torsdag 17 januari 2013

En kinesisk bil

Japan gjorde en beundransvärd uppryckning efter det katastrofala nederlaget i andra världskriget och blev världens elektronikland nummer ett. Men landet har varit inne i en ekonomisk jämmerdal under många år nu och inte blir det bättre av att kineserna, till följd av konflikten runt fiskaröarna (钓鱼岛), bojkottar japanska varor.

Det krisar i flera av de stora japanska jätteföretagen. Jättarna Sony, Panasonic och Sharp har alla enorma ekonomiska problem. De tre elektronikföretagen gjorde en samlad förlust under fjolåret på ofattbara 121 miljarder kronor. Sonys stjärna har dalat stadigt under längre tid. Den senaste spelgenerationen har till och med den tidigare så populära PlayStation-enheten gjort miljardförluster. Börsvärdet är i dag en sjättedel jämfört med för fem år sedan (Sharps är en sjundedel och Panasonics en fjärdedel).

Kina går däremot som tåget, även om många stora utmaningar väntar på sin lösning. Hittills har Kina främst befunnit sig i fasen "se, lära och härma". Nu börjar de sakta gå över i en egen innovationsfas. Det kommer att märkas på alltfler områden.

Det är därför helt i sin ordning att GAC, Guangzhou Automobile Group, på bilmässan i Detroit presenterar en intressant konceptbil: E-Jet. Bilen beskrivs nog bäst som en elhybrid - den är eldriven på kortare sträckor. Snygg och intressant.

Det blir allt svårare att begripa var Nevs ska hitta köpare till sina framtida elbilar...

Inte illa.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ser verkligen bra ut.
Varför syns inte i svenska media?

/Petter

Hans Li Engnell sa...

Automotorsport har skrivit lite om den. Men bland större medier finns säkert bilden av kinesiska bilar som rent skräp (liknande synen på japanska prylar en gång i tiden).

Micke sa...

Ser ut som en Saab 900 från början på 90 talet.