onsdag 21 augusti 2013

En skamlig dom


I dag fick Bradley Manning sitt straff. Militärdomstolen dömer honom till 35 år i fängelse. Det är ett barockt hårt straff, men åklagaren hade krävt 60 år.

35 år. Det är så länge sedan Deng Xiaoping öppnade upp den kinesiska ekonomin och inledde en politik som lyft 300 miljoner kineser ur fattigdom. 35 år är en evighet.

Mannings liv är mer eller mindre över. Han kan hoppas på en tidig frigivning, som skulle kunna ske tidigast om tio år, men just nu är det svårt att föreställa sig att en sådan kommer att ske.

Vart världen kommer att vandra under de kommande 35 åren vet vi i dag inget om. Men vi vet att västvärlden år 2013 inte skyr några som helst medel för att sätta dit alla medborgare som berättar sanningen om vad staten har för sig.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hur man kan kalla en landsförrädrare som Bradley Manning för hjälte övergår mitt förstånd. Hans får bara medhåll i detta från stalinister som Micke.

Micke sa...

Att du inte förstår det kan vara grundat i din tidigare på annan blogg upprepade glädje över dom sexuella övergepp som du förutsett ska drabba Manning i fängelset.

Det är alltå hos dig själv du ska söka svaret.

Jonte sa...

Jag håller med Hans, domen mot Manning är en stor skam.

OBS, jag är ej stalinist!

Anonym sa...

Det som Manning kommer att utsättas för i fängelse kommer han inte att uppleva som övergrepp ekftersom han nu anser sig vara en kvinna.

Anonym sa...

Manning borde förstås ha dömts till döden och döden kommer förmodligen ganska snart att drabba förrädarkollegan Snowden.

Micke sa...

Döden kommer även att drabba dig.