fredag 3 juli 2015

Almedalen: Fridolin har löften men inga lösningar


Gustav Fridolin visade i går att han är en oändligt mycket mer professionell politiker än sin språkrörskollega Åsa Romson, som passade på att göra ännu en Auschwitz-tabbe dagen till ära.

Det var en nedtonad och ödmjuk Fridolin vi fick se i gårdagens almedalstal. Och eftersom det i år var han och inte Åsa Romson som stod på scenen, blev det heller inga hätska utfall mot vita, medelålders män. Vi får ge oss till tåls till nästa år igen.

Borta var skrytet om hur Miljöpartiet ska bli Sveriges tredje största parti. Borta var de ilskna angreppen på Sverigedemokraterna. Fridolin kostade till och med på sig att tacka Fredrik Reinfeldt och Annie Lööf för att de fört och för en miljöpartistisk migrationspolitik. Det måste kännas skönt för Lööf att få ett uppriktigt tack av ledaren för riksdagens tossigaste parti.

Fokus var skolan och miljön. Det är Fridolins hemmaplan, och här navigerar han med viss pondus. Men han berörde på slutet även migrationspolitiken, och här lät det som det brukar. Sverige måste ta ansvar. Det är lite jobbigt just nu, men vi har klarat utmaningar förr. Det måste gå.

Problemet är att det stannar där. Fridolin har endast vackra ord om hopp och ansvar att ge. Han vet att mottagandet måste bli bättre - men inte hur. Han vet att bostäderna måste bli fler - men inte hur. Han vet att nyanlända utan relevant utbildning eller arbetslivserfarenhet måste komma i arbete - men inte hur.

Detta är symptomatiskt för Miljöpartiet. De har aldrig suttit i en regering tidigare, och är därför vana vid att drömma fram sina förslag snarare än att pröva dem mot verkligheten. Det arvet blir tydligt nu när partiet innehar ministerposter utan att prestera någonting.

För integrationsutmaningen blir inte mindre. Den fortsätter växa, och problemen ackumuleras. I år väntas 12 000 ensamkommande flyktingbarn till Sverige. Det kommer just nu 300 i veckan. Kommunerna får trolla med knäna genom att överbelägga befintliga boenden, upphandla väldigt dyra jour- och HVB-hem och trycka in barnen och ungdomarna i överfulla skolklasser. I Malmö pratas det om en "krissituation" om det kommer fler barn. Och fler kommer det ju komma.

Detta är vad Stefan Löfven har kallat "en liten ansträngning". Gustav Fridolin lovar bara att det löser sig, på något sätt. Så oseriöst tar Sveriges regering på de enorma utmaningar som svenska kommuner tvingas hantera just nu. Detta är inget annat än ett rent folkförakt.

Tidigare bloggat:
Invandringskollaps

Läs även:
Fnordspotting

8 kommentarer:

Anonym sa...

Folkförakt och förräderi,lika bra och göra pinan kort,kör på sänk landet förbannade sopor till regering och stödhjul!

Riga sa...

12000 "barn"
2000 kr/dygn
365 dagar per år

9 miljarder per år för denna årskull.


Spännande

Anonym sa...

Miljöpartiet består av akademiker som jobbar inom offentlig sektor (en något förenklad bild av mp). Den genomsnittlige miljöpartisten verkar i en skyddad verkstad. Dessutom en besserwisser-attityd och skickliga förhandlare och propagandister. Däremot verkar det vara både si och så när det gäller hur ekonomiska förutsättningar skapas och som är nödvändiga för att vår välfärd ska fungera.

Det blir stora problem när krafter som inte har behövt ta ekonomiskt ansvar får makt.

Anonym sa...

Visst är DN-artikeln fantastisk. Det här är kanske kärnan:
"Men det övergripande argumentet att Sverige under efterkrigstiden tjänat på invandringen är övertygande."

Hela efterkrigstiden? 1950-2015? Eller kan vi kanske dela upp det ytterligare, och säga att 1950-1970 ser väldigt annorlunda ut än till exempel 2000-2015?
Lite nyanser? Eller lever vi i den bästa av världar?

Riga sa...

@Kristian
Menar du att det skulle kunna vara en skillnad mellan de som kom från Sydeuropa och Finland på 50-60 talen och i stort sett klev av bussen in till svarven och svetsen med sexdagarsvecka och de som kommer nu där i bästa fall 50 procent har någon form av sysselsättning efter 8 år?
Spår av ironi kan förekomma, kanske beroende på att dessa heltidsanställda "utredare" och "forskare" antingen är korkade eller gör beställningsjobb. Så ynkligt.

Undrar ibland över "kompetensregnet". Är det tillräckligt med användbara ingenjörer och läkare för att öka ingenjörs-och läkartätheten i Sverige. Borde inte vara svårt att reda ut, möjligen är det ingen information som man vill ska läcka ut.

Anonym sa...

Fridolin är närmast en karikatyr av en politiker.

Kakhålet går varmt och varmluften kommer i pustar.

Sen är det klart. Färdigt.

Detta är den elit som styr Sverige.

Gud välsigne oss.

Anonym sa...

@Riga:
9 Miljarder är som av en händelser vad M vill sänka skatten med. 900 000 per nytt jobb.

Lite skillnad ser det ut som, kanske, om du vill hårdra det. Men jag är inte rasist så jag väntar på utredningen.
"Korkade eller gör beställningsjobb" - varför måste man välja? :)

"Läcka ut," säger du. Kanske pågår just nu hemlig språkundervisning på Bommersvik, så att S lagom till nästa val kan avtäcka ett par tusen läkare?

Anonym sa...

Så vad ska man säga om AKB och de nya moderaterna?
Nu åker både välfärden och kollektivavtalen när vi ska täcka solidariteten!