söndag 2 november 2014

Nya regeringen som troll i dagsljus


Trollen spricker i dagsljus. Sällan har detta talesätt känts så aktuellt som nu när den nya trollregeringen krackelerar inför öppen ridå.

Inför valet tänkte jag att jag kan leva med Stefan Löfven som statsminister. Bara Reinfeldt försvinner. I valrörelsen kände jag att Löfven framstod som svag och fortfarande mer fackpamp som vill "förhandla" än en statsministerkandidat med en vision för Sverige.

Nu när valet är vunnet och Socialdemokraterna flyttat in i maktens korridorer igen, känns Löfven bara malplacerad, bortkommen och oförberedd. Kontrasten mot Reinfeldt blir förstås särskilt tydlig eftersom den sistnämnde satt i åtta år och kändes stabil hela vägen.

Det hjälper inte Löfven att han dessutom har så många muppar runt sig. Valet av kulturminister har redan diskuterats en hel del och den diskussionen lär fortsätta. Det blir lätt så när en nytillträdd minister inte har koll på sitt område och efter inledande tabbar går efter devisen "tiga är guld". Alice Bah Kuhnke kan bli en komplett katastrof för regeringen.

Nästan lika illa är det med den nye bostadsministern. Han har utpekats som islamist, och även om det kanske är ett ta i finns det helt klart uttalanden och påståenden från Mehmet Kaplan som inte känns rumsrena. I sin första intervju som minister kunde han över huvud taget inte svara på hur bostadsbristen ska lösas eller hur den nya regeringens bostadspolitik skiljer sig från den förras.

Givet hur Löfven har fördelat ministerposterna ska vi nog vara glada över att han helt plockade bort posten som integrationsminister...

Även det gröna partiets ledargarnityr har gjort bort sig offentligt. Åsa Romson sägs vara utsatt för ett mediedrev för att hon är kvinna. Åtminstone är det den feministiska analys som Aftonbladet gör.

Men nej, så är det inte. Jag ogillar verkligen mediedrev, som det som drabbade Håkan Juholt, men Romson kritiseras av högst berättigade skäl (även om jag personligen inte kunde bry mig mindre om att en av tjänstemännen dömts för smuggling av svamp), för att inte själv följa de hårda föreskrifter hon vill påtvinga andra. Alla kan göra misstag, men i en vice statsministers och miljöministers fall handlar det om förtroende och trovärdighet.

Fridolin har inte målat någon båt med giftig färg. Han har i stället lyckats framställa sig som regeringens egen praoelev i en osedvanligt pinsam "hälsning till Sveriges lärare". Därtill har det framkommit att Säpo haft en hel del synpunkter på de rekryteringar som det nya gröna regeringspartiet har låtit göra.

Men visst, ingen kan säga att den nya regeringen har tråkat ut oss hittills i alla fall. Vän av ordning undrar dock hur i hela friden detta gäng kunde få överta regeringsmakten. Särskilt som det rödgröna blocket över huvud taget inte ökade i valet och det finns en ickesocialistisk majoritet i riksdagen.

10 kommentarer:

Mona sa...

Håller med dig på alla punkter,den här regeringen känns som en lekstuga och det är riktigt skrämmande att dom ska `försöka ` leda landet.

Anonym sa...

Valet av löfven istället för reinfeldt känns lite som valet mellan pest och kolera,och sålänge öppenheten och allas lika värde gäller för en majoritet av riksdagen,är det bara att gilla läget.Sverige omdanas med politikernas goda minne till en kopia av mellersta östern!

Anonym sa...

Är inte inkompetenta politiker att föredra ur liberal synvinkel, än kompetenta?

Som Mark Twain skrev: "No man's life, liberty, or property are safe while the legislature is in session."

I övrigt, bör du inte snart göra något åt konstgräsrotsaktivismen i dina kommentarsfält Hans:
http://www.expressen.se/nyheter/dokument/dold-lobbying-bakom-fejkad-folkstorm/

Anonym sa...

En annan källa till oro är den beryktade integritetsfienden Morgan som justitieminister. En värdig efterträdare till Bodström och Ask, inte sant?

Hans Li Engnell sa...

Inkompetenta politiker kan å andra sidan vara livsfarliga om de får makt. Se Beatrice Ask.

Amnexis sa...

Kära anony6ma seccionist, då du farit ut i anklagelser mot mig tidigare om att jag skulle vara "konstgjord", så är du väldigt välkommen att boka tid och plats för vidare diskussion i den frågan. Öga mot öga, så kommer du att märka ganska snabbt att jag inte är konstgjord.

Vet hut, oförskämda lilla pappfigur från misesforumet.

Amnexis sa...

Jag förstår inte hur man kan prata om astroturfing när man själv kommer direkt från Mises-forumet och försöker sälja sina ultraliberala knas-idéer som om det vore var mans tankegods?!

Jag litar på att Hans har bättre omdöme än denna jeppe.

Intressant är också att den anonyme seccesionisten (Hitman förmodligen, även om misesforumet har fler plastblommor på lager, Ankan t.ex.) slutat bemöta sakfrågor och likt micketrollet börjar angripa budbäraren.

Amnexis sa...

Har någon i regeringen sagt att de har ´varit tydliga´ idag? Börjar fan få abstinens!

Christoffer sa...

Ickesocialistisk? Nja. SD är ju närmast att likna vid den gamla stammens gråsossar som hyllar folkhemmet, Tage Erlander och Per-Albin Hansson.

Anonym sa...

Stefan Löfven och Socialdemokraterna borde styra ensamma. Då hade sossarna kunnat få en någorlunda anständig regering. Med Miljöpartiet får de däremot alltid knuffas med "flummisterna", därmed tappar de riktning och båten ser ut att kantra i den kraftiga vinden.

/ Magne