måndag 2 februari 2015

RFSU:s kritik välkommen men otillräcklig


RFSU har låtit göra en genomgång av kunskapsläget om sexköpslagen och funnit att det inte finns något stöd för de effekter som regering och riksdag påstår att den haft. Effekterna av lagen är kort sagt överdrivna. Däremot finns negativa effekter som inte har beaktats, skriver RFSU.

Nu är detta givetvis inget nytt. Många, däribland Petra Östergren, har i över tio år kritiserat lagen för att just försämra sexarbetarnas situation och politikerna för att måla en falsk bild.

Jag bloggade en del om den så kallade utvärderingen av lagen 2010. Den var ett beställningsjobb av en av direktiv bakbunden utredare, Anna Skarhed. Skarhed, som inte fick ifrågasätta lagen utan endast föreslå skärpningar av den, yttrade dessa famösa ord i utredningen apropå den kritik mot lagen som framförts av sexarbetarna själva (s. 130):
"När det gäller de personer som fortfarande utnyttjas i prostitution måste ovan nämnda negativa effekter av förbudet som de beskriver närmast betraktas som positiva sett utifrån perspektivet att syftet med lagen är att bekämpa prostitutionen."
Att påstå att lagstiftaren högaktningsfullt struntat i sexarbetarna hela tiden är närmast en underdrift. Regeringens tillsatte utredare hävdade alltså att negativa effekter för sexarbetarna är positiva eftersom det kan få vissa att sluta sälja sex. (Och så kallar de lagens kritiker cyniska.)

Det har inom RFSU funnits en kritik mot sexköpslagen under lång tid. Men den har inte varit så här konkret tidigare. Samtidigt är det viktigt att påpeka att förbundet inte är motståndare till ett förbud mot sexköp.

RFSU:s förbundsstyrelse fastslår att "sex mot ersättning är problematiskt på samhälls- och individnivå", att det aldrig är en rättighet att "köpa någon annans kropp", nämner "strukturella orsaker" till prostitution samt hävdar att "ett normkritiskt arbete för att ... minska efterfrågan av sex mot ersättning är grundläggande". Så, inte särskilt liberalt.

Det positiva med att just RFSU ändå framför kritik mot sexköpslagen är att avsändaren av vänstern inte kan avfärdas med att vara "tokliberal" eller "extrem" (även om vissa konservativa säkerligen skulle beskriva dem just så). Därför kan den kanske ha en viss effekt.

Som kritik mot en dålig lag betraktad, är den däremot inte särskilt vass.

Tidigare bloggat:
Sexköpslagen: Det finns en annan väg att gå
Sexköpslagsutredningen: del 1
Sexköpslagsutredningen: del 2

5 kommentarer:

Christoffer sa...

Det är såhär en realistisk strategi mot sexköpslagen ser ut. Att yrka på principer funkar inte i Sverige. Dessa väger lätt så länge de flesta svenskar är övertygade om att "prostitution" alltid handlar om kvinnor som utnyttjas av hänsynslösa män, och att lagen bidrar till att hindra detta från att ske.

Att se termen "köpa en kropp" skulle kunna få mina ögon att blöda, men i övrigt tycker jag det är rimligt att ha sina reservationer. Hans, ibland är du väl blåögd när det gäller sexarbete. Det finns samvetslösa sexköpare, liksom det finns sexsäljare med självskadebeteende eller drogmissbruk mm. Låt oss inte låtsas som att det är en helt fläckfri bransch. Däremot vore det förstås trevligt om RFSU också kunde uppmärksamma att det finns människor som säljer sex som lever helt normala liv också. Bilden är mångsidig. Men hursomhelst, sexköpslagen är en styggelse.

Hans Li Engnell sa...

Nej, jag är inte blåögd.

I likhet med narkotikan (ett ämne som ofta glorifieras av liberala vänner som vill legalisera och avkriminalisera, medan vi som träffar missbrukare i arbetet vet att cannabis de facto kan vara en för jävlig drog för många) är sexbranschen givetvis full av smuts och elände. Givetvis är det så. Och just därför är det så viktigt att följa den nya zeeländska modellen. Att ge sexarbetarna rättigheter. Att genomlysa branschen så gott det går. Att bekämpa de övergrepp som de facto förekommer utan att skuldbelägga sexarbetet som sådant.

Olof sa...

Jag är ganska övertygad om att sexköpslagen i praktiken enbart handlar om ett cyniskt hat mot sexarbetare och en djupt rotad instinktiv vilja att minska konkurrensen på den sexuella marknaden.

Sen får jag säga att jag tycker det är fascinerande hur motståndarna till sexarbete tycks lägga hela sin identitet i sina könsorgan. Att betala för sexuellt umgänge är att 'köpa någon', hela människan, medans att betala för intellektuellt arbete är... vad? Uppenbarligen är inte intellektet lika viktigt för identiteten som könsorganen, människor reducerade och värderade som bara sitt skrev. Fascinerande... men ganska förnedrande.

Christoffer sa...

Ok, då får jag erkänna att jag misstolkat dig. Jag håller med 100% om den nya zeeländska modellen.

Ådärkomdenja sa...

SVT Text-TV:

"Lokala myndigheter i Rom har godkänt
en plan för att inrätta ett så kallat
red light district för prostitution
i en del av staden från och med april.

Försöket i stadsdelen Eur, söder om
Roms historiska stadskärna, väcker en
stark och kritiserad debatt.

En av förespråkarna som bor i Eur
säger till La Repubblica att området
redan är stadens red light district.
Samtidigt säger motståndare att ini-
tiativet är felaktigt rent moraliskt.

Det finns mellan 70.000-100.000 pros-
tituerade i landet enligt myndigheter."

muhahahahaha.... I katolisismens centrum,
nära Vatikanen och Pope Fransiscus.