onsdag 29 juli 2015

Gränslösa Sverige


Plikt och rätt. Två begrepp som hör tätt samman i ett fungerande samhälle. För att få något behöver du ge något. Det finns inga gratisluncher.

I det moderna Sverige tycks det mesta tyvärr mest handla om just gratisluncher. Att kräva sin rätt. På andras bekostnad, givetvis.

Ett färskt exempel är en asylsökande kvinna som fått avslag på sin asylansökan två gånger men beslutat att kvarstanna illegalt i Sverige. Eftersom vårt land är så generöst med gratisluncher får hennes tre barn gå i skola under tiden hon vistas här. Den 8 juli kom en anmärkningsvärd dom från förvaltningsrätten i Umeå som ger kvinnan och hennes barn rätt till försörjningsstöd. Trots att hon alltså uppehåller sig i Sverige illegalt.

Denna dom kan, som Widar Andersson konstaterat i Folkbladet, få långtgående konsekvenser. Det första vi kan konstatera är att ett nej på en asylansökan inte betyder någonting i praktiken. Så länge du inte själv åker till polisstationen och anmäler att du vill bli utvisad räcker det att du håller dig undan. Barnen får gå i skola under tiden och du rätt till sjukvård, allt på svenska skattebetalares bekostnad.

Förvaltningsrättens dom innebär att den som vistas illegalt i Sverige även har rätt att bli försörjd här. Detta sänder förödande signaler. Dels sätter det i praktiken svensk migrationspolitik ur spel. Om man inte blir utvisad efter ett avslagsbesked, om barnen får gå i skola och om man som illegal immigrant dessutom har rätt till försörjning via kommunen, har idén med reglerad invandring i praktiken upphävts. I praktiken kan nämligen vem som helst komma, med lätthet undkomma konsekvenserna av ett avslag på ansökan att få stanna i landet och sedan casha in välfärdsförmåner som skola, vård och försörjningsstöd.  

Det vore lätt att skylla allt på Miljöpartiet. Men det är trots allt allianspartierna som har möjliggjort denna utveckling genom att samverka med MP. Vi ser en ny sorts gränslöshet i Sverige. En gränslöshet som endast gagnar den som inte har för avsikt att följa svensk lag eller själv bidra med någonting.

Tänk på vilka signaler detta sänder ut i världen.

Läs även:
Per Gudmundson, Merit Wager

20 kommentarer:

Anonym sa...

Miljöpartiet och dess företrädare har bara gjort precis vad man kan förvänta sig av dem, föga tänkt, bara tyckt, känt och upplevt. Små hoppsasteg och glitter i blick.

Men Borderlinefeldt.

Den mannen bär ett enormt ansvar för den uppkomna situationen.

Anonym sa...

Finns minst en aspekt till på det hela.
Nämligen att det står klart att svenskarna röstar på odugliga politiker sedan länge.
Men vi utbildar dessutom jurister som uppenbarligen vill, om inte sabotera det svenska rättssystemet, så åtmindstone obstruera.
I Malmö jobbar bara halva polisstyrkan när Morgan Johansson kräver krafttag efter den senaste tidens skjutningar och granatattacker.Resten är på semester eller föder barn.
Naturligtvis vet både Johansson, kommunledning och polisledning om det.Det viktiga är ändå att göra ett utspel och synas i media.Allmänheten måste lugnas så de inte röstar på SD.
Med juristernas hjälp kan kanske de kriminella som trots det eventuellt möjligen skulle åka fast kunna frikännas redan i förväg eftersom deras säkerhet och försörjning i hemlandet inte kan garanteras?
Både jurister och polis skulle få applåder från Aftonbladet och allt skulle vara frid och fröjd! Sverige skulle bli ännu jämlikare och kriminaliteten sjunka i en takt som får kriminologer att darra på rösten.

Erik sa...

Det känns som att all logik åkt ut genom fönstret för länge sedan i invandringsfrågan. Läste nu att tiggarna i stan åker omkring i avställda, utdömda bilar med uppenbart körförbud och att polisen blivit påmind om detta ett flertal gånger. De visar dock noll och ingen vilja att göra någonting åt saken. Gissningsvis för att de "inte är rasister".

Hur blev det så här? Jag förstår att de som kollar upp bilarna inte har tiggarnas eller någon annan icke-svensks välmående i tankarna när de anmäler sånt här, men de som säger sig ha det har ju istället börjat acceptera lagbrott och allt möjligt så länge förövaren är från ett annat land. Polisen vägrar avhysa invandrare som ockuperar hus, kåkstäder får stå kvar, tiggeri har börjat ses som ett "riktigt" jobb, bilar med körförbud får framföras på allmän väg, i Stockholm vill man ge IS-återvändare jobb och lägenhet istället för straff och nu skall socialbidrag betalas ut till folk som skall avvisas och ändå stannar kvar? Vad är det som händer? Jag fattar det inte. Är det inte längre självklart att lagar och regler skall följas?

Riga sa...

Så vi har i praktiken någon sorts medborgarlön för jordens 7 miljarder invånare bara de tar sig hit men inte för infödda svenskar.
Folkhemmet med 6 dagars arbetsvecka blev världshemmet med 0 dagars arbetsvecka. Kan man tänka sig att det finns en negativ trend i det.

Känns ju bra.

Anonym sa...

Jag tror inte att Ygeman eller Johansson eller någon inom polisen egentligen bryr sig om några resultat i kampen mot brottsligheten i Malmö. Som tidigare nämnts är polisstyrkan halverad under sommaren och situationen är inte hanterbar. Hur kommer man att lösa detta? På samma sätt som myndigheter och politiker alltid löser saker i Sverige nuförtiden. Man gör ingenting.

Brottsligheten kommer att fortsätta öka. Polisstyrkan kommer att fortsätta vara halverad. Ingenting kommer att ändras. Ygeman eller Johansson kanske håller en presskonferens eller säger något i en intervju. Sedan händer ingenting igen. Och slutligen händer ingenting en gång till. Oavsett hur illa det går eller hur prekär situationen blir kommer politiker, polischefer, åklagare och tjänstemän aldrig att ha något ansvar utan det blir minsta motståndets lag som gäller. De kan helt och hållet lägga ner verksamheten om de vill och det enda vi kan göra är att säga "jaså".

lensof sa...

Vårt land är på väg neråt i en allt snabbare takt. Kan ibland tycka att det kanske är bra om det går ännu fortare för då gör det mindre ont som när man drar bort ett plåster.
Att utvecklingen skulle gå att hejda finns det inga som helst tecken på, till det finns vare sig ledare eller vilja, snarare en massa faktorer som stärker effekten. Tecknen är lika starka som inför en börskrasch eller pyramidspel, endast de lättlurade och svindlarna blundar.
Nu vill allt fler tjäna en slant på det som är lättast att få in pengar på, det som vare sig har regler eller uppföljning. Arbetsförmedling, invandrarverk eller polisledning har noll koll, tjänsteutövningen är mest skenbara handlingar och engagemang straffar sig bara. Samtidigt som man söker dölja såväl likgiltighet som inkompetens med att man vill göra gott.

Anonym sa...


Nu ser vi resultatet när vänstermänniskor, som aldrig har behövt ta ekonomiskt ansvar, får makt. För en företagare skulle sådant här agerande innebära konkurs.

Edward Ide sa...

Vi (Sverige) skickar åtminstone inte längre folk till Egypten med huvor över huvudet och stolpiller i röven, så i det avseendet har i alla fall hanteringen av utlänningar blivit bättre.

Anonym sa...

När Sverige betraktar länder som faller samman tex Libyen, Jugoslavien, Kongo, Ukraina, Irak och Afghanistan höjs alltid ett varnande finger för att våldet inte är långt borta.
Det varnande fingret har allt som oftast 100 % rätt och våldet går igång.Som ett brev på posten gjorde förr.

Självklart gäller det inte Sverige dock.
Vi har en gemensam värdegrund om allas lika värde.Vi är jämlika och halva Malmös poliskår semestrar i handgranatsregnet.Statsministern har lovat att vi snart har lägst arbetslöshet i EU och det är ju tur det eftersom arbete, populärt och folkligt kallat jobb, är avgörande.
Har man inget jobb får man bidrag och en garanterad rätt till Sverige (och bidrag).Vilket självklart gäller alla.Precis alla.
Notan för allt det här tar dom rika.Det gör dom så gärna eftersom vi har en gemensam värdegrund att stå på tillsammans.Då gillar dom rika att betala eftersom de har öppna hjärtan som det heter.

Än så länge är det kriminella som skjuter och kastar handgranater.Ett litet fåtal bara.Inte så farligt men för den skull inte acceptabelt.Men huvudsaken är att vi kan vandra var vi vill under regnbågens flagga och att media är på plats.
Eller,inte riktigt var vi vill eftersom vi ju inte vill provocera.

Våldet i länder som faller samman börjar vanligen med att ett fåtal tar till vapen och garanterat blir kallade kriminella av åtmindstone någon i varje fall.Fast det gäller naturligtvis inte i Sverige utan bara överallt annars.

Själv har jag semester och ska gå under regnbågens flagga om media är på plats och ingen kriminell kastar handgranater eller skjuter.

Anonym sa...

Kanske skulle svenska politiker begrunda det faktum att Sverige mist både en statsminister och en utrikesminister i närtid?
Löfvens hastigt avbrutna besök i Göteborg efter morden visar hur nära till hands det kan vara. - Vi har nog varit lite naiva i det här landet, upprepar den ena proffspolitikern efter den andra precis som svenska proffspolitiker alltid upprepar varandras floskler i brist på något riktigt att säga.

Anonym sa...

Som svensk ska man komma ihåg att möjligheten att kasta sina id-handlingar och söka asyl inom EU även gäller svenskar.Hävdar man att man inte alls är medelålders svensk cis-man utan något helt annat och enbart talar engelska borde man alltså papperslöst kunna bosätta sig i Vännäs och bli försörjd?
Den som ifrågasätter det kränker den individuella upplevelsen och ska offentligt kallas rasist och homofob samt smyg-SD:are i husorganet!

Utlandssvensk sa...

"Det vore lätt att skylla allt på Miljöpartiet. Men det är trots allt allianspartierna som har möjliggjort denna utveckling genom att samverka med MP."

Det var ju ett litet försiktigt steg i riktningen mot sanningen! Men det är fortfarande ganska långt kvar!

När M blev nya M (2003), var en av de absoluta grundpelarna ökad invandring. Detta är sen något som man har drivit konsekvent fram till nu. Under denna långa resa har man OFTA samarbetat med MP, av den mycket enkla anledningen att man står för ungefär samma immigrationspolitik.

Man kan börja med att gå tillbaka till den första utvidgningen av EU österut. I princip alla befintliga EU stater införde då övergångsregler vad gällde fri rörlighet från de nya länderna. Sossarna var då vid makten och vill ha dessa regler även för Sverige. Men han möttes av massivt motstånd från främst borgerliga politiker. MP hängde på och tillsammans röstade man ner sossarna. Det var i samband med detta som Persson myntade uttrycket "social turism".

Sen kom det inte så många från Östländerna, så nya M började driva en kampanj för fri arbetskraftsinvandring från hela planeten utan kompetenskrav. Detta var något helt unikt i västvärlden och ett helt uppenbart ett recept på katastrof. Likväl blev detta en av profilfrågorna för M inför valet 2006.

När man sen införde dessa regler 2008, valde man att samarbeta med MP.

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=2935736

Självklart ledde detta sen till massivt missbruk, men alla som hade varnat för detta var………gissa tre gånger…….RASISTER:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3993&artikel=5247687

Slutligen så gick både Björklund och Reinfeldt ut redan 2009 och förklarade väldigt tydligt att:

“Om Sverigedemokraterna blir tungan på vågen efter nästa val så tänker regeringen sitta kvar om alliansen är större än de rödgröna. De borgerliga hoppas då på ett samarbete med Miljöpartiet.”

http://www.svd.se/reinfeldt-oppnar-for-samarbete-med-mp

Reinfeldt upprepade sen detta vid ett stort antal tillfällen inför valet 2010, så om man röstade M och sedan blev överraskad av samarbetet med MP har man endast sig själv att skylla.

Vidare skedde den stora ökningen av invandringen till Sverige rum år 2006, för att sen lägga sig på en permanent extremt hög nivå under hela alliansens maktinnehav. Rekordet för det svenska vanvettet var nog 2007, när vi tog emot 11% av alla världens asylsökare. Detta var mer än något annat land i Europa och endast USA (med 30 gånger större befolkning) tog emot fler.

Effekterna av uppgörelsen med MP 2011 var marginella, av den enkla anledningen att den redan tidigare förda immigrationspolitiken var så extremt stollig jämfört med andra västländer, att det inte spelade så stor roll att det blev ytterligare lite tokigare. Om man ser på siffrorna låg även Sverige i princip helt stabilt som världens 4je största asylland varje år under 2010-2014:

http://www.unhcr.org/551128679.html
(se tabell längst ner på sid 13. Notera att detta är en ranking i absoluta tal. dvs Sverige har under alla dessa år tagit emot fler asylsökande än t.ex UK, med en befolkning kring 65 miljoner))

Anonym sa...

Anonym 29 juli 2015 12:11:

Det du beskriver är fullständigt riktigt. Det krävs inte mycket för att ett större gängkrig och gatukravaller där bl.a. mord, rån och vandalisering bryter ut. Min hypotes är att Detroit, Baltimore, Chicago, Ferguson, vilka är städer i USA som är drabbade av hög arbetslöshet (många industrier har gått i konkurs), etniska konflikter, kriminalitet, upplopp och dylikt kommer ha sin/sina svenska motsvarigheter om några år. Malmö är där om skatteutjämningsbidraget någon dag skulle krympa. Handgranater och en stad som i princip liknar Gazaremsan är redan nu illa nog. När svenskar en gång för alla helt enkelt säger att Malmö är ingen plats att flytta till, kommer självfallet också intäkterna minska ytterligare. Det blir med andra ord en ännu lite sämre socioekonomisk status för Malmös del. Jag hoppas dock det går bra för Malmö FF, att ingen handgranat eller kravall når ut till De himmelsblå. Vill gärna se dem i CL-slutspelet 2015/2016.

Magne

Anonym sa...

Det absolut värsta vänstern/identitetspolitiken kan råka ut för måste vara när både Sydsvenskan och DN rapporterar från Järva Pride och inte tillräckligt tar avstånd och fördömer.
Det blev inget stort tåg.Ingen särskilt stor uppslutning.Men hbtq-personer med invandrarbakgrund kommer till tals och är inte så rättmätigt upprörda som RFSL och Aftonbladet kräver.Bemötandet på plats är inte riktigt så fullgott politiskt korrekt som väntat.Journalisterna som lockats ut till förorten och lämnat sköna tidningsredaktionen hade nog förväntat sig mera.
Tecken på normaliserting i skyn?

http://www.dn.se/sthlm/svagt-intresse-for-alternativt-pridetag-i-tensta/
http://www.sydsvenskan.se/opinion/signerat/lat-prideflaggorna-vaja-i-fororten/

Thomas sa...

Svenska massmedier, dvs främst tidningar, radio och tv, är idag jämmerligt dåliga på att avslöja personer som kör med pimpade versioner av vad andra sagt, hemlagad historieskrivning osv, och tvinga dem att förklara sig eller lämna debatten med slokande svans. Förr skedde det här ofta fortlöpande genom nyhetsbevakning och debatt, men numera är ju debatten nerstrippad till ett utbyte av punchlines, tweets och PR-mässiga pastejer utan för mycket verklig diskussion, redaktioonernas faktakontroll är svajig den med, och det här lämnar öppet mål för folk som vill använda helt felriktade beskrivningar av vad politiker X eller debattör Y sade ett par år tidigare, eller förra veckan. Och när några sådana här faktoider har etablerats blir de sanningar inom MSM, helt enligt Goebbels recept: en lögn som upprepas hundra gånger blir sanning. Det finns många exempel på detta i debatten både kring migration, rasism och feminism/patriarkat/sexualitet.

Ta till exempel "social turism" och migration. Som signaturen Utlandssvensk påpekar dök utrycket upp i samband med EU-utvidgningen för tio år sedan, och de allra flesta av de gamla medlemsländerna införde snabbt övergångsregler. I Sverige tog Göran Persson upp frågan och myntade uttrycket social turism. Vad han menade var nu inte att folk skulle förväntas ta färjan från Litauen eller Polen, kliva av i Ystad och sedan gå raka vägen till socialkontoret och säga "nu är vi här, ni ska försörja mig och familjen från dag ett för det står i eran lagbok!". Det hade i praktiken varit omöjligt att bli behandlad på det sättet som nykomling (och utan fast adress på orten?!), både enligt lag och med de rutiner som gällde då (och ofta gäller än idag). Persson syftade vad jag förstår på att folk skulle kunna komma in, jobba svart eller jobba till mycket låga löner och sedan, efter ett antal månader, skulle vissa av dem dyka upp hos socialen eller på vårdcentralen och börja begära akut assistans. Efterhand skulle dessa förstås kunna bli allt fler. Liksom att folk den vägen skulle komma att kvala in i den svenska a-kasan utan att egentligen bidra produktivt till svensk ekonomi eller det svenska samhället. Det handlade om en utveckling på flera års sikt och en uppluckring ifråga om vem som kunde ha rätt att begära välfärd och direkt stöd - precis det vi har sett sedan. Men att säga det riktigt så rakt ut var förstås inte okej, det sågs om ett finger åt rasisterna, och i debatten fick den pimpade versionen fäste, inte minst därför att flertalet tidningar var inställda på ett regeringsskifte och trötta på Persson. Dessutom hade man ögonen på Danmark och vad som hände där.

--forts--

Thomas sa...

(forts -- )
När alliansen vann 2006 blev det snart dyrare och svårare att stanna kvar i a-kassan, regeringen inledde ett slags utsvältningskrig mot facket och a-kassorna. Redan tidigare hade det varit svårt för många yngre svenskar att kvala in i a-kassan, nu blev det ännu svårare. Vad händer då i media? Jo, runt 2007/8 dök det upp "akademiska undersökningar" som visade att vi haft mycket få fall med personer från Östeuropa som klivit av vid första stoppet i Sverige och gått raka vägen till socialkontor eller sjukstuga och fått ut socialbidrag eller så, och likaså var det mycket få östeuropéer som flyttat in och gått in i a-kassan och fått ut ersättning (detta tar ganska lång tid även efter att man kommit med i facket, kan påpekas).

"Titta!" jublade tidningarna, "det visar väl solklart att Göran hade fel, fel, fel!!" I själva verket hade man ställt fel FRÅGOR, delvis utifrån en pimpad version av vad debatten hade handlat om, och det var säkerligen upenbart för många som haft beröring med en a-kassa eller ett socialkontor, men tydligen inte för journalisterna. Jag mejalde vid något av de här tillfällena en forskare som varit med och gjort undersökningen, och hon höll med om att tidningarna dragit väldigt feta växlar på det här. Ingen tidning påpekade dock det skakiga i saken, och det kom förstås inte heller upp på kultursidor eller debattsidor.

Nu är vi framme vid 2015 och nedmonteringen av de tydliga gränserna för vem som har rätt att begära ersättning eller liknande har gått längre än någon kunde tro 2004. Likaså inflödet av vapen och svart ekonomi. Men om du idag försöker påpeka att detta är långsiktiga frågor och att de kunde anas redan för tio år sedan blir du kallad rasist eller bemött med ett hånfullt "That's so 2004, diskutera det med Persson och Anna Lindh du!". Likså är det idag inte kosher att offentligt diskutera att regelverket för hur flyktingar och migranter ska bemötas har förändrats en hel del sedan 200, och ofta på et ganska ryckigt sätt. Debattklimatet har blivit mindre proaktivt, mycket mindre problemorienterat och mycket mer fokuserat på vem som har en spännande historia eller en skojig punchline att puffa in. Eller vem som "ligger rätt i tiden".

Ett debattläge helt utan backspegel, i mer än en betydelse.

Anonym sa...

ju mer jag läser tidningar desto lättare är det att hålla köpstoppet. Aldrig i hela livet att jag ger det här landet mer skattepengar än jag absolut måste. Sverige kan glömma moms från mig. Ska börja leta svartjobb med. VÄrldens näst högsta skatter och vård skola omsorg infrastruktur polisväsendet är i stort sett värdelöst (för skattebetalare).

Anonym sa...

Var verkligen tidningarna så usla förr? Javisst, Aftonbladet och Expressen har väl alltid legat i botten men nu? Kan man ligga under botten? DN och SvD är inte mycket bättre.Betygsinflation och journalistutbildningar som måste vara ännu uslare spelar naturligtvis in men ändå?Är det meningen att tidningarna ska tappa alla sina läsare så att man för demokratins skull kan kräva bidragsfinansiering? Så att man helt kan ignorera sina läsare och enbart skriva för likasinnade och kompisar och låta tidningen betalas med skattepengar?

Anonym sa...

Märkligt tyst från Folkpartiets Cesilior nu när Frankrike och England tänker bygga stängsel vid gränsen! Ungern skulle ju kastas ut av samma anledning ?
Är inte ungrarna fina nog eller vad?
EU borde kasta ut England,Frankrike och Ungern omedelbart och ge platserna till Ukraina, Albanien och Centralafrikanska republiken.

Anonym sa...

Hej - Anonym
Jag tycker att det är klassisk när Folkpartis Cesilior och Socialdemokraternas mest intelligenta (vad heter hon?) vill slänga ut Ungern från EU för att de lagligen skyddar EU:s yttre gräns i Schengen överenskommelse mot illegala "ekonomiska" flyktningar från bortre Asien som Afghanistan, Pakistan och hela mellanöstern samt från otaliga afrikanska länder.
Nu när andra länder som Storbritannien och Frankrike gör samma sak då är tyst som i graven, de struntar i att Spanien har gjort samma sak, Italien drömmer om men kan inte göra (de har 8000 km kust att skydda), Bulgarien har byggt mur mot Turkiet.
Vi har ett problem att våra politiker antingen är idealister och struntar i kostnaderna av obegränsad invandring eller bar dumma eller vill skapa en ny Libanon i Malmö och i Sverige. Jag tycker att det är för sent! Kan inte stoppa vansinnet. Vi är inte så intelligenta som Danskarna. Gå in i Google Mapps och se hur industrigatan ser ut med hundratals ilagliga byggnader från Romer från Rumänien. Det behövs en radikal ändring!
Bort med Decemberöverenskommelsen!
Ny val och det mest intelligenta partiet ska ta makten och stoppa vansinnet!