lördag 27 december 2014

Konflikträdsla stoppade nyvalet


Jaha. Så blev det inget nyval. Regeringen och Alliansen är överens om att förändra budgetreglerna på ett sätt som underlättar för en minoritetsregering att få igenom sin budgetproposition, alltså ungefär det allianspartierna föreslog på DN Debatt i början av december.

Månne såg regeringen detta som en av oppositionen utsträckt hand. I vilket fall har nu sex av åtta riksdagspartier enats om fyra punkter som underlättar minoritetsstyre:

1) Den statsministerkandidat som samlar ett stöd från en partikonstellation som är större än alla andra partikonstellationer ska bli vald. Detta cementerar blockpolitiken och gör i praktiken SD maktlösa i framtida budgetomröstningar eftersom de inte anses ingå i något av de stora blocken. 

2) Budgetutbrytningar omöjliggörs. Det betyder att budgetar bara kan tas eller fällas i sin helhet.

3) Alliansen lägger ned sina röster när regeringens budgetproposition läggs i vår. Regeringen, med stöd av 38 procent av svenska folket, kan alltså få igenom sin politik efter att ha regerat på en alliansbudget under några månader. 

4) Samarbete kring pensionerna samt energi- och försvarspolitiken. 

Detta känns som en panikartad åtgärd. Det är heller inte särskilt snyggt att ändra budgetreglerna enbart i syfte att stänga ute ett enskilt parti. Överenskommelsen betyder i praktiken att sex av riksdagens partier (och V har inget emot överenskommelsen) ger minoriteten, i detta fall regeringen, större makt. Vilket inte känns särskilt demokratiskt.

De stora vinnarna heter Socialdemokraterna och Miljöpartiet. 38-procentsregeringen kan sitta kvar och med hjälp av oppositionen få igenom sin politik. Bara för ordningens skull. Alliansen har därmed spottat sina egna väljare i ansiktet. Deras väljare röstade inte för Löfven som statsminister och avsåg inte att ge Miljöpartiet ett avgörande inflytande över politiken.

Alliansen lämnar alltså walkover under de kommande fyra åren. Vore jag alliansväljare skulle jag känna mig lurad och förbannad. Rädslan för politiska konflikter banade väg för denna blocköverskridande och demokratiskt högst tveksamma överenskommelse.

På presskonferensen var "ansvar" det gemensamma slagordet. Ansvar för Sverige. Samtidigt var Jan Björklund noggrann med att påpeka att de politiska konfliktytorna i svensk politik inte får krympa som en konsekvens av den stora så kallade decemberöverenskommelsen.

Det är lite ironiskt att han säger så på just den pressträff då Alliansen gått med på att låta en 38-procentsregering få igenom sin politik. De borgerliga tillåter fyra års sossestyre med miljöpartistiskt inflytande över både pensions-, energi- och säkerhetspolitiken.

Hur detta märkliga agerande skulle bevara konflikten i svensk politik är svårt att se. Tvärtom har de sex partierna skärpt en annan konflikt, nämligen den mellan SD och alla andra partier. I praktiken har Sverigedemokraterna i mångas ögon förvandlats till det enda oppositionspartiet, en roll jag inte tror att detta parti har något emot. För att understryka denna nya roll kommer SD lämna in i en misstroendeförklaring mot Löfven.

Jag tror att Alliansen har begått ett stort misstag. Det nya politiska läget lär gynna SD i valet 2018. Men det tar vi då. Först väntar fyra års rödgrönt vanstyre. Grattis, alla alliansväljare. 

24 kommentarer:

Anonym sa...

En bild säger mer än tusen ord - det är 6 partier i en regering nu! Vilka block har vi nu? S+MP+V+M+FP+C+KD och SD. Det är vad vi har.

tragikomiskt, minst sagt.

/ Magne

Micke sa...

Bra att det skapas en överenskommelse som gör att nazisternas infantila krav på att 13 procent ska definiera majoriteten bryts.


Anonym sa...

Det har inte skapats någon ny överenskommelse om migrationspolitiken. Där gäller fortfarande Miljöpartiets vidöppna gränser.

Anonym sa...

Det var inte konflikträdsla som gjorde att extravalet ställdes in utan en rädsla för framgångar för SD i det valet och risk för att de flesta av de andra partierna skulle tappa väljare.

Micke sa...

Valet ställdes in för att blockera nazipackets möjligheter att skapa kaos som underlag för det våld som dom ser som oundvikligt på sikt för att skapa sin skitstat.

Det är korrekt.

Anonym sa...

Tack Micke för ännu en knivskarp analys! Hur skulle vi fåkunniga klarat oss utan den postmoderna vänsterns klarsynthet? Maken till skarpsinne har jag inte sett sedan 70-talet då bokstavsvänstern (innan den avled genom sönderdelning) avslöjade att socialdemokraterna var socialfascister.

Mona sa...

Tror knappast att SD efter detta kommer att kigga kvar på 13 procent.

Anonym sa...

Det tror inte jag heller, Mona.
Närmare 20% är en troligare siffra eftersom SD i praktiken kommer att vara det enda oppositionspartiet och besvikna alliansväljare kommer att strömma dit.

Anonym sa...

Underbart.

87% av Sveriges riksdag förenas i sina gemensamma ambitioner att fortsätta bedriva Miljöpartiets invandringspolitik till 2018.

Vill du inte ha Miljöpartiets invandringspolitik så finns det ett enda oppositionsparti att rösta på.

Hur sjukt har detta inte blivit.

Anonym sa...

Ja, micketrollets slutsatser är som vanligt mycket stringenta. Får han bara skriva "nazist" en eller ett par gånger så är hans analyser klara. Man undrar bara varför micketrollet ens besvärar sig med att ha några ord mellan "nazist"-utfallen.

Melmac sa...

Tror inte bara det är besvikna Alliansväljare som proteströster på SD, det kommer en del S också.

Nazist-Micke är i själva verket inte den han utger sig för att vara, men han tror fortfarande på att alla går på det.

Anonym sa...

"Ni kan rösta på vad fan ni vill"
Kinberg Batra

"Ni kan rösta på vad fan ni vill"
Hägglund

"Ni kan rösta på vad fan ni vill"
Lööf

"Ni kan rösta på vad fan ni vill"
Björklund

Amnexis sa...

Micke:

Just nu styr ett 6,8%-parti över den kostsamma och problematiska migrationspolitiken. En återgång till Göran Perssons invandringsnivåer hade gjort att SD stött Löfven och denna fars kunnat undvikas.

Nu vet svenskarna att den heligaste kon för politikerna är den oansvariga invandringspolitiken, man är hellre villig att peta i riksdagens beslutsordningar och gå in i (för väljarna) oheliga allianser än att se över det negligerade området som utgör svensk migrationspolitik.

Man ville ha mindre SD och fick istället mer V. Grattis Sverige. Det här kommer bli skitbra.

Anonym sa...

Nå förtvivla inte. SD kommer att ha alla möjligheter att lägga krokben för både den ena propositionen och den andra motionen i riksdagsarbetet och kan se fram mot en 18-20% i valet 2018. Långsiktighet är lösenordet.

Micke sa...


Just nu styr ett 6,8%-parti över den kostsamma och problematiska migrationspolitiken
----------------------------------
Enligt dom sjukligt paranoida vanföresatällningar som driver er politik är det så.

För normala friska människor är migrationspolitiken en tvärpolitisk överenskommelse mellan alla partier utom ditt nazistparti.

Micke sa...

Mycke grina här idag.........hu hu hu!!!

Blir mer grina när det visar sig att dom som ersätter Åkesson inte kan kontrollera heilreflexen.......

Anonym sa...

K r i g . . .

Anonym sa...

18-20 % i riksdagsvalet 2018? Tror du verkligen inte att fler väljare från både Alliansen och Socialdemokraterna nu kommer rösta på SD i kommande val? Det är ju tametusan enda alternativet, om man inte vill ha Social-Alliansens politik. Därmed får nog SD c:a 30-40 % 2018.

/ Magne

Anonym sa...

Jag vill bara föreviga detta fina ögonblick, där Kartellen håller hov: http://sverigesradio.se/sida/images/83/3459431_2048_1152.jpg?preset=article-slider.

/ Magne

Amnexis sa...

Löfven ser ut som en nöjd Måns som precis lurat Pelle. Bredvid står Bill o Bull.

Micke sa...


Måns Bill och Bill.

https://www.youtube.com/watch?v=mPycz-tsrDM

Amnexis sa...

Decemberkartellen:

https://pbs.twimg.com/media/B59B2U2IIAA0BAj.jpg:large


Anonym sa...

Nu har V det avgörande inflytandet över den ekonomiska politiken och MP över migrationspolitiken.

Det finns inte längre någon anledning att rösta på alliansen 2018.

Micke sa...

Nu har V det avgörande inflytandet över den ekonomiska politiken och MP över migrationspolitiken.

----------------------------

Ja det är ju helt fel men jag är van vid att allt som Sverigedemokrater säger är nonsens.