lördag 20 december 2014

Autistiskt förälskad i ens egen godhet


Det blir väldigt mycket migrationspolitik här just nu. Förklaringen är enkel: det är den hetaste frågan i Sverige, och även en av de viktigaste. Nyvalet kommer sannolikt i hög grad handla om flyktingpolitiken. Därför skriver jag en del i ämnet.

Reaktionerna på Kristdemokraternas utspel som sänkta kostnader för flyktingmottagandet har varit de väntade. Rödgröna politiker och skribenter tog genast avstånd, hävdade att KD krattade manegen för SD och att högre krav på nyanlända "sänder fel signaler". Somliga upprepar Danmark och Dansk Folkeparti som ett avskräckande exempel. Etikettverkstaden har haft fullt upp, som vanligt.

Andra har varit försiktigt positiva. Hanif Bali (M) tycker att Hägglunds förslag har en god ansats men att de behöver utvecklas. SvD:s ledarredaktion, som länge förfäktat en tillnyktring i integrations- och migrationsdebatten, hejar på och till och med DN har en del positivt att säga.

Allt tyder nu på att nästa års extraval verkligen blir ett val om flyktingpolitiken. Även om partierna kommer driva frågor om jobb, ekonomi och välfärd kommer migrationspolitiken överskugga det mesta. Det är också i denna fråga vi kommer få se de hetaste debatterna.

Richard Swartz har en väldigt intressant kolumn i dagens DN som berör hur förpestat debattklimatet har blivit. Den visar på precis hur tossig svensk migrationspolitik och -debatt måste te sig från utlandet. Swartz exemplifierar:
Detta är fullkomligt omöjligt, säger man till mig. Tror ni att ni lever i er egen värld med egna regler och lagar? Jämför ni er aldrig med vad som gäller för resten av Europa? Alla behöver vi ju en måttstock. Nej, säger jag. Vi jämför oss med er bara när det ibland sägs att ni måste göra mer än ni gör i dag. 
Här brukar mina samtalspartner förläget skruva på sig och låtsas som om de inget hört. Fast de finner sig snabbt: ni svenskar tror alltså att ni är bättre än vi. Men varför skulle ni klara av vad vi redan på långt lägre nivåer har stora problem med? Ni verkar autistiskt förälskade i er egen godhet. Men sådant slutar i hyckleri och självbedrägeri. Och SD är det politiska pris ni betalar för att få uppträda som humanitär stormakt. Det är er egen orealistiska invandringspolitik som skapat detta monster.
Tyvärr är detta en skrämmande träffsäker beskrivning av läget i Sverige. Det innebär att partier inte får utforma sin egen migrationspolitik längre. Inte utan att få ett officiellt godkännande från Miljöpartiet. Allt måste gå igenom ett anti-SD-filter och godkännas innan förslagen kan läggas fram. Rätt ord måste användas. Debattklimatet har blivit helt förpestat, och det har skapat en väldigt skadlig låsning. Det kan varken tänkas eller diskuteras konstruktivt så länge dessa tankar och diskussioner inte faller MP i smaken.

Så här kan vi inte ha det. Låsningen måste brytas. Om KD:s inspel, alla dess brister till trots, bidrar till detta är det mycket välkommet.

Ett utvecklingsarbete inom Alliansen har nu påbörjats. Efter Kristdemokraterna kom Folkpartiet som med den förre integrationsministern Erik Ullenhag i spetsen listade en rad förslag på hur den så kallade migrationsutmaningen ska mötas. Överlag kan ansatsen från Ullenhag & c/o beskrivas som den gamla socialdemokratiska parollen "stolt men inte nöjd". Överlag fungerar allt bra, det behövs bara lite mer av allt.

FP förmår tyvärr inte tänka nytt. Bättre SFI har det ropats på i åratal. Förändringar har genomförts men kvaliteten är fortfarande undermålig (och SFI-bonusen blev ingen framgång). FP vill som så många andra "sänka trösklarna" in på arbetsmarknaden, men har hittills bara lyckats skapa skattefinansierade specialanställningar grundad på var den arbetssökande är född. Det är ingen framkomlig väg.

Jag hoppas jag att vi äntligen kan få en saklig migrations- och integrationsdebatt där empiri väger tyngre än magkänslor och där fler börjar inse att det viktigaste inte är vad SD tycker om ett förslag, utan om det alls fungerar. 

Läs även:
Fnordspotting, Den hälsosamme ekonomisten

21 kommentarer:

Micke sa...

http://www.expressen.se/nyheter/anders-borg-sagar-kd-ledarens-utspel/

Amnexis sa...

Det var Mickes hövligaste sätt att kalla dig nazist...

Amnexis sa...

Den enda realistiska lösningen på alla problem som uppkommit i massinvandringens kölvatten är en drastisk minskning (t.o.m. ett totalstopp kanske) av asylinvandringen + anhöriginvandringen. Särrättigheter för invandrare, skattebefrielser för invandrare och alla liknande saker kommer ha en magnets effekt, en sugpumps effekt på tillströmningen av lycksökare och framtida socialdemokratiskt/mp/v väljarstöd.

När och vilka, i svenskt arbetsliv, kommer att anställa analfabeter, folk som ej tar kvinnor i hand, folk som knappt kan ett ord svenska o inte ens engelska etc?

Du skriver bra och med realism Hans, hur realistiskt tror du att det är att alliansen tar detta ända fram? Och inte låter sig hunsas av Batra och/eller MP. Just nu är Kinberg-Batra det största hindret för en öppning, på riktigt, i migrationsfrågan.

Om inte hon, Anna, går med på dessa saker kommer de sopas under mattan DIREKT efter valet. Särskilt om AKB får statsministerposten, då blir det stridshingst-politik verkställd av en stridsmärr (det har hon varit tydlig med). Då har de ju makten och kan fortsätta ignorerar alla som oroas över utvecklingen.

Allt mitt gnäll till trots är jag dock oerhört hoppfull över allianspartiernas problematisering av invandringens kostnader och den islossning som kommer att följa med detta. Även om Alliansens nyckel är ett försök att kopiera SDs nyckel, och att den därmed kärvar lite då alla stift i låset inte riktigt matchar nyckeln, så anar jag förändring i denna makalösa politiska låsning. Folk kommer märka att det rör på sig.

Nu inleds operation av-marxifiering av Sverige.

Hans Li Engnell sa...

Jag vet för lite om AKB för att säga hur detta kan tänkas utvecklas. Hittilld har hon markerat att hon ämnar fortsätta den reinfeldtska (läs miljöpartistiska) migrationspolitiken. Endast KD-ledaren har hittills nosat vid att Sverige inte bara misslyckas med integrationen utan faktiskt tar emot för många flyktingar. AKB har inte visat att hon är beredd att ens diskutera ur det perspektivet.

Så - lågt ställda förhoppningar är ett bra utgångsläge inför valrörelsen.

Anonym sa...

Det var ju väntat att integrationen skulle komma upp på agendan efter valet och SDs framgång. Det går ju inte att förneka det uppenbara hur länge som helst. Hägglunds utspel är opportunistiskt, snällt uttryckt. För ett kvartal sen ledde han gatloppet mot sin egen Skyttedal som vågade ha en försiktig åsikt. Så Hägglund oro över vår oro är i själva verket han oro för 4%- spärren. Men i dessa tider få man vara tacksam för det minsta. Jesuitmoral är bättre än ingen moral alls. Om AKB hyser jag föga hopp på kort sikt. Hennes nyliberalism är ett dåligt verktyg framför allt när det gäller migration. Dock kan hon sänka löner och anställningstrygghet, för det är ju nyliberalism. Detsamma gäller Lööf. Ullenhag, folkpartiet Bagdad Bob, tar väl ingen på allvar längre. Han främsta insats var att ljuga om integrationsutvecklingen när den efter åtta års alliansstyre varit helt misslyckad. Och nu säger han: mer av samma. V MP och inte minst Fi hoppar jag över av uppenbara skäl. Likaså SD av motsatt uppenbara skäl. Återstår Löfven och s. Eftersom Aftonbladets ledarsida tycks diktera s-politiken hyser jag (som röstat på s) föga hopp på kort sikt. Och så länge MP håller i strypsnaran händer inget. Kanske behövs en ny käftsmäll innan ett uppvaknande. För egentligen sitter s och m på lösningen. Den har deras väljare. Avståndet mellan dessa väljares åsikter och partiledningarnas politik är mycket stort i MI-politiken, större än inom andra partier. Vi har nämligen insett det enkla - men fortfarande tabubelagda - sambandet mellan integration och migration. Så här ligger det till, Löfven och AKB (är övertydlig med tanke på "målgruppen"): det är lättare att integrera 1 invandrare än 1000. Varför inte testa efter (minst) åtta års misslyckad integration. För sämre kan det ju inte bli. Vi kommer fortfarande att vara Europas humanitära stormakt, för säkerhetsmarginalen är mycket stor. Och som bonus skickar vi upp SD på läktaren.

Staffan Ohlsson sa...

Jag för min del är numera mycket glad för att "monstret" SD finns. Går det väl kommer partiet att utmärkt bra fylla det politiska vakuum, som det numera nyliberala
moderata partiet lämnar efter sig!

Micke sa...

Det var Mickes hövligaste sätt att kalla dig nazist...
--------------------------
Nej Engnell är till skillnad från dig liberal och inte nazist och artikeln är en klar och tydlig illustration över det faktum att det inte finns något allmänt utbredd uppfattning inom högern att invandringen är negativ för andra än nazister.

Micke sa...

Det var ju väntat att integrationen skulle komma upp på agendan efter valet och SDs framgång.
-------------------------
Ja och det är lika väntat att den kommer att försvinna från agendan utifrån det nationalsocialistiska perspektiv som SD har på frågan i samma ögonblick som det står klart att ingen av dom som ska ta över efter Åkesson kommer att få samma gensvar som ÅKesson haft. Söders skitsvamlande och responsen på det med vidhänqande ras i förtroendet för SD är bara början.

Amnexis sa...

"Vidhängande ras"? RLY Micketrollet? De senaste mätningarna har SD legat på toppnoteringar. Micke svamlar som vanligt. Mätinstituten visade nästan uteslutande MP som tredje största parti inför valet, och SD under 105-strecket. Vi vet alla hur det blev med den saken...

Enligt dig är jag nazist, enligt mig själv är jag liberalkonservativ, hippiehöger...

DU är ju Stalinist Micke så vad du kletar för etiketter på oss andra är ganska ovidkommande för samhällets utveckling, och det visar novus bl.a:

http://www.novus.se/nyheter/2014/tv4-novus-vaeljarbarometer-december.aspx

Larsa sa...

Den där godheten är ju lite selektiv också. Min svägerskas amerikanske far försökte få uppehållstillstånd i Sverige för ett par år sedan (ville bo närmare sitt enda barn på gamla dar) men fick avslag. Min svägerska har dubbla medborgarskap men har bott i Sverige hela sitt vuxna liv.

Anonym sa...

Lita inte ett ögonblick på Hägglund eller någon annan allianspartist som på minsta sätt försöker ge intryck av att de vill ha begränsningar avseende invandringen.

Ur kakhålet väller politiska flytningar och orsaken är inget annat än att de sett hur röster gick till SD i september och det synes ingen nedgång i senare opinionsundersökningar, snarare tvärtom.

De ljuger och de kommer att ljuga fram till kl 21.00 den 22 mars, allt i syfte att vinna din röst.

På vägen kommer de sannolikt att föreslå att framtida val skall genomföras i elektronisk form. Tänk så rationellt att kunna låta fårket gå in i ett bås och få dem att trycka på en knapp i tron att det betyder något särskilt. Mooouuaaahhhhahhaaaa skrattar politikerklassen.

Stalin sa att det viktiga är inte vilka som röstar utan vilka som räknar rösterna.

Anonym sa...

Richard Swartz har fel i sak. Vad autister än tycker så älskar de inte sig själva. Det gör däremot narcissister som speglar sig i godhetens spegel.
Så "godhetens narcissistier" är en korrekt benämning på alla de liberaler och socialister som likt Miljöpartiets främsta företrädare anser att godhet skapas genom att veva på skattebetalarnas sedelpress i källaren.

Anonym sa...

Hans, du var osäker på var ABK stod. En viss vägledning kan du kanske få av hennes motion Fri invandring från 2001/02. Det var innan Nils Holgersson alias Reinfeldt gjorde om moderaterna till s-light. Men nu är ju han borta och hon bestämmer. Så jag säger till MP: släng er i väggen! Här ligger ni i lä! Och LO rekommenderar jag att snarast gå under jorden och organisera hemliga motståndsgrupper. Jag ansluter mig direkt.
"Tyvärr är den svenska välfärdsstaten inte anpassad och designad för global ekonomi och fri rörlighet. Tvärtom – med fri rörlighet och öppna gränser försvinner många av Socialdemokraternas och LO-fackens maktinstrument. Solidarisk lönepolitik, skyhöga skatter och hinder för fritt företagande bygger på en partiell slutenhet mot omvärlden."
Men libertarianerna kan fira julafton året om. För de är väl de enda som överlever.
http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/mot-200102Sf333-Fri-invandri_GP02Sf333/?text=true

Anonym sa...

Snällhetens apostlar har påpassligt, men tyvärr för dem förgäves, passat på att byta ut ut migrationens problem mot integrationens vilket är dömt att misslyckas..

Thomas sa...

Och frånsidan av detta syndrom är att när det inträffat något som inte stämmer med anspråken på en moralisk stormakt så låter det, i svenska medier, som om Sverige var värst i klassen, nu får vi skämmas inför hela världen. Exempel romregistret. Register av den arten förekommer med säkerhet - eller har förekommit i det nära förflutna - i de flesta länder i Europa, nog katten har brittisk och fransk polis fört lokala register över indiska, nordafrikanska, romska och västindiska kriminella och deras familjenätverk då och då. I de här miljöerna är det ju ofta släktband som integrerar kriminella ligor och svarta affärsförbindelser. I ganska många länder har detta hänt för många gånger för att det skulle bli sensation när det "avslöjas" en gång till, dessutom är det en utbredd uppfattning att den sortens register fyller en uppgift. Men när det händer i Sverige dånar alla i media (och går redan från dag ett in för att beskriva registret som en överträdelse, vilket inte stämde).

Låt oss säga som det är: på Södermalm där man har problemen på tryggt avstånd är den stora skandalen att man hört att lokala poliskårer nere i Skåne har ställt samman ett kortregister över romska kriminella (ibland grovt kriminella) och deras familjenätverk. På sina håll ute i landet är skandalen i stället att våldtäkter, bilinbrott, källarinbrott och misshandel inträffar om och om igen och alla vet att det ofta handlar om vissa grupper, men att polisen i stort sett slänger ärendena i papperskorgen

Micke sa...

Brukar du mordhota folk som har fel som så många av dina partikamrater gör när någon säger något om ert parti utan att vara anonym?Amnexis sa...

Får påminna Micketrollet om Uppdrag Gransknings intervju med polisen, som talar om att 95% av politiskt våld kommer från Revolutionära Fronten och andra militanta fascister på vänsterkanten.

Polisen säger också att motparten i stort sett bara försvarar sig de få ggr de brukar våld tillbaka.

Vänstern brukar påstå sig mordhotade (och använda det som slagträ i debatter) men när det kommer till kritan så anmäler de i stort sett aldrig hoten, förmodligen pga att det var en kompis som skickade hotet... Agent provocateurs finns det många inom vänstern.

När SD (som enligt SÄPO) får ta emot överlägset flest och mest seriösa hot och pratar om det så kommer anklagelser om offerkofta... Nuff said.

Micke sa...

Ja ni brukar ju kvitta era hot att arrangerade masshot om att våldta mörda och misshandla vanliga män kvinnor och barn med revolutionära frontens våld mot er.

Det är helt logiskt enligt er debila logik.

Amnexis sa...

Uppmana dina kamrate(r) att polisanmäla hoten då Micke, polisen verkar inte känna till dem..

Anonym sa...

Den stora majoriteten av våld mot oliktänkande i Sverige kommer från micketrollets kompisar på vänsterkanten. Det bevisas av rättegångsprotokoll och SÄPO.

Micke sa...

Den stora majoriteten av våld mot oliktänkande i Sverige kommer från micketrollets kompisar på vänsterkanten. Det bevisas av rättegångsprotokoll och SÄPO.

--------------------------------

Dom mordhotar fler än du och dina kollegor gör per mail ?

Finns nog inga belägg för det.
Och jag ifrågasätter inte den statistisk som säger att du och nazidräggen får mer stryk av dom än tvärtom. Den stämmer med all säkerhet.