lördag 27 december 2014

I dag blev riksdagen svagare


Jag har suttit på en buss i fem timmar och haft tid att reflektera över förmiddagens besked från sex av riksdagspartierna. Ju mer jag har funderat, desto mer förbannad har jag blivit. Decemberkartellen har på en enda förmiddag dramatiskt minskat riksdagens makt. Och oppositionen har detroniserat sig själv.

Alliansen har nu förbundit sig att släppa igenom tre höstbudgetar och fyra vårpropositioner av vänsterpolitik utan minsta vetskap om vad dessa kommer innehålla. Till att börja med. Socialdemokraterna har å sin sida lovat att släppa fram en borgerlig minoritetsregering ifall Alliansen blir största block efter valet 2018, men vi ska minnas att fyra år är en väldigt lång tid i politiken. S har fått det de ville ha nu - regeringsmakten. Det är inte alls självklart att de hedrar denna överenskommelse efter en valförlust.

Som Peter J Olsson har påpekat har partierna både lovat att inte rösta för sina egna förslag och mot kompromisser som gjorts i utskotten. På detta sätt skyddas regeringen inte bara mot oppositionen, och i praktiken mot riksdagsmajoriteten, utan även mot de egna riksdagsmännen i utskotten. Man kan då fråga sig varför vi alls ska ha en riksdag.

Allianspartiernas Facebooksidor kokar. Liberala och konservativa väljare är besvikna. Förbannade. Jag förstår dem. Däremot förstår jag inte hur någon människa med vettet i behåll kan tänka sig att rösta på dessa pappskallar i nästa val. De rödgröna partierna och Alliansen beter sig som om de prenumererar på makten över svenska folket, som om den oundvikligen och rätteligen tillhör dem. De byts bara av.

Även moderata veteraner är kritiska. Gunnar Hökmark kallar det för en dekretpolitik där regeringens förslag automatiskt har stöd bara för att det är regeringens förslag och SvD:s Tove Lifvendahl ser allvarligt på överenskommelsen.

Vinnare är förutom Löfven, som får behålla sitt jobb, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. MP får sitta kvar i regeringen och ges nu även ett långsiktigt inflytande över energi-, pensions- och säkerhetspolitiken. Tack vare Alliansen.

Vänsterpartiet kommer, utan att riskera någonting och utan att ha lyft ett finger, ges inflytande i framtida budgetmanglingar. De ingår ju inte i överenskommelsen men behövs för att S+MP ska bli största block. Jonas Sjöstedt kommer sova bäst av alla i natt, var så säker. Detta är en oväntat stor seger för hans parti.

Anna Kinberg Batra har gjort bort sig redan innan hon blivit officiellt vald till moderatledare. Jag undrar om hon förstår det själv. Så här sade hon i Sveriges Radio, uppenbarligen omedveten om hur bakvänt det lät efter den nyss ingångna överenskommelsen med regeringen: "Det är viktigt att det finns olika regeringsalternativ att välja på just för att inte missnöjespartier ska bli den enda oppositionen." Vart ska besvikna sossar och moderater vända sig nu om inte till SD?

Alliansen kommer under kommande månader vara mån om att visa hur "kraftfull" den är i sin oppositionspolitik. Men vi ska minnas att det är ett spel. Centerpartisten Johan Hedin säger sig se fram emot att "fortsätta den aktiva oppositionspolitiken".

Men... vilken oppositionspolitik? Den som just gett Vänsterpartiet mer reellt inflytande över svensk politik än partiet kanske någonsin haft?

Det Alliansen gjorde i dag är så korkat på så många nivåer. Det kommer ta ett tag att granska de potentiella effekterna av det. Men just nu känns det åtminstone skönt att inte ha röstat på detta gäng.

Läs även:
HAX


20 kommentarer:

Johan Langworth sa...

En bra indikation på att dagens överenskommelse är flummig och förmodligen inte värd ett skit är att den spretar i tolkningarna. Aftonbladet skriker ut hur stor Löfvens vinst är och borgerliga bloggare försöker tolka in det som att Löfven har vikit ner sig (erixon.com). Båda är korrekta i sak. Och det skrämmer mig som fan när politiker får carte blanche att göra vad de vill.

Min personliga åsikt är att oppositionen har omskurit sig själv helt i onödan och det förmodligen kommer göra väldigt många sura så de istället röstar SD nästa val. Varför rösta på M (dvs S) eller FP (dvs S) eller KD (dvs S)?

Pessimister i alla länder förenen eder! :)

Amnexis sa...

Innebär det här att parlamentarismen är avskaffad?

Anonym sa...

Hur kan man träffa överenskommelser ända till 2022?
Det är ju ett riksdagsval innan dess.Skall de som blir valda till nästa riksdag inte få ha egen beslutanderätt?
DÖ strider på alla de sätt mot grundlagen.
Med en fackpamp som statsminister och med den syn på demokrati som råder inom fackföreningsrörelsen är det bäddat för maktfullkomlighet. Lägg till detta Dan Eliasson som tillträdande rikspolischef 1/1. Dessutom ett likriktat medielandskap.
Sveriges framtid som demokrati är hotad!
Civilingenjör Bo Adolfsson

Micke sa...

Föraktet för demokratin har alltid varit starkt både hos libertarianer och nazister.

Verkligheten är att majoriteten styr i en demokrati och att att det är helt fritt att ingå allianser och överenskommelser för att genomföra politik eller bromsa politik.
Det är det som händer nu.

Micke sa...

Min personliga åsikt är att oppositionen har omskurit sig själv helt i onödan och det förmodligen kommer göra väldigt många sura så de istället röstar SD nästa val
---------------------------

Min åsikt är att nazipotentialen i högern redan är tömd av SD och att flödet kommer att gå tillbaka till högen under dom närmaste 8 åren samt att högern och vänstern kommer att bedriva högerpolitik under denna tid.

Anonym sa...

Micketrollet blandar och ger mellan höger och vänster på sitt sedvanliga förvirrade sätt.
Saken är egentligen mycket enkel; både den internationella och den nationella socialismen är vänster.

Anonym sa...

Kinberg Batra har nu plötsligt bittert fått erfara att Lantisar troligen ÄR smartare än Stockholmare!

Men eftersom avtalet inte är skrivet i lagen, då borde det heller inte föreligga några problem att bryta mot det!? Ingen kan ju hindra alliansens ledamöter att rösta mot rödgröna!

Micke sa...

Synd att Gösta Boman är död. Han hade kunnat förklara alla förvirrade kvartsmoderater på ett pedagogiskt sätt att moderaterna inte samarbetar med nazister.

Micke sa...

Saken är egentligen mycket enkel; både den internationella och den nationella socialismen är vänster.
---------------------------

Du menar på allvar att du förstått att vänster är socialism oavsett om den ses ur ett globalt eller nationellt perspektiv?

Duktigt!

Magnus sa...

Försvagandet och sidsteppandet av riksdagen har i och för sig pågått ett bra tag; redan Anders Isakssons "Den politiska adeln" tog ju avstamp i hur Göran Persson behandlade riksdagen som ett transportkompani, ett ställe som egentligen mest *betydde* något i anslutning till valdagarna. Både partikongresser, lobbyister och inte minst EU-möten betyder idag mer än debatterna i riksdagen.

Bo Rothstein uppmanade för ett par månader sedan till en ny maktutredning, eftersom det politiska och mediala maktlandskapet i Sverige har förändrats så starkt sedan ca 1990. Jag kan bara hålla med, men den utredningen kommer nog inte på ett antal år ännu - inte som statligt uppbackat projekt i alla fall.

Anonym sa...

Jag röstade på SD 2014 och ser absolut ingen anledning att rösta på något annat 2018. För det finns inga alternativ överhuvudtaget som kan kallas för demokratiska i nuläget. Våra röster, oavsett parti, är åsidosatta genom denna "överenskommelse"!

Micke sa...

Demokrati är när 13 procent grinar sig fram till att majoriteten ger dom mandat att påbörja etnisk rensning.

Funkar inte det kan man alltid starta inbördeskrig.

Det är också demokrati om man inte får som man vill.

Anonym sa...

Ja micketrollet. Nationalsocialismen är så långt vänster som man kan komma. Det sätter ditt gapande om nazism i ett lite annat perspektiv.

Mona sa...

Micke-det börjar bli väldigt tjatigt med ditt ältande om nazister.För mig och säkert många andra handlar det om att det det inte är ok att lägga en röst på ett alliansparti men i stället som nu få sossar och miljöpartiet.
Varför då rösta överhuvudtaget?

Micke sa...

http://erixon.com/blogg/2014/12/kanslovagorna-gar-hoga-om-uppgorelsen/

Micke sa...

Ja micketrollet. Nationalsocialismen är så långt vänster som man kan komma. Det sätter ditt gapande om nazism i ett lite annat perspektiv.
------------------------------
Nej den är vänster till formen och höger i kärnan och det är därför du är så förvirrad....

Anonym sa...

Nazism och socialism är två grenar på samma socialistiska och totalitära träd.
Men det är bara anhängare av internationell socialism som skäller meningsmotståndare för att vara nazister och inte fattar att dom skäller på sig själva.

Larsa sa...

Fördelen med demokrati är att missnöjesyttringar kan vädras på ett fredligt sätt. Jag tror att det var strax innan valet 2010 som jag såg rykten på ett par bloggar om att en militärkupp eller något liknande var på gång i Sverige. Sedan valdes SD in i riksdagen och man hörde eller läste aldrig om sådana rykten igen. Om en stor del av folket får se sig och sina representanter utestängda från den parlamentariska processen så finns det alltid en risk att något dramatiskt händer. Inom kretsar där man kan tänka sig att mörda en statsminister (Palme) kanske inte en statskupp är helt otänkbar om det går för långt? Jag utgår nu naturligtvis från att det inte var Christer Pettersson som mördade Palme utan snarare sådana element som Leif GW Persson tror låg bakom.

Christoffer sa...

Låt oss nu inte överdriva. Budgetomröstningen är bara en (måhända stor) fråga.

Riksdagen röstar om en hel massa andra saker under mandatperioden, och där har Alliansen inga förpliktelser gentemot regeringen. De rödgröna kommer fortfarande att åka på många nederlag i riksdagen och dess utskott under de kommande åren.

Micke sa...

Riksdagen röstar om en hel massa andra saker under mandatperioden, och där har Alliansen inga förpliktelser gentemot regeringen. De rödgröna kommer fortfarande att åka på många nederlag i riksdagen och dess utskott under de kommande åren.
---------------------

Det vill inte nazisterna att deras väljare ska förstå.

Dom vill att deras väljare ska leva i en lögn.