måndag 17 november 2014

Hellre inget lucia än fel lucia?


Om några veckor är det lucia. Normalt sett brukar vi se luciatåg runt om i landet, inte minst på skolor. Men i år ser det annorlunda ut. Många kommuner får nämligen inte ihop något luciafirande i år.

Det skulle ju kunna vara så att vissa traditioner helt enkelt inte lockar längre. Traditioner kommer och går, växer och krymper i betydelse i takt med att samhället förändras och nya generationen omvärderar gamla vanor.

Men eftersom julen är fortsatt stark i Sverige och till och med julkonserter med kristna sånger lockar fulla kyrkor, misstänker jag att det handlar om något annat i detta fall.

I många år har medierna nämligen rapporterat om "skandaler" runt luciafirandet. Det är mörkhåriga som inte väljs som lucior (rasism!), det är flickor som inte får vara pepparkaksgubbar eller tomtar (sexism!). Och så vidare. Att anordna eller delta i ett luciafirande är förenat med uppenbara risker för påhopp från de politiskt korrekta.

Agneta Lilja, etnolog vid Södertörns lek... högskola, menar att "det finns ju ett visst motstånd mot att det ska vara en skönhetstävling".

Kanske är det så enkelt att den normkritiska politbyrån har vunnit. Hellre inget firande alls än ett firande som inte är normkritiskt nog.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Tycke och smak är olika,med en omröstning av luciakandidater blir det väl rättvist,tror att det vackra slår an bättre än det fula.Gäller nog allt i livet!

Anonym sa...

Kränkt är fel ord men det stör mig verkligen att ungarna ska tvingas klä ut sig och tillhandahålla så kallad underhållning för de vuxna.

Jag brukar alltid se till att jag missar sånt.
/B

Amnexis sa...

Normkritik är bara gammal marxism i ny förklädnad.

Anonym sa...

Bli inte förvånade om Zoombie-firandet införs, i stället för Lucia firandet. Det är så att ingen blir kränkt av en nedsövd zoombie. Det vad politikerna vill att vi människor ska vara. Alla ska förstå den rätta värdegrunden och inrätta sig efter vänsterliberalismen. Men icke! Motstånd åberopas!

/ Magne

granntanten sa...

Jag säger som Ulf Lundell skulle ha sagt - Ett inställt Luciafirande är också ett luciafirande.

Anonym sa...

I Göteborgs val till lucia förra året visades bara bilder på kandidaternas munnar. Allt för att kön, utseende, personlighet etc. inte skulle påverka. Klart att ingen vill vara del av denna freakshow.

Och i år? ja se själva:
http://www.goteborgslucia.se/

/Plainview

Anonym sa...

18 november 2014 00:35:

Det där täcker ansiktet ordentligt, så inte sexismanklagelsen kan klistras på. Förövrigt är detta ett horribelt exempel.

/ Magne