måndag 28 januari 2013

Barnbidraget borde inte behövas alls

Det borde vara en självklarhet att miljonärer inte får bidrag från staten. Ändå har de fått det i 65 år, påminner Joakim Holmertz från Liberala ungdomsförbundet på Brännpunkt.

Det handlar förstås om barnbidraget. Argumentet för att ge barnbidrag till alla familjer, oavsett inkomstnivå, är att pengarna är till för barnen. Nu vet vi emellertid att familjer med höga inkomster, som inte har behov av bidraget för att klara de nödvändigaste utgifterna, väljer att spara dem på ett konto så att barnen när de växer upp får ett startkapital. Barnbidraget blir då inget annat än skattebetalarnas gåva till välbeställda familjer.

Holmertz föreslår att ett tak införs för hur mycket ett hushåll får tjäna och ändå lyfta barnbidrag. Det vore ett steg i rätt riktning men öppnar samtidigt för problematiska marginaleffekter. Tänk den som hamnar på fel sida om taket med minsta möjliga marginal.

Personligen tycker jag att barnbidraget borde vara helt onödigt för alla som arbetar, särskilt nu när inkomstskatterna har sänkts så pass att personer med normalinkomster har fåttbehålla motsvarande en månadslön extra varje år.

Målet måste vara att barnbidraget således avskaffas helt och hållet. Den som skaffar barn måste rimligen se till att ha råd med den kostnad det innebär att vara förälder. Men säg den politiker som vågar lufta den tanken.

25 kommentarer:

Anonym sa...

Barnbidraget ska bort och föräldrar med låg inkomst pga arbetslöshet eller sjukdom ska få skatteavdrag direkt på skattsedeln. Då sparar samhället hela byråkrati och kostnader för att ge barnen bidrag. Likaså får de som har behov av ekonomiskt stöd en bra hjälp. De med hälsa och arbete får inget bidrag och de har heller inget behov av skatteavdrag. Enkelt och rättvist för barnen och deras föräldrar. Iréne Lindh.

Micke sa...

Om man inte kan motivera att höginkomstagare ska ha barnbidrag så ska inte låginkomstagare ha det heller.
Vad är logiken i det?

Anonym sa...

Det är ingen logik i att du skall använda statens våldsmonopol till att tvinga mig finansiera din livsstil Micke.

Micke sa...

Återigen ett inlägg från den självklart signaturlösa och självutnämnde bloggvaktmästaren som inte relaterar till ämnet och utgör en ren provokation.

Anonym sa...

Barnbidraget borde vara individprövat precis som f-stödet. Man kan inte helt ta bort det pga att många familjer uppbär just enbart f-stöd och därmed inte kan få någon skattelättnad.

Mvh Jan Saxman

Emelie sa...

Om en familj är beroende av barnbidrag för att få ekonomin att gå ihop borde de INTE skaffa barn alls!

Micke sa...Borde inte indignationen ligga på dom höginkomstagare som sätter in varje utbetalning på banken under 16 år som deras snorungar sen köper en lägenhet med?

Varför är det alltid viktigast för högern att tala om vad dom som har sämst ugångspunkt ska avstå från?

För att ni alltid föraktat folk som inte har pengar ?

Anonym sa...

Varför är det alltid viktigast för vänstern att tala om att de är berättigade till att leva på andras bekostnad?

För att Micke alltid föraktat folk som gör rätt för sig?

Anonym sa...

Läs vad Hans skriver, Micke!

Micke sa...


Ja det står att högerkorporativismen gett såna inkomsthöjningar att dessa kan kvittas mot barnbidraget som därmed kan tas bort helt och hållet.

Att det inte stämmer med verkligheten uppenbart.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Micke sa...

Varför är det alltid viktigast för vänstern att tala om att de är berättigade till att leva på andras bekostnad?
----------------------

Därför att dom anser att dom vars profit du ser det som din livsuppgift att värna inte ska kunna parasitera fritt på dom som arbetar ihop deras överflöd och för att du ska kunna få dom bidrag och dom mediciner som krävs för din överlevnad

Anonym sa...

Därför att Micke ser det som sin livsuppgift att politiker och byråkrater skall kunna parasitera fritt på dom som arbetar ihop deras överflöd och för att mediciner skall bli en ransoneringsvara.

Micke sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Hans Li Engnell sa...

Micke: I denna tråd ska barnbidraget diskuteras, inte nättroll.

Micke sa...


Beror detta på att dom som dör tidigare inte längre kan parasitera på dom som lever längre i samma omfattning som förut sedan politiken skiftat fokus åt höger sedan 80 talet i dom "utvecklade länderna" Påverkar det hur man ska se på barnbidrag t.ex?

http://www.dn.se/debatt/hogutbildade-lever-langre-i-ett-ojamlikt-halso-sverige

Micke sa...

Micke: I denna tråd ska barnbidraget diskuteras, inte nättroll.

________________________________
Ja det köper jag om du tar bort inlägget ovan det du nyss tog bort som utgör rent trollande då den anonyme frihetskämpen aldrig skiver inlägg som inte är rena invereringar av vad jag själv sagt och aldrig själv formulerar svar i sak.

Det finns en orsak till att jag kallar honom för en papagoja.

Anonym sa...

Barnbidragspropaganda inför Singapores nationaldag som borde falla Micke på läppen :-)
http://www.youtube.com/watch?v=8jxU89x78ac

Anonym sa...

Beror detta på att samhällsklassen som i verkligheten betalar skatterna dör tidigare, medan den andra samhällsklassen som är mottagare av deras intäkter lever längre? Påverkar det hur man ska se på barnbidrag t.ex?

Micke sa...Nej Tino Sifferautist.

Det beror på att den klass som du är springpojke och invadraralias åt parasiterar på den klass som arbetar ihop dom pengar som krävs för att dom ska leva länge än slavarana efter att den korporativistiska höger du också tjänar gjort detta politiskt möjligt.

Anonym sa...

Nej Micke Sifferanalfabet, det beror på att den klass du är springpojke åt parasiterar på den klass som arbetar ihop de pengar som krävs för att de skall leva längre än slavarna efter att den korporativistiska folkhemsvänster du tjänar gjort detta politiskt möjligt.

Micke sa...

Nej Tino Sifferautist.

Den klass som du är sprinpojke åt arbetar inte.

Den sitter på archlet och betraktar och låter såna som dig arbeta.

Anonym sa...

Nej Micke Sifferanalfabet, den klass du är springpojke åt arbetar inte. Den sitter på arslet medan den låter såna som mig arbeta, och var i spjutstångens ände du befinner dig framgår tydligt :-)

Micke sa...

Stackars dig.Att vara sprinpojke och invandraralibi åt den organiserade brottsligeten måste vara tungt.

Finns det ingen exitorganisation för för dom av er som det är mest synd om?

Fellowsave?

http://www.dn.se/ekonomi/bara-ett-av-tre-arbetstillstand-gar-till-specialister