onsdag 10 december 2014

Tortyrstaten


Kriget mot terrorismen har varit och fortsätter att vara smutsigt. Barack Obama har valt att trappa upp drönarkriget med omfattande civila offer som följd. För den amerikanska allmänheten och den politiska ledningen är detta ett bekvämt krig. Inga amerikanska liv går till spillo. Bara oskyldiga liv i ett land långt borta offras. Den amerikanska karman hålls intakt.

I en nyligen släppt rapport från Reprieve hävdas att runt 1 100 oskyldiga har dödats i attacker på totalt 41 personer som USA har på sin dödslista. Den påstått träffsäkra drönarbombningen är alltså lika farlig för civila som mer konventionell krigföring. I ett fall krävdes sju attacker innan målet dödats. Då hade totalt 164 människor mist livet.

I går släpptes även en rapport som visar hur blodigt och brutalt CIA:s agerande varit i kriget mot terrorismen. Rapporten beskrivs som "chockerande". Att CIA genom extraordinary rendition olagligt fångat in människor, fängslat dem på s.k. black sites (fängelser utom synhåll för rättsliga instanser och vetskap för allmänheten) och även torterat misstänkta, har vi vetat länge. Det som är nytt i rapporten är snarare omfattningen och brutaliteten i tortyrmetoderna.

Givetvis har CIA tidigare förnekat detta, och när det väl framkom att waterboarding, skendränkning, använts, talades det om ett fåtal fall. George W Bush medgav att det förekommit i några enstaka fall, men att det i dessa fall varit effektivt. Bägge påståendena var lögn.

Gemensamt för underrättelsemyndigheterna, oavsett om de heter CIA, NSA eller något annat, är att de bryter mot lagen och ljuger både allmänhet och folkvalda rakt upp i ansiktet. Detta försvaras sedan av testosteronstinna neocons som, i likhet med fallet med Edward Snowdens bevis för att NSA bryter mot lagen och ljuger om det, menar att avslöjandet av dessa brott är värre än brotten i sig. Så har även svenska borgerliga politiker, däribland Folkpartiets Allan Widman, försvarat USA:s massövervakning.

I rapporten om tortyren hävdas att dessa extrema förhörsmetoder dessutom är ineffektiva. Väldigt lite pålitlig information framkommer. Vilket inte är så konstigt, om man tänker efter. Det räcker med en väldigt obehaglig förhörssituation och förtäckta verbala hot för att misstänkta ska erkänna brott de aldrig begått. Lägg tortyr till detta och sanningshalten blir ännu mer tveksam.

Eller för att citera Shakespeare:
 
But I fear you speak upon the rack
where men enforced do speak anything

USA använder alltså medel som 1) drabbar oskyldiga människor och 2) är ineffektiva i kampen mot de personer som regeringen säger sig vilja komma åt. Detta vet rimligen både CIA och den amerikanska administrationen. Men de fortsätter ändå. CIA spelar ett spel för att inte förlora befogenheter, och politikerna låter sig övertygas av rädsla för att färre befogenheter för landets underrättelsemyndigheter skulle kunna underlätta för terrorister. Den debatten vill de inte ha.

De flagranta brotten mot mänskliga rättigheter kan fortsätta. Tortyren, de hemliga fängelserna, Guantánamo, drönarkriget som dödar civila i främmande länder och massövervakningen inte bara av amerikaner utan av alla människor i hela världen, kan fortsätta.

Något politiskt ansvar kommer inte att utkrävas. Det vi sett från politiskt håll så långt är snarast försök att trivialisera och bortförklara de brott som har begåtts med stöd från den högsta politiska ledningen.

För allt detta kan jag bara känna en djup avsky.

Om USA någonsin har haft någon trovärdighet i kampen för mänskliga rättigheter, har den definitivt gått förlorad. Frågan är om den alls kommer kunna återupprättas.

9 kommentarer:

Anonym sa...

"Den påstått träffsäkra drönarbombningen är alltså lika farlig för civila som mer konventionell krigföring."

Bombningen är träffsäker, det är underrättelserna och besluten som brister. Det är det stora problemet i sammanhanget, hur man väljer att använda vapnet och på vilka grunder. Görs detta på rätt sätt sparar det många civila liv. Tyvärr görs allt fel idag.

Ådärkomdenja sa...

Gått förlorad? USA har agerat som självvald världspolis under så lång tid att artikelns förvåning förvånar. Inget nyhetsvärde, men att det ständigt påpekas är viktigt.

Anonym sa...

Drönarattackerna är träffsäkra men kollateral skada på oskyldiga uppstår för att terroristerna gömmer sig bland civila. Att civila skadas och dör sker i alla krig, även som nu i kriget mot terrorismen.

Anonym sa...

@ anonym

Är det därför man ofta använder en taktik kallad "double tap", som innebär att när de avfyrat den första missilen väntar de till folk rusat till platsen för attacken för att se om de kan hjälpa till, och skjuter ihjäl dem också?

http://www.independent.co.uk/news/world/americas/outrage-at-cias-deadly-double-tap-drone-attacks-8174771.html

http://www.businessinsider.com/drone-double-tap-first-responders-2012-9

JohJoh sa...

@Anonym
Det är otroligt falskt och fel att betrakta kriget mot terrorismen som ett "vanligt" krig.

Detta är ett evigt krig mot en företeelse, inte mot ett land eller en armé.

Anonym sa...

Utöver den vanliga tredelade uppställningen i verkställande, lagstiftande och dömande, har USA de facto en fjärde gren säkerhetstjänsten. Här finns ingen insyn eller kontroll.

Anonym sa...

Anonym 14:37. Du förväxlar drönarattackerna med de muslimska terroristernas vana att dubbelminera sina IED's för att spränga laddning nr 2 när räddningsmanskap kommit till platsen efter den första explosionen.

Anonym sa...

@ Anonym 11 december 2014 14:11

Menar du på fullt allvar att det är "muslimska terrorister" på marken, som spränger laddning nummer 2 efter drönarattacken?

http://dictionary.reference.com/browse/astroturfing

Anonym sa...

Anonym 14:11
Du förväxlar drönarattacker med islamistiska IED's när det talas om "double tap".