fredag 25 januari 2013

Plocka tjockisen

Läget på den koreanska halvön håller gradvis på att bli sämre. Den fullständigt vettlösa nordkoreanska terrorregimen hotar USA med kärnvapen och Sydkorea med "allvarlig fysisk vedergällning" om landet deltar i de skärpta sanktionerna.

Inget annat land i världen hade fått hållas med sådana utbrott och hot. Nordkorea har dock lyckats få igenom sin vilja under lång tid genom att ömsom lova, ömsom hota. Flagranta brott mot ingångna överenskommelser har varit ständigt återkommande.

Hittills har värre konsekvenser för Nordkorea stoppats av Kina, landets enda allierade. Men nu hårdnar tonen även i Beijing. Regimstyrda Global Times konstaterar: "Om Nordkorea utför fler kärnprovsprängningar kommer Kina inte att tveka att minska sitt bistånd [...]".

Detta kan tolkas som en tydlig varning till den nordkoreanska regimen och ett tecken på att tålamodet inte är hur stort som helst i Beijing. Men några "extrema santkioner" kommer Kina inte medverka till, låter tidningen oss förstå. Därmed tycks dörren, åtminstone för tillfället, stängd för några mer långtgående åtgärder mot den stalinistiska tokregimen.

Men ledaren i Global Times har ändå en ton vi inte sett tidigare: "Låt Nordkorea vara 'argt'", skriver tidningen. "Vi kan inte vara stillasittande bara för att vi oroar oss för hur [vår reaktion] kan påverka de kinesisk-koreanska relationerna."

Kina önskar en stabil halvö, lägger tidningen till, men det är innebär inte världens undergång om det blir problem där. Det betyder att Kina skulle kunna leva med försämrade relationer med Nordkorea. Det är trots allt Kim Jong Un som är mest beroende av Kina. Inte tvärtom.

Det kanske börjar bli dags att plocka tjockisen för gott. Helst innan den paranoida regimen lyckats bestycka sina missiler med kärnvapen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är ingen anhängare av de röda men tycker än att Israel är det största hotet mot världsfreden och mänskligheten.

http://www.expressen.se/nyheter/israel-utrustar-ubatar-med-karnvapen/

http://www.radioislam.org/islam/svenska/fildok/filer/tidning/vanunu2.htm

http://www.nationell.nu/2012/01/08/israel-bygger-ut-sina-karnvapen-kan-utplana-halva-jorden/

Det är stor skillnad mellan Nordkorea och Isreal. Nordkorea använder dessa grepp i utpressningssyfte för att få mat osv. Israel däremot har dessa vapen i syfte att för alltid försäkra sig om att de är folket som styr över universum.

Jag tycker det vore betydligt värre om halva eller hela världen brann upp än om någon lite ö eller land i asien gjorde det.

Anonym sa...

Begriper inte varför Israel alltid ska angripas när kritik mot diktaturer tas upp på agendan. Isarael är ingen totalitär en ondskefull nation. Tvärtom är det ju arabvärlden och Iran som är problemet som hela tiden hotar och vill radera Israel från kartan. Dem hotar och attackerar och Israel svarar så har det varit ända sedan 1948.

Nordkorea däremot är ju mycket som Iran. Dem ligger relativt lågt oftast men hetsar till lite då och då. Samtidigt är dem båda diktaurer. Och vad säger att dem en dag inte skulle göra verklighet av sina planer och hot?

Mvh Jan Saxman