onsdag 16 januari 2013

Enveckasförsvaret


ÖB Sverker Göranson gjorde det väldigt få har gjort på många år i försvarspolitiken: han sade som det var. Sveriges försvar räcker till att försvara delar av landet mot en begränsad attack i ungefär en vecka.

En av statens absoluta grunduppgifter - att freda nationens gränser - misslyckas våra alltså politiker med att leva upp till.

Samtidigt gör  försvarsminister Karin Enström som politiker brukar göra, nämligen låtsas som om verkligheten inte existerar. Det var som om ÖB inte alls sagt att Sverige bara kan försvaras i sju ynka dagar. Med sitt framträdande drar hon inte bara ett löjets skimmer över sig själv utan över hela riksdagen.

Men även om Socialdemokraterna nu, befriade från regeringsansvaret, dundrar på från sin oppositionsställning är partiet i allra högsta grad medansvarigt till nedmonteringen av det svenska försvaret. Hela riksdagen har gått med på att ställa om det svenska försvaret till ett insatsförsvar och de senaste åren har ett skifte i fokus skett till fler internationella insatser.

Politikerna har alldeles för fullt upp med att diskutera såväl RUT-avdrag som sänkningar av restaurangmomsen och att håna Sverigedemokraterna för att hinna fundera över om Sverige kan försvara gränserna eller inte.

Vi måste framstå som idioter i omvärldens ögon.

1 kommentar:

Anonym sa...

Wiseman´s Wisdoms har en utmärkt serie inlägg om hur våra politiker har monterat ner försvaret till denna nivå. Klart rekommenderad läsning!