söndag 18 augusti 2013

Utan idéer

SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson beskrev det som sommarens mest väntade nyhet. Fredrik Reinfeldt utannonserade i sitt sommartal att partiet vill genomföra det femte jobbskatteavdraget innan nästa val.

Det enda som egentligen förenar gamla och nya moderater är just skattesänkningarna. I övrigt har Nya moderaterna tagit sjumilakliv åt mitten. Partiet kritiserar inte längre facket och ifrågasätter inte arbetsmarknadsregleringar som bygger murar mot unga och lågutbildade. Det har inget att säga i bostadsfrågan. Dess partiledare varnar rent av för att ha visioner. 

Mot bakgrund av vad vi vet om Reinfeldt och hans nya moderater var det inte ett dugg oväntat att talet i Gustavsberg handlade om skatterna. Partiet har avideologiserats de senaste tio åren. Det tycker ingenting längre.

Det finns tre problem med Reinfeldts föreslagna skattesänkningar. Ett är att de inte känns speciellt spännande för väljarna längre. Ett annat att de inte kommer att märkas särskilt mycket i människors plånböcker. De är för små, helt enkelt.

Det tredje problemet är att Moderaterna, ja hela Alliansen, kommer att få svårt att motivera det femte jobbskatteavdraget när väljarna samtidigt ser att skolan krisar, äldrevården skriker efter resurser och sjuksystrarna drar till Norge. Det spelar ingen roll att det politiska ansvaret ligger på kommuner och landsting, ty oppositionen kommer att lyfta välfärdsfrågorna i valrörelsen.

Det är ett år kvar till valet och Alliansen har ännu inte spelat ut alla sina kort. Men det finns lite som tyder på en snar idéboost i allianssamarbetet. Partierna går på tomgång och den som står helt utan idéer för framtiden är Reinfeldt själv. 

Om lite sänkta skatter är allt Reinfeldt har att komma med, kommer det nog krävas en osedvanligt usel valrörelse av oppositionen för att han ska sitta kvar om ett drygt år.

6 kommentarer:

Jonte sa...

All heder åt kommunens kökschef Per Swärd i Flen som vägrar administrera svältkost åt de som byggde landet (8kr/dag får skolbarnens och pensionärernas mat kosta). Och under tiden sitter de ruttna beslutsfattarna och planerar välfärd åt arroganta somalier medan de intar dyr restaurangmat - bekostad av de undernärda skattebetalarna.

Invandringen går ju med vinst påstår alla rikspolitiker och PK-tyckare?!? Då kan vi väl kosta på skolors och äldreboendens mat med åtminstone 25-30kr/dag? Åtta kronor skulle ju inte ens mata hunden. Hög tid att utreda sanningen om Sveriges ekonomiska tillstånd.

Micke sa...

Om lite sänkta skatter är allt Reinfeldt har att komma med, kommer det nog krävas en osedvanligt usel valrörelse av oppositionen för att han ska sitta kvar om ett drygt år
-----------------------
Jag kan tänka mig att ni inte är nöjda med den i grunden nyliberala mainstreamhögerns realpolitik och att ni liksom kommunisterna på 70 talet helst ser en revolution bara för att känna att det skakar.

Dock måste man se till vad som faktiskt skett sedan Reinfeld och Borg tog över och faktum är att ett totalt systemskifte ägt rum.

Ni har fått det ni ville ha.

Hans Li Engnell sa...

Vilka är vi? Jag röstade aldrig på Reinfeldt.

Anonym sa...

Men måste inte Vår Store Ledare ta hjälp av SD för att få igenom det femte avdraget? Eller ställer något annat parti upp?

Jonte sa...

Micke: Jag röstade inte heller på Reinfeldt. Förra valet blev det Falkvinge :)

Anonym sa...

Micke röstade inte heller eftersom det enda stalinistiska partiet i Sverige, tidigare KFML(r) inte har en suck att komma in i riksdan.
Men Micke fortsätter att brottas med sina fascistiska demoner ändå.