onsdag 18 februari 2015

Du är inte mitt public service

Här är den passage i intervjun med den israeliska ambassadören som SR:s Studio Ett beslöt att klippa bort.

Helena Groll ställer inte bara frågan vad judarna har för ansvar för antisemitismen, hon ligger också på med två efterföljande "varför?" när Isaac Bachmann avvisar frågan.

Det är inte första gången en SR-journalist låter tungan slinta. Det är faktiskt så att man börjar undra om det alls handlar om felsägningar och inte ärligt menade tankar som först i efterhand dubbas "felsägningar" och "misstag".

Läs även:
Negar Josephi, Fnordspotting


9 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är felställd eftersom alla judar inte kan ställas till svars men jag tror att det hon menade var om staten Israels agerande kan bidra till hatet mot judar.

Hans Li Engnell sa...

Då borde hon ha frågat det. För det var inte innebörden i hennes fråga.

Anonym sa...

Jag tror att den största bidragande orsaken till judehatet återfinns i verser i koranen. Inte direkt så att judehatet i arabvärlden startade 1948.
Däremot bidrar staten Israel agerande till viss del, måste vara en nagel i ögat på den gode antisemiten att judar karvat sig en nation i närområdet till profetens heliga platser.
Antisemitism inom sr/PS tror jag är det gamla judehatet som alltid funnits i europa som vaknat till liv under intersektionell flagga.

Amnexis sa...

F.d. SR-medarbetare har vittnat om att vid intervjuer av den dignitet som intervjuandet av en ambassadör så gås alla frågor igenom av flera personer, däribland en researcher, men ingen såg det häpnadsväckande i frågan... vilket innebär problem.

Sagt det förr: SVT måste avmarxifieras, men ännu hellre läggas ned. Staten kan nöja sig med en (1) radiokanal + hemsida, för samhällsinformation. Som ingen ska behöva betala extra för.

Anonym sa...

Helena Groll menade precis vad hon ss och det är skrämmande att en så antisemitisk journalist tillåts att intervjua Israels ambassadör och inte nöja sig med ambassadör Bachmanns kloka avsnoppninh utan pressa på ännu mer.
Jag håller med dig Hans, detta är inte min public service.

Micke sa...

ÄR det i den kanalen som Fädernas kyrka ska meddela oss den rätta tron?

Amnexis sa...

Nej Micke, den kanalen får du in med hjälp av din foliehatt. Vi andra märker inte av den.

Anonym sa...

Det vore nog det bästa. Att lägga ner SVT och enbart ha en radiokanal plus hemsida.

Eftersom SVT har en alldeles för snäv politisk styrning av programverksamheten. De klarar inte av att vara neutrala alternativt ha en bred åsiktsflora eller öppen inställning till olika grundvärderingar. Den sammanlagda bilden blir extremt smal och osunt inskränkt.

Alla förlorar på det. Även den vänster som faktiskt vill diskutera förutsättningslöst och sakbaserat. Vi har hamnat i en twittergränd med symbolhandlingar och statements som ligger kvällspressen nära. Det duger inte längre. Utvecklingen går åt fel håll. Förenklingar och fördumningar kväver diskussion och debatt. Det är dåligt för alla.

De bra program som SVT ändå sänder kommer det finnas andra intressenter som vill producera och sända. Speciellt om det strypgrepp som SVT nu har på mångfald i etern upphör. Det har funnits goda exempel på att andra kanaler har klarat detta ganska bra. Trots svaga resurser.

Det viktigaste är att bredda ut toppstyrningen och redaktionsledningarna. Sprida ansvaret, initiativen och resurserna. Sverige är för litet för att tillåta en liten klick åsiktsbröder hålla debatten i ett järngrepp.

Anonym sa...

Tacka vet jag Per Ahlmark!