tisdag 20 augusti 2013

Demokratins långsamma död


The Guardian-reporten Glenn Greenwald är mannen som tack vare Edward Snowdens läckor, och tidigare även WikiLeaks, varit en skarp nagel i ögat på västerländska regeringar. Inte minst de amerikanska och brittiska. Han har kort sagt varit en sådan där journalist världen har alldeles för få av (och som Sverige helt saknar).

Men det kostar på att granska makten. Greenwalds partner och medarbetare David Miranda kvarhölls på Heathrow i nio timmar utan anklagelse om brott, helt i enlighet med Storbritanniens antiterrorlagar. Lagen är skriven för att ge myndigheterna i princip fritt spelrum på flygplatser och i hamnar där människor passerar från en destination till en annan. Vem som helst kan kvarhållas i upp till nio timmar, egendom kan beslagtas i upp till en vecka. I en transithall är man således mer eller mindre rättslös, påminner tidningens redaktör Alan Rusbridger.

Att kvarhålla Miranda på detta sätt och beslagta hans dator, telefon och kamera var ett sätt att skrämma Greenwald. Men tidningen The Guardian har även fått mer direkta påtryckningar för att avsluta sin rapportering om Prism och övervakningsskandalen. Efter två separata möten där Rusbridger fått veta att regeringen inte gillar tidningens rapportering, kom så ett samtal från en regeringstjänsteman: "You've had your fun. Now we want the stuff back." 

Den brittiska regeringen ringde en fristående nyhetstidning och bad den lämna över eller förstöra allt material som Snowden läckt. Och hotade annars med rättsliga åtgärder. En förstörd MacBook senare var regeringen nöjd. Men som Rusbridger konstaterar:
"It felt like a peculiarly pointless piece of symbolism that understood nothing about the digital age. We will continue to do patient, painstaking reporting on the Snowden documents, we just won't do it in London." 
Inser folk vad som håller på att hända? Demokratin är på väg att gå förlorad. Den håller på att monteras ned "i god demokratisk ordning". Världens demokratiskt valda ledare är på väg att skapa ett samhälle där självcensur, rädsla och underdånighet inför makten dominerar. Där regeringen har full kontroll över allt vi företar oss.

Det är lätt att säga att detta endast sker i USA och Storbritannien, och att lilla Sverige inte skulle påverkas. Men Sverige är i högsta grad delaktigt i byggandet av den ickedemokratiska globala övervakningsstaten som nu tar form. Inte bara genom vårt eget FRA utan också genom att aktivt förhindra att frågan diskuteras på högre politisk nivå (Sverige och Storbritannien blockerade EU från att ta upp frågan om avlyssning av EU:s institutioner med USA).

En stat som övervakar alla medborgare utan misstanke om brott. En stat som inte vill att du ska få säga vad du tycker. En stat som vill inskränka mediernas rätt att rapportera. En stat som helt enkelt inte vill att medborgarna ska veta vad den har för sig. Låter inte det som en... diktatur? 

Konsekvenserna blir förödande för tilliten mellan stat och individ när staten aktivt jagar alla som avslöjar oegentligheter, brott och övergrepp begångna av just staten och dess förgreningar. Det är dags att fler börjar inse att fienden sitter i våra folkvalda församlingar.

Det som återstår för den enskilda medborgaren, som har både staten och kapitalet emot sig i denna strid, är att inta igelkottställning och söka skydda sig bäst han kan.

Det är dags för kamp.

Läs även: 
HAX, Sam SundbergAlan Rusbridger

6 kommentarer:

Anonym sa...

Utan muslimsk terrorism och medlöperi av nyttiga idioter och förrädare i Väst-inget behov av övervakning.

Anonym sa...

Ja jag kan bara känna avsky, jag också. Låt för all del kampen stå med fredliga vapen dock, typ straffrösta in (pp) i Riksdagen och EU-parlamentet. Den som tar till våld mot massövervakarna sänker sig till deras nivå liksom dom sänkte sig till det al quaida dom ville (?) skydda oss ifrån.

Anonym sa...

Man kan gissa var Miranda gömde sina USB- minnen. Tur att dom inte trillade ur :-)

JohJoh sa...

@Anonym 19:06

Du fattar inte att terror-hotet bara är ett svepskäl för att få införa övervakningen?! Att drabbas av terror är löjligt osannolikt jämfört med andra faror i samhället.

Micke sa...

Om man är nyliberal och Sverigedemokrat samt har Mises som husgud är det inte rimligt att man fattar.

Det enda man kan prestera då är sedvanliga paranoida floskler om medlöperi, nyttiga idioter och förrädare enligt sedvanlig debil högerextrem retorisk tradition.

Anonym sa...

Det verkar inte gå så långsamt. Och för att citera mig själv:"Putin är en skrämande spegelbild för han är en spegelbild av oss."
/B