måndag 1 december 2014

Kan Piratpartiet kanske driva piratfrågor nu?

Anna Troberg avgår som ordförande för Piratpartiet. Beslutet känns inte oväntat efter en längre tid av interna stridigheter och olika uppfattningar om partiets framtida färdriktning.

Partiledare kommer och går. Det är inget konstigt med det, i synnerhet inte efter två katastrofval som PP gjorde i både EU- och riksdagsvalet. Det anmärkningsvärda i detta fall är snarare sättet på vilket Troberg lämnar. Enligt Troberg har hon nämligen utsatts för homofobi.

Anna Troberg säger till Ekot att en del i partistyrelsen inte ställer upp på alla människors lika värde. Det är en oerhört allvarlig anklagelse som sannolikt inte lär få stå oemotsagd. När jag läser mer om saken i hennes långa blogginlägg börjar jag förstå hur det förmodligen ligger till. Troberg har velat göra PP till ett hbtq-parti. Hbtq-rättigheter är hennes verkliga hjärtefråga.

Troberg skriver om "en oroväckande brist på empati" och om ett parti i vilket vissa inte vill tala om lika rättigheter för alla. Min gissning - ty det kan bara vara en gissning eftersom jag inte är partimedlem eller har tillgång till de interna diskussionerna (även om jag såklart får höra saker) - är att Trobergs entusiasm för hbtq-frågor inte har mötts med den entusiasm och de applåder som hon önskat. Jag har svårt att tro att PP skulle vara drabbat av mycket mer sexism och "hbtq-fobi" än andra politiska partier. Faktiskt.

Personligen har jag sett med viss förfäran på när PP börjat förvandlas till något slags lila Feministiskt initiativ eller en partipolitisk version av RFSL. Partiets styrka har varit dess fokus på piratfrågorna - friheten på internet, rätten till personlig integritet, kamp mot massövervakning och storebrorsfasoner och fräscha idéer på bland annat upphovsrättsområdet. Under de senaste åren har hbtq skymt dessa frågor. Som hbtq-parti kan PP dessutom aldrig bli bättre än vissa partier på vänsterkanten. Det är således inget framgångsrikt recept.

En misslyckad valkampanj i EU-valet och en helt obegriplig kampanj i riksdagsvalet förstärkte bara bilden av ett vilset parti som inte vet vad det vill.

Så... efter denna tid av piratpartistisk hbtq-aktivism blir min fråga: kan Piratpartiet kanske börja driva piratfrågor igen nu? Det skulle kännas kul.

Läs även:
HAX
Eh... va?

7 kommentarer:

Anonym sa...

JAAAAA! Anna Troberg avgår!!! Och det med den berömda frasen: "De ställer inte upp på alla människors lika värde." Vilken sorti!

Nu hoppas jag på radikalisering och sunt förnuft inom PP. Jag är dock bekymrad, mig veterligen är PP ett frihetligt parti, inte ett förnuftigt parti. PP kan ju ändå börja med att skippa hbtq-flamset, och senare skippa fri invandring-köret. Då har vi ett PP som kan göra skillad som en frihetlig kraft i Sverige.

/ Magne

Anonym sa...

KAnske de kan bli relevanta igen...?

Anonym sa...


Troberg är och förblir en drama queen, helt utan verkligehetsförankring. Dessutom en stor mun och små öron som deras före detta euparlamentariker, Amelia Andersdotter, skriver: "Det enda vettiga jag lyckats utröna om Anna Trobergs ledarskap är att hennes anställning är "mycket värdefull" - högre precisering än så av vad det är hon faktiskt gör har inte gått att få, från något håll. Detta är frustrerande, eftersom jag när jag satt i EU-parlamentet samtidigt upplevde att Anna gjorde sig otillgänglig (hon svarade aldrig i telefon på 2,5 år trots att jag försökt nå henne vid olika tidpunkter på dagen och av relevanta skäl."

https://ameliaandersdotter.eu/2014/07/03/malvaktsverksamhet-i-piratpartiet

Anonym sa...

Det här var dagens goda nyhet!! Dock har jag inte så höga förväntningar.. Känns som att PP blivit infiltrerat av HBTQ-aktivism och glömt bort sina "kärnfrågor". Har röstat på PP sen 2006 men i år blev det något annat, mycket beroende på feminismen inom partiet men även på grund av deras totala avsaknad av "motivering" bakom sina idéer. Frågade på deras FB-sida hur de tänkte realisera månggifte men fick bara spydigheter till svar. Samt: så du vill förbjuda sexualitet? Då kändes det som att måttet var rågat. Må vara en ganska trivial anledning att byta parti men "SJW-stilen" blev bara för mycket.
En stor bidragande faktor var även att de inte ens vågade ta upp legalisering/avkriminalisering...
/Gunnar

Christoffer sa...

Piratpartiet ska givetvis vara ett parti som står upp för allas lika värde och mot exempelvis homofobi. Så långt är allt bra. Däremot är det många med mig som inte har kunnat förstå varför man ska lägga så mycket fokus på detta. Det är som du skriver, Hans, ingen valvinnare. 6 av 8 riksdagspartier driver redan detta.

Tillbaka till rötterna nu med mer fokus på piratfrågorna. Välj Christian Engström eller Amelia Andersdotter till ny partiledare.

Gunnar: mångifte fanns även med i centerns idé-plattform (innan dom tvingades backa). Det är en klassisk liberal idé att människor ska få bestämma sånt själva.

Amnexis sa...

Christoffer:

Problemet med månggifte är att för de flesta människors för det tankarna till att det är ytterligare ett förslag för att tillfredsställa klankulturer som invandrat. Kanske finns det andra frihetliga frågor som inte är så förbannat otaktiska att ta upp?

Läs Machiavelli, lite politisk strategi är inte dumt, istället för att bara vräka ur idé-bagaget i en stor osorterad hög utan tanke bakom. Fånga upp de strömningar som finns istället för att slåss mot dem och försöka skapa konstgjorda idéströmningar som aldrig riktigt lyfter. Lär av SD, de är framgångsrika på detta område.

Anonym sa...

"Människors lika värde."

Vilket dravel.

Människor är inte alls lika mycket värda. Vissa människor är värdefulla, andra kan vi gärna vara utan.

Anna Troberg är - trots sina stollerier - mer värd än Mugabe och Breivik tillsammans.

Frågor på det?