måndag 1 december 2014

"Islamist Direkt, kan jag hjälpa till med något?"


Mona Sahlin fick uppdraget av den förra regeringen. Hon skulle arbeta som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Hennes första insats i detta hjältemodiga uppdrag är att föreslå ett nödtelefonnummer för förhindra radikalisering av unga.

Detta känns så oerhört socialdemokratiskt. Naivt. Otillräckligt. Ja, lite skrattretande. Men välmenat. Oj, så välmenat.

Det är klart att unga som håller på att radikaliseras i våra förorter, som ser på IS-videor på YouTube, upprörs över upplevda orättvisor som begås mot den muslimska världen, kommer att kasta sig på luren för att prata ut. Eller...?

Det finns många olika sätt att arbeta mot extremism. Att skapa personliga band mellan en närvarande polis och ungdomar. Att ha en socialtjänst med människor ute på plats som vill och kan skapa en dialog med unga som känner sig utanför och letar efter ett sammanhang. Det är uteslutande fråga osexiga och långsiktiga insatser som inte kommer att ge några stora rubriker i sitt vardagliga gnetande. Men som, om de sköts rätt, kan fånga upp personer som annars hade kunnat förloras i kriminalitet och extremism.

Mona Sahlins "hjälplinje" är ett pinsamt slag i luften. En politikers svar på komplicerade frågor. Det känns ganska symptomatiskt att Sahlin efter en lång politisk karriär fortsätter sin skuggboxning i sin nya roll som nationell samordnare.

Just keep going, why don't ya...

Läs även:
Johan Westerholm

12 kommentarer:

Mona sa...

Det är så naivt och dumt så man tar sig för pannan.Herreguuud.

RP sa...

Jag ogillar hennes jämförelse med att ringa 112 skarpt, 11414 hade varit bättre, framförallt verkar det vara ett nr som behöver lyftas fram mer.

Hans Odeberg sa...

Får till Sahlins försvar säga att dagens Sydsvenskan innehåller en intervju med Sahlin där betydligt fler förslag till åtgärder nämns: http://www.sydsvenskan.se/sverige/sa-vill-sahlin-hejda-terrorn/


Sen får vi väl se vad som blir verklighet. Och när. Svensk byråkrati tenderar tugga långsamt. Vad tog det att börja komma till rätta med Malmös bilmålvakter, 10 år?

Micke sa...
Märkligt att ett initiativ som gör det enkelt för anhöriga att få en första kontakt med myndigheter i frågor som rör deras barns kontakter med islamister och nazister ska vara ett problem......

Anonym sa...

Jodu Micke, det kan jag förklara. Ingen kommer att ringa det där numret. Och vips så har Mona och S slängt ytterligare pengar i sjön.

Vill man åka till IS och spela fotboll med människohuvuden så tycker jag att man ska få göra det. Medborgarskap och möjlighet att återvända till Sverige ska dock förloras. Hur ska detta nr hindra en ung persons radikalisering? Religionen är giftet som förgiftar de ungas sinne.

De känner utanförskap tänker Micke då, JA MEN SLUTA PLOCKA IN NYA MÄNNISKOR TILL DETTA UTANFÖRSKAP DÅ!!

Anonym sa...

Efter att ha sett det danska programmet om jihadism så tror jag inte på Sahlins nödtelefon.Ung man begår brott,sätts i fängelse,upplever det som orättvist,far till Somalia för att bekämpa väst med dess värderingar,spränger sig själv ock 20 andra oskyldiga.Offerkofta på orättvis behandlad dödar 20 människor,hjälper nödsamtal?

Mona sa...

Inget utanförskap i världen ursäktar det brutala våld och mördande som sker,hur svårt kan det vara att fatta det.Helt oaceptabelt det måste varje tänkande människa tycka.

Anonym sa...

Det enklaste sättet att beivra muslimsk radikalisering i Sverige är givetvis att repatriera alla muslimer och inte släppa in flera

Amnexis sa...

18:08:

Jag börjar fundera i dessa banor själv. De ser tröstlöst ut vad gäller denna grupps assimilering (eller ens integration) i framtiden. Tyvärr.

Detta dök upp på Facebook igår:

https://pbs.twimg.com/media/B3y2-EXCYAAM6_I.png:large

Anonym sa...

Nödnummer? Jag vet vilken låt som spelas i luren medan man väntar.

"Deep in my heart
I do believe ..."

Micke sa...

Det enklaste sättet att beivra muslimsk radikalisering i Sverige är givetvis att repatriera alla muslimer och inte släppa in flera
-------------------------
Som med judarna i Europa?

Amnexis sa...

Micke:

Det handlar inte om judar och Hitler längre. Den jämförelsen håller inte någonstans. Det handlar om att skydda grundförutsättningar för en fortsatt existens som sekulär demokrati med yttrandefrihet. Vi har människor i vårt samhälle som varit i IS och våldtagit, slavhandlat och spelat fotboll med avskurna huvuden. Dessa vill nu ta den konflikten till vårat samhälle. Detta är oerhört allvarligt och måste stoppas på något sätt. Hizb ut Tahrir växer i Danmark, men får ej hyra lokaler för sina sammankomster längre och kommer antagligen att söka sig till Sverige. De vill avskaffa demokratin och införa guds diktatur. Här är deras hemsida: http://hizb-ut-tahrir.dk/

Judarna... om S och deras petmonkey Micke brydde sig om judarna skulle de inte ha erkänt Palestina. Hur många judar har fördrivits från de arabiska länderna? Bryr sig vänstern ö.h.t. om judar? Jag har flera Israelvänner på min twitter (bl.a. Michael Dickson, director för http://www.standwithus.com/ ), länk finns på min bloggersida.