fredag 2 augusti 2013

Tiggeriet


I vintras kom många EU-medborgare till Stockholm för att tigga pengar. Många saknade någonstans att bo. Socialtjänsten garanterar inte tak över huvudet för EU-medborgare, vilket blev en omdebatterad fråga. Ett härbärge enbart för EU-medborgare blev lösningen för vissa.

När tiggarna skulle återvända hem uppstod ett problem. Många sade sig sakna medel för en hemresa. Det innebar att Stockholms stad till slut betalade runt 600 000 kronor i hemresebidrag. Pengarna togs från den vanliga budgeten.

Ryktet att stockholmarna står för hemresan om du kommer för att tigga spreds förstås snabbt. Vi kan därför räkna med att antalet tiggare kommer att stiga kommande höst och vinter.

Detta kan ses som ett kallt och oempatiskt inlägg. Men frågan är varför stockholmarna ska behöva betala hemresan för personer som vill komma hit och tigga. Rimligtvis är det respektive ambassad som ska ombesörja medel för hemresa.

Möjligheten att få pengarna utan att nödvändigtvis vara pank synes goda. Socialtjänsten har inga befogenheter att kontrollera om migranten har medel för hemfärd eller ej.

Lita på att detta kommer att diskuteras mer framöver.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Eftersom tiggeri är föremål för människohandel, borde det i konsekvensens namn bli straffbart att ge pengar till tiggare, på samma sätt som det är straffbart att ge pengar till prostituerade.

De som motiverar sexköpslagen med att de vill bekämpa människohandel borde verkligen driva den frågan, om de ville vara trovärdiga. Men nej.

/Bashflak

Micke sa...

Tiggeri kan per definition inte vara föremål för människohandel.

Människor kan vara föremål för människohandel.

Att tigga och att vara prostituerad är i bägge fallen att arbeta vilket även George Orwell konstaterade.

Sen är det en annan sak om man ska få bidrag för resa från jobbet som tiggare.

Anonym sa...

Det är inget mot hur folk från hela Förbudssverige under flera decennier satte i system att köpa enkel biljett till Helsingör och väl där inhandlades en flaska brännvin.

Den dracks sedan i den fria luften. Då visste man att ordningsmakten i Helsingör försåg en med gratis biljett hem på skattebetalarnas bekostnad.

De 600 000 stockholmarna fick betala lär vara småpotatis i jämförelse.

Jonte sa...

anonym 10:51

Så för att danskarna gjorde ett misstag så betyder det att vi i Sverige ska fortsätta upprepa deras misstag fast i lite mindre skala? Dessutom är det inte danskar som är här och tigger tiggarnas ursprungsland ligger inte granne med Sverige...