tisdag 15 januari 2013

Britterna röstar om EU-medlemskapet?

Det finns en stor EU-skeptisk opinion i Storbritannien, inte minst inom Tory-partiet. Många ogillar att Bryssels makt växer och vissa har rent av fått nog.

Nu hävdas det att David Cameron vill förhandla om Storbritanniens förhållande till EU och att britterna ska få säga sitt i en folkomröstning 2018. På något sätt måste väl Cameron försöka tillmötesgå opinionsvindarna både i sitt parti och runt om i landet.

Frågan är bara hur frågan i så fall kommer att ställas. Det känns en aning naivt att tro att britterna verkligen kommer att få chansen att rösta landet ut ur EU (även om det vore det enda rätta).

David Cameron lär vilja hålla Storbritannien kvar i unionen, men han vill ha förbättrade villkor. Här kan det bli lite problematiskt. Om nu britterna tack vare en EU-kritisk hemmaopinion och en påstridig regeringschef lyckas förhandla fram bättre villkor, vilka signaler sänder det till övriga medlemmar? Har EU ens råd med det inbördeskrig som detta kan resultera i?

Viktigast just nu är att frågan om det orimliga i Bryssels växande makt över medlemsländerna hålls levande. Unionens inriktning är nämligen tydlig: EU kommer att vandra mot ökad politisk och ekonomisk integration. Det finns ingen alternativ väg, om du frågar ledargarnityret i Bryssel. Det är denna framtid det brittiska folket borde få rösta ja eller nej till.

Inga kommentarer: