fredag 28 november 2014

Ja till samkönade äktenskap i Finland

Finlands riksdag har röstat ja till samkönade äktenskap.

Detta är naturligtvis välkommet. Lika rättigheter för alla människor, oavsett etnicitet, kön eller sexuell läggning, är en självklarhet i ett frihetligt samhälle.

Jag har inte tittat närmare på det lagförslag som nu antagits, men hoppas att Finland inte gör om Sveriges misstag att tvinga religiösa samfund att viga homosexuella. Detta beslut måste vara upp till de enskilda samfunden och deras medlemmar att besluta om.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl fortfarande begränsat till par?

Hans Li Engnell sa...

Naturligtvis. Mer radikala än så är de inte i Finland heller.

Anonym sa...

Då har vi samkönade äktenskap i moskén imorgon i Finland, och kanske i Sverige? Eller känner medierna att det är lite känsligt att diskutera? Lite islamgullande samtidigt som kritik av kristendom är legitimt. Politisk korrekthet innebär att alltid ta minoritetens perspektiv, oavsett om det är rätt eller inte. Förresten är väl c:a 5 % av svenskarna utövare av kristendom, medan muslimerna är fler än 5 %. Då borde det ju enligt PK-praxis vara så att islam skall kritiseras. Kanske det enbart handlar om att de kristna är vita och muslimerna lite bruna? Jaheja, vad vet jag? Måste nog gå en PK-kurs snart...

/ Magne

Brooke sa...

Magne: Om man nu skall ge sig in att diskutera det området så har vi ju skillnaden mellan att kritisera en grupp man själv nominellt tillhör och en grupp som är främmande för ens egen kultur.

Detta är kanske inte så problematiskt för en själv, men det påverkar självklart hur man uppfattas av den grupp som kritiseras.

De flesta svenskfödda tillhör kristendomen eller står den kulturellt nära.

Anonym sa...

Njaa Brooke, du har nog fått något om bakfoten här. Jag skrev nämligen att "Politisk korrekthet innebär att alltid ta minoritetens perspektiv, oavsett om det är rätt eller inte. Förresten är väl c:a 5 % av svenskarna utövare av kristendom, medan muslimerna är fler än 5 %. Då borde det ju enligt PK-praxis vara så att islam skall kritiseras". Detta betyder att muslimerna är fler än de utövande kristna i Sverige, då borde islam kritiseras av PK-journalister, för de är nog inte utövande kristna, snarare är de sekulära.

Troligare är att islamkritik betyder medial avrättning, som Marcus Birro fick smaka på efter ett litet konstaterande om kopplingen mellan islam och terrorism.

Jag köper inte ditt argument:

"Detta är kanske inte så problematiskt för en själv, men det påverkar självklart hur man uppfattas av den grupp som kritiseras.

De flesta svenskfödda tillhör kristendomen eller står den kulturellt nära."

Anledningen härtill är att islam präglar vårt samhälle: vi ser gudstjänster från moskén i Sverige på SVT, får halalslaktad mat i skolor, niqab och burqa i offentligheten, arabiska på tunnelbanan, ja ibland förväntar de sig av oss att vi svenskar ska tala arabiska i "deras områden". Om nu islam i stor majoritet var lokaliserad till Mellanöstern hade vi inte haft det problemet, fast jag ändå anser att vi ska kritisera religion varhelst i världen den tar sitt uttryck. Vi kritiserar ju USA, Kina etc. (nåja, vi har ju mycket gemensamt med det västerländska USA, men kommunismen i Kina kan vi allt kritisera, detta är ett exempel), så varför inte kritisera islam i Mellanöstern? Är det för att inte bryta mot PK-praxis?

/ Magne

Anonym sa...

Brooke: Men det spelar väl ändå ingen roll ifall man är muslim eller kristen! Måste få kritisera ändå, Sverige är trots allt ett sekulärt samhälle där religion inte ska få bestämma lagar. Du har rätt i att vi står kristendomen kulturellt nära men speciellt troende är vi inte. Bara besöka kyrkor på söndagar och räkna skallar..
De utövare av islam som inte gillar ett sekulärt samhälle och blir förolämpade av att bli kritiserade eller ifrågasatta får helt enkelt gilla läget.
Får homosexuella gifta sig i moskéer btw?

Anonym sa...

29 november 2014 14:55:

Nej. Homosexualitet inom islam är strikt förbjudet. Det resulterar oftast i avrättning i Mellanöstern. Närliggande problem i Sverige, som t.ex. homoäktenskap i moskén, är strikt förbjudet.

Här har du en karta, där du kan se hur länder i världen förhåller sig till homosexualitet: http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_by_country_or_territory#mediaviewer/File:World_laws_pertaining_to_homosexual_relationships_and_expression.svg.

/ Magne

Amnexis sa...

Gud bestämmer inte i Sverige. Det gör inte Allah heller:

http://www.samtiden.nu/7074/allah-bestammer-inte-sverige/

Fattar inte att det ska vara så svårt.