lördag 19 januari 2013

En ickefråga


Nyamko Sabuni har kanske inte varit vänsterfeministernas hackkyckling de senaste åren - hon är trots allt både svart och kvinna och en sådan kan man inte göra narr av lika lätt som en medelålders vit man - men hon har kritiserats för att inte driva jämställdhetsarbetet i samma anda som Margareta Winberg.

Sabuni har vunnit viss respekt från mig genom att dels våga svära i kyrkan och inte kalla sig feminist (trots sin ministerpost), dels propagera mot kvotering. Det är därför ledsamt att konstatera att hon nu tycks ha gett upp kampen och valt att falla in i gamla feministiska tankemallar.

Nyamko Sabuni skriver på DN Debatt att Folkpartiet föreslår lagstiftning för att ställa krav på en jämn könsfördelning i företagens ledningsgrupper. Denna ickefråga anses alltså så viktig att riksdagen måste lagstifta om den.

Sabuni gör en klassisk vänsterfeministisk maktanalys. Kvinnor har "rätt till mer makt i samhället", tycker hon, och lyfter fram att ekonomisk makt flyttas från politiker till näringslivet (som om detta vore något negativt).

Politikerna ska lösa detta genom att tvinga företag att ha en viss andel kvinnor i beslutande positioner. Vilka som sitter i näringslivets topp torde vara en så ointressant fråga för flertalet människor, både kvinnor och män, att flertalet knappt ens förstår den.

Om det är människors "makt i samhället" Sabuni är ute efter att öka, vad sägs om att låta oss bestämma mer över våra egna liv? Vad sägs om att ge tusan i att lägga er i vilka vi lever med och under vilka former? Vad sägs om att inte moralisera över vad vi stoppar i oss? Vad sägs om att ge ungdomar rätten till sin sexualitet? Vad sägs om att låta oss uppfostra våra barn som vi själva önskar? Vad sägs som att ge oss vårt privatliv tillbaka?

Den kollektivistiska synen på människor är ovärdig en jämställdhetsminister som kallar sig liberal. Men det är ju inget som är liberalt med Folkpartiet numera - strålande undantag som Mathias Sundin till trots.

9 kommentarer:

Micke sa...

Det är svårt att se varför det skulle vara kontroversiellt att i en demokrati år 2013 hävda att kvinnor generellt ska ha samma rättigheter som män.


Det är svårt att förstå varför det är positivt att särintressen ska få makt på bekostnad av valda politiker i en demokrati.


Det är svårt att se varför politisk religiositet ska undergräva vetenskapens möjligheter att upplysa oss om vad den kommer fram till som möjliggör för oss att leva längre och friskare liv.Det är svårt att se vad som är liberalt med att lämna över all faktiskt makt till särintressen.

Det är svårt att se vad som är liberalt hos Mathias Sundin. Han är lika lite liberal som Erik Svansbo och hör hemma i en ren högerkorporativistisk version av SD.

Anonym sa...

Det är svårt att se varför det skulle vara kontroversiellt att vänsterhänta och flintskalliga generellt skall ha samma rättigheter som högerhänta och behårade.

Det är svårt att förstå varför majoriteten inte skall besluta om allt istället för särintressen i en demokrati.

När Abba hade vunnit melodifestivalen 1974 beslutade våra kära ledare i Stockholm att bojkotta detta kommersiella jippo.

Ändå valde obstinata tv-handlare att visa melodifestivalen på en hemsk indivudualkapitalistisk nymodighet: videospelaren.

Detta var antidemokratiskt!

Micke sa...Det är talande att fasciter ser på kvinnors roll i ett samhälle på samma sätt som islamister.

Anonym sa...

Det är talande att vänstern ser på kvinnor som den nationella högern på folk och raser. Vi andra ser människor och individer.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Det är talande att vänstern ser på kvinnor som den nationella högern på folk och raser

-------------------------
Kan du utveckla hur du menar att strävan efter att kvinnor ska ha samma faktiska möjligheter som män i en fri demokratisk stat skulle vara likvärdigt med nazism?

Förefaller en aning förvirrat.

Anonym sa...

Kan du utveckla varför du inte hört talas om könsrasism eller feminazis Micke?

Micke sa...

Tack.Jag visste att din förvirring inte skulle räcka till att svara.

Anonym sa...

Tack jag visste ditt trollande inte går ut på att svara eller föra dialog Micke ;-)