torsdag 1 augusti 2013

NSA på charmoffensiv: Please understand


NSA vill "korrigera" vad de anser är en felaktig bild av myndighetens övervakning av världens medborgare. Keith Alexander gör ett tappert försök att vara ärlig och öppen. Men om allt han säger är sant, skulle det betyda att Edward Snowden har farit med osanning.

Det är faktiskt ganska svårt att tro att Snowden skulle offra sin karriär, lämna sin flickvän och familj och riskera sitt eget liv bara för att kunna sprida lögner om sin tidigare arbetsgivare. Snowden har ingen anledning att ljuga. NSA har all anledning att göra det.

Alexanders syfte med talet är förstås att tona ned myndighetens övergrepp och omfattning av övervakningen. Han vill verka öppen och sanningsenlig. Alla vet ju att det är bäst om debatten lägger sig...

Men den uppmärksamme minns att NSA inte sade ett ord om allt detta innan Edward Snowden läckte. Den är pressad att replikera. Det ligger i NSA:s intresse att ljuga för allmänheten. Ingenting säger att den inte gör det nu.

Men även om allt Keith Alexander säger är sant, även om alla NSA-anställda är rättrådiga, godhjärtade och ärliga människor som bara vill rädda amerikanska liv (duh), kokar allt i slutändan ned till vilket perspektiv vi vill ha. Ska staten ha rätt att samla in information om alla medborgare för något slags "greater cause" eller ska staten enbart ha rätt att göra det på misstänkta brottslingar?

Se general Alexanders tal hos Black Hat. Det är långt och tradigt, men lyssna noga och jämför med de uppgifter Snowden har släppt till bland andra The Guardian.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och nu är det plötsligt en jävla aktivitet på "terroristerna". Fan trot. Spioneriet måste rättfärdigas...