torsdag 24 januari 2013

Invandringens kostnader och vinster

Med risk för att ånyo bli beskylld för att vara "inte liberal utan konservativ nationalist" som älskar nationalstaten och sviker de liberala idealen, vill jag åter lyfta frågan om fri invandring. Denna gång utifrån den debattartikel som Tino Sanandaji har fått publicerad i DN.

Det finns i mitt tycke från liberalt håll en ganska naiv hållning i frågan. I boken Migrationens kraft hävdar författarna att invandring är självfinansierande och att ju mer olika oss invandrarna är, desto bättre. Sålunda landar de i slutsatsen att det faktum att "Afghanistan, Somalia och Irak är stora ursprungsländer bådar alltså gott."

Jag har lite svårt att förstå på vilket sätt det skulle vara särskilt positivt för Sverige som land att ta emot särskilt många migranter från just dessa länder. Rimligen borde det ur ett rent ekonomiskt perspektiv vara precis tvärtom. Ju större kulturskillnader, desto svårare att integreras i det nya samhället. Ju lägre utbildningsnivå, desto svårare att få ett arbete. Det är således ingen slump att arbetslösheten är anmärkningsvärt hög just bland somalier i Sverige.

Det är självfallet uteslutande positivt om ett land tar emot högutbildade personer som snabbt kan komma i arbete och på så vis bidra till tillväxten och välståndet.

Per Ankersjö, liberal centerpartist som jag respekterar högt, replikerar mot Sanandajis smått konspiratoriska tes att Johan Norberg ligger bakom Centerpartiets idéprogram. Jag lämnar den fåniga debatten därhän och fokuserar i stället på själva huvudfrågan.
"Där Sanandaji ser kostnader ser vi människor. Människor med kraft, viljor och rättigheter. Vår utgångspunkt kommer alltid vara att dessa människor är precis lika mycket värda som de människor som råkat födas i ett rikt och tryggt land som Sverige."
Detta kärnfulla Ankersjös citat förpliktigar. Det innebär i praktiken att alla sociala stödsystem från dag ett tillhör den som flyktinginvandrar i lika hög grad som den som bott i Sverige i hela sitt liv och betalat skatt. Om vi inte låtsas som att alla som kommer hit från Syrien, Afghanistan och Somalia kommer att arbeta och försörja sig själva - ens efter tio år - vet vi att vissa grupper har väldigt svårt att komma ut i en egen försörjning.

Ankersjö vet att det krävs stora strukturella förändringar för att idén om ökad invandring - och på sikt fri sådan - ska kunna bli realistisk och är noggrann med att påpeka detta. Som jag skrivit tidigare behövs stora förändringar på en rad områden, där bostadsområdet är ett och arbetsmarknaden ett annat.

Min inställning är att den som vill leva sitt liv i Sverige ska få göra det. Sverige har oerhört mycket att tjäna på att människor från andra länder och kulturer kommer hit. Men han eller hon ska inte förutsätta att svenska skattebetalare ska stå för fiolerna i år efter år. Vi måste alla förutsättas bära våra kostnader och försörja oss själva.

Detta om något är en liberal princip. Och den handlar förstås i lika hög grad om välfärdssystemet som sådant som om inställningen till immigration.  

Lyssna på debatten mellan Johan Norberg och Tino Sanandaji i Studio Ett.

Tidigare bloggat:
Ängslig migrationsdebatt
Låt oss prata flyktingpolitik

17 kommentarer:

Micke sa...

Tino Sandanjai har hos Per Gudmundson en gång uttryckt att vi inte bör ta emot flyktingar från mellanöstern med motivet att inaveln i området är högre än i Sverige.

Det sammanfattar allt man behöver veta om honom.

Nils Dacke sa...

Har man inga argument kan man alltid angripa personen eller hur Micke. Mycket bra bloggpost Hans!

Micke sa...Tino Sanandaji HAR hos Per Gudmundson hävdat att vi inte bör ta emot några människor alls från mellanöstern med argumentet att inaveln är hög.

Det är inte ett angrepp utan ett konstaterande.

Gör vad vad du vill av det.

Micke sa...

http://www.dagensopinion.se/johan-norberg-sl%C3%A5r-tillbaka-mot-kritiken-mot-id%C3%A9programmet-c"Jag är inte obekant med honom. Han skriver alltid att alla som är för invandring och som gillar Sveriges öppenhet är ohederliga, slarviga och oseriösa. Det är ett stående tema på hans blogg och det gäller även andra, som Fores, säger Johan Norberg om Tino Sanandaji."


Anonym sa...

Micke, har du något belägg för att Tino har hävdat det? Länk?

Micke sa...Ja belägget är att jag vet att jag citerade exakt vad han sagt och la upp detta separat i den tråd han postat vilket utlöste totalt kaos och jag blev bannad för jag hade citerat exakt vad han skrivit.

Om du vill läsa det själv så får du fråga Per Gudmundson om han sparat en kopia av kommentarerna på sin blogg.
Han tog bort alla kommentarer på sin blogg för några år sedan. Troligen för att det stöd han fick av Sverigedemokrater blev en belastning tillslut när vinden började vända.

Anonym sa...

Sanandaji talar om nationalstaten som en Volksgemeinschaft vilken han "äger". Väldigt liberalt. Om det är ett välfärdsstatproblem förstår jag inte varför du vill göra andras rörlighet till din angelägenhet Hans?

Anonym sa...

Det är självklart enbart av ondo att ta emot mycket folk som är mycket olika oss, såväl ekonomiskt som andligt. Enligt bla professorn tillika DNA:ts fader William Watsson så har många mörkhyade en iq kvot på 65-75 medan vi ligger vita ligger på ca 100. Aiater ligger på 110 i genomsnitt. Vad ska vi då göra? Jo, självklart hellre ta emot vietnameser och kineser än somalier förstås. Somalierna hjälper man bäst på hemmaplan och vi slipper en massa importerad krimialitet.

Jag hade helst sett att vi själva löst problemet genom eget blod men det verkar vi inte klara av så då får det bli robotar som i Japan eller asiater. Varför inte andra västerlänningar då? Nej, för dem är lika få som oss.

/SD 2014

Anonym sa...

Att du och Sanandaji väljer samma sida i frågan om vi har ett välfärdsstats- eller migrationsproblem som sosserasisterna ovan, vad säger det dig Hans?

Micke sa...

Enligt bla professorn tillika DNA:ts fader William Watsson så har många mörkhyade en iq kvot på 65-75
------------------------

Det stämmer naturligtvis inte inte men däremot är andelen idioter bland fascister är högre än i övriga politiska läger och du illustrerar det väldigt bra.

Bäst gjorde du det på den hör bloggen när du låtsades vara organiserad nazist som förnekade förintelsen.

Anonym sa...

Micke: Börja bemöt trådarna eller gå och dränk dig!

Micke sa...


Papegojspammaren!

Jag bemötte ditt skitinlägg baserat på en vandringsägen bland fascister som sin tur är en förvanskning av fakta om vad som sker i folkgrupper som utsätts för kontinuerlig undernäring och detta använder ni som rasbilogiska argument.

Jag pissar på er.

Anonym sa...

OT: Alla som läser Hans blogg vet att Micke är förståndshandikappad så låt honom hållas.
Han kanske mår bra av att tro att han är en duktig debatör


Mickes citat "Det stämmer naturligtvis inte inte men däremot är andelen idioter bland fascister är högre än i övriga politiska läger och du illustrerar det väldigt bra."
Lägger du upp källa/länk på detta tack?OnT: Varför importerar man folk till ett land som lider av hög arbetslöshet? Hur försvarar man det?
(Är det alla pensioneringar som redan skett som de skulle fylla?)

Micke sa...
Du svarar inte på vad jag sagt om ditt debila inlägg där du använder konsekvenser av undernäring som rasbiologiska bevis för att somalier är dummare i skallen än dig och andra svenska fascister.

Micke sa...

Du har fortfarande inte fattat att dit skitsvammel om intelligens är grundat i att människor som lever under konstant undernäring utvecklar begåvningsavikelser neråt från normen och att det är detta som svenska fascistsvin använder för att hävda att Somalier är apor?

Backa på din dynga inte du serverar mer.

Anonym sa...

Micke: Då kan du inte ha fått mycket näring under dina dagar. Gå ut och kolla på lite somalier, ser dem ut som fångar som suttit på Gulag kanske? Nej, dem flesta är trindare än de flesta sk svenska facistsvin. Och varför behöver svarta amerikaner 80-90% mer ibidarg än asiater och vita? Har inte Bush och Obama gett dem tillräckligt med krubb?

Micke sa...
Du insisterar på att den vandringssägen (lögn) som går runt bland dom nazister vars idevärld du delar är sann trots att vetenskapen är överens om att långvarig undernäring hos människor (som i fallet Somalia) ger avvikelser i begåvning neråt och att exakt samma sak skulle ske med svenskar under samma betingelser.

Kan du svara mig varför sanningen inte räcker för nazister?

Man ljög ihop en bild av judar och man ljuger ihop en bild av somalier och sen kräver ni respekt för lögnen?

Varför är det viktigt för er att få människor att uppfatta somalier, judar och romer som apor?