måndag 27 juli 2015

Svensk migrationspolitik en tävling i enighet


Det smäller i Malmö. Sedan den 12 juni har nio handgranater exploderat i staden. De har kastats mot samlingslokaler, flerfamiljshus, socialtjänst och bilar. I helgen brann nio bilar i Västra Frölunda, Göteborg. Som alltid är det oskyldiga människor som drabbas.

Inrikesminister Anders Ygeman kallar situationen i Malmö "oacceptabel". Han medger att staden har haft tio, femton år av "stigande arbetslöshet, växande klyftor och sjunkande skolresultat". Men Ygeman är inte lika tydlig med var skulden ska läggas.

Socialdemokraterna har styrt Malmö sedan den allmänna rösträttens införande 1919 (med undantag av två korta borgerliga sejourer). Det är alltså i allra högsta grad ett socialdemokratiskt skyltfönster vi nu ser explodera inför öppen ridå.

För tre år sedan skrev Johan Norberg en hyllningsartikel till Malmö, en stad som blivit hans. Det är inte våldet i staden utan sättet vi uppmärksammar det på som utmärker Malmö, tyckte han. Jag vet inte om han fortfarande är så övertygad om att brottsligheten i Malmö beror på "stor genomströmning" av människor.

Malmö har problem med organiserad brottslighet och utanförskap bland utrikes födda. Men det sistnämnda är riskabelt att föra på tal. Man vill ju inte svartmåla. I SVT:s Debatt i Almedalen satt bland andra Ali Esbati (V), Nackas kommunalråd Mats Gerdau (M) och Richard Jomshof (SD) för att diskutera asylinvandringens konsekvenser. Den så kallade utmaningen.

Artisten Behrang Miri fick avsluta debatten, och han gjorde som så många gör när migration och asylpolitik diskuteras. Han tog sig för hjärtat, sa att han fick ont i magen när det pratades om kostnader och bad Jomshof att "inte prata om Malmö på det sättet" efter att denne beskrivit vad som just nu pågår i rikets tredje största stad.

Så här har debatten sett ur länge. Vi ska inte prata om problemen. Det har inte saknats varningsklockor. För drygt tio år sedan gick Malmös Ilmar Reepalu till angrepp mot Mona Sahlin, då S-minister med ansvar för integrationsfrågor, för att hon inte tog problemen med flyktingmottagandet på allvar. Reepalu sa:
Allvaret i situationen kan inte nog betonas. Oftast kommer den ena vuxna först och då räcker det med en liten bostad. Men när sedan resten av familjen kommer förväntas socialtjänsten snabbt skaffa en större bostad. Med hänsyn till bostadssituationen i Malmö är detta en svår uppgift. Det innebär i många fall att familjerna ges tillfälliga login på hotell. Det medföra höga kostnader för kommunen och är en dålig lösning för flyktingfamiljerna.
Denna kritik framförde Reepalu alltså för elva år sedan. Situationen har föga förvånande förvärrats avsevärt sedan dess. Frågorna som ställs nu är emellertid desamma som då. Skillnaden är att situationen ute i kommunerna på många håll är akut, och att viljan att hitta svar paradoxalt nog tycks ha minskat.

I dag möts verklighetsbeskrivningar som Reepalus med floskler om "öppenhet" och "antirasism". Inte med konkreta lösningar. Floskler och tal från hjärtat kommer aldrig få en budget att gå ihop. De kommer aldrig hjälpa människor att hitta jobb och bostad. När användningen av floskler eskalerar parallellt med den negativa samhällsutvecklingen blir det till slut rent provocerande.

Av artister och proffstwittrare ska vi inte förvänta oss någonting av värde. Men på politiker som vill bära medborgarnas förtroende bör vi kunna ställa lite högre krav än så här. Från dem borde vi kunna förvänta oss både lite större ödmjukhet och konkreta lösningar på verkliga problem. Vi får ingetdera.

Läs även:
HAX, Peter SantessonFnordspotting, Ann-Charlotte Marteus

15 kommentarer:

lensof sa...

På ett stort sjukhus i Sverige för ca 100 år sedan fick en av de ledande läkarna en obotlig sjukdom som gav symtom a la demens. Han gjorde allt mer grava fel som personalen såg men inte vågade ifrågasätta. Kanske gjorde någon det utan att bli hörd. På grund av en alltför stor respekt för ledande personer kunde denne man därför ge ett antal patienter så grava men att de inte överlevde. Allt medan tystnad rådde. Till slut blev det naturligtvis ohållbart men det först efter att omfattningen på de skador han gjorde var så stor att det inte längre gick att tysta ner. Dock är detta inget som har spridits utanför väggarna, inte ens idag.
Detta som jag fick veta för många år sedan har under de senare åren kommit till mig allt oftare. Oftast när jag hör hur politiker och andra medverkar till att göra stor skada i vårt land men vill inbilla oss att de gör rätt. Samtidigt som feghetens tystnad låter detta ske.

Anonym sa...

Norberg var med i gårdagens "godmorgon kamrat" i sveriges radio p1 där han också talade om brottsligheten i dagens Sverige. Tydligen är det vi som är korkade som tror att det är fler granatattacker idag jämfört med på 50-talet.

Anonym sa...

Svenskt högmod i kubik,våra eller de flesta politiker tror att ett land med 9,5 miljoner invånare på ett hållbart sätt kan ha migrationsflöden som tangerar det Tyskland har med 85 miljoner invånare och en 4 gånger större ekonomi,men som Reinfeldt sa vi har valt en annan väg än Europa,den som leder till helvetet kunde han ha tillagt!

Anonym sa...

Det svenska strutseriet når nya höjder.Ett "lågskaligt inbördeskrig" i Sveriges tredje stad och den andra på ingående är en utmaning.En utmaning.Som i något positivt?
Medelklassen behöver väl något att mysa åt i tv-soffan?
Jag menar man är ju så belånad att man behöver något att vara glad för.
Det är ju inte på min gata det smäller.
Inte mina ungar som blir ihjälskjutna.
Än.
Nu ska Sverige bli världsledande på HBTQ-frågor och ambassaderna certifieras.Ygeman tycker det är dags att kriminella åker fast.Riktigt vad som förändras med ett faståkande berättar inte Ygeman.Är permission för handgranatkastning att tänka på förresten?
Kvällstidningarna berättar att polisen jagar förövarna men saknar någon misstänkt i nuet.
Men det låter lite actionserie det där med att man jagar.Lite Cagney och Lacy så det är feministiskt rätt också?
Kränkningen i att åka fast när man kommer från ett socioekonomiskt utsatt område kan inte överskattas.Så förtur till jobb och bostad förpassar raskt somliga till just din gata och aktualiserar just dina ungar ?!

Anonym sa...

När Sverige gladeligen bjuder in människor från rovdjurskulturer, förväntar man sig då något annat än rovdjursbeteende?

Analytikern sa...

Men dagens migrationspolitik följer ju uppgjord plan nämligen att
krossa nationerna för att skapa en världsregering.
Så planen att dels överbelasta välfärdssystemen dels uppmuntra olika motsättningar dels
attackera alla nationalistiska initiativ kommer demokratierna i väst implodera.

Så ser den övergripande planen ut. Sedan kan det förstås sägas vara underligt att vänster inkl sossar tycker att planen är bra.
Men hur skulle världen se ut utan sk nyttiga idioter.

Anonym sa...

S, vänstern och vänsterliberalerna har så länge undvikit att lära sig något om något att man faktiskt tror att den till medelklass resta arbetarklassen har något att vinna på välfärdsstatens haveri.
Alltså det som på nyspråk heter solidaritet och alla människors lika värde, eller annorlunda uttryckt: de rika betalar.
Föga anar man att i sammanhanget är man de rika per definition egentligen.
Den ende som rättmätigt kan glädja sig är Fredrik Reinfeldt vars mål det alltid varit att krossa välfärdsstaten och väcka det sovande folket.
Snart har han lyckats och svenskarna vaknar i en mardröm de förtjänar.
Väljarna får ju de politiker man förtjänar!

Anonym sa...

Naivitet, arrogans eller ordinär faktaresistens hos våra folkvalda?

Anonym sa...

Nu behövs det tydligen nationell samling mot våldet säger ett kommunalråd från Malmö och lägger ansvaret på regering och riksdag.
Vaddå?
Där vill man inte ha något ansvar.Där vill man ha lugn och ro.Där vill man ha DÖ och inte låtsas om att någonting har hänt.Allt annat gagnar bara SD borde kommunalrådet som är S veta!
Någon får förklara värdegrunden och ta honom hårt i örat!

Anonym sa...

Ja, att prata är ju alltid gratis.

Hermes: "What do we do if we break somebody's window?"
Dwight: "Pay for it?"
Hermes: "O hohoho, heavens no. We apologize. With nice cheap words."
-Futurama, "The Route of all Evil".

Anonym sa...

Den som har besökt Malmö förstår varför det smäller som fan i Malmö. En typisk industristad förvandlad till en mångetnisk krutdurk. Man kan beskriva Malmö som Gazaremsan, i västra Malmö är det små trädgårdar där det mestadels bor svenskar, dessvärre är östra Malmö den mångetniska krutdurken som har fått människor från jordens alla hörn att leva i harmoni. Kanske är granater och bilbränder tecken på någonting annat?

Janne Josefsson intervjuar en kvinna som bor i Almgården precis intill Rosengård: https://www.youtube.com/watch?v=6q3BgJ9neu4. Hon undrar vad Malmö är om 20 år. Ha, det är ju en stadsbildning som troligen kommer falla samman. Jag har pratat med folk som bott i Malmö och de har sagt - Jag vill inte bo i Malmö med min familj. Jag drar mig också för att bo i Malmö, eftersom problemområdena ligger så tätt intill stadskärnan. Dessa ljuvliga områden som har människor från jordens alla hörn skapar ofta otrygghet och rotlösa individer.

Magne

Anonym sa...

Politikerna inom sjuklövern borde ställas inför rätta för den samhällsförstörelse och det slöseri med skattepengar de orsakat.

Anonym sa...

Borgerligheten vill ställa hemvändande IS-krigare inför rätta för förräderi.
Det beror på hur man ser det.Det verkar inte vara lika viktigt för dessa nysvenskar att se sig som svenskar som det är för borgerligheten att betrakta dem som sådana.Så vad har de egentligen förrått?
Borgerligheten däremot.Med den store Reinfeldt vid rodret.Förräderiet där är inte svårt att se.Man har egentligen förrått samtliga som går att förråda.
Vänstern har i varje fall den goda smaken att hålla käft väl medvetna om att historiens dom blir hård.

Anonym sa...

Det svenska vansinnet bör uppmärksammas.Här blommar det ut så pass att inte ens en Widar Andersson alltså en sosse kan stå ut.
Det är dessutom fakta så inte ens gapvänstern eller Muf kan förneka det.

http://www.folkbladet.se/opinion/systemskifte-for-migration-8322220.aspx

Anonym sa...

En svensk tänkare på Politism förklarar SD:s frammarsch......med att:
"Jag säger inte att borgerliga partier eller ledarskribenter vill att SD ska öka och känner tillräckligt många av dem för att veta att de inte delar SD:s syn på invandring. Men deras agerande för att stoppa SD:s ökning har bara fått motsatt effekt."

Ett äkta Alexander-hugg från sosse-eliten!

http://www.politism.se/story/carl-melin-politiska-och-mediala-eliters-fel-att-sd-okar/#post-28928