lördag 27 december 2014

Moskébranden: olycka eller attentat?

En moské i Eskilstuna utsattes för ett brandattentat och blev helt utbränd. Eller vad var det egentligen som hände?

Kort efter att samlingslokalen brunnit visste såväl självaste justitieminister Morgan Johansson, en rad ledarsidor och många tyckare på vänsterkanten direkt vad som hade hänt. Det var ett hatbrott och ännu ett bevis för den växande rasismen och islamofobin i det svenska samhället. DN kallar det inträffade för ett hot mot demokratin.

Denna bild sattes inom loppet av några timmar och i svenska medier fick vi se hur moskén "kärleksbombades" med hjärtan och snälla ord. En demonstration hölls utanför. En demonstration för religionsfriheten.

En orsak var polisens bristfälliga kommunikation. Enligt polisen fick yttre befäl in en muntlig uppgift om att moskén utsatts för ett attentat. Inget vittne har dock trätt fram, så det går inte att säga om det ligger någonting i uppgiften eller om det bara är ett påstående som kastats fram för att förvandla branden till ett politiskt attentat. Islamiska förbundet tar förstås chansen att prata om ett "intensifierat hat" mot muslimer. Expo, som lever på att måla upp hotbilder, stämmer in i kören.

Enligt Sveriges Radio finns just nu "ingenting konkret som tyder på att moskébranden i Eskilstuna är anlagd. Polisen tar tillbaka uppgifterna att någon skulle ha kastat in ett föremål som startat branden." Det cirkulerar uppgifter om att branden startade i köket, och att det i så fall var en olycka. Men poängen här är att varken du, jag, Morgan Johansson eller polisen vet.

Man ska akta sig för att göra politiska poänger av händelser innan man har all information om dem. Det finns en uppenbar risk för att både justitieministern och mången ledarskribent kommer få skämmas lite grand.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Skämmas lite knappast. Mer troligt fortsätta vara uppfyllda av sin egen godhet mot de som alltid drar på sig offerkoftan i vetskap om politikers och medias stöd.

Anonym sa...

DN's ledare idag där man utan minsta skymt av tvivel och bevis fastslår att moskebranden var ett attentat är ett journalistiskt lågvattenmärke tom för att vara DN.

Micke sa...

En attack i månaden mot moskeer under 2014 gör att jag skulle låta bli att flina ikapp med nazisterna på den här bloggen om vad som hände.

oskar sa...

Tänker på hijabryckningen, filmjölksincidenten...

Amnexis sa...

Ja, och sjkulle det visa sig varit ett attentat så är det med största sannolikhet kurder och/eller kristna araber som ligger bakom.

Detta hände redan i augusti, i samma lokalen som brunnit:

http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.2555404-oroligheter-i-nyfors-pa-onsdagen

Strax efter denna demonstration:

http://ekuriren.se/nyheter/eskilstuna/1.2557152-lugn-demonstration-pa-fristadstorget

Arnstads och hans fanclub gick ut direkt och yrade om fascism, islamofobi och SD, många hakade på. Många kommer få skämmas när det antingen visas att det var en olycka i köket eller en importerad religiös konflikt, helt UTAN koppling till den Sverigevänliga rörelsen.

Micke sa...

Det räcker med att läsa valfri blogg som representerar SD för att få en uppfattning om vad ert drägg är kapabla till.

Anonym sa...

Grävarna på Flashback som brukar vara välinformerade har kommit fram till att branden startade i köket som tillhör lokalen och troligen uppstod pga slarv.

När det sedan gäller attentat och vandalisering av synagogor så väljer PK-media att tiga om vilka de sannolika förövarna är.

Micke sa...

Jag tycker nog att media indikerat rätt bra vilka dom sannolika förövarna är.

Att dom blivit försiktigare med att dokumentera är en annan sak.

https://www.youtube.com/watch?v=mPycz-tsrDM

Anonym sa...

@Micke

Och även om ingen faktiskt kastat in något brinnande föremål kanske det kan vara så att själva köket i moskén är nazistiskt, och helt enkelt självantänt i en attack mot det öppna demokratiska samhället?

Anonym sa...

Nej köket som startade branden var inte nazistiskt. Det var entydigt islamofobt.

Micke sa...

Det enda som självantänt dom senaste dagarna är ditt naziparti som nu effektivt låsts ut fråm möjligheten att ägna sig åt samma sak som deras moderparti i Tyskland ägnade sig åt på trettiotalet.

Anonym sa...

Vad är en moské egentligen? I media får man intrycket att en moské är något storstilat i stil med Uppsala domkyrka eller Storkyrkan, men ofta är det bara en skrubb i en källare där muslimer samlas. Det är naturligtvis fel att anlägga bränder oberoende av var detta sker, men det är beklagligt att media får oss att tro att det är kyrkor som brinner. Jag tycker att media istället borde fokusera på riskerna med dessa samlingslokaler som ofta ligger i anslutning till bebyggelse, ibland även i bostadshus. Har lokalerna nödutgångar? Hur många får vistas i lokalerna samtidigt? Får man laga mat och servera denna i lokalerna? Har det skett brandsyn? Hur upprättshålls ordning i och framförallt kring samlingslokalerna? Finns det utmärkta samlingsplatser för nödutrymning? Har det skett brandövning med de som bor i fastigheten? Vi har många regler som måste vara uppyllda för samlingslokaler. Följs dessa regler i muslimernas samlingslokaler?