gruppen aktiva SD supportrar. Nu får de mothugg på bred front.

Anonym sa...

Brittisk majoritet för att lämna EU!

http://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/brittisk-majoritet-för-att-lämna-eu/ar-AAdZYiA?ocid=spartandhp

Amnexis sa...

Det finns över 2 miljarder människor som lever i yttersta fattigdom, d.v.s. med mindre än 2 USD/dag. Är det Sveriges eller ens Europas ansvar att ta hand om dem? Ponera att Virtanens luftbro öppnades med målsättningen att Sveriges befolkning skulle nå 40-miljoner människor, som Annie Lööf talat sig varm för. Om denna (logistiskt omöjliga) luftbro skulle genomföras så skulle Sverige kollapsa direkt, precis som Sverige skulle göra om vi istället för att slussa in dessa människor "bara" skulle skicka dem pengar enligt svensk riksnorm för försörjningsstöd: 2950 SEK/månad för ensamstående. För det sistnämnda måste vi ju gå med på?! Det gäller ju allas lika värde! Värdegrunden über alles.

Anonym sa...

lensof: Låter ungefär som "Erik Gyttorp" i Guillous "Genombrottet." Finns på youtube.

Anonym sa...

De "godas" hyckleri når nya lågvattensmärken.

lensof sa...

Kristian: tack för tipset! Den hade jag inte sett.

Anonym sa...

Jag tror staten kommer bli mer och mer desperat. Att Kaplan kommer bygga upp stora bostadskomplex, så kallad "Kaplanslum", är nog bara en tidsfråga. Efter detta måste svenskarna ta sitt ansvar och inhysa flyktingarna och anhöriginvandrarna i sina bostäder.

Alltså, det handlar om vilket mottagande vi vill ge dem som kommer. Vi kan ta in 1 miljon per år, detta kan ske på olika sätt, t.ex. "Kaplanslum", och därtill kanske staten kommer resonera, att "det är bättre att hjälpa så många som möjligt, än de ska dö i krig". Det är för närvarande flera miljoner flyktingar runt Jordanien, och flera miljoner vill ta sig från Afrika, Pakistan, Afghanistan etc. Vill vi hjälpa, då kan vi hjälpa många fler, det handlar om vilken materiell standard vi vill ge dem. Jag kan tänka mig att AKB o Annie säger: "Vi ska ha snabbintegration nu, dvs. de ska komma till Sverige o jobba för lägstalön från första dag, då de ska bygga sina bostäder själva med hjälp av byggnadshandledare. Det kommer bli enkla hus i ytterkanten av städerna. Vi är ju inte direkt trångbodda i detta land, som också den eminente Wolfgang Hansson redan bevisat. Det är ju en självklarhet, egentligen, att vi inte är trångbodda. Dessutom kommer regeringen, AKB o Annie eller Löfven säga: "Det är läkare, ingenjörer och välutbildade personer, de kan bygga upp sina bostäder." Det kommer givetvis sluta med att byggherrar får rycka in och guida dem också.

Vi kan bo 100 miljoner i detta land. Det är praktiskt möjligt. Vi kan t.o.m. bo 500 miljoner i detta land, då har vi de facto 894,47 kvadratmeter per person att leva på här i Sverige. Det som måste diskuteras är vilken kultur, civilisation, religion, etnisk heterogenitet etc. detta land har. Vänsterpolitik eller högerpolitik hjälper föga om landet slits isär pga. för stor heterogenitet, dvs. det finns ingen gemenskap eller någonting att bry sig om. Landet kommer delas i olika grupperingar eller att hela Sverige blir till ett Pakistan. USA är ett land där mestadels britter byggde civilisationen. Den civilisationen hotas nu av att delas i ett mexikanskt USA och ett brittiskt USA. Språkligt och kulturellt. Därtill har de oerhörda rasproblem. De genomförde stora assimileringsåtgärder i USA. Efter 1965 har de haft en stor invandring från Centralamerika och Sydamerika, vilket nu kan få den nationen att splittras. Så tro inte att Sverige kommer bli ett väldigt framgångsrikt liberalt föredöme där BNP utvecklingen skjuter i höjden om vi tar in människor från jordens alla hörn, dvs. så som vi nu gör, dvs. Pakistan, Afghanistan, Somalia, Eritrea, Syrien.

Magne

Anonym sa...


Jag trodde att nästan hela folket stod bakom er och att detta innebär att ni får 100 procent av rösterna? Men ni ljög alltså?

Det massiva inflödet av krigsflyktingar från Syrien ger er inte makten?