söndag 16 november 2014

Miljöpartiet ett opålitligt maktparti

Makt gör något med människor. Det lockar fram det allra sämsta i oss och gör oss fega och principlösa.

Miljöpartisterna har i alla år i opposition framstått som riktiga idealister. Korkade idealister, visserligen, men ändå. Det tycks ha funnits någon sorts ryggrad i partiets förvirrade syn på världen.

I regeringsställning visar dock MP precis hur mycket alla deras löften betyder i praktiken. Inte ett skit.

Ta tiggarna. I oppositionsställning var MP högljudda kritiker till den borgerliga majoritetens avhysningar av romska läger runt om i Stockholms närförorter. Det bröt mot de mänskliga rättigheterna att avhysa folk på detta sätt, fick vi veta. Nu låter det annorlunda. Avhysningarna fortsätter (vilket i och för sig är helt riktigt).

Ta försvaret. MP vill ju avveckla den svenska försvarsmakten. I regeringsställning går man emellertid med på höjda anslag. Givet världsläget kommer MP sannolikt att bidra till att det läggs mer pengar på försvaret än under de senaste 15 åren.

Ta den personliga integriteten. I opposition kritiserade MP både FRA-lagen och datalagringen. Som en del av den nya regeringen har man emellertid inte gjort ett dugg för att lyfta integritetsfrågorna. Sedan den förra regeringen i sista stund innan valförlusten fick en utredare att godkänna fortsatt datalagring, trots att EU-domstolen ogiltigförklarat direktivet som lagstiftningen bygger. på har MP knipit käft. Det är verkligen ynkligt.

Om jag hade röstat på MP hade jag varit fly förbannad nu. Som cyniker är jag emellertid inte ett dugg förvånad över att miljöpartisterna med sådan enkelhet har släppt integritetsfrågorna och valt att vända 180 grader i andra frågor. Det är först i regeringsställning som ett parti prövas, och hade Vänsterpartiet ingått i regeringen hade vi fått se detsamma från dem.

Väl på taburetterna är det skatteinkomster och kontroll över befolkningen som gäller först och främst. Allt annat är pynt. Så fungerar maktens logik.

...och så sa vi att vi tog människors integritet på allvar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag påstår att Mp gick över till den mörka sidan när de ville införa ett register över vilka som donerar summor över 20000 kr till ett parti, alltså en åsiktsregistrering för att lösa ett icke-problem. Svensk politik är inte korrupt på det sättet.

Kanske korrupt på andra sätt men inte det.

Jag hävdar att det är en idéimport från USA, se debatten kring kampanjfinansiering och det kokar ner till frågan om regeringen har rätt att förbjuda en bok som talar för att man ska rösta på en viss kandidat om den kommer ut nära valet.

Skrämmande många säger ja på frågan och svensk media har en tendens att bara välja amerikansk media som säger ja på frågan.

Jag läser också partisk amerikansk media (Reasons blogg mest) men jag läser de som inte är helt dumma i huvudet.
/B

Amnexis sa...

Nu ska Kaplan ut och resa. Han vill lösa bostadsbristen i Sverige genom ett besök i......Turkiet. Mmm.

http://www.regeringen.se/sb/d/18661/a/250025