onsdag 31 december 2014

Året då högern blev tokig


2014 var året då den svenska högern, både den partipolitiska och stora delar av den partipolitiskt obundna liberalismen, slutligt förlorade förståndet.

Detta år markerade borgerlighetens kris, och det hade inte främst med valförlusten utan desto mer med decemberöverenskommelsen och alienationen av de egna väljarna att göra. Det finns emellertid en gnutta hopp, som jag ska komma till i slutet.

Vi börjar med att blicka tillbaka till i våras. EU-valet blev en stor framgång för Miljöpartiet, Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna. De enda som lyckades rida på framgångsvägen ända in till målsnöret i september var dock SD. MP gjorde, givet förväntningarna, ett fiaskoval till riksdagen. Fi missade till mångas lättnad riksdagsspärren. SD, däremot, mer än fördubblade sitt röstetal och blev tredje störta parti.

Detta skapade en ny situation i Sveriges riksdag då inget av de stora blocken ens var i närheten av egen majoritet. Sex partier gick samman i en överenskommelse som i praktiken innebär att parlamentarismen kringskärs, att oppositionen frånsäger sig möjlighet att påverka vid budgetomröstningar och att en riksdagsminoritet garanteras makt så länge den sitter i regeringen.

Årets hetaste fråga har tvivelsutan varit asyl- och migrationspolitiken. I takt med att Migrationsverket skrev upp sina prognoser (runt 100 000 asylsökande väntas under 2015) och kostnaderna för mottagningen skenade blev migrationspolitiken plötsligt den största satsningen från både Alliansen och de rödgröna i årets val. De vill upprätthålla samma politik, som är unik i EU, men har inga lösningar på hur flyktingarna ska komma i arbete eller få en bostad. Arvet efter Reinfeldt i denna fråga är kort sagt förfärligt.

Kristdemokraterna tog bladet från munnen och gjorde det de borde ha gjort för flera år sedan: lade egna konkreta migrationspolitiska förslag om annat än att bara fortsätta dansa efter Miljöpartiets pipa.

Även om jag har invändningar mot flera av förslagen och framför allt ser dem som otillräckliga, kan utspelet i sig visa sig bli en dörröppnare och ett startskott för en bredare diskussion. Från och med nu löper borgerliga politiker inte längre samma risk att få SD-kortet kastat på sig när de lägger förslag om en mer realistisk migrationspolitik. De kan hänvisa till KD, och KD kan knappast stämplas som "onda". Däremot återstår att ta steget till att också våga hävda att dagens mottagningsnivåer inte kan upprätthållas.

För vi vet ju att en majoritet av alliansväljarna, och ungefär hälften av alla väljare oavsett partisympatier, vill se en minskad asylinvandring och skärpta krav på dem som kommer hit. 57 procent av Alliansens väljare vill dessutom se ett samarbete med SD.

Partiledningarna ligger alltså steget efter sina egna väljare. Det är inte hållbart. Därför tror jag att vi kommer att få se försiktiga positionsförskjutningar under de kommande åren, troligen med start redan under 2015. Annars kommer inte bara SD att fortsätta växa, utan förmodligen även ett nytt borgerligt parti att bildas.

2014 var året då vissa debattörer slutligen gav upp försöken att hålla sig till fakta och började ta till alla medel för att få fram sin poäng om invandringspolitiken. Inklusive att sprida myter och osanningar.

Men jag hyser en viss förhoppning om att en tillnyktring kan vara på väg. Inte hos Fores, Migro och andra tossiga organisationer som inte är intresserade av fakta utan driver något slags utopiskt korståg tillsammans med den gröna vänstern. Låt dem fortsätta med det.

Jag tror mer på ett allmänborgerligt uppvaknande. Det är nämligen ingen god idé för ett parti att dansa i otakt med sina egna väljare. Då kommer de till slut att söka sig en ny danspartner.

Tidigare bloggat:
Decemberkartellen bekräftar behovet av fler alternativ
Autistiskt förälskad i ens egen godhet
Snällast vinner inte migrationsdebatten

Läs även:
Fnordspotting, Johan Westerholm

21 kommentarer:

Anonym sa...

Hans Li, jag håller helt och hållet med dig och hoppas att Alliansen tillfrisknar. Men hyser tyvärr ringa hopp, det är nog bättre att starta ett nytt sunt borgerligt parti från scratch. Det behövs finansiering och bra folk. Vad sägs om att starta crowdfunding med 1 miljon som första etappmåll? Jag skulle själv inte tveka att skjuta till några tusenlappar. Kopierar här in min kommentar i samma ämne hos Fnordspotter
"Jag har i decennier röstat på Moderaterna då de till skillnad från övriga borgerliga partier alltid haft en pålitlig liberalkonservativ kompass. Men Nymoderaterna under pastor Reinfeldt slängde kompassen och körde vilse i pannkakan. I höstas fick jag efter lång tvekan nog av Reinfeldts ideologiska dikeskörningar och vettlösa immigrationspolitik och röstade i brist på bättre alternativ på SD. Efter Alliansen skamlösa trixande med demokratin i Decemberuppgörelsen har de förbrukat sitt sista förtroende hos mig. I brist på bättre kommer jag fortsätta rösta på socialkonservativa SD, men jag skulle mycket hellre rösta på ett pålitligt liberalkonservativt parti med en verklighetsförankrad immigrationspolitik. Var finns ni gamla pålitliga M och KD politiker som fått nog? Är inte tiden mogen att starta ett nytt parti? Ett parti med pålitliga värderingar? Jag är övertygad att jag och massor av gammelmoderata väljare skulle rösta på er!"

oskar sa...

Batra har redan klargjort att hon inte har för avsikt att ändra på Reinfeldts/Mp:s migrationspolitik.

Vi har redan hittat ny danspartner efter att ha blivit förolämpade och trampade på tårna av vår gamla.

Anonym sa...

Varför inte kapa ett av de befintliga allianspartierna?

Särskilt Centern är intressant som är ett parti som är väldigt förmöget.

Inger alliansparti har fler än 40 000 medlemmar (M) och det minsta har knappt 17 000 medlemmar (F).

Inom 6 månader torde man kunna dominera vilket alliansparti som helst via krav på extra stämmor.

Christoffer sa...

Just eftersom det krävs år av långsamma positionsförflyttningar så anser jag att det var ett misstag, rent av korkat, av SD att fälla regeringens budget. Nu kommer tidpunkten då SD släpps in i värmen att skjutas fram med flera år. Allt bara för att man antingen blev otåliga eller pga nån slags barnslig skadeglädje att sabba för Löfvén.

Anonym sa...

Intressant tanke att kapa ett befintligt parti!

Magnus sa...

Mona Masris DN-drapa om att den svenska utrikeshandeln aldrig har varit så berikande för svennarna som när Sverige saluförde järn till slavbojor åt hela världen, att svenska emigranter till USA var slavägare etc kommer förhoppningsvis att bli en klassiker i genrerna "fritt uppfunnen historia" och "krönikör ljuger i ideologiska syften".

Masri har förstås aldrig varit annat än en rundsnackande åsikts- och imagetorped, men sällan har det billiga krönikerandet utan faktakoll varit mera tydligt än den gången.

Amnexis sa...

Christoffer:

SD hade fått en intern svekdebatt på halsen om de avstått från att fälla Löfven. Som kunde varit betydligt skadligare för partiet än alternativen. Mer än 90% ville fälla Löfven. Även företrädare för andra partier (kommunalt) hörde av sig och tryckte på.

Personligen tycker jag det var jättebra att de drog ner brallorna på den totalitära organism som har grott i det politiskt korrekta etablissemanget, ljugmedia och i de styrande skikten under en lång tid. Nu har det vuxit sig starkare än någonsin och fick vi till slut skåda dess rätta ansikte; den Förenade sjuklöver-kartellen. Socialdemokrati med MP-migrationspolitik för obestämd framtid.

Det blev också solklart för det svenska folket att det viktigaste och mest oberörbara politik-området (för mången politiker) i Sverige är den kostsamma, okontrollerade och ansvarslösa massinvandringen av ekonomiska lycksökare som söker svensk levnadsstandard mer än de "flyr från krig". Det får inte vara halt o kallt, det är så tråkigt på svenska landsbygden att de inte ens kan spela instrument... naaaw..

Att oreserverat hålla denna bisarra politik under armarna är uppenbarligen viktigare än själva regeringsinnehavet. Jag tycker det är oerhört bra att det kom fram. Denna vetskap tar svenska folket med sig till valurnan 2018.

Anonym sa...

Allianspartierna är vidöppna för kapning, nu förlorar de medlemmar.

Läs deras stadgar, bli medlem i en krets/lokalförening, skaffa kompisar, kräv extra stämma, besätt styrelseplatserna, gör så i minst hälften av kretsarna, välj ny representation i distriktet, samma omgång med extra stämmor och slutligen så besätts riksnivån och hela allianspolitiken kan läggas om!

Antalet medlemmar i samtliga allianspartier uppgick till 105 761 stycken i början av året, det är sannolikt färre nu. Med hjälp av kanske 100 000 stycken personer kan vi kapa SAMTLIGA allianspartier. Vi kan nog räkna med att det också finns missnöjda partister som gärna deltar. Kapar vi bara Folkpartiet som har ca 17 000 medlemmar kan vi påverka hela alliansen.

Centern har en förmögenhet om ca 1,7 miljarder vilken kan användas till mycket.

105 761 allianspartister har skapat dagens situation. Varför tillåter vi det?

Amnexis sa...

Det kommer inte hjälpa att kapa ett parti, media kommer skandalisera allt och alla som inte förespråkar ökat mottagande av lycksökare.

SD finns redan och är på plats. Varför inte kapa och förändra SD? Tror ni att media kommer vara nådig mot ett FP som kapats av, enligt media, "SDare". Fundera på det.

Magnus sa...

Antar att både allianspartiernas sponsorer (Timbro, Svenskt Näringsliv, diverse enskilda företag), partiernas sidoorganisationer som t ex kvinnoförbund, MUF/MSU och (inte minst) tidningarna skulle dra öronen åt sig vid tecken på en SD:arnas långa men snabba marsch genom partiernas trappor. Uteslutningar av alltför oortodoxa medlemmar och i nödfall "kapade" lokalföreningar vore nog också att vänta. Nej, att kapa moderaterna eller fp under loppet av bara 5-10 år är nog ingen framkomlig väg.

Dessutom kan man nog gissa att i det fall centern (ett stormrikt parti, som många har noterat) hamnade nära ett läge där det var akut risk för att partiet skulle komma att tas över av svenska patrioter, så skulle stora delar av partikassan plötsligt kunna försnillas åt något obekant håll. Intresset från svenska domtsolar och poliser att ta i med kraft för att sedan hjälpa den nya partistyrelsen och dess allierade att reda ut saken torde visa sig ganska begränsat. ;)

Harlin99 sa...

Nej, SD:are gör nog bäst i att hålla sig till sitt eget parti. Däremot finns det ingen anledning för t ex moderater med avvikande åsikter att organisera sig för en förändring - t ex "Moderater för en borgerlig politik" eller "Moderater för en realistisk invandringspolitik."

Sen måste man komma ihåg att åtminstone Moderaterna och Centerpartiet redan har 'kapats' - av kulturmarxister och snömosliberaler!

Magnus sa...

Först som sist behöver Sverige en rejäl injektion av liberalism (en riktig, vettig och folkligt liberal hållning) som förmår spränga åsiktskorridoren. Det är helt fantastiskt egentligen att många svenska familjer betalar många tusen kronor per år för datorspel, digitala kommunikationer, kringprylar och programvara - det här är saker man betalar av fri vilja, inte undansmugna kostnader via skatten - men inte orkar bry sig om att betala för, eller söka efter, andra nyhetskällor, tv-kanaler och tidningar än de gamla vanliga. DN:s, Expressens och Sydsvenskans bästa kompisar är alla som fortsätter att läsa och prenumerera på dem av ren slentrian, utan att upptäcka att dessa tidningar har förändrats radikalt.

Micke sa...


Sen måste man komma ihåg att åtminstone Moderaterna och Centerpartiet redan har 'kapats' - av kulturmarxister och snömosliberaler!
------------------------
Moderatrna har aldrig varit nazister. Dom har alltid pendlat mellan liberalism och rimlig högerkonservtism.

Att den ena sidan väger över under perioder betyder inte att partiet är kidnappat.I synnerhet inte därför att det finns folk som inte vet hur man stavar till varken det ena eller andra och tror att all högerpolitik bottnar i nazism.

Det är ungefär som när kommunister hävdar att alla arbetare "egentligen" är kommunister men inte fattar det själva.

Anonym sa...

Alla partier styrs från toppen. Se bara på alla moderata politiker ute i kommunerna. Får de någon röst hörd? De protesterar mot att ta emot flyktingar, och toppskiktet i Stockholm bara säger - "Vi är ett anständigt parti, med fokus på HBTQ, antirasism, globalism och tillväxt. Invandringen är en vinst i det långa loppet, om c:a tre miljarder år".

Antingen ska ett nytt parti växa fram, och det tar sannerligen tid att få till ett ordentligt regeringsalternativ. Tänkt "Ny demokrati", där Bert och Ian snörade ihop sig. Det ska mycket till för att på fyra år skapa ett ordentligt regeringsparti där trådarna sitter ordentligt. Troligare är att man får gå SDs väg, där det tog c:a 20 år innan man kom in i riksdagen. Och än inte kan påverka politiken nämnvärt.

Antingen kommer Allianspartierna självdö pga de ignorerar svenska väljare, eller ändrar de kurs likt KD börjar nosa på. Däremellan har vi SD, de tar röster från samtliga partier i Decemberkartellen + V (de ingår ju implicit i den stora Kartellen).

Förhoppningsvis kommer också Socialdemokraterna att mista ordentligt med röster, för flertalet gått över till SD, och kan då ha ett minimalt inflytande över svensk politik. Sverigedemokraterna är ju trots allt snarlika Per Albin Hansson och Ingvar Carlsson, när det handlar om migrationspolitik och folkets väl.

/ Magne

Christoffer sa...

Amnexis: grejen är dock att det fick de andra partierna att distansera sig från SD. Åkesson hade lagt mer mycket jobb på att vara gemytlig och anständig, och sen 13% i valet ovanpå det. Jag hade börjat räkna med att Alliansen inför valet 2018 skulle öppna upp för att styra med hjälp av SD. Men nu tror jag det kommer att ske tidigast 2022.

Visst, SD avslöjade "kartellen", men till vilket pris? De andra partierna har nu utarbetat en överenskommelse som gör att man inte behöver bry sig om SD ens om dom får över 20% i nästa val. Enligt mig kommer det nu ta lång tid innan de andra partiernas smärtgräns är passerad, vilket är den enda väg SD nu har kvar.

Anonym sa...

Christoffer 21:51:

Det handlar inte först och främst om att slicka andra partier i röven. SD är självständiga och väljare får själva avgöra vilka som har den bästa politiken. Du kan inte ta tag i problem genom att kringå dem. SD ska fungera som en ventil i svensk politik, inte som ett kugghjul åt etablissemanget, som styr dem i sakfrågor.

Hur som helst kan inte denna mig.politik pågå. Smärtgränsen är nådd. Och krockar mellan civilisationer kommer mycket tydligt visa sig i det nya mångkulturella spännande Sverige.

Jag tror inte det är SD som sätter agendan på integration- och migrationsdebatten. Det är snarare så att smärtgränsen är nådd, att mer än 100000 flyktingar och anhöriginvandrare årligen mottages till Sverige är knappast rimligt. Diskussionen hade kommit med eller utan SD, eftersom välfärden står på spel (det känns i folks plånböcker), kriminaliteten syns tydligare, och civilisationer krockar.

Att vi diskuterar integration och migration enkom för att SD gör det är en stor myt, vilket etablissemanget/medierna fått oss att tro. Lägg det på minnet, allesammans, liberaler, anarkister, socialister, homo-, bi-, trans-, queersexuella!

/ Magne

Micke sa...

SD är självständiga
---------------------------
Vad fan hjälper det när ni är helt beroende av stöd från andra partier som föraktar er lika mycket som dom föraktade Stalinister på 70 talet?Hur som helst kan inte denna mig.politik pågå. Smärtgränsen är nådd. Och krockar mellan civilisationer kommer mycket tydligt visa sig i det nya mångkulturella spännande Sverige.
--------------------------
Ni kommer att beväpna er?
Det skulle stalinisterna på 70 talet också göra. Skjuta sossar och så....om dom inte gjorde som dom blev tillsagda...Jag tror inte det är SD som sätter agendan på integration- och migrationsdebatten
--------------------------
Det enda ni gör är att varje år definiera er själv tydligare och tydligare som nazister och andelen väljare som är potentiella nazister är begränsad Ni har ingen politik överhuvudtaget som relaterar till invandring som inte är grundad i dravel och som därför är omöjlig att genomföra utifrån det perspektiv ni vill. Majoriteten söker inte en etnisk rensning och ett 1800 tals samhälle grundat på era fantasierAtt vi diskuterar integration och migration enkom för att SD gör det är en stor myt, vilket etablissemanget/medierna fått oss att tro. Lägg det på minnet, allesammans, liberaler, anarkister, socialister, homo-, bi-, trans-, queersexuella!
-----------------------------
Dom som era historiska föregångare satte i läger?
Kommer ni också att göra det. Kan vara bra för Egnell m.fl att veta.Micke sa...

grejen är dock att det fick de andra partierna att distansera sig från SD. Åkesson hade lagt mer mycket jobb på att vara gemytlig och anständig,
-----------------------------
Ja det ska bli roligt att se hur mycket angelägnare dom blir nu när det inte finns någon överhuvudtaget som kan lura pensionärer genom att se snäll ut.


Amnexis sa...

Micke ylar inför tomma läktare. Skrik dig hes du. Patetiskt att se dina bortkomna och desperata bortförklaringar till sakers tillstånd.

Micke - halmgubbebyggaren som aldrig missar chansen att gripa efter nya halmstrån...

Micke sa...

Här får du ett halmstrå som jag hittat. Från det ena till det andra kan man säga....Det konstiga är att texten är helt och hållet utanför det sammanhang där den postades.
"Mycket träffande beskrivning. Hade oturen hamna i en revolutionär vänstermiljö som ung, som tur är kvicknade skallen till efter ett par år och insåg att det var en döfödd rörelse med nästan bara destruktiva krafter inom sig. Alla var så oresonliga och arga, ilskan smittade av sig på mig och jag tyckte det kändes obehagligt och började så småningom ifrågasätta en massa saker. Det renderade snabbt en total utfrysning, men det var nog det bästa som kunde hända. Började sätta mig in Sveriges politiska landskap och upptäckte efter en liten ökenvandring i Piratpartiet att jag hörde hemma i SD, inte alls det där onda nazistpartiet som jag fått beskrivet för mig av mina gamla ”kamrater”.

SD och den Sverigevänliga folkrörelsen borde rikta särskilda insatser mot denna ”förförelse av ungdom” som de revolutionära vänsterkrafterna använder sig av. De bjuder in ungdomar i en kravlös och dekadent tillvaro (bekostad av olika statsbidrag och/eller kriminalitet, man lärde sig att mat, prylar o.dyl. kan man bara gå och snatta, det har man ”rätt” till som ”förtryckt”), som förvisso till en början kan vara lockande för en ung vilsen själ, men som snart förvandlar de unga till små otäcka monster som ska ha allt serverat och inte alls vill förstå vad det innebär att bli förtjänt av något. De vill helt enkelt inte göra rätt för sig, det ska någon annan göra. De flesta ungdomsbrottslingar jag själv träffade som ung var alla insatta i vänsterns idéer, i olika grad såklart men ändå intressant att vänsteridéer skapar väldigt egoistiska personer"

Amnexis sa...

Tja, den artikel du läste hör ihop med en annan artikel (genom länk) och efter jag läste dem hos sjunne.com så skrev jag mitt inlägg under fel artikel då jag hade två fönster öppna. Mitt inlägg ska ses i ljuset av denna som också handlar om Athena Farroukzhad:

http://sjunne.com/2014/11/29/patologi-och-politik-exemplet-farrokhzad/

Hade du något att säga i sakfrågorna eller?

Sensationellt att du hittat mina kommentarer hos Jan Sjunnesons blogg. Verkligen.