måndag 5 augusti 2013

Terrorhot eller teater?

Det ringer i klockorna. Lamporna blinkar rött. USA utlyser ett terrorlarm. De varnar för en förestående attack i Jemen. Som en följd har flera länder stängt sina ambassader i huvudstaden Sanaa.

Terrorhotet känns påtagligt lägligt. Efter avslöjanden om global övervakning och den pågående jakten på läckan Edward Snowden vill USA sannolikt skapa andra rubriker och leda vår uppmärksamhet annorstädes.

De lyckades. Den skärpta terrorberedskapen blev förstasidesstoff världen över. För några ögonblick har människor glömt allt vad NSA och Prism heter och i stället åter börjat svettas över al-Qaidas påstådda slagkraftighet.

Varje gång USA eller någon annan stat blåser i terroristluren bör vi vara uppmärksamma - och skeptiska. Det finns naturligtvis ett syfte bakom varje terrorlarm och tidpunkten för det.

I dessa dagar, när USA:s anseende sjunkit i världen till en ny bottennivå (om det fanns en ranking skulle landet sannolikt få så kallad skräpstatus), är det särskilt angeläget att ta påstådda terrorhot med en stor skopa salt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jomen just. Den som tror att aq kör med fb eller epost när dom kommunicerar eller litar på usamerikanska politiker är bra korkad. Så man kan fråga sig var dom här 'hoten' snokats upp. Dom påstår att det liknar tidigare aq lägen - ambassaderna i Afrika och 9/11. Idioter. Om dom hade haft ett uns av koll på de underrättelser som fanns då hade ingendera terrordåden fått ske. Då hade vi sluppit en massa elände och Sudan hade sluppit det amerikanska terrordåd som skördat oräkneliga liv. (al-Shifa, för den som inte fattar vad jag menar)

Anonym sa...

Robert Wenzel hade också en bra artikel om sju saker man bör vara mer orolig för än terrorhot:

http://www.economicpolicyjournal.com/2013/08/7-things-i-am-more-concerned-about-than.html?m=1