måndag 19 augusti 2013

Ett val att klä sig i både sjal och sandal

En gravid kvinna klädd i slöja blev attackerad av en okänd man i lördags. Gärningsmannen slet av hennes slöja, skrek fula ord och dunkade kvinnans huvud i en bil så att hon svimmade. 

Muslimska företrädare menar att överfall som detta är ett vanligt förekommande problem. Som en protest mot dessa trakasserier utropades hijabupproret. Politiker, debattörer och andra har klätt sig i slöja för en dag.

Varje normalt funtad människa inser det oacceptabla i överfallet. Att kvinnan i fråga var gravid förstärker bara detta ytterligare. Men det är precis lika fel att ge sig på en kvinna bara för att hon är sexigt klädd - sannolikt ett procentuellt sett betydligt vanligare fenomen. Därutöver finns det särskilt utsatta grupper som diskrimineras och stigmatiseras utan att alla politiskt korrekta bryr sig ett dugg - dit hör tvivelsutan sexarbetarna.

Sedan bör vi sansa oss när vi tolkar enskilda händelser. Ett eller flera angrepp på muslimska kvinnor i slöja är ingalunda ett bevis för att Sverige är ett rasistiskt land. Sverige är tvärtom ett synnerligen tolerant land. Däremot finns naturligtvis rasistiska subkulturer och enskilda individer som till och med kan gå till handgripligheter.

Alla former av trakasserier riktade mot människor med från majoriteten avvikande klädsel, religiösa uttrycksformer och så vidare är oacceptabla och ett tecken på intolerans. Hatbrott är lite extra vedervärdiga.

Slöjupproret är därför en rimlig protest. Helt oproblematiskt är det ändå inte. Slöjan är många fall en form av förtryck av kvinnor i strikta religiösa länder. Klädesplagget ingår i en hederskultur som fråntar kvinnor rätten att själva välja, och jag kan förstå att kvinnor med bakgrund i länder med hedersförtryck kan ha delade känslor till slöjupproret.

Grunden här är ändå att alla måste få klä sig som de vill. Det gäller förstå även muslimska kvinnor som inte vill bära slöja.

För den som vill. 

11 kommentarer:

Anonym sa...

Larvigt!

Om en pensionär blir nästa offer, hur ska vi då visa sk solidaritet?

Ska ALLA gå med rollator under en hel dag?

Mvh Lägg ner Afonhoran

Jonte sa...

Medan radikala muslimer i Sverige manifesterar för att upprätthålla kvinnoförtrycket inom islam, med hjälp av nyttiga idioter inom den svenska politiken, är vissa kvinnor i muslimska länder beredda att offra allt för sin frihet – till och med livet.

En 15-årig egyptisk flicka som stod emot familjens krav på att bära slöja begick självmord med sin egen fars vapen. Flickan, bara vars förstanamn är känt – Amira, utsattes för våld av familjen då hon vägrade bära slöja. Situationen var så pass illa att Amira föredrog döden framför att leva under hot och våld.

http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2013/07/17/Egyptian-girl-refuses-to-wear-hijab-and-shoots-herself-to-death.html

Anonym sa...

Slöjan är uppenbart en social markör och ett uttryck för en vald särställning och den som inte kopplar slöjan till framgång, välstånd, frihet, utveckling och trivsel har väl bara otur när den tänker och får väl tänka en gång till, lite hårdare.

Anonym sa...

Att islamistiskt kvinnoslödder vill bära slöja är en sak men att svenska politiker jamsar med är stötande.
Hur ända in i h-e överfallet på slöjklädd kvinna av ett fyllo kan leda till denna kampanj undandrar sig varje sansad bedömning.

Anonym sa...

Vilken j-a rubrik om val att klä sig i slöja och sandal. För majoriteten av världens muslimska kvinnor handlar det inte om ett val utan om tvång bäste Hans.

Hans Li Engnell sa...

Jag tyckte att det rimmade utmärkt.

Anonym sa...

Rim är en sak, Hans. Dikten skiljer sig dock från verkligheten och sluta stödja en i grunden antidemokratisk kampanj!

Jonte sa...

Medan fria svenska kvinnor, företrädesvis politiker och journalister, manifesterar för könsförtrycket inom islam och agerar nyttiga idioter åt radikala islamistiska krafter förvånas och bestörtas kvinnor som växt upp fjättrade i islams kedjor – alltså de som har lite mer på fötterna om vad det hela handlar om. Nahid Persson Sarvestani är en av dessa.

Den iranska dokumentärfilmaren Nahid Persson Sarvestani gästade tidigare idag P4 Extra där hon sade att slöjan är en symbol för kvinnoförtryck och att en svensk kvinna som påstår sig vara fri och sätter på sig en slöja gör henne förbannad – hon menar till och med att ha slöja inte är normalt och att den är ett verktyg för män att kontrollera kvinnor.

"– Slöjan är något som män har skapat för att de är rädda att bli kåta när de ser håret på en kvinna."

http://sverigesradio.se/sida/play.aspx?ljud=4665485

Micke sa...

Det är logiskt att fascister inte kan stöda kampanjer mot våld som utövas av fascister.

Inte ens när våldet riktats mot havande kvinnor.

10 procent illiterata i det här landet har förståelse för det våldet och är beredda att försvara det.

Anonym sa...

Fel Micke. Dom illiterata somalierna och MENA- invandrarna som i dom flesta fall tycker att kvinnor behöver lite prygel då och då är tack och lov mindre än 10%.

Jonte sa...

Vittnet Ali påstår att det var kvinnans man som misshandlat henne.

http://www.youtube.com/watch?v=tHwW3nksmKg

Högst troligt i.o.m. att kvinnan som blev misshandlad bär den heltäckande insvepta hijaben (bara ansiktet syns, ej hals o hår), vilket betyder att det är högst osannolikt att hon vistas ensam ute mitt i natten en fredagskväll utan man eller bröder. Hon kunde dessutom inte ge något signalement då hon var vänd med ryggen mot mannen. Dock hann hon se att mannen var vit och kristen.


En annan sak som talar för så är fallet eller en ren fejk är också att kvinnan är en av grundarna av FB-gruppen för slöjupproret som bara "råkade" vara inplanerat dagen efter...


Men inte förvånande att stalinisten går på den sedvanliga vänsterextrema retoriken.