tisdag 4 november 2014

Att veta men inte göra


I dag släppte Migrationsverket sin uppdaterade prognos (PDF) för antalet asylsökande till Sverige i år och nästa år. Myndigheten släpper upp till fem prognoser årligen, och i år har en uppskrivning skett varje gång.

I år räknar Migrationsverket med att antalet asylsökande landar på 83 000. För 2015 är prognosen mellan 80 000 och 105 000 (med riktvärdet 95 000). 2013 kom drygt 54 000 asylsökande till Sverige. Det kan alltså komma att bli nästan en fördubbling på bara två år.

Migrationsverket ser inte detta som en tillfällig topp eftersom inget slut synes på konflikterna i Syrien och Irak med omnejd, varifrån de flesta asylsökande kommer. Nej, detta är en ökning som kommer att fortsätta under kommande år, vilket också tydliggjordes i regeringens egen beräkning av kostnaderna för asylmottagandet.

Om Migrationsverket har svårt att hantera dessa volymer, med långa handläggningstider och dyra upphandlingar som följd, är det än värre för de kommuner som med kort eller ingen förvarning ska erbjuda vård och skola när en placering på ett asylboende är upphandlad och klar. Det är lätt att förstå frustrationen hos kommunpolitiker när de inser att förutsättningarna för kommunens budget på en dag välts över ända.

Sverige är illa förberett för dessa stora flyktingströmmar. En hårt reglerad arbets- och bostadsmarknad, höga ingångslöner och i princip noll efterfrågan på okvalificerad arbetskraft gör situationen oerhört bekymmersam för stora grupper av asylinvandrare.

Riksdagen har valt att öka incitamenten att söka sig till Sverige genom att erbjuda permanenta uppehållstillstånd för vissa nationaliteter, i praktiken avskaffa försörjningskravet vid anhöriginvandring (på 99 procent ställs inget sådant krav) och inrätta en tvåårig etableringsersättning. Men idéer om hur människor ska nå egen försörjning, få en bostad och faktiskt börja ett nytt liv i Sverige saknas.

Den förra och den nya regeringen kommer att träta om en rad frågor under de kommande åren. Men en sak har de gemensamt: migrationspolitiken och tystnaden som omsluter den.

Sverige står inför väldigt stora utmaningar till följd av migrationspolitiken. Nu utmanas kärnverksamheten på många håll runt om i landet. Och även för statens kassa börjar kostnaderna bli kännbara nu när summan för migration och integration är större än för hela det svenska rättsväsendet.

Regeringen har nu bjudit in alla partier, utom Sverigedemokraterna, till samtal. Men tonen inför mötet är uppsluppen. "Det är den typen av saker vi hanterar varje dag i finansdepartementet", säger Magdalena Andersson om de ökade kostnaderna.

Debattörer, ledarskribenter och inte minst kommunpolitiker har försökt få igång en debatt som handlar om lösningar. Men ingen verkar vara intresserad. Rimligen vet både M och S vad som behöver göras. Egentligen. Men än så länge vågar inget av partierna föreslå några förändringar utåt. Och så länge migrationsfrågan omgärdas av en sådan påtaglig överkänslighet att särskilda ord och begrepp - som "volymer" - inte ens kan yttras, lär vi inte få en konstruktiv diskussion heller.

Att blunda och tänka på annat är inte bara otillräckligt. Det är ett hån mot alla där ute som kämpar för att få denna misslyckade politik att fungera åtminstone hjälpligt i verkligheten. Det är dock en balansakt som inte lär kunna fortsätta så länge till.

Läs även:
Johan Westerholm

13 kommentarer:

Anonym sa...

Sveriges fyrkantiga arbetsmarknadsregler (som de nordiska grannländerna skrattar åt) och bostadsregleringar slår inte bara mot invandrare men också mot ungdomar och lågutbildade.

Det är insiders mot outsiders.

Det rasistiska välfärdsstatskramandet kan även lätt riktas mot andra nykomlingar.

Varje infödd person kom ju till sitt land utan erfarenhet, outbildad, och oförmögen att tala språket.

Som nyfött barn.

http://openborders.info/
http://econlog.econlib.org/archives/2014/05/a_eugenic_exper.html

Men om din make sätter ut kattmat på verandan, och ni blir invaderade av katter, har du inget kattproblem.

Du har ett problem med din make.

Maria sa...

Alltså, Sverige har ingen moralisk skyldighet att härbärgera så stora flyktingströmmar som det är fråga om här. Att låta detta fortgå är snudd på kriminellt. Ja det är kriminellt när man göder människosmugglare och pungslår svenska skattebetalarna att betala något de inte vill ha och belönar rena lycksökare.

Anonym sa...

Förresten, resonemanget om migration och priviligierade insiders vs. outsiders kan även överföras till regionala folkgrupper i riket.

Statens tvångsapparat och one size fits all-lösningar skapar även gränser och en konflikt mellan statscentrum och -periferi inom Sverige:

http://www.maltelewan.com/blog/2009/10/granshinder-rojs-i-tysthet.html

Anonym sa...

@ Maria

Ja, utan SD:s astroturfing kan ju annars lätt få för sig att free rider-problemet är ett problem per definition, snarare än att det finns så mycket utland.

http://www.theguardian.com/commentisfree/2012/feb/08/what-is-astroturfing

Amnexis sa...

Konstgräset från det anarkoliberala mises-forumet är som vanligt obegriplig.

Anonym sa...

@ amnexis

Har du inget att komma med i sakfrågan?

https://yourlogicalfallacyis.com/strawman

Anonym sa...

Svenska folket måste reagera. Vi gör detta också självmant. Politikerna och journalisterna är skyldiga, självklart. Men folket måste reagera.

Revolution är på sin plats. Ett normalt land hade demonstrerat mot de omfattande våldtäkterna och bilbränderna. I Sverige har vi staten att lita på säger nog många svenskar. Jag säger era korkskallar! Det bör anses förbaskat korkat att sitta inne och tro att staten kan lösa sådant. Det är folket som måste till handling.

Nu tror jag att SD får 20-25 % i kommande val och kan de styra landet ensamma har vi nog en god chans till lycka i Sverige. Övriga dårpartier borde in på rehabilitering för kraftig överdosering av narkotikaliknande preparat.

/ Magne

Anonym sa...

@ Magne

Helt sant. Revolution är det enda rätta.

Vi måste bilda ett huligangäng som värnar Karl X Gustavs och Magnus Stenbocks erövrade domäner, mot den lokala stadstrafiken från den danska delen av Storköpenhamn till den skånska stadsdelen.

Centralmakten i Stockholm har inget välfärdsstatsproblem, men ett rörelsefrihets-problem.

Liksom i den storsvenska statspropagandan och berättelsen om "Sven Dufva" i skolorna, gäller:

"Släpp ingen jävel över bron."

Eller nej förresten, Magne är en sverigedemokratisk konstgräsrotsaktivist.

http://en.wikipedia.org/wiki/Astroturfing

Amnexis sa...

seccesionisten 22:01:

Så när du/ni bemöter mina och andras inlägg med att påstå att de skulle komma från en PR-firma så är det inte en logical fallacy utan ett argument i sak?!?

Hur fick du det öht till att ditt eget inlägg skulle vara ett inlägg i sak?! Jag svarade ditt trams-inlägg med ett dito. Låt det väl smaka nu lill-killen från den självmordsliberala tankesmedjan. Eller boka en tid och plats för ett personligt möte angående denna svårutredda fråga om astroturfande.

Amnexis sa...

23:27:

När kommer den väpnade liberala seccesions-revolutionen då? Kan man hämta vapen från dig eller?

"Släpp alla jävlar över bron, rakt in i skafferiet!"

Amnexis sa...

Thomas G¨r skriver mycket bra i Dagens samhälle om migrationspolitiken:

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/flyktingar-haller-inte-alls-glesbygden-vid-liv-11737

Det är den numera välkända (ökända) mångkulturella värdegrunden som gör det mycket hemskare när en zigenarkvinna får vatten över sig än när en bebis åker med huvudet före i asfalten.

http://www.mitti.se/bebis-skadades-%E2%80%A8i-brutalt-ranforsok/

Polisen känner till kvinnan och vet att hon varit delaktig i andra brott.

Att slänga ut frågan om varför hon tillåts vara kvar i Sverige är ju rätt meningslös då vi vet att den brottsbelastade barnmisshandlaren har "lika värde" som barnet hon skadade. Ett stort FY FAN till våra politiker som dränker Sverige i utländsk kriminalitet. Skicka hem zigenarkvinnan innan hon dödar någon...

Ådärkomdenja sa...

Citerar (Sigurd Skirbekk, professor emeritus i sociologi vid Oslo Universitet):

- Föreställningen om att kulturella olikheter kan upphävas vid psykologiserande hållningar för tolerans är dels tämligen naiv, dessutom tämligen arrogant. Den förutsätter att vi sitter inne med en universell kultur som alla andra i huvudsak skall kunna ansluta sig till bara vi visar dem tolerans. Det är ingenting som säger att vi får fredliga och funktionsmässiga samhällstillstånd om vi går in för en politik om att likställa alla religioner, etiska system och olika uppfattningar om vad som är rimliga “trafikregler” i ett samhälle.

Om vi ser på den inre norska historien från slaget vid Hafrsfjord och till idag, så är största delen av den historieskrivningen en historia om tvång. Först blev vi underställda en samlande kung med yxa och svärd, så fick vi kungliga förordningar och undan för undan alltmer stabila lagar att hålla oss till. Därefter blev det en kyrklig förmedling av kristen moral som var förpliktande för både kungar och undersåtar, och därefter fick vi en friare religionsutövning och utvecklade en gemensam, nationell kultur som alla skulle lära sig i skola och arbetsliv. Det var först efter tusen års disciplinering som norrmännen blev så starkt socialiserade in i en gemensam kultur och moral att vi kunde släppas fria så att alla fick sina röster hörda när det gäller landets styrelse.

När så invandrare som aldrig har gått igenom den norska socialiseringsprocessen skall ges lika rättigheter med norrmännen, i antidiskrimineringens namn, är detta egentligen en förolämpning och en diskriminering mot det folk som har gått igenom en tusenårig disciplineringsprocess.

ref: http://snaphanen.dk/2014/11/04/tio-tabubelagda-tema-i-invandringsdebatten/

Anonym sa...

Secessionisten:

Du lever i en drömvärld. Varför är det fel av mig att påpeka att våldtäktsstatistiken i Sverige är allt för hög samt bilbränderna allt för många? Har du själv inte sett eländet? Bor du i en fin villaenklav och behöver aldrig bege dig ut till områden där bränder sker stup i kvarten?

Så sluta nu prata om storsvensk chauvinism, där forntida storsvenska kungar ingår. Mig veterligen har inte de nutida bränderna i förorterna och våldtäkterna i Sverige någonting att göra med Karl X Gustav, Magnus Stenbock eller Sven Dufva.

Jag åberopar inte censurering av dina åsikter. Däremot vill jag ha en saklig debatt om nutida problematik, i stället för att diskutera landövervinningarna i Sverige under 1700-talet.

/ Magne