onsdag 12 november 2014

En missad chans


Moderaterna är på väg att göra om samma misstag som Socialdemokraterna gjorde när de valde Håkan Juholt och Stefan Löfven. I stället för en öppen kamp där partimedlemmar får välja inriktning, väljs en ny ledare utan större diskussion. Det viktiga är att visa enighet utåt.

Sättet på vilket Anna Kinberg Batra är på väg att bli vald till ny partiordförande bådar inte gott för Moderaterna. Om de socialdemokratiska påvevalen är odemokratiska är detta inte så mycket bättre. Och framför allt: ingen vet vad hon vill, bara att hon är "kunnig" och "professionell". Är det inte en smula märkligt att välja en partiordförande, som dessutom kommer att bli borgerlighetens statsministerkandidat, utan att först få veta i vilken riktning personen avser att driva partiet?

Efter Reinfeldts dryga tio år som partiledare hade Moderaterna nu chansen att få igång en idédebatt i partiet igen. Vaska fram några kandidater, låta dem resa runt i landet och träffa partiaktiva för att berätta vad just de vill med Moderaterna, i vilken riktning partiet bör gå för att vinna valet 2018 och förändra Sverige till det bättre.

Så hade man kunna göra. Nu kommer en ny partiledare sannolikt väljas helt utan diskussion om vad personen i fråga tycker och vill.

Jag tror att valet av Kinberg Batra kommer att cementera Nya Moderaterna som ett ljusblått sosseparti, stärka partiets Stockholmsprofil och därmed bädda för Sverigedemokraterna ute i landet.

Om det räcker för att bilda regering efter valet 2018 är svårare att sia om eftersom vi just nu har två lika värdelösa block. Men det kan bli en resa ned mot Bo Lundgren-nivåer i stället för mot Reinfeldts succésiffror 2010.

Det vore faktiskt välförtjänt.

Läs även:
Dagens Samhälle


4 kommentarer:

Fnordspotter sa...

I min nya favorittidning Dagens Samhälle kan man läsa den här intressanta artikeln på temat.

Hans Li Engnell sa...

Den länken snor jag. :-)

Anonym sa...

Jag vidhåller at Ms problem är Fp, KD o C i nämnd ordning. Huruvida AKB kan lösa problemet är oklart, kan hon ens erkänna problemet?

Jämfört med det är invandringen lättdiskuterad.
/B

Anonym sa...

Ja det är nog ett misstag. Inte för att hon skulle vara oskicklig eller inkompetent. Hon är säkert motsatsen.

Men att starta med en närmast karikerad bild av vad M är för ett parti. Och sedan försöka jobba bort det i kraftig motvind. Verkar onödigt.

Hakberg, förlåt Kindberg, gör säkert ett bra jobb i någon form av ledningsgrupp. Men som symbolperson? Ansiktet utåt? Identifierings person för väljande av trygghet? Inspirationskälla för visioner och framtidsutsikter. Även på sveriges landsbygd. Låter svårt redan för Annie Lööf, som ändå har ungefär den bakgrunden. Och historiska värderingar i sitt parti som ligger åt det hållet.

Nej, hela alliansgänget skulle behöva en person med båda fötterna på jorden och en klart anti arrogant stil.